۳ شهریور ۱۳۹۷، ۸:۱۹
کد خبر: 83010722
T T
۰ نفر
راه آهن آسيايي، طرح اقتصادي سئول براي صلح شبه جزيره

پكن- ايرنا- ايجاد راه آهن آسياي شمال شرقي كه كشورهاي منطقه و حتي آمريكا را در بر مي گيرد تازه ترين طرح دولت كره جنوبي براي پيشبرد برنامه اقتصادي شبه جزيره با هدف تحقق عاري سازي منطقه از تسليحات اتمي است.

به گزارش ايرنا كره جنوبي كه همچنان درگير چالش هاي اقتصادي با كره شمالي به دليل تحريم ها است در تلاش است با اجراي چنين طرح هاي بلند پروازانه اي، به غيراتمي شدن كره شمالي نيز كمك كند.
بر خلاف آمريكا كه حاضر به دادن هيچ امتيازي از لحاظ اقتصادي به كره شمالي نيست، سئول بر اين باور است كه با اجراي طرح هاي اقتصادي، هم پيونگ يانگ تشويق به غير اتمي شدن مي شود و هم برقراري صلح دائمي در شبه جزيره كره ممكن خواهد شد.
از جمله اين طرح ها طرح احداث راه آهن آسياي شمال شرقي است كه بخشي از آن با برنامه ريزي كره جنوبي بايد تا پايان سال محقق شود و دو كره را به يكديگر متصل كند.
در چارچوب اين طرح، ايجاد راه هاي شوسه نيز در دستور كار قرار خواهد گرفت با اين هدف كه كره شمالي تشويق شود در مسير عاري سازي شبه جزيره كره از سلاح هاي هسته اي، گام هاي موثر و قابل تاييد بردارد.
'مون جائه اين' رييس جمهوري كره جنوبي مي گويد بر اساس اين طرح اقتصادي، خطوط ريلي دو كره را بر اساس توافق صلح پانمونجوم به يكديگر متصل مي كند او به نهادهاي ذي ربط دستور داده است اين برنامه را به سرعت اجرا كنند اما جزييات اين برنامه را به وضوح اعلام نكرده است.
وي خاطر نشان كرد كه بايد تا پايان سال جاري ميلادي خطوط ريلي و راه هاي شوسه بين دو كشور تكميل شود دو كره هيات هايي را مبادله كرده و در اين هفته نيز راجع به اين موضوع و اجراي طرح هاي ذي ربط نشست هايي برگزار كرده اند.
گزارش ها حاكي است كره جنوبي در اين نشست پيشنهادي براي احداث خط آهن آسياي شمال شرقي داده است كه دو كره و همچنين آمريكا و چند كشور ديگر را كه تاكنون به نام آنها اشاره نشده است، در بر مي گيرد.
با اين وصف منابع مطلع گفته اند كه احتمالا كشورهاي مغولستان، چين، روسيه و ژاپن به خط آهن آسياي شمال شرقي متصل خواهند شد ولي با توجه به تحريم هاي بين المللي معلوم نيست سهم اين كشورها از اين طرح به طور دقيق چه مقدار خواهد بود.
رييس جمهوري كره جنوبي هفته گذشته در هفتاد و سومين سالگرد پايان استعمار ژاپن بر شبه جزيره كره گفت كه با اجراي اين طرح ها مي توان برنامه خلع سلاح هسته اي كره شمالي را محقق ساخت.
وي افزود كه اروپايي هم با انجام طرح هاي تجاري و همچنين تدوين برنامه هاي اقتصادي توانستند در نهايت به وحدت برسند و اين الگويي براي دو كره ها است.
رييس جمهوري كره جنوبي اتحاديه هاي اقتصادي و انرژي را در آسياي شمال شرقي مهم دانست اما تاكيد كرد تا زماني كه غيراتمي شدن كره شمالي محقق نشود چنين اردوگاه هايي شكل نخواهد گرفت.
با اين وصف تا زماني كه تحريم هاي شوراي امنيت عليه كره شمالي برجاست بعيد به نظر مي رسد طرح هايي از اين دست اجرايي شود.
احزاب مخالف و حزب حاكم ليبرال كره جنوبي اعلام كرده اند در شرايط فعلي از بهبود روابط دو كره حمايت مي كنند و انتظار مي رود درباره طرح مذكور سران دو كشور ماه آينده ميلادي در پيونگ يانگ به توافقات تازه اي برسند.
كره جنوبي در مخمصه سختي قرار دارد از طرفي بايد تحريم هاي شوراي امنيت و آمريكا را مراعات كند و از طرف ديگر كره شمالي به اين كشور هشدار داده است با پيروي از سياست هاي اقتصادي آمريكا عليه پيونگ يانگ، هيچ صلحي محقق نخواهد شد.
كره شمالي تاكيد مي ورزد كه بايد طبق بيانيه صلح پانمونجوم، دو كره چنين طرح هايي را اجرا كنند اما آمريكا مانع همكاري دو كره است و تهديد كرده است عبور كشورهاي ديگر از تحريم ها، مخاطراتي را براي آنها به منظور همكاري اقتصادي با آمريكا به دنبال خواهد داشت.
تنها اميدواري كره جنوبي اين است كه كره شمالي و آمريكا بتوانند به دوران بي اعتمادي پايان داده و توافقات محسوسي داشته باشند كه به اين كشور امكان بدهد طرح هاي آسياي شمال شرقي و بين دو كره را اجرايي كند.
'جوزف يون' نماينده سابق آمريكا در مذاكرات كره شمالي به اين نكته تاكيد مي ورزد كه هر پيشرفتي در برنامه هاي سياسي و اقتصادي بين دو كره بسته به نوع روابط كره شمالي و آمريكا است.
وي مي افزايد تا زماني كه دو كشور مناسباتشان را عادي نكرده اند و بر سر لغو تحريم ها و خلع سلاح اتمي به توافق نرسيده اند نمي توان طرح هاي اقتصادي را به پيش برد.
كره جنوبي خواستار آن است كه مجتمع صنعتي 'كايه سونگ' در مرز دو كره را نيز راه اندازي كند و در آستانه گشايش دفتر ارتباطي در اين منطقه است كه اين موضوع هم فعلا به تحريم ها گره خورده است و اين كشور در حال رايزني با واشنگتن است تا بتواند اين كشور را قانع كند براي بازگشايي اين مجتمع چراغ سبز نشان دهد.
طرح هاي اقتصادي و تجاري بين دو كره و در آسياي شمال شرقي كه چين و آمريكا را هم در برگيرد فعلا به لحاظ اجرايي در هاله اي از ابهام است و بهبود روابط كره شمالي و آمريكا و كاسته شدن از فشار تحريم ها كليد تحقق اين هدف محسوب مي شود.
آساق**231**1904**