به گزارش روز يكشنبه ايرنا، اين توافقنامه ها در زمينه هاي همكاري گمرك٬ درماني و آموزشي، فرهنگي و اجتماعي، حمل و نقل هوايي، حمايت از مصرف كننده، كمك هاي نقدي نظامي و همكاري هاي مشترك در پيشگيري و مقابله با بلاياي طبيعي و وضعيتهاي اضطراري به امضاي مقامات دو كشور رسيد.
رجب طيب اردوغان رييس جمهوري تركيه در جريان سفر سه روزه به بيشكك، با سورونباي جيين بيكاف رئيس جمهوري قرقيزستان ديدار و مذاكره كرد.
رجب طيب اردوغان رئيس جمهوري تركيه بعد از جلسه شوراي عالي همكاري هاي استراتژيك دو كشور تركيه و قرقيزستان در مصاحبه مطبوعاتي مشترك با سورونباي جيينبيكاف همتاي قزقيز خود، گروه گولن براي كشورهايي كه در آنجا حضور دارد، تهديد بزرگي دانست و گفت: مبارزه با حضور و فعاليت گروه گولن در قرقيزستان موضوع اصلي گفت و گوي ما بود.
وي افزود: در ديدارهاي انجام شده اقدامات مشترك در موضوع مبارزه با گروه گولن را بررسي كرديم و دوست نداريم كه برادران ما در قرقيزستان نيز به خاطر فعاليت گروه گولن دچار رنج و مشكل شوند چرا كه ما از آنها ضربه خورديم و مشابه اين ضربه را نمي خواهيم قرقيزستان متحمل شود.
مقامات تركيه مدعي هستند كه فتح الله گولن با تشكيل گروهي موسوم به گولن(فتو) كودتاي 15 جولاي 2016(25 تيرماه 1395) تركيه را سازماندهي و اجرا كرده است.
فعاليت گروه گولن در تركيه غيرقانوني اعلام شده ولي اين تشكيلات هم اكنون در برخي كشورها تحت عنوان 'جنبش خدمت' با داير كردن مدارسي به ترويج قرائتي از اسلام كه نزديك به اهداف اسلام آمريكايي است، فعاليت دارد.
خود فتح الله گولن كه متهم رديف اول كودتاي دو سال پيش تركيه معرفي شده، از 18 سال پيش در آمريكا ساكن است و تا كنون هشت درخواست تركيه براي استرداد وي از سوي مقامات كاخ سفيد رد شده است.
در دو سال گذشته مقامات تركيه در قاره هاي مختلف به خصوص در آسياي ميانه و آفريقا تلاش زيادي براي تعطيلي مدارس وابسته به اين گروه آغاز كرده اند و مدارس اين گروه در كشورهاي مختلف تعطيل، توقيف و يا در اختيار نهادهاي تركيه قرار گرفته است.
مقاومت مقامات قرقيزستان در برابر تعطيلي مدارس گولن در آن كشور يكي از موارد اختلافي آنكارا ـ بيشكك در دو سال گذشته بود.
سورونباي جيينبيكاف رئيس جمهوري قرقيزستان نيز در نشست مشترك خبري با رجب طيب اردوغان رئيس جمهوري تركيه با اشاره به تغيير نام مدارس وابسته به گروه گولن در كشورش تاكيد كرد كه اكنون تمام اين مدارس تحت نظارت دولت قرار دارند.
وي بيان كرد: اقدامات زيادي در ارتباط با مدارس وابسته به گولن انجام شده و نام آنها از 'سبات' به 'ساپات' تغيير يافته و مديريت اين مدارس نيز با وزارت آموزش قرقيزستان است.
وي اظهار كرد: كودتاي 15 جولاي 2016 آزمايشي براي مردم ترك و قرقيز بوده و قرقيزستان يكي از نخستين كشورهايي بود كه از دولت تركيه حمايت كرد.
وي با اعلام آمادگي براي همكاري متقابل با تركيه افزود: سفر اردوغان به قرقيزستان بر افزايش روابط دو جانبه قرقيز- ترك تاثيرگذار خواهد بود.
به گزارش ايرنا، سازمان همكاري و هماهنگي تركيه(تيكا) از سال 1992 تا به امروز 761 پروژه در قرقيزستان در زمينه هاي آموزشي، بهداشتي، زيرساختي، اقتصادي، فرهنگي اجرا كرده است.
همچنين تركيه براي توسعه بخش پزشكي و بهداشت قرقيزستان يك واحد درماني 51 تختخوابي تحت عنوان 'بيمارستان دوستي تركيه و قرقيزستان' در بيشكك احداث كرده كه در سفر اردوغان به بهره برداري رسيد.
رئيس جمهور تركيه در سفر سه روزه خود به قرقيزستان در مراسم افتتاحيه 'سومين دوره بازي هاي كوچ نشينان قرقيز' شركت مي كند.
وي همچنين در ادامه اين سفر در ششمين اجلاس شوراي كشورهاي ترك زبان با حضور روساي جمهوري آذربايجان، قرقيزستان و قزاقستان شركت مي كند.
مولود چاووش اوغلو وزير امور خارجه، خلوصي آكار وزير دفاع ملي، زهرا زمرد سلجوق وزير خانواده، كار و تامين اجتماعي، رخسار پكجان وزير تجارت، محمت محرم كاساپ اوغلو وزير جوانان و ورزش تركيه اردوغان را در سفر به قرقيزستان همراهي مي كنند.
خاورم/1905
آنكارا- ايرنا- تركيه و قرقيزستان 12 توافقنامه همكاري پس از ديدار روساي جمهوري و مقامات دو كشور در شهر بيشكك امضا كردند.