روزنامه ايران در يادداشتي، آورده است: سياستهاي خصمانه و غير قانوني ترامپ عليه ايران و بازگرداندن تحريمها، خواه ناخواه، اثرات منفي اقتصادي دارد و از اين نظر يك تهديد جدي محسوب ميشود. هرچند هنوز تحريمهاي نفتي آغاز نشده است ولي تا همين جا نيز بخشي از ظرفيتهاي صادرات نفتي ايران از دست رفته است و اين فرآيند تا ماههاي بعد ادامه خواهد يافت. از سوي ديگر هر تهديدي در بطن خود واجد فرصت نيز هست. از قوه به فعل در آوردن اين فرصت بستگي به ما و اراده ما دارد.
يكي از فرصتهاي مهم، سياستگذاري براي كاهش مصرف بنزين و صادرات آن است. در واقع اقتصاد و جامعه ايران با تكيه بر درآمدهاي نفتي كمتر به اين نكته توجه كردهاند كه با متعادل كردن قيمت انرژي، از مصرف آن بكاهند و درآمدهاي حاصل از آن را صرف رفاه مردم و توسعه جامعه كنند. ولي اكنون كه فشار تحريمها وارد ميشود، يكي از بهترين كالاهايي كه امكان توليد و صادرات آن وجود دارد و بهصورت نقد نيز ميتوان پول آن را دريافت كرد حاملهاي انرژي چون بنزين، گازوئيل، برق و... است. كافي است آنها را در مرزهاي كشور به مشتريان عرضه كنيد تا آن را با بهترين قيمت و بهصورت نقد بخرند. اين فرصتي است كه نبايد از دست داد. بايد منابع درآمدي پايدار براي كشور تعريف كرد.
يكي از مهمترين منابع درآمدي كه از هر حيث به سود اقتصاد است، گسترش گردشگري داخلي است. سهم پايين ايران از گردشگري جهاني به نقطه ضعف آن تبديل شده است. اكنون با افزايش قيمت ارز سفر به خارج براي شهروند ايراني گرانتر از گذشته تمام ميشود و ميتواند آن را با سفر داخلي جايگزين كند. و سفر گردشگر خارجي به داخل كشور نيز براي اتباع كشورهاي ديگر ارزانتر تمام ميشود. بنابراين ما با كاهش سفر ايرانيان به خارج و افزايش تقاضا براي سفر خارجيها به داخل مواجه خواهيم شد. و اين فرصت مناسبي است كه ايران سهم بيشتري از 1300 ميليارد دلار بازار گردشگري جهاني را به دست آورد. ما شايد يك درصد اقتصاد جهان را داريم ولي احتمالاً كمتراز 2 در هزار بازار گردشگري را داريم و البته موازنه گردشگري نيز هميشه عليه منابع ارزي بوده است.
براي استفاده از اين فرصت بايد جنبش گردشگري راه انداخت. جنبشي كه به تهيه زيرساختهاي آن بپردازد. تأمين امنيت، حملونقل، تغذيه، فرهنگ، سرگرمي و شادي و... ميتواند براي توسعه گردشگري جذاب باشد. موانع فرهنگي گردشگري را بايد برداشت. بايد در سطح جهاني بازاريابي تبليغاتي گستردهاي براي جذب گردشگر ايجاد كرد و در داخل نيز مقدمات و زيرساختهاي آن را فراهم كرد. فراموش نكنيم كه گردشگري فقط آثار اقتصادي ندارد، بلكه آثار سياسي و فرهنگي آن بسيار مهمتر است. حضور گردشگران در ايران به تثبيت امنيت كشور كمك ميكند. تصوير مخدوشي كه دشمنان اين كشور در خارج از آن ساختهاند را اصلاح ميكند.
همچنين گردشگري، صنعتي مبتني بر عدالت و توزيع ثروت است. اين صنعت بيشترين رشد اشتغال را دارد و همه اقشار اجتماعي و حتي فقيرترين افراد از نتايج آن بهرهمند ميشوند. اگر ما بتوانيم به اندازه سهم اقتصادمان در جهان، داراي سهم در اقتصاد گردشگري شويم، حداقل سالانه بايد حدود 13 ميليارد دلار درآمد از طريق گردشگري به دست آوريم. ايران از جمله كشورهايي است كه تنوع گسترده آب و هوايي و جغرافيايي، فرهنگي و... دارد. كمتر كشوري را ميتوان يافت كه فاصله درجه حرارت گرمترين شهرهايش با خنكترين آنها حدود 50 درجه باشد. كوهستانهاي خوب، صحراهاي زيبا، كويرهاي جذاب، شهرهاي تاريخي، بناهاي باستاني، سواحل بزرگ و متنوع و... جملگي نشانه اين ظرفيت بزرگ است.
گردشگري روستايي و تنوع غذايي و خوراكيها در ايران آن اندازه است كه ايران را از درآمدهاي نفتي تا حدي مستغني كند. سالهاست كه در پي قطع وابستگي به درآمدهاي نفتي هستيم، ولي كمتر موفقيت كسب كردهايم، اكنون ميتوانيم با اقدامات مناسب؛ كاهش درآمد حدود يك ميليون بشكه نفت در روز را جبران كنيم. از طريق صرفهجويي و تغيير الگوي مصرف انرژي و نيز توسعه گردشگري.
در زمينه گردشگري بايد بهظرفيت گردشگري سلامت توجه بيشتري كرد. خوشبختانه توان پزشكي و درماني ايران بسيار بالاست و ميتواند اصليترين قطب پزشكي منطقه شود و حتي در بسياري از زمينهها از كشورهاي پيشرفته نيز براي درمان به اينجا بيايند. به نظر ميرسد كه بايد ستادي جدي و با اختيارات كافي براي تأمين درآمدهاي پايدار در كشور تشكيل شود. تنها از اين طريق ميتوان تحريم نفتي را خنثي كرد و از شر درآمدهاي نفتي خلاص شد.
*منبع: روزنامه ايران،1397،6،14
**گروه اطلاع رساني**1893**9131
تهان- ايرنا- گردشگري فقط آثار اقتصادي ندارد، بلكه آثار سياسي و فرهنگي آن بسيار مهمتر است. حضور گردشگران در ايران به تثبيت امنيت كشور كمك ميكند. تصوير مخدوشي كه دشمنان اين كشور در خارج از آن ساختهاند را اصلاح ميكند. همچنين گردشگري، صنعتي مبتني بر عدالت و توزيع ثروت است.