حجت الاسلام دكتر سید مهدی ساداتی نژاد پنج شنبه در گفت وگو با خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا اظهار كرد: الگو متفاوت با اسناد بالادستی است. الگو اسلامی ایرانی- پیشرفت باید بر مبنای اسناد بالادستی تدوین شود. در اسناد بالادستی مثل ایران 1404 اهداف مورد نظر نظام طراحی شده است و الگو راهنمایی عمل رسیدن به این اهداف است.
وی در توضیح اظهارات خود به ذكر مثالی پرداخت و افزود: مثل اینكه می خواهیم ساختمانی با مشخصات خاصی بسازیم از یك مهندس راه و ساختمان می خواهیم كه مطابق اهداف ما برای ساختن ساختمان نقشه بكشد در واقع آن نقشه مطابق با اهداف ماست. بنابراین به نظرمن این الگو ناظر بر چشم انداز و اسناد بالادستی باید باشد»
** ضعف در حوزه اجرا
عضو هیات علمی دانشگاه تهران در مورد ضرورت تدوین الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت گفت: در مورد اینكه ما برای رسیدن به چشم انداز مورد انتظار نظام جمهوری اسلامی باید به طراحی الگوی ایرانی -اسلامی پیشرفت بپردازیم اختلافی وجود ندارد.
وی تصریح كرد: ما به عنوان كشوری با انقلاب اسلامی به دنبال احیای مجدد عظمت و اقتدار اسلام و تمدن اسلام هستیم و برای اینكه ایران به الگویی برای سایر كشورهای اسلامی تبدیل شود قطعا به تدوین الگوی پیشرفت نیاز داریم .
وی ادامه داد: اما بحث دومی كه ضرورت دارد به آن بپردازیم و محل اختلاف است این است كه ما چقدر در طراحی این الگو و سپس عملیاتی كردن آن خواهیم توانست موفق عمل كنیم. چون بالاخره كشور ما در حوزه اجرای برنامه ها و اسناد دچار ضعف اساسی هستیم.
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در مورد روند طراحی این الگو گفت: دو سال پیش در مركز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت حضور داشتم و در اندیشكده سیاست فعال بودیم. روند به این صورت بود كه بعد از شكل گیری مركز الگو اندیشكده های مختلفی همچون اندیشكده سیاست، اقتصاد و.. در آنجا تاسیس شده و هر كدام از این اندیشكده ها هم دارای كارگروه های فعال در امر تدوین الگو فعال بود.
وی افزود: نكته ای كه این جا باید مدنظر قرار بگیرد این است كه طراحی الگوی پیشرفت كار ساده ای نیست كه بشود آن را یكی دو ساله به نتیجه رساند. واقعا تمدنی است كه در سال های بسیار تحت شرایط خاصی قرار دارد و چندان نتوانسته خودش را به روز كند.
« در برابر تمدن رقیب قرار گرفته ایم كه هر روز در حال پیشرفت و تقویت خودش است احیای این تمدن فرایند زمان بری است و واقعا نیازمند برنامه های ریزی های كوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت دارد.»
** در آغاز راهیم
وی ادامه داد: قدم هایی در این راه آغاز كردیم اما با شناختی كه از اندیشكده سیاست دارم می توانم بگویم ما هنوز در آغاز راه هستیم و قادربه طراحی الگو به نحو دقیق نیستیم تا اینكه پس از آن شیوه ها و پیوست های دقیق اجرایی برای آن تدوین شود .
وی ادامه داد : از این رو فكر می كنم كه در مجموع بسیاری از كارهای انجام نشده داریم به بیانی از آن نقطه آرمانی فاصله داریم ، مسئولان الگو باید بیشتر در رسانه ها حضور داشته باشند و در مورد این الگو پاسخگو باشند. چرا كه حقیقت امر این است كه این الگو هنوز خروجی مورد انتظار را نداشته است حتی اگر در حوزه های نظری كارهایی انجام شده است و روی كاغذ آمده است اما هنوز به طور ملموس به عنوان مثال اطلاع نداریم كه نسخه الگو در حوزه اقتصاد چیست و دقیقا چه راهكاری برای حل مشكلات اقتصادی دارد.
**نقادی اقدامات انجام شده
استاد دانشگاه تهران با بیان اینكه ما باید در مورد این الگو به گفت و گو بین نخبگان كمك كنیم، گفت: یكی از دلایل فراخون عمومی رهبری در مورد الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت این است كه باید حتی اقدامات انجام شد در حد پایه نقادی شود .
« رهبری هم در یكی از سخنرانی های اخیر خود بر این نكته تاكید كردند یعنی ما باید خود انتقادی كنیم. اساتید دانشگاه نظر بدهند و خود الگوی پایه را ارزیابی كنند، ببینیم چقدر این الگو به اهداف نزدیك است ، چه بخشی موفق بوده و چه بخشی ناموفق.»
** اقدامات اندیشكده سیاست
وی در مورد اقدامات اندیشكده سیاست مركز الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت هم گفت: مدت كوتاهی در اندیشكده سیاست بودم بنابراین نمی توانم قضاوت دقیقی ارائه بكنم ولی برنامه اندیشكده به این شكل بود كه در آنجا كارگروه های ایجاد شده بود و جلسات مرتبی داشتند و در مورد مفاهیم پایه ای بحث می كردند مثلا سیاست اسلامی چیست و.. و اختلاف نظر هایی هم بود ولی در مجموع من آن كار را به عنوان شروع كار خوبی می دانم .
ساداتی نژاد با بیان این جمله كه دو سالی است كه در فرایند تدوین الگو مشاركت ندارد ، گفت : اساتید مختلفی حضور داشتند یعنی فراگیری لازم بین طیف های مختلف اساتید وجود داشت و قصد استفاد از همه ظرفیت ها بود .
** ضرورت فراخوان عمومی الگو
ساداتی نژاد در مورد ضرورت فراخون عمومی در مورد الگو هم گفت: ممكن است كه مقام رهبری این احساس را داشته اند كه كارهای انجام گرفته شتاب لازم را نداشته و به خروجی مطلوب نرسیده است، نیاز به این است كه افراد ، شخصیت ها و اساتید دانشگاه هم وارد صحنه شوند و به صورت گسترده در مورد الگو نظر داده شود.
وی گفت: در سخنرانی های متعدد رهبری برای اساتید دانشگاه در ماه رمضان حضور داشتم و ایشان بارها مطرح كردند كه چرا مثلا اقتصاد مقاومتی پیش نمی رود؟ همه تعریف و تمجید می كنند اما كار پیش نمی رود؟ همین امسال فرمودند كه این مشكل را باید با راهكار علمی رفع كنیم و تا همه اساتید وارد صحنه نشوند این اتفاق نخواهد افتاد.
« بنابر این یكی از دلایل فراخون عمومی رهبر انقلاب این است كه این همه گیری تحقق پیدا كند و همه بتوانند در مورد آن نظر بدهند در واقع رهبری خواستند همه را درگیر این الگو بكنند.»
وی ادامه داد: دلیل دوم این فراخون عمومی هم این می تواند باشد كه كارهایی صورت گرفته و خدمت رهبری عرضه شده ، رهبری برای اینكه حجت تمام شود این را به فراخون عمومی گذاشتند یعنی خواستند در این مسیر راه بهانه جویی بسته شود كه بعد از نهایی شدن الگو استادی و صاحب نظری بگوید من فكر و نظر داشتم اما كسی به نظر من توجه نكرد.
** ضرورت اجماع نخبگان
ساداتی نژاد همچنین در پاسخ به این سوال كه برای اجرای هر برنامه ای نیاز به اجماع نخبگان است و آیا در مورد این الگو این اجماع وجود دارد، گفت : این عدم اجماع نخبگان آفتی است كه گرفتارش هستیم نه تنها در الگو در بقیه مسائل ، این قضیه باید آسیب شناسی شود كه چرا ما نمی توانیم به اجماع برسیم. مسئله و مشكل از دست اندركاران است یا از مسائل فرهنگی است.
وی تصریح كرد : تقریبا اكثر اندیشمندان یكی از دلایل عدم توسعه ایران را عدم اجماع نخبگان می دانند ما از بعد فرهنگی به تفرقه علاقه داریم تا وحدت ، از طرف دیگر به نظر من یكی از دلایل عدم شكل گیری اجماع بین نخبگان این است كه كمتر اجازه می دهیم مخالفان نظرات و دیدگاه های خود را مطرح كنند ، دایره بسته ای را ایجاد كردیم و جمع موافق را بیشتر دوست داریم به نظر من خیلی پاسخگو نبوده است و وقتی دایره ها بسته باشند ، اتفاقی نمی افتد و اگر حتی ما در طراحی الگو به نتیجه برسیم اما در اجرا چون بخش منتقد هم در آن حوزه حضور دارند دچار مشكل می شویم .
**9487**1601**
در گفت وگوی ایرنا با استاد دانشگاه تهران :
الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت باید مطابق اسناد بالا دستی باشد
۱۷ آبان ۱۳۹۷، ۱۹:۳۸
کد خبر:
83092858
![الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت باید مطابق اسناد بالا دستی باشد الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت باید مطابق اسناد بالا دستی باشد](https://img9.irna.ir/old/Image/1397/13970817/83092858/N83092858-72647535.jpg)
تهران -ایرنا - استاد دانشگاه تهران معتقد است كه الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت متفاوت از اسناد بالادستی است چرا كه این الگو باید مطابق آن اسناد نوشته و الگو ذیل آن ها تعریف می شود.