۲۷ آبان ۱۳۹۷، ۹:۱۵
کد خبر: 83103358
T T
۰ نفر
كتاب؛ ابزار دانايي و انديشه آفريني

تهران- ايرنا- جامعه در شرايط حاضر بيش از هر زمان ديگر تشنه دانايي و آماده انديشه آفريني است و مردم خواهان اعتلاي فرهنگ اسلامي و زمينه سازي براي تشكيل مدنيت پيشرفته اسلامي هستند كه دستيابي به اين مهم تنها با ابزاري به عنوان كتاب قابل تحقق است.

به گزارش گروه اطلاع رساني ايرنا؛ «كتاب؛ بستر شكوفايي فكري جامعه؛ گردشگري؛ اهرمي براي بخش اقتصاد كشور و حفظ محيط زيست؛ اولويت اساسي شهروندان» از جمله مهمترين موضوعات اجتماعي و فرهنگي محسوب مي شود كه در مطبوعات امروز (يكشنبه) برجسته شده است.

**كتاب؛ بستر شكوفايي فكري جامعه
كتاب نقش مهمي در راه بالندگي افراد و جوامع دارد و از راه هاي دستيابي به دانايي و توانايي محسوب مي شود كه بشر را در فهم و درك درست از نادرست ياري مي دهد و به عنوان بستري براي شكوفايي فكري افراد معرفي شده است. از اين رو امروزه برگزاري هفته كتاب و كتابخواني نه فقط براي يادآوري اهميت كتاب و ترغيب مردم به كتاب خواني بلكه براي فراهم آوردن زمينه هاي توليد و بهره گيري بيش تر و بهتر از اين مقوله است.

روزنامه «ابتكار» در گزارشي با عنوان «صورت زيباي ظاهر هيچ نيست!» آورده است: از گذشته شنيده بوديم كه در دربار پادشاهان كتابخانه‌اي باشكوه شامل كتاب‌هاي مهم و مطرح دوران وجود داشته است، انديشمندان و فرهيختگان هم كتابخانه‌هاي بزرگي داشته‌اند. شايد وجود همين موضوع در پس ذهن‌مان است كه باعث شده بسياري از ما آرزو داشته باشيم كه در خانه‌هايمان كتابخانه‌هاي بزرگي وجود داشته باشد. چندين سال پيش بود كه خريدن سري كتاب‌هاي مطرح، آن هم فقط براي ظاهر كتابخانه سر و صداي زيادي به پا كرد، كتاب‌هايي كه بيشتر از عنوان، رنگ‌شان مهم بود تا با چيدمان و دكوراسيون خانه همخواني داشته باشد. قرار نبود كسي آن‌ها را بخواند يا حتي ورق بزند، آن‌ها هم بخشي از تزئينات خانه بودند، چيزي شبيه يك مجسمه يا گلدان! اما حالا موضوع از اين هم عجيب‌تر شده است! چند ماهي است كه پاي كتاب‌هاي دكوري به كتابخانه خانه‌ها باز شده است! مي‌پرسيد «كتاب دكوري چيست؟» كتاب دكوري، جعبه‌هاي تو خالي از فوم يا ام.دي.اف كه به شكل چند كتاب به هم چسبيده ساخته شده‌اند! يعني ديگر حتي براي دكور هم براي كتاب پولي پرداخت نمي‌كنند و همه چيز به پوسته بيروني خلاصه شده است.

در ادامه مي خوانيم: عماد افروغ، نويسنده و جامعه‌شناس با بيان اينكه سطحي‌نگري تنها به موضوع كتاب ختم نمي‌شود، مي‌گويد: اگر به فيلم‌هاي پرفروش هم نگاهي بيندازيم، مي‌بينيم كه با نوعي سطحي‌نگري روبه‌رو هستيم. به جاي آنكه ما رشد و ارتقاء بينش خودمان را هدف قرار بدهيم، خودمان را در معرض بعضي سطحي‌نگري‌ها قرار مي‌دهيم كه اين سطحي‌نگري‌ها در بخش كتاب مي‌‌تواند جنبه نمايشي داشته باشد و در بخش‌هاي سينمايي و ديگر مسائل فرهنگي نوعي سطحي‌نگري و ظاهرگرايي باشد.

روزنامه «صبح نو» در مطلبي با عنوان «برنامه‌هاي شعاري را در هفته كتاب كنار گذاشتيم» در گفت وگو با نيكنام حسين‌پور، دبير هفته كتاب و مديرعامل خانه كتاب مي نويسد: ارزيابي هفته كتاب بايد هم از سوي مردم و رسانه‌ها و هم متخصصان شكل بگيرد اما رويكرد من اين بود كه از همه ظرفيت مجموعه‌هايي كه در حوزه كتاب فعاليت مي‌كنند استفاده شود چه نهادهاي دولتي و چه صنفي و به همين خاطر سعي كرده‌ايم با يك نگاه جديد از همه اين نهادها استفاده كنيم. رويكرد امسال به اين شكل است كه همه احساس كنند كه مي‌توانند در هفته كتاب نقش داشته باشند. در سال‌هاي گذشته اين نگاه يك مقدار انقباضي‌تر بوده است اما الآن فضا را بازتر گذاشته‌ايم و بيش از 60‌نهاد، سازمان، انجمن و تشكل برنامه‌هاي خود را ارائه كردند.

در ادامه آمده است: اگر نگاهي به تاريخچه هفته كتاب داشته باشيم بحث ايجاد علاقه و شور در مردم براي كتاب خواني هدف اصلي بوده است. به نظرم الآن هفته كتاب تبديل به يك آيين شده كه سعي مي‌شود به شكل خوبي هم برگزار و هدف اوليه آن فراموش شده است.امسال سعي كرديم از مسائل آييني كنار بگيريم و به هدف و شعاري كه تعيين كرديم نزديك شويم و به‌دنبال اين هستيم كه با كمك رسانه‌ها كتاب خواني و مطالعه را ترويج كنيم چون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نمي‌تواند قاطعانه و به‌تنهايي كار كند. همه خبرنگاران كه در طول سال‌ها براي كتاب قلم مي‌زنند بايد كمك كنند.

روزنامه «آرمان» در مطلبي با عنوان «دعوت مسجدجامعي به كتابگردي» نوشت: طراح ايده كتابگردي از مردم براي شركت در پنجمين دوره اين آيين دعوت به‌عمل آورد. احمدمسجدجامعي نوشته است: اين روزها در آستانه برگزاري پنجمين آيين كتابگردي قرار داريم؛ فعاليتي كه نخستين بار با هدفِ حمايت از كتابفروشي‌ها به‌عنوان كانون‌هاي توزيع فكر و انديشه و با هدف حضورِ مردم، به‌عنوان مخاطبانِ اصلي كتاب در فضاي عمومي و شهري، شكل گرفت؛ اين حركت فرهنگي - اجتماعي، در طول چهار دوره گذشته، خوشبختانه با حمايت و استقبال مردم از يك سو و اصحاب فرهنگ و هنر از سوي ديگر روبه‌رو شده است و مي‌رود كه به دوران بلوغ و شكوفايي خود نزديك شود. كتابگردي حركتي است كه نشاط شهري را حول محور فرهنگ پديد آورده و كتابفروشي‌ها را محلي براي گفت‌و‌گوي رودرروي مردم با پديد آورندگان كتاب يعني نويسندگان، مترجمان، ناشران و تصويرگران بدل كرده است. ‎

در ادامه آمده است: ‎امسال در حالي به پنجمين كتابگردي و روز قدرداني از كتابفروشي‌ها نزديك مي‌شويم كه متأثر از فضاي عمومي جامعه، اين حرفه نيز با مسائل و مشكلات زيادي رو به رو است. مشكلات اقتصادي از يك سو به‌دليل گران شدن قيمت ارز و مواد اوليه به افزايش قيمت كتاب انجاميده است و از سوي ديگر با كاهش قدرت خريد خانواده‌ها باعث حذف خريد‌هاي فرهنگي، از جمله كتاب، از سبد خريد برخي از خانواده‌هاي ايراني شده است.

**گردشگري؛ اهرمي براي بخش اقتصاد كشور
ايران به لحاظ ظرفيت‌هاي گردشگري جزو 10‌كشور اول دنياست كه داراي 23‌هزار اثر ملي ثبت‌شده، 19‌اثر ثبت‌شده در يونسكو، 202‌اثر ثبت‌شده زيست‌محيطي و... است. با وجود اين بخش گردشگري جايگاه قابل قبولي در اقتصاد كشور ندارد و نتوانسته آنچنان كه بايد به كمك بخش اقتصادي كشور بيايد. از اين رو بايد با ايجاد زيرساخت ها، اين صنعت سودآور و در عين حال بي‌ضرر براي محيط‌زيست را توسعه بدهيم تا بتوانيم بسياري از كمبودهاي بخش اقتصادي را با استفاده از اين اهرم جبران كنيم.

روزنامه «ايران» در مطلبي با عنوان «نابلدهاي توريسم» در گفت وگو با كارشناسان نوشت: احتمالاً ديده‌ايد كه هر چند سال يكبار يكي از شهرهاي ايران به عنوان پايتخت فرهنگي يا گردشگري در جهان اسلام و دنيا معرفي مي‌شوند اما موضوعي كه به آن توجه نشده، تغييرات زيرساختي اين شهرها در قبل و بعد از كسب اين عناوين و انتخاب به‌عنوان ميزبان است. اگر چه صنعت گردشگري را به‌عنوان بهترين جايگزين براي نفت در اقتصاد تك‌محصولي ايران معرفي مي‌كنند اما اين صنعت همواره در ارائه خدمات به گردشگران ورودي به كشور با چالش‌هايي اساسي روبه‌روست. علي قنبري، كارشناس گردشگري و خدمات مي‌گويد: صنعت گردشگري در ايران جايگاه ويژه‌اي دارد و مي‌تواند بخشي از جمعيت بيكاران را حل كرده و براي جمعيت روستاها و شهرهاي كوچك نيز اشتغال ايجاد كند، اما متأسفانه به دلايل مختلف در اين زمينه اقدامات مناسبي صورت نگرفته است، در حالي كه مي‌توانستيم در شرايط تحريم از جذب گردشگر درآمد خوبي به دست آوريم به دليل مشكلات ساختاري از اين موقعيت به نحو احسنت استفاده نشده است.

در ادامه آمده است: احمد روستا، كارشناس گردشگري و استاد دانشگاه شهيد بهشتي مي گويد: ما همواره با فرصت‌سوزي‌ها زمان را از دست مي‌دهيم و در آخرين روزها با عجله مي‌خواهيم به چيزي كه بيشتر جنبه جلوه‌گري‌هاي كوتاه‌مدت دارد، بها دهيم كه نمي‌توان در درازمدت جذاب و مناسب باشد، اما اگر همراه با برنامه‌ريزي براي توجه به تمام ابعاد مربوط به حوزه گردشگري باشد مي‌تواند كارساز و مؤثر باشد.

روزنامه «قانون» در گزارشي با عنوان «آلترناتيو ديجيتالي نيازهاي مالي توريست‌ها» آورده است: محدوديت گردشگران خارجي زمان حضور در ايران براي استفاده از كارت‌هاي اعتباري از جمله مهم‌ترين چالش‌هايي است كه گردشگران ورودي با آن دست و پنجه نرم مي‌كنند و ايران نيز به همين دليل براي جذب گردشگر با مشكلات بسياري روبه‌روست. وجود تحريم‌ها و نداشتن ارتباطات بين‌المللي بانكي با ساير كشورهاي دنيا موجب شده گردشگران ورودي نتوانند بدون آنكه با خود ارز نقدي به همراه داشته باشند، به ايران بيايند. چنين اتفاقي نيز تبعات خاص خود را از جمله سرقت، گم شدن و همچنين دشواري جابه‌جايي پول نقد به همراه دارد؛ مساله‌اي كه مي‌تواند حتي امنيت سفر اين دسته از گردشگران را با مشكل روبه‌رو كند.

در ادامه مي خوانيم: در اين ميان، كارشناسان حوزه گردشگري به دنبال راهكار و جايگزيني مناسب براي حل اين مساله هستند تا گردشگران ورودي با موانعي اين‌چنيني در سفر به ايران مواجه نشوند. يكي از راه‌هاي جايگزيني كه فعالان گردشگري بر آن تاكيد دارند استفاده از ظرفيت ارزهاي ديجيتالي است؛ ارزهاي ديجيتالي كه اتفاقا تجربه‌هاي كشورهاي گوناگون نشان مي‌دهد استفاده از آن موفقيت‌آميز بوده. بر همين اساس هم ساير كشورها انگيزه پيدا كرده‌اند تا با ارز ديجيتالي، بخشي از فعاليت‌هاي اقتصادي خود از جمله گردشگري را انجام دهند.

روزنامه «مردم سالاري» در مطلبي با عنوان «كاهش 50 درصدي سفر گردشگران خارجي به ايران» در گفت وگو با اميرپويان رفيعي‌شادعضو هيات مديره انجمن صنفي دفاتر سفر و گردشگري استان تهران نوشت: مسائل مربوط به سوخت و همچنين بيمه گردشگران با مشكل مواجه شده است. تمامي اين مسائل نشان دهنده‌ي اين است كه گردشگري در ايران با مشكلاتي مهم دست و پنجه نرم مي‌كند. با خروج آمريكا از برجام و آغاز مجدد تحريم‌ها، صنعت گردشگري هم نگراني‌هايي به جهت اتفاقات سياسي داشته است. در همين راستا نيز شاهد مشكلات خاصي هستيم كه بخشي از اين مشكلات مربوط به گردشگري خارجي است و برخي ديگر به گردشگري داخلي باز مي‌گردد. با توجه به شرايط پيش آمده، هزينه‌هاي مربوط به اقامت مسافرين و بليط افزايش پيدا كرده است. اين مساله باعث شده كه تعداد گردشگران خارجي كاهش پيدا كند.

در ادامه اين گفت وگو آمده است: شواهد نشان مي‌دهد كه شاهد كاهش حداقل ورود 50 درصدي گردشگران به ايران هستيم. بسياري از ايرلاين‌ها از ايران خارج شده‌اند. پروازهاي مستقيم در حال قطع شدن است. مسائل مربوط به سوخت و همچنين بيمه گردشگران با مشكل مواجه شده است. تمامي اين مسائل نشان دهنده‌ي اين است كه گردشگري در ايران با مشكلاتي مهم مواجه است.

**حفظ محيط زيست؛ اولويت اساسي شهروندان
موضوع محيط زيست و ضرورت حمايت از آن داراي اهميت و جايگاه ويژه اي به شمار مي رود تا جايي كه در چند دهه اخير، جامعه انساني كوشيده است با وضع مقررات و قواعد لازم، حقوق خاصي را باعنوان حقوق محيط زيست تدوين كند. بنابراين حفظ محيط زيست از آلودگي و خطر، امروزه يكي از مهمترين اولويت هاي شهروندان شده است زيرا سلامت محيط زييست به عنوان مهمترين حق هر جامعه، تاثير بسزايي در سلامت روح و روان و همچنين توسعه پايدار كشورها ايفا مي كند.

روزنامه «ابتكار» در گزارشي با عنوان «بوي سياست از محيط زيست مي آيد؟» مي نويسد: از فروردين‌ماه سال 95 كه هيات وزيران طي مصوبه‌اي به محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه ماموريت داد تا در مراسم امضاي توافق‌نامه پاريس به نمايندگي از ايران حضور يابد و با امضاي آن تمايل به الحاق و پذيرش اين توافق‌نامه را اعلام كند، پيوستن قطعي ايران به اين كنوانسيون تغييرات آب و هوايي سرگردان ميان مجلس و شوراي نگهبان است. حالا اما پس از گذشت بيش از 2 سال ظريف و بيژن زنگنه در دو نامه‌ جداگانه به رئيس جمهوري خواستار تسريع در روند تصويب الحاق ايران به كنوانسيون تغيير اقليم سازمان ملل و تصويب آن پيش از اجلاس آذرماه اين كنوانسيون شدند و حسن روحاني را نسبت به بهانه‌تراشي و باز شدن پرونده جديد در شوراي امنيت سازمان ملل كه به صورت تدريجي بر موضوع تغييرات آب و هوايي به عنوان موضوعات بين‌المللي ورود پيدا كرده، هشدار داده‌اند. هشداري كه به نظر فعالان محيط‌زيست حتي اگر به پيوستن ايران به اين كنوانسيون ختم شود آنچنان خوشايند نيست چرا كه تصميم‌گيران باز هم به دلايلي غير از محيط‌زيست به متعهد به پذيرش قوانين بين‌المللي محيط‌زيستي شده‌اند.

در ادامه مي خوانيم: اما از اين نامه و نامه وزير نفت درباره تسريع در روند قانوني پذيرش توافق‌نامه پاريس بوي سياست به مشام مي‌رسد. بويي كه به اعتقاد فعالان محيط‌زيست به پايداري سرزمين منجر نمي‌شود چرا كه همچنان محيط‌زيست در اولويت تصميم‌گيري قرار ندارد.

روزنامه «آرمان» در گزارشي با عنوان «نماد غرور ايران در خطر است» نوشت: قله دماوند اثر طبيعي ملي ايران، سال‌هاست كه مورد بي‌مهري قرار گرفته است. از مهر ورود به قله دماوند ممنوع شده است، ممنوعيتي كه براي كوهنوردان و دوستداران اين كوه محدوديت بزرگي محسوب مي‌شود.آبان 97، دادستان عمومي و انقلاب شهرستان دماوند از تخريب 30 هكتار از ساخت و سازهاي غيرمجاز در منطقه وادان دماوند خبر داده بود. حسن ابراهيمي‌بسابي توضيح داده بود: درباره وضع ساخت‌وسازهاي غيرمجاز در دماوند، با توجه به اقداماتي كه صورت گرفته، اين موضوع روبه صفر است؛ اما بعضا مواردي انجام مي‌شود كه مطابق گزارش ضابطان قضائي دستور تخريب صادر مي‌شود. معدن‌سازي ديگر عامل تهديد اين اثر طبيعي ملي است، دوستداران محيط‌زيست تا به حال موفق به تعطيلي دو معدن در اين كوه شده‌اند، اما معدن پوكه هنوز فعال است.

در ادامه مي خوانيم: محمدي يكي از اعضاي انجمن كوهنوردي با بيان اينكه معدن پوكه ساختماني نوعي سنگ سبك در دماوند مشغول به‌كار است، توضيح مي‌دهد: يك معدن باقي مانده كه در ملك‌آباد كار مي‌كند و روزانه تا 30 كاميون پوكه از اين قسمت برداشته مي‌شود كه اثر غيرقابل جبراني بر چشم‌انداز دماوند دارد و خواستيم حداقل از ارتفاع دو هزار و 200 متر به بالا فعاليت معدني انجام نشود، اين براي ثبت دماوند در ميراث جهاني لزومي است، چون چند سالي است كه دماوند به‌عنوان اثر طبيعي ملي ثبت شده و دنبال ثبت جهاني آن هستند. پوكه آن‌قدر هم صرفه اقتصادي ندارد.

روزنامه «قانون» در مطلبي با عنوان «يزد فرو مي رود» نوشت: زمين‌ خشك يزد اين روزها در مقابل فشارهاي طبيعي و انساني ناشي از برداشت‌هاي بي‌رويه تسليم شده چرا كه روز به روز شاهد پديده‌هاي جديدي از جمله فرونشست‏‌ها و فروچاله‌هاست. قهر آسمان از يك سو و زياده‏‌خواهي انسان‌ها از سوي ديگر ‎ آن‌چنان به جان زمين يزد افتاده‌اند كه طاقتش را طاق كرده و هر از گاهي ايجاد شكاف يا شق در برخي نقاط استان و حتي تشكيل فروچاله‌ها در اين مناطق گزارش مي‌شود. در اين ميان دشت يزد- اردكان و دشت ابركوه كه جزو دشت‌هاي ممنوعه استان هستند، بيشترين تاثير را از محل اين پديده دارند و در برخي نقاط نيز كه شاهد اين پديده‏‏‌ها نيستيم، اين تاثير با شور شدن منابع آب زيرزميني خود را نشان مي‌دهد.

در ادامه آمده است: البته براساس پيگيري‌هاي به عمل آمده تيمي از متخصصان كشوري از محل فروچاله‌ها بازديد كرده و براي رفع نگراني‌هاي احتمالي و جلوگيري از ادامه اين فرونشست و فروچاله‌ها و شكاف‌هاي عميق اجراي تدابير لازم را در دستور كار قرار داده‌‏اند. كارشناسان معتقدند كه راهكار اساسي و قدم اول براي جلوگيري از وقوع چنين پديده ناخوانده‌اي مديريت برداشت مصرف آب به ويژه در بخش كشاورزي است؛ پديده‌اي كه خشك شدن اغلب چاه‌هاي كشاورزي در حوالي آن‌ها، يكي از آثار آن است.

پژوهشم**9370**9131
۰ نفر