به گزارش گروه نشریات خبری؛ اگرچه استعفای یك مسئول به خودی خود و در هر نظام سیاسی یك امر معمول تلقی می شود كه منطقا نمی بایستی چندان پرحاشیه باشد، اما به نظر می رسد برخی از اظهارنظرهای سیاسیون و تحلیل های رسانه ای درصدد دامن زدن به حاشیه ها و فرضیه های مطرح شده پیرامون استعفای وزیر بهداشت سابق است.
در این زمینه علاوه بر اظهارنظرهایی از سوی برخی از دولتمردان خود دكتر هاشمی نیز در گفتوگو با ایسنا، اگرچه تاكید كرده كه نمی پسندد كسی پس از كناره گیری از مسئولیتش شروع به انتقاد كند، اما در نهایت گفته است: مشكلات یكروزه، یكساله یا مربوط به بودجه امسال نبود، این مشكلات ناشی از نوعی تفاوت دیدگاه و رفتار بود كه این تفاوت هم به جنس هر یك از ما و ریشهها، اعتقادات، باورها و آرمانهایمان بازمیگردند.
طرح محورها و ادعاهایی نظیر؛ استعفا دكتر هاشمی نتیجه اختلاف هایی در كابینه است و یا نسبت دادن جایگزینی سعید نمكی در وزارت بهداشت به رئیس سازمان برنامه و بودجه كشور در رسانه های هر دو طیف اصلاح طلبی و اصولگرایی قابل تامل و توجه است.
'عملكرد دكتر هاشمی در وزارت بهداشت و طرح تحول سلامت ' محوری بود كه در رسانه هایی با خاستگاه سیاسی متفاوت بازتاب متفاوتی نیز داشته است. به طوری كه رسانه های اصولگرا تماما به نقد آن پرداختند و در مقابل رسانه های اصلاح طلب در كنار تایید آن انتقادهایی نیز مطرح كردند.
رسانه های اصلاح طلب
.............................
** واكنش های برخی از مسئولان به استعفا
ایسنا در گزارشی از انتشار پیام پرویز اسماعیلی، معاون ارتباطات دفتر رییس جمهور خبر داد و به نقل از وی نوشت: 'در لباس رزم، در كسوت طبابت یا در ردای وزارت؛ دغدغهاش دین و ایران و كاهش رنج مردم بوده. دكتر قاضیزاده هاشمی روزی آمد وروزی از دولت رفت. اما خودش بود و به مردم ریا نفروخت؛ استوار و با مرام ، به 812 شهر و روستا رفت و تا لحظه آخر براین نهج ایستاد و برای سلامت جامعه كوشید. قدرشناس باشیم.'
به گزارش ایلنا محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه كشور در واكنش به استعفای قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت نوشت: «طرح تحول سلامت نافع برای مردم و پراهمیت برای دولت است. پشتیبانی از آن را همواره بر خود فرض دانسته و همچنان میدانم. از اینرو از زحمات جناب آقای دكتر حسن قاضیزاده هاشمی با وجود همه انتظارات و تكّدرها، قدردانی كرده و برای ایشان آرزوی توفیق روز افزون در خدمتگزاری به مردم دارم.»
سید محمود واعظی رئیس دفتر رئیسجمهور در گفتگو با ایلنا اظهار داشت: مسئلهای كه امروز در خصوص استعفای وزیر بهداشت پیش آمد؛ شما مرتب در كابینههای اروپایی و آمریكایی میبینید. یك فرد ممكن است روابطش نخستوزیر و رئیسجمهور كشورش خوب باشد اما به هر دلیلی نسبت به بودجهای كه در اختیار دارد معترض است، حال یك فرد دیگری به جای آن میآید و میتواند با آن بودجه امورات را اداره كند... قبول ندارم كه میگویند آهسته آهسته وزرای دولت قصد دارند پشتش را خالی كنند هیچ وزیری پشت دولت را خالی نكرده است.
** نقش برخی افراد كابینه در استعفای وزیر بهداشت
آفتاب یزد در صفحه نخست خود و زیر تیتر 'پیروزی نوبخت بر هاشمی!' نوشت: بی تردید انتخاب معاون نوبخت به سمت سرپرستی وزارتخانه ای كه پیشتر وزیر آن با شخص نوبخت درگیر شده است، معانی زیادی در خود نهفته دارد. معانی از جمله اینكه حسن روحانی رئیس جمهور كماكان مسحور حلقه خاكستری خود و در راس آن كسانی چون رئیس سازمان برنامه و بودجه است... همچنان در دولت افرادی چون او(محمدباقر نوبخت) و واعظی حرف اول و آخر را می زنند و وزرای روحانی و سایر نزدیكان او هیچ گاه جای نوبخت و واعظی را نتواسته اند پركنند.
این روزنامه در ادامه به نظرخواهی از چند نماینده مجلس برای اثبات ادعای خود پرداخت و در نهایت نوشت: اگرچه این نمایندگان مجلس سعی دارند از پاسخ دادن صریح به سوال ما كه آیا انتخاب نمكی را می توان پیروزی نوبخت بر قاضی زاده هاشمی دانست یا نه با سكوت یا موكول كردن جواب به آینده شانه خالی كنند، اما رد نكردن همین موضوع را می توان به شكلی تایید تلویحی این پیروزی ارزیابی كرد، حتی اگر نمكی شخص حاذقی برای سرپرستی وزارت بهداشت باشد.
اعتماد در گزارشی با مقایسه عزل وزیر مرضیه وحید دستجردی از وزارت بهداشت توسط احمدی نژاد با استعفای دكتر هاشمی نوشت: رفتار رییس دولت دوازدهم، بیشباهت به رییس دولت دهم نیست. بیتفاوتی در قبال استعفای غیر سیاسیترین وزیر كابینه و خودداری از به زبان آوردن حتی یك جمله در مذمت ترك كابینه سوالبرانگیز است.
این روزنامه با طرح این فرضیه كه شاید سكوت رییسجمهوری به این علت است كه ایشان تمایلی به حمایت از منتقدان و معترضان «سازمان مدیریت و برنامهریزی» ندارد، افزود: پس از انتشار خبر استعفای وزیر بهداشت، انتظار این بود كه همچون سایر دستگاهها، قائممقام این وزارتخانه به سرپرستی وزارت بهداشت منصوب شود نه اینكه از همان سازمانی كه عملكردش، وزیر را به ترك وزارت مصمم كرد، سرپرست انتخاب شود. انتخاب سرپرست وزارت بهداشت از سازمان برنامه و بودجه، تایید دیگری بر نزدیكی دیدگاه رییسجمهوری به رییس سازمان برنامه و بودجه است... اقدام رییسجمهوری برای انتصاب سرپرست از جمع یاران محمد باقر نوبخت، غیر آنكه به تلاش برای جبران دلشكستگی رییس سازمان برنامه و بودجه تعبیر شود، چه معنای دیگری دارد؟
آرمان در گزارشی نوشت: نخستین استعفا در دولت روحانی كلید خورد؛ آن هم خداحافظی وزیری كه برخی معتقد بودند رابطه نزدیكتری از سایر وزرا با رئیسجمهور دارد. جالب آنجاست كه قاضیزاده در اعتراض به بیتوجهی نوبخت به موضوع بودجه درخواستی وزیر بهداشت استعفا داد و سرپرست وزارت بهداشت سعید نمكی شد كه پیش از این، معاون علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامه و بودجه یعنی معاون نوبخت بوده است.
در یادداشتی از روزنامه آرمان چنین تحلیل شده است: ممكن است در بین برخی از اعضای دولت و دستگاههای مختلف و گرایشهای سیاسی، یك نوع رقابت زیرپوستی وجود داشته باشد، اما تا چه حد این رقابتها و یاركشیها تا چه اندازه میتواند تعیین كننده باشد، به راحتی نمیتوان نظر داد... یك نیروی دست بالایی به نام رئیس دولت وجود دارد كه باید اوضاع را مدیریت كرده و اگر چنین شائبههایی در دولت مبنی بر نوعی رقابت و یا یاركشی را احساس كنند، باید با تدبیر آن را مدیریت كرد.
به نوشته روزنامه ابتكار در حالی كه درباره دلیل استعفای قاضیزاده هاشمی از وزارت بهداشت گمانهزنیهای مختلفی مطرح میشد، با انتشار متن استعفای وی، اصلیترین گمانهزنی یعنی اختلاف بر سر بودجه این وزارتخانه تایید شد.
مردمسالاری نیز در این باره نوشت: قاضی زادههاشمی به خاطر اختلافات با نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه بر سر بودجه طرح تحول سلامت از وزارت بهداشت استعفا داد و حال، فردی كه معاون سازمان برنامه و بودجه است، به عنوان جانشین او انتخاب شد تا قدرت نوبخت در دولت افزایش یابد.
مردمسالاری در ادامه درباره سرپرست جدید وزارت بهداشت نوشت: او منتقد طرح تحول سلامت هم بود و گفته بود متأسفانه طرح تحول سلامت، درمانمحور و پزشك محور به جای پیشگیریمحور و بیمارمحور بوده است.
** ابراز رضایت از عملكرد وزیر بهداشت و طرح تحول سلامت
سعید نمكی سرپرست جدید وزارت بهداشت با تأكید بر اینكه طرح تحول نظام سلامت، یكی از طرحهای مترقی دولت تدبیر و امید محسوب میشود به روزنامه ایران گفت: طرح تحول سلامت به عنوان یك طرح كلان ملی با مختصاتی همچون افزایش پاسخگویی نظام سلامت، كاهش پرداخت مستقیم هزینههای درمانی از جیب مردم و دسترسی آسان مردم به خدمات درمانی در كشور به اجرا درآمد لذا می توان گفت طرح تحول سلامت طرح یك وزیر نیست بلكه طرح دولت و رئیس جمهوری است و همه ما مكلف به حمایت از این طرح هستیم. البته برخی از قسمتهای این طرح نیازمند بازنگری است اما این به معنای توقف طرح یا كوچك كردن بسته حمایتی نیست.
به گزارش شرق احمد قویدل، مدیرعامل كانون هموفیلی ایران، به عنوان یكی از كسانی است كه حامی ماندن هاشمی در وزارت بهداشت بود، به این روزنامه گفته است: البته امیدوارم وزیر بهداشت جدید از ارزشهای طرح تحول سلامت مراقبت كند. ما بهعنوان یك نهاد مردمی بهخوبی دریافتیم در طرح تحول سلامت پرداختهایی كه از بیماران ما مطالبه میكنند، بهشدت كاهش پیدا كرده است.
اسماعیل گرامیمقدم در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: بیشك حسن قاضیزاده هاشمی معمار و طراح بیمه سلامت در اذهان میلیونها ایرانی كه در این سالها سلامت جسمی و روحی آنها را تضمین و درجهت توزیع عادلانه ثروت، دلسوزانه، جسورانه و مدبرانه تلاش كرد باقی خواهد ماند و هر مدیری كه با بهانههای مختلف منابع مالی این طرح را كاهش داد در اذهان مردم در ضدیت با فقرزدایی تلقی خواهد گردید و فراموش نخواهد شد.
به گزارش فرارو حسن قاضی زاده هاشمی طراح طرح تحول سلامت است كه با این طرح توانست محبوبیت نسبی در كشور برای خود دست و پا كند اما این طرح منتقدان سرسختی هم دارد كه ظاهرا این منتقدان در دولت نیز حضور دارند. با این وجود رییس جمهور پیشتر طرح تحول سلامت را در كنار برجام به عنوان بزرگترین دستاوردها دولت یازدهم مطرح كرده بود. با استعفای قاضی زاده هاشمی احتمالا طرح تحول سلامت نیز مانند برجام در وضعیت دشوار و شكننده قرار گیرد.
** انتقاد از عملكرد وزیر بهداشت مستعفی
به گزارش ایلنا، عید علی كریمی (دبیر اجرایی خانه كارگر قزوین) در آیین افتتاح همایش ارتقای سطح سلامت بازنشستگان و مستمری بگیران سالمند سازمان تأمین اجتماعی گفت: طرح تحول نظام سلامت با شعار كاهش پرداخت از جیب مردم و افزایش رضایت بیماران برای نمایندگان مجلس توجیه و نهایتا نمایندگان مجلس به این طرح رأی مثبت دادند. بنابراین هر چند درابتدای اجرای طرح تحول نظام سلامت پرداخت از جیب مردم با كاهش نسبی خوبی همراه بود اما امروز شاهد ان هستیم كه این طرح شكست خورده است .
وی در ادامه با بیان اینكه استعفای آقای قاضی زاده هاشمی یك كناره گیری سیاسی است در خاتمه گفت: در این زمینه میتوان گفت آقای وزیر بهداشت ودرمان پیش دستی كردهاند.ایشان بجای اینكه از سوی نمایندگان در صحن مجلس با سوال جواب استیضاح شوند خودشان زودتر اقدام كرده واستعفاءكرده اند. آقای هاشمی باید بداند كه نباید از واقعیتها فرار كنند. ایشان باید در مقابل یك ملت پاسخگو باشند.
امروز روزنامه قانون كاریكاتوری از وزیر بهداشت سابق منتشر كرده و در توضیح آن به نقل از وی نوشت: من آدم كم تحملی نیستم ولی كارد به استخوان رسیده. یك پرستار: بدید استریلش كنم بذارم برای وزیر بعدی.
رسانه های اصولگرا
..........................
** وجود اختلاف در كابینه
به نوشته كیهان سعید نمكی سرپرست جدید وزارت بهداشت پیش از این، معاون علمی، فرهنگی و اجتماعی نوبخت در سازمان برنامه و بودجه بود و به نظر میرسد كه درگیری و اختلاف نوبخت و قاضیزاده هاشمی به اضافه شدن یك نیروی دیگر نوبخت در كابینه منتهی شده است.
وطن امروز نیز در صفحه نخست خود و زیر تیتر ' ما رفتیم، دیگر خودت بمال' با اشاره به انتقادات نوبخت از وزیر بهداشت مستعفی نوشت: انتقادی تند و بیسابقه كه به باور برخی كارشناسان و افراد صاحبنظر، نشان میدهد در بدنه دولت اختلافنظرهایی جدی درباره برخی موضوعات وجود دارد كه اینگونه به اظهار نظرهای عمومی هم رسیده است!
خبرگزاری تسنیم در گزارشی با تیتر 'تنش در كابینه بالا گرفت؛ تَك و پاتك قاضیزاده هاشمی و نوبخت در سكوت روحانی' نوشت: كابینه دوازدهم در حالی وارد دومین سال فعالیت خود میشود كه بهنظر میرسد هنوز رنگ آرامش به خود نگرفته است. پس از استعفای آخوندی از وزارت راه بهدلیل اختلاف دیدگاه با رئیسجمهور حالا نوبت به قاضیزاده هاشمی رسیده است.
خبرگزاری فارس نیز در خبری با تیتر 'با تصمیم رئیس جمهور قاضیزاده از قطار دولت پیاده شد/ سعید نمكی سرپرست وزارت بهداشت' چنین گزارش داد: قاضیزاده چند روز قبل در پی اختلاف با دولت و مشكلات بودجهای طرح تحول سلامت از سمت خود استعفا داده بود. قاضیزاده پیش از چند بار دیگر نیز از پست وزارت استعفا داده بود كه هر بار با قبول شرایط از سوی دولت، این استعفا منتفی شده بود.
براساس حكم ریاست جمهوری سعید نمكی، معاون امور علمی، فرهنگی و اجتماعی سازمان برنامه و بودجه از سوی رئیس جمهور به عنوان سرپرست وزارت بهداشت معرفی شده است.
بنا به ادعای رجانیوز آنگونه كه مشخص است بین سازمان برنامه و بودجه و وزارت بهداشت یك دعوای تمام عیار به پاست. برخی معتقدند كه این دعوا به خاطر احتمال كاندیداتوری هاشمی در انتخابات ریاست جمهوری بعدی است.
** انتقاد از كارنامه و برخی از اظهارنظرهای دكتر هاشمی در وزارت بهداشت
جوان در یادداشتی در باره عملكرد دكتر هاشمی نوشت: وی گاهی وقتها به نقاط محروم میرفت تا در كارنامهاش به جز درمان چشم مشهورترین رجال سیاسی كشور، تصاویری از حركتهای جهادی برای درمان چشم مردم مناطق محروم نیز قاب گرفته شود. همچنانكه گاهی وقتها چند تصویر از حضور آقای وزیر در دوران دفاع مقدس و پشت جبهه در فضای مجازی و رسانههای وزارت بهداشت منتشر شده بود. حالا، اما انتظار میرود هاشمی كه كم و بیش به عنوان وزیر دوربینی كابینه یازدهم و دوازدهم شناخته میشد بیش از گذشته در كارهای خیر و عامالمنفعه حضور یابد. برای پوشش رسانهای چنین حركاتی هم میتواند روی رسانههایی كه در دوران وزارتش ایجاد كرده بود حساب باز كند. سلسله مراكز درمانی و بیمارستانهای چشم پزشكی نور هم آنقدر درمان عاید وزیر سابق میكند تا نگران تأمین هزینههای ورود به رقابتهای انتخاباتی سال1400 را نداشته باشد.
جوان همچنین در صفحه طنز با دستمایه قرار دادن عبارت هایی از سخنان دكتر هاشمی می نویسد:
'- قاضی زاده: زیر این همه بودجه كمرم شكست. - بمال خوب میشه!' و 'خودتان رأی دادید خودتان هم استعفا بدهید!'
به نوشته رجانیوز قاضی زاده هاشمی چه ناكارآمد باشد و چه كارآمد؛ چه به خاطر فرار از استیضاح رفته باشد و چه به خاطر كمبود بودجه، یك قضیه منطقی را برای همه روشن میكند؛ و آن اینكه حتی خود او نیز در این شرایط نمیتواند با دولتی كه انسجام ندارد كار كند و آن را تحمل كند! او كه روزی چشم در چشم مردم نگاه میكرد و معتقد بود خربزه خوردهاید و حالا پای لرزش بنشینید! حالا از مسئولیت خود به علت ناكارآمدی در تخصیص بودجه استعفا داده است.
به گزارش مشرق نیوز به نقل از صفحه اینستاگرام یك فعال فضای مجازی؛ طرح تحول سلامت و كاری كه قاضی زاده الان كرد همون اتوبوس ترمز بریده است كه راننده این دفعه خودش را نجات داد و سرنشینان را به خدای بزرگ سپرد. دولت با طناب پوسیده یك مولتی میلیاردر وارد چاه طرح تحول سلامت شد و حالا در میانه راه گیر كرده است. قاضی زاده نباید می رفت و باید می ماند و جواب ندانم كاری های خود در نظام سلامت را می داد. طرحی كه فقط در سال گذشته حدود سی و پنج هزار میلیارد تومان هزینه روی دست كشور گذاشت و رنج مردم را هم كم نكرد.
جهان نیوز در ریشه یابی استعفای آخوندی و قاضیزاده در یك فاصله كوتاه به نقل از محمد سلیمانی، وزیر ارتباطات دولت نهم نوشت: هر دو ثروتمندان بالای هزار میلیاردی بودند لذا رفتند تا در این وانفسای سقوط پول ملی، مال و منال خود را سامان بیشتر دهند.
*گروه نشریات خبری
پژوهشم**9026**1732
تهران-ایرنا- سرانجام پس از یك هفته گمانه زنی و حرف و حدیث های بسیار، روز پنجشنبه(13 دیماه) رئیسجمهوری در حكمی با پذیرش استعفای قاضی زاده هاشمی، سعید نمكی را به عنوان سرپرست جدید وزارتخانه بهداشت، درمان و آموزش پزشكی منصوب كرد.