چه اينكه مايك پمپئو وزير امور خارجه آمريكا با اذعان به ناراحتي خود از اين مساله در اين راستا اظهار كرد: «اين انتخاب آنهاست.» البته هرچه نشست ورشو با استقبالهاي سرد روبهرو شده ديپلماسي فعال ايران در منطقه گرم دنبال ميشود و قرار است امروز «پنجشنبه» نشست سوچي با حضور روساي جمهور ايران، روسيه و تركيه برگزار شود تا شكست نشست ورشو بيش از بيش نمايان شود. لذا در يك شماي كلي ميتوان آمريكا را بازنده بزرگ و ايران را برنده ميدان ديپلماسي در اين عرصه خواند.
** از ورشو تا سوچي
انتظارها بسر رسيد و موعد برگزاري نشست ضد ايراني ورشو فرا رسيد، اما همانطور كه از پيش نيز انتظار ميرفت اين نشست با استقبال سرد اروپايي ها همراه شد. از طرف ديگر در حالي كه قرار است «تروريسم و امنيت» در خاورميانه يكي از محورهاي اصلي اين كنفرانس باشد با بايكوت كردن اين نشست توسط ايران، سوريه، تركيه، عراق، لبنان وتشكيلات خودگردان فلسطين كه بخش مهمي از خاورميانه را تشكيل ميدهند واكنش معناداري را نسبت به اين محور از نشست شاهديم. تحليل شرايط اين طور نشان ميدهد كه مسائل آنطور كه مدنظر آمريكاييها بود پيش نرفته؛ چرا كه پيش از اين قرار بود آنها در سطح وزير امورخارجه در اين نشست شركت كنند، اما در اقدامي عجيب، اما جالب مايك پنس، معاون ترامپ را نيز به همراه پمپئو روانه ورشو لهستان كردهاند تا با اين بازي رسانهاي دست خالي خود در جهت حضور حداكثري كشورهاي همراه بيش از پيش نشان دهند.
از سوي ديگر فرانسه يك كارمند دولتي را براي حضور در اين نشست فرستاده، آلمان دستيار وزير خارجهاش را به لهستان اعزام كرده و روسيه و چين هم به اين كنفرانس اعتنايي نكردهاند و مسكو حتي از آن انتقاد كرده است. جرمي هانت، وزير خارجه انگليس هم گفته فقط براي حضور در جلسهاي كه مربوط به يمن است و در اين كنفرانس برگزار خواهد شد، به ورشو ميرود.
فدريكا موگريني هم از حضور در اين كنفرانس امتناع كرده است. تركيه نيز اعلام كرده در اين كنفرانس شركت نميكند. اين در حالي است كه ايران ديپلماسي فعال خود را رها نكرده و همزمان با برگزاري كنفرانس ورشو در روز پنجشنبه، در اجلاس سوچي با حضور رؤساي جمهور ايران، روسيه و تركيه شركت ميكند كه حاكي از رويكرد فعال ايران در عرصه ديپلماتيك و نيز مبارزه عملي و واقعي با تروريسم در سوريه و منطقه است. برايند سيگنالها از كنفرانس ورشو تا نشست سوچي مويد شكست آمريكا در روياي به اجماع رساندن كشورها عليه ايران و موفقيت كشورمان در اثبات خود به عنوان بازيگري تعيين كننده در منطقه و نظام بينالملل است.
** افتتاحيه نشست و عدم اشاره به ايران
وزير امور خارجه آمريكا و همتاي لهستانياش در افتتاحيه نشست ورشو، در بيانيه مشتركي موضوعات مورد بحث در اين نشست را اعلام كردند كه ايران در ميان آنها نبود. ايسنا نوشت؛ مايك پمپئو و جاكيچ كژاپوتوويژ، وزير امورخارجه لهستان در بيانيه مشترك آغازين نشست ورشو، موضوعات مورد بحث در اين نشست را بيثباتيهاي سوريه و يمن و رابطه ميان اسرائيل و فلسطين عنوان كردند. در بيانيه مشترك آغازين پمپئو و كژاپوتوويژ تنها به صورت غيرمستقيم به ايران اشاره شده است.
در اين بيانيه آمده است: ما انتظار داريم كه هر كشور نظراتي را بيان كند كه نشانگر منافع آن كشور باشد. اختلافات در يك حوزه نبايد باعث جلوگيري از وحدت در ساير حوزهها شود. به طور مثال، دو كشور ما (آمريكا و لهستان) مواضع مخالفي بر سر توافق هستهاي ايران داشتهاند. برخلاف اين اختلاف نظرات بزرگ، روابط ميان آمريكا و لهستان به قوت خود باقي است.
** مقدمه تشكيل ائتلاف عربي- عبري
علي اكبر ولايتي مشاور مقام معظم رهبري در امور بينالملل بااشاره به برگزاري كنفرانس ضدايراني ورشو اظهار داشت: آمريكاييها در ورشو پايتخت لهستان اقدام به برگزاري كنفرانسي در ظاهر ضدايراني براي پيشبرد نيات شوم خود در منطقه غرب آسيا و جهان اسلام كردهاند و گرچه آمريكا در صدد است تا در طول اين كنفرانس كه مقامات درجه دو، سه و در حد كارشناس از تعدادي كشور در آن حضور دارند، ايران را به عنوان مسأله اول منطقه نشان دهند، اما واقعيات موجود حكايت از آن دارد كه قرار است مقدمهاي براي عينيت و رسميت بخشيدن به تعامل رژيمهاي مرتجع عربي با رژيم كودك كش صهيونيستي، مقدمهاي براي تدارك ديدار رسمي مقامات صهيونيستي با مقامات سعودي و نيز مقدمهاي براي تشكيل ائتلاف عربي - عبري وتضعيف مسأله فلسطين باشد و بايد در برابر اين توطئهها هوشيار بود.
** شوي تبليغاتي
رئيس دفتر رئيس جمهور همچنين در ارتباط با برگزاري اجلاس ورشو اظهار كرد: از ابتدا اين نشست بسيار عجولانه و بدون برنامهريزي قبلي براي برگزاري اعلام شد و جهان شاهد بود كه پمپئو در سفري كه به هشت كشور داشت به دنبال آن بود كه اجلاسي در سطح سران كشورها عليه ايران شكل دهد اما مشاهده كرديم كه قدم به قدم عقب نشيني كردند و آنها انتظار داشتند در سطح سران و حتي وزراي امورخارجه كشورهاي صاحبنظر و معتبردر اين اجلاس حضور داشته باشند كه در اين سطح شركت نكردند.
محمود واعظي گفت: همچنين با توجه به مخالفتهايي كه درباره موضوع اين اجلاس مطرح شد موضوع و عنوان آن را از ايران به صلح و ثبات در منطقه تبديل كردند. وي افزود: به نظر من اجلاس ورشو يك شوي تبليغاتي است و هيچ اعتبار سياسي در عرصه بينالملل نخواهد داشت.
** ورشو شكست خورده است
وزير امورخارجه كشورمان روز گذشته در يك كنفرانس خبري در تهران نشست ورشو را كه ديروز در پايتخت لهستان برگزار شد و امروز ادامه دارد را شكست خورده توصيف كرد. محمدجواد ظريف گفت كه اين تلاشي ديگر از سوي آمريكا براي دنبال كردن سياستهايش در قبال ايران است كه به خوبي هم بنا نشده است.
وي تصريح كرد: از نظر من نشست ورشو در همان ابتدا شكست خورده است. وزير امورخارجه كشورمان افزود: من فكر نميكنم كه آنها بتوانند يك بيانيه مشترك منتشر كنند و تنها تلاش دارند از اظهارات خود به جاي ديگران استفاده كنند، حرفهايي كه خود نيز به آن اعتقادي ندارند. ظريف خاطر نشان كرد: شما معمولاً 60كشور را گردهم جمع نميكنيد كه براي آنها سخنراني كنيد و اين نشان ميدهد كه آنها نيز باور ندارند ميتوانند از اين نشست دستاوردي حاصل كنند.
** توجيه پمپئو
وزير امور خارجه آمريكا در كنفرانسي مطبوعاتي اظهاراتي درباره برگزاري نشست ضدايراني ورشو مطرح كرد. مايك پمپئو كه سعي داشت عدم حضور برخي از وزيران اروپايي در اين نشست را بياهميت جلوه دهد در اين باره اظهار كرد: وزراي برخي كشورها حضور خواهند داشت و برخي ديگر نه، اين انتخاب آنهاست.
وي افزود: ما بر اين باوريم كه يك پيشرفت واقعي خواهيم داشت. كشورهاي زيادي هستند كه با جديت در حال فعاليت در راستاي داشتن خاورميانهاي بهتر و با ثباتتر هستند و من اميدوارم روز پنجشنبه كه اينجا را ترك ميكنيم، موفقيتي در اين باره كسب كرده باشيم.
** اميد واهي نتانياهو
نخست وزير رژيم صهيونيستي قبل از سفر به لهستان به خبرنگاران گفت كه تمركز كنفرانس ورشو بر ايران است. بنيامين نتانياهو مدعي شد: اين كنفرانس رژيم صهيونيستي، ايالات متحده، اعراب و بسياري از كشورهاي جهان را متحد ميكند.
وي افزود: رژيم صهيونيستي «روابط بسيار خوبي» با هر كشوري در منطقه «به غير از سوريه»، جايي كه اسرائيل چندين حمله هوايي در اهداف ايران در ماه هاي اخير انجام داده است، دارد. دني دنون، سفير رژيم صهيونيستي در سازمان ملل متحد هم مدعي شد كه تماسهاي خصوصي ما با مقامهاي عربي بسيار گرمتر از آنچه در عموم بيان ميشود. «اكنون آنها(اعراب) با ما همكاري ميكنند ما از آنها ميخواهيم كه به همكاري با ما ادامه دهند و از استفاده از تكنولوژي و سيستمهاي دفاعي ما خجالت نكشند.»
منبع: روزنامه آرمان؛ 1397،11،25
گروه اطلاع رساني **9117**1755
تهران- ايرنا- در ميان هياهو و پروپاگانداي رسانهاي آمريكاييها براي برگزاري نشست ورشو؛ استقبال سرد اروپايي ها و برخي كشورهاي عرب خاورميانه از اين نشست موجب شد تا آمريكايي ها بيش از پيش نسبت به عدم حضور برخي كشورهاي همپيمان خود در اين نشست واكنش نشان دهند.