۲۰ اسفند ۱۳۹۷، ۸:۱۳
کد خبر: 83238785
T T
۰ نفر
روابط ايران و عراق؛ الگويي براي همكاري كشورهاي منطقه

تهران- ايرنا- سفر رسمي جناب آقاي دكتر حسن روحاني رئيس محترم جمهوري اسلامي ايران و هيأت عاليرتبه همراه ايشان به كشور دوست و برادر، جمهوري عراق، بدون شك نقطه عطفي در روابط دو كشور محسوب مي‌شود.

روزنامه ايران در يادداشتي به قلم ايرج مسجدي سفير جمهوري اسلامي ايران در عراق، آورده است: براي درك اهميت و تأثيرگذاري اين سفر در مقطع كنوني، لازم است اشاره‌اي گذرا به شرايط فعلي عراق، همچنين تلاش ها و اقدامات مخرب دولت ايالات متحده براي به اصطلاح منزوي كردن جمهوري اسلامي ايران، شود.

پس از سرنگوني رژيم جنايتكار صدام و طي 16 سال اخير، كشور عراق بحران‌هاي بسياري را تجربه و از سر گذرانده است. حمله نيروهاي اشغالگر امريكايي، خطر تجزيه و فروپاشي سرزميني، تشديد اختلافات قومي و مذهبي و درنهايت خطر تروريسم تكفيري مورد حمايت رژيم صهيونيستي و برخي از كشورهاي منطقه، هر يك به تنهايي براي نابودي يك كشور و ملت و براي به آتش كشاندن منطقه و سرايت ناامني و بحران به داخل سرزمين ايران كفايت مي‌كرد. طي تمام اين سال ها، جمهوري اسلامي ايران در كنار ملت عراق باقي ماند و بحمدالله با درايت دولتمردان جديد عراق و حمايت مردم اين كشور، بحران‌ها يكي پس از ديگري برطرف شد.

در مقطعي كه خطر داعش و تروريسم تكفيري موجوديت عراق را در معرض تهديد جدي قرار داده بود و گروه تروريستي داعش با اتكا به حاميان منطقه‌اي و آسوده خاطر از عدم واكنش (بلكه حمايت ضمني) امريكا، به پيشروي سريع خود به سمت شهرهاي مهم و پايتخت اين كشور ادامه مي‌داد، جمهوري اسلامي ايران تنها كشوري بود كه بلافاصله در كنار دولت و ملت عراق قرار گرفت و با حمايت هاي خود از نيروهاي مسلح و مردمي عراق، در وهله نخست مانع پيشروي اين گروه و در مرحله بعد موجب عقب‌نشيني و فروپاشي داعش شد؛ واقعيتي كه مكرراً از سوي مقامات رسمي عراق مورد تأييد، تمجيد و قدرداني قرار گرفته است.

پس از شكست داعش در عراق، دوران جديدي در اين كشور آغاز شد. برگزاري انتخابات سراسري و پارلماني در سال‌جاري و در فضايي امن و پرنشاط و مشاركت و تلاش تمام گروه هاي سياسي براي دستيابي دموكراتيك و مسالمت‌آميز به كرسي‌هاي پارلماني - كه موجب بهت و حيرت جهانيان و نااميدي بدخواهان عراق شد - آغاز فصل جديدي را در عرصه سياسي عراق رقم زد. تحولات اين كشور پس از انتخابات اخير، بيانگر اين واقعيت مهم است كه نيروهاي سياسي اين كشور شيوه جديدي را براي اداره كشور در پيش گرفته‌اند. پس از روشن شدن نتيجه انتخابات، گروه‌هاي سياسي عراق تصميم به تشكيل ائتلاف‌هاي بزرگِ ملي و فراگير گرفتند، تا به‌جاي تكيه بر طايفه‌گرايي، قوميت، زبان و ساير تقسيم‌بندي‌هاي تفرقه برانگيز، منافع و اهداف خود را از طريق ائتلاف‌هاي سياسي پيگيري و دنبال نمايند.

پس از انتخابات سراسري اخير و با تشكيل ائتلاف‌هاي بزرگ و فراگير، تمام گروه‌هاي سياسي توانسته‌اند به ميزان رأي و اقبال مردم به آنها، در تصميم‌گيري‌هاي كلان كشور، از جمله برگزيدن مقامات عاليرتبه كشور مشاركت نمايند. طي يك سال اخير، دولت پيمان‌شكن امريكا با خروج از توافق برجام و نقض قطعنامه 2231 شوراي امنيت سازمان ملل متحد - كه خود از بانيان آن بوده است - به جهانيان نشان داد كه اين كشور براي هيچ يك از تعهدات خود ارزشي قائل نيست.

امروز دولت امريكا نه تنها تعهدات صريح و روشن خود بر اساس برجام و قطعنامه لازم‌الاجراي شوراي امنيت سازمان ملل را زير پا گذاشته، بلكه با تهديد به اعمال تنبيه و مجازات، از ساير كشورها نيز مي‌خواهد تا در نقض قطعنامه مذكور، دولت امريكا را همراهي نمايند. در همين راستا، دولت امريكا فشار شديدي را بر دولت كنوني عراق جهت همراهي با تحريم‌هاي غيرقانوني و يكجانبه اين كشور عليه جمهوري اسلامي ايران گذاشته است و تلاش مي‌كند تا مبادلات اقتصادي عراق با ايران را متوقف يا به حداقل ممكن برساند.

با توجه به جايگاه و موقعيت عراق در مبادلات اقتصادي ايران، شايد بتوان ايجاد اختلال در روابط اقتصادي دوكشور را بخش كليدي هدفگذاري دولت ايالات متحده در محاصره اقتصادي ايران تلقي كرد. دولتمردان عراق بارها بر عدم همراهي خود با تحريم‌هاي يكجانبه امريكا تأكيد كرده اند. در چنين شرايطي است كه سفر رياست محترم جمهوري اسلامي ايران به جمهوري عراق اهميت و معنا و مفهوم خاص خود را مي‌يابد. روابط ايران و عراق با در نظر گرفتن اشتراكات فراوان تاريخي، تمدني و البته ديني و مذهبي دو ملت، وجود مرزهاي طولاني مشترك (طولاني‌ترين مرز براي هر دو كشور)، افزايش سطح مبادلات اقتصادي و تجاري دو كشور تا سطح 12 ميليارد دلار در سال‌جاري (كه عراق را به بزرگترين طرف تجاري ايران تبديل كرده است)، افزايش چشمگير و روزافزون ارتباطات دو ملت از جمله سفر سالانه حدود 7 ميليون زائر و گردشگر ايراني و عراقي به كشور مقابل، مواضع مشترك سياسي در خصوص بسياري از مسائل منطقه‌اي و بين‌المللي و...، روابطي ويژه و منحصر به فرد در منطقه است.

در عين حال، تحولات و شرايط كنوني منطقه و جهان، خصوصاً اقدامات خصمانه دولت امريكا عليه ملت ايران، اهميت و وزن مضاعفي به سفر رياست محترم جمهوري اسلامي ايران به عراق داده است. امروز عراق به‌عنوان كشوري كه براي ده ها سال به‌عنوان مهم‌ترين تهديد امنيتي عليه ايران تلقي مي‌شد و دشمنان اين مرز و بوم همواره از آن به‌عنوان اهرم فشار و تهديدي عليه ايران استفاده مي‌كردند، به متحدي استراتژيك و دوستي قابل اتكا و مرزهاي دو كشور به مرزهاي دوستي، همكاري و ثبات تبديل شده است. در سفر تاريخي رئيس جمهوري ايران به عراق، دو طرف در خصوص گسترش مبادلات اقتصادي و تجاري، اجراي پروژه‌هاي مشترك فني و مهندسي، تسهيل سفر اتباع دو كشور، توسعه همكاري‌هاي صنعتي و... با يكديگر مذاكره و تبادل نظر خواهند كرد، وليكن اين سفر در مقطع كنوني، پيام ويژه‌اي نيز براي كشورهاي منطقه خواهد داشت كه با همكاري و همگرايي و با دوستي و برادري، مي‌توان مشكلات و موانع پيشِ‌رو را از ميان برداشت و ثبات و توسعه اقتصادي را براي ملت‌هاي منطقه به ارمغان آورد.

*منبع: روزنامه ايران،1397،12،20
**گروه اطلاع رساني**1893**9131
۰ نفر