«محمد حافظ حكمي» عصر جمعه در گفت و گو با خبرنگار سياسي ايرنا درباره بيانات اخير مقام معظم رهبري در بارگاه ملكوتي امام رضا (ع) درباره تبديل تهديد تحريم به فرصت ها، گفت: بايد بازارهاي حوزه تمدن ايران شهري را كه هيچ تحريمي نمي تواند روي آنها اثر بگذارد را تقويت كنيم ، كشوري كه مرزهاي گسترده خشكي و دريايي دارد غير قابل محاصره است.
وي ادامه داد: اين موضوع حتما به تدابير ويژه اي نيازمند است. نه اينكه كه به همان شيوه سنتي بازارچه هاي مرزي عمل كنيم بلكه تدابير ويژه و بازارسازي ميخواهد و ماموريت اصلي اين حوزه بر دوش سازمان توسعه تجارت است.
اين فعال اقتصادي با بيان اينكه براي اين شرايط بايد قوانين متناسبي تدوين شود، افزود: نمي توانيم مواد اوليه را با ارز 4200 توماني وارد كنيم و بعد از صادر كننده بخواهيم صادراتش را توسعه دهد؛ اين كار به معناي اختصاص ارز 4200 توماني براي مصرف كننده خارجي است و نه چيز ديگر، بايد مناطق آزاد خود را تقويت كرده ، اجازه بدهيم در اين مناطق با هر ارزي توليد و صادرات صورت گيرد.
حكمي يادآور شد: بايد ارز 4200 توماني حذف شود وگرنه نمي توانيم توسعه صادرات داشته باشيم. بنابراين اگر بخواهيم از بازارهاي مصرفي خود استفاده كنيم و جاپايي خود را در كشورها داشته باشيم راهي جز حذف مقررات اشتباه و دست و پاگير نيست .
وي خاطرنشان كرد: نامگذاري سال 1397 توسط مقام معظم رهبري هدف گذاري دقيقي را براي جريان اقتصادي در سال جديد مشخص مي كند كه اتفاقا گره اساسي در چند سال گذشته كشور بوده است. مشكلاتي كه ايشان به آن اشاره كردند مانند اصلاح نظام بانكي ريشه اي و عميق است.
حكمي افزود: قوانين بالادستي و مصوب، بانك ها را از بنگاه داري بر حذر داشته است ، بنگاه داري بانك ها موجب اخلال در روند گردش سرمايه و وارد نشدن سرمايه هاي عمومي بازار پولي كشور به چرخه اقتصاد شده است و شاهد هستيم تمام بانك ها، بنگاه هاي سرمايه گذاري بسيار متعدد در حوزه هاي مختلفي دارند.
**سرمايه موجب رونق توليد مي شود
اين فعال حوزه كسب و كار دانش بنيان اظهار داشت: آنچه كه موجب رونق توليد مي شود قطعا سرمايه است و هيچ گروهي بيشتر از بخش خصوصي نگران سرمايه گذاري نيست. يكي از راهكارهاي رونق توليد، حمايت واقعي از بخش خصوصي است. در شرايط سخت اقتصادي كه هزينه توليد به دليل تحريم هاي بين المللي بالا رفته است بايد بخش خصوصي را با سرمايه در گردش تجهيز كنيم.
حكمي با بيان اينكه در كوتاه مدت افقي براي اصلاح رويه بانك ها نمي بينم، اضافه كرد: همانطور كه از عملكرد بانك ها مشخص است آنها به قوانين اعتنايي ندارند و با قانون و بخشنامه نمي توان نظام بانكي را اصلاح كرد . به همين دليل بازار سرمايه نقش پررنگ تري را بازي مي كند. سازمان بورس و فرابورس بايد قوانين خود را براي استفاده از انواع اسناد، صكوك، اجاره و تامين مالي از طريق بازار سرمايه تسهيل كنند.
وي عنوان داشت: فرايند تامين مالي از طريق بازار سرمايه بسيار پيچيده و طولاني است صاحبان كسب و كار نمي توانند اين مسير را در كوتاه مدت طي كنند بنابراين بازار سرمايه بايد خود را با شرايط جديد و هدفگذاري مبتني بر نامگذاري سال جديد تطبيق دهد.
اين فعال اقتصادي ادامه داد: از طرفي، مبارزه جدي با رانت، فساد و ترويج شفافيت، اعتماد بخش خصوصي را براي فعاليت بيشتر مي كند. درست است كه تحت تحريم قرار داريم ولي به لحاظ سرمايه داخلي وضعيت مناسبي داريم همانطور كه شاهد بوديم سرمايههاي سرگردان در بازار خودرو، سكه و ارز چه تغييراتي داشت. بنابراين بايد بتوانيم با ساز و كارهاي مطمئن چون سازمان بورس و فرابورس اين سرمايه ها را به سمت توليد هدايت و مردم را به سمت مصرف كالاي ايراني هدايت كنيم.
**بايد بازارهاي غيرتحريمي را شناسايي كنيم
حكمي با بيان اينكه وزارت صنعت ، معدن و تجارت بايد بازارهاي غيرتحريمي را شناساسي كند، گفت: با وجود تحريم همچنان پسته، فرش، زعفران يا خرماي ايراني در همه جهان وجود دارد. سفر اخير رئيس جمهوري به عراق و تصميم سران دو كشور براي افزايش سطح همكاري هاي تجاري به 20 ميليارد دلار نشان دهنده ظرفيت تمدني ما است. بنابراين بايد از ظرفيت حوزه تمدني ايرانشهر از هندوستان، افغانستان و تركمنستان گرفته تا تركيه و عراق استفاده كنيم.
وي افزود: سازمان توسعه تجارت بايد بيدار، پويا و چابك باشد . نهادهايي چون تامين اجتماعي، دارايي و نظام بانكي بايد خود را معينِ صنعت، توليد و كارآفريني بدانند نه اينكه سد راه باشند. در اين باره شهرداري ها به عنوان متوليان اقتصاد شهري و خرد براي تسهيل شرايط كسب و كار مي توانند در توانمندسازي اقشار ضعيف نقش ويژه اي داشته باشند.
اين فعال حوزه كسب و كار دانش بنيان خاطرنشان كرد: ايجاد بازارچه هاي محلي يا برداشتن موانع بر سر فعاليت كسبه اي كه اين روزها شرايط سختي را تحمل مي كنند از مواردي است كه بايد آن را مورد ارزيابي قرار دهيم. بايد هزينه تعطيلي كارگاه ها را براي مجموعه اقتصادي كشور بسنجيم و بعد تصميم گيري كنيم. تامين اجتماعي بايد نسبت به اعطاي بيمه بيكاري به كارگران كارگاه هاي تعطيل شده، برآورد داشته باشد. اين موضوع در مورد دارايي، شهرداري ها و نظام بانكي صدق مي كند
حكمي تاكيد كرد: اگر نگاه جامع به توليد، صنعت و كارآفريني در كشور باشد و همه نهادها خود را در قبال تعطيلي يك كارگاه مسئول بدانند، مي توان به سمت رونق توليد پيش رفت .
وي عنوان داشت: در كنار رونق توليد به رونق خدمات هم نيازمنديم؛ يعني كسب و كارهاي دانش بنيان به عنوان زيست- بوم «استارتاپ» هاي كشور مي توانند به رونق توليد كمك كنند. در كشور بازارهاي آنلاين زيادي براي فروش سراسري كالا و بنگاه هاي كوچك و متوسط كه نقش اصلي و ياري دهنده براي رونق توليد هستند، وجود دارد.
اين فعال اقتصادي اضافه كرد: مخاطب اصلي كلام رهبري، وزارت صنعت، معدن و تجارت است اميدوارم دغدغه پيام ايشان را درك كرده باشند و چه در سطح معاونت شهرك هاي صنعتي و شركت هاي كوچك و متوسط و چه در سازمان توسعه تجارت، بتوانند سازوكارهاي درستي را براي تحقق شعار امسال طراحي كنند.
**بايد از تجارب اقتصادهاي نوظهور استفاده كنيم
حكمي ادامه داد: قرار نيست كه از همان ابتدا چرخ را اختراع كنيم چون بسياري از مشكلاتي كه در كشور داريم در كشورهاي ديگر جهان چون اندونزي، مالزي و تركيه هم داشته اند. بايد بدانيم آنها براي «خيز صنعتي» از چه حمايت هايي برخوردار بودند و چه سازوكارهايي را در پيش گرفتند. البته شرايط ما به دليل تحريم هاي ظالمانه آمريكا ويژه تر است؛ اما اصل و اساس حمايت از صنعت، توليد و كارآفريني در همه جاي جهان يكسان است. در اين باره بايد بومي سازي انجام شود و اميدوارم بتوانيم از الگوهاي موفق بين المللي براي طراحي اين سازوكار استفاده كنيم.
وي افزود: پيام مقام معظم رهبري عام بود و همه دستگاه هاي را شامل مي شد. دولت به معناي مجموعه دستگاه هاي حاكميتي، بايد خود را پاسدار اشتغال و متولي رونق توليد بدانند.
**فرهنگ سازي براي خريد محصول ايراني
اين فعال حوزه كسب و كار دانش بنيان عنوان داشت: در حوزه نرم يعني در مباحث فرهنگي در صدا و سيما، وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم و تحقيقات و فناوري براي رونق توليد، مصرف كالاي ايراني و ارتباط ميان صنعت و دانشگاه بايد فرهنگ سازي شود ، دانشگاه ها باري از دوش صنعت ما بر نمي دارند.
حكمي در پاسخ به پرسشي درباره فرهنگ سازي براي خريد كالاي ايراني گفت: بايد رفتار مصرف كننده را با عقل معاش سنجيد. مصرفكننده در شرايط سخت اقتصادي قطعا چرتكه مي اندازد و آن كالايي كه به لحاظ كيفي و خدمات، مقرون به صرفه است را بر مي گزيند. در اين باره اطلاع رساني و فرهگ سازي بسيار مهم است مردم بايد كالاي ايراني را بشناسند.
وي با طرح اين پرسش كه چه تعداد نمايشگاههاي كه همچنان به شكل سنتي در بيشتر استان ها برگزار مي شود به تغيير عادت خريد مصرف كنندگان ايراني منجر شده است ، در پايان افزود: وقت آن نرسيده كه وزارت صنعت از سازوكار جديدي استفاده كند؟ نمايشگاه هاي بهاره، تخصصي و صنفي كه هر روز در تهران و مراكز استانها برگزار ميشود چقدر موفق بوده است؟ شبكه بانكي كشور بالاخره مي تواند كارت اعتباري خريد محصول ايراني را در جامعه ايجاد و ترويج كند؟ توليدكنندگان اين توان را دارند كه به لحاظ كيفي محصول خود را ارتقا دهند؟
سيام**3202**1601**
فعال اقتصادي در گفت وگو با ايرنا :
اتكا به توانمندي داخلي كليد تبديل تهديد تحريم به فرصت است
۲ فروردین ۱۳۹۸، ۲۰:۲۰
کد خبر:
83251435
![اتكا به توانمندي داخلي كليد تبديل تهديد تحريم به فرصت است اتكا به توانمندي داخلي كليد تبديل تهديد تحريم به فرصت است](https://img9.irna.ir/old/Image/1398/13980102/83251435/N83251435-72916686.jpg)
تهران-ايرنا- فعال حوزه كسب و كار دانش بنيان مي گويد : براي تبديل تهديدِ تحريم به فرصت بايد به توانمنديهاي داخلي رجوع كنيم، همانطور كه مقام معظم رهبري بارها تاكيد كرده اند اين به معناي «درون زا و برون نگر بودن» است نه اينكه ارتباط مان را با دنيا قطع كنيم.