مصطفی اویسی روز شنبه در گفت وگویی مفصل با ایرنا در ابتدای سال 1398 كه همزمان با آغاز بیست و هفتمین سالگرد آغاز روابط دو كشور است، اظهار داشت: روابط تهران و مینسك بر اصل اعتماد و احترام متقابل بنا شده است به همین دلیل ما در 26 سال گذشته كمترین فراز و نشیب را در روابط دو كشور مشاهده كرده ایم.
به گفته وی، با تلاشهای صورت گرفته از گذشته تا امروز، روند همكاری ها و تعاملات سازنده بین دو كشور در حوزه های مختلف سیاسی و اقتصادی بطور منظم در حال رشد است.
سفیر ایران در بلاروس به سفر شهریور ماه علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی به بلاروس نیز اشاره كرد و ضمن مهم خواندن آن اظهار داشت: دیدار روسای جمهور دو كشور در حاشیه نشست سران سازمان همكاری های شانگهای در چینگدائو چین و همچنین دیدار آقای لوكاشنكو با آقای روحانی در حاشیه نشست سران سه كشور ایران، تركیه و روسیه در سوچی روسیه حدود یكماه قبل نیز از رویدادهای مهم سیاسی میان تهران و مینسك در سال 97 بود كه از سطح تعاملات و روابط نزدیك سران دو كشور حكایت دارد.
حجم تبادلات تجاری ایران و بلاروس چهار برابر شده است
اویسی به همكاری های اقتصادی ایران و بلاروس نیز اشاره كرد و گفت: در حوزه اقتصادی نیز طی پارسال علاوه بر برگزاری چهاردهمین كمیسیون مشترك اقتصادی چندین نشست مشترك بین كارگروه های تخصصی دو طرف برگزار شد كه در نهایت منجر به رشد همكاری های اقتصادی شد.
وی گفت: حجم مبادلات تجاری ایران و بلاروس در سال 97 نسبت به مدت مشابه سال 95 بیش از چهار برابر شده است ضمن اینكه فراینـدهای همـكاریهای منطقه ای نظیر اتحـادیه اقتـصادی اوراسیا و اجرای طرح ها و راه گذرهای متعدد نشانه افزایش سطح همكاری های دو كشور است كه به موازات تعاملات موثر و مستمر سران در مجامع مختلف بین المللی ادامه دارد.
وی به همكاری های مشترك در حوزه تولید دارو، محصولات كشاورزی، واردات گوشت گاو و اتوبوس های برقی اشاره كرد و گفت: طرفین در حال مذاكره هستند تا با نهایی كردن توافقات بتوانند به هدف تعیین شده برای رسیدن به تراز تجاری یك میلیارد دلاری كه مورد تاكید رئیس جمهوری بلاروس است، دست پیدا كنند.
ایران به دنبال واردات گوشت از بلاروس است
به گفته وی، پس از دو سال تلاش و پیگیری های مكرر سفارت ایران در بلاروس و نهادهای زیر مجموعه وزارت جهاد كشاورزی ایران و وزارت كشاورزی بلاروس در نهایت با انجام بررسی های بهداشتی و آزمایشگاهی، مذاكرات میان شركت های تجاری وارد كننده و صادر كننده گوشت دو كشور آغاز شده است.
اویسی با بیان اینكه مهمترین مولفه در این عرصه قیمت گوشت است، اظهار داشت: طرف های بلاروسی با توجه به حضور رقبا در بازار ایران باید بتوانند شرایط بهتری برای خریداران ایرانی قائل شوند تا جایگاه مناسبی در بازار ایران پیدا كنند.
وی گفت: ما تمایل داریم بخشی از نیاز بازار ایران به گوشت و لبنیات را از بلاروس تامین كنیم با این حال باید ببینیم كه طرف بلاروسی نیز آمادگی این كار را دارد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در بلاروس اظهار داشت: تلاش ها برای جهت دهی به حضور فعال و اثرگذار تجار و بازرگانان دو كشور در حوزه های مورد نیاز ادامه دارد و برای تسریع در چرخه مبادلات تجاری دو كشور اقدامات متعددی در دست انجام است كه از جمله آنها می توان به معرفی نمایشگاه های فصلی، تخصصی و عمومی اشاره كرد.
به گفته وی، مشكل فعلی عدم شناخت یا اطلاعات اندك بازرگانان بلاروس از بازار ایران است و ما در تلاش هستیم با اقداماتی شناخت آنان را افزایش دهیم و در این خصوص گام های جدی برداشته شده است به شكلی كه چشم انداز خوبی برای آن دیده می شود.
سفیر ایران معتقد است كه زمینه های مختلفی برای گسترش همكاری میان بازرگانان و تجار دو كشور وجود دارد اما متاسفانه آنچنان كه باید از ظرفیت موجود برای افزایش تبادلات تجاری و بازرگانی دو كشور در بخش خصوصی به خوبی استفاده نمی شود فلذا تعاملات بیشتر اتاقهای بازرگانی دو كشور لازم می باشد.
اویسی توضیح داد: امروز محصولات زیادی توسط فعالان اقتصادی دو كشور تولید می شود كه بازار خوبی در هر دو كشور دارد به طور مثال تجار ایرانی توانایی بالایی در صادرات خشكبار و میوه به بلاروس دارند و طرف بلاروسی نیز می تواند به صورت متقابل صادرات گوشت، برخی اقلام لبنی، ماشین آلات صنعتی، اقلام دارویی و درمانی و...را به ایران داشته باشد.
وی با بیان اینكه با دست اندركاران این بخش ها در هر دو طرف در حال رایزنی است، اظهار داشت: در این زمینه رایزنی های مستمری بین سازمان های مربوطه در دو طرف در حال انجام است كه من امیدوارم با اتمام بررسی های فنی و كارشناسی، شاهد آغاز همكاری های گسترده در این حوزه ها باشیم.
همچنین علاوه بر موضوعات جاری، همكاری تهران و مینسك در حوزه دارویی، كشاورزی، واردات گوشت گاو، توسعه متقابل صنعت گردشگری و همكاری های ورزشی رشد كرده است بطوریكه سفرهای متقابل تیمهای رشته های مختلف ورزشی را طی سال گذشته شاهد بوده ایم و مسئولان بخش های مختلف دو كشور در حال مذاكره و گفت وگو برای گسترش روابط هستند.
وی افزود: در صورت نهایی شدن توافقات قطعا شاهد توسعه بیشتر مناسبات دوجانبه خواهیم بود و من امیدوارم در مدتی كه سفیر ایران در بلاروس هستم، شاهد توسعه روزافزون روابط دو كشور باشیم.
**ایران و بلاروس به دنبال لغو روادید گردشگری هستند
سفیر ایران در بلاروس در بخش دیگری از این گفت وگو به طرح لغو روادید میان ایران و بلاروس نیز اشاره كرد و گفت: اكنون دارندگان گذرنامه های عادی برای تردد بین دو كشور باید درخواست روادید دهند.
اویسی ادامه داد: فرایند تسهیل صدور روادید برای گذرنامه های عادی بین دو كشور شهریورماه گذشته در دستور كار پنجمین نشست كمیسیون مشترك كنسولی در تهران قرار گرفت و توافق شد تا دو طرف گام هایی برای لغو روادید گروه های سازمان یافته گردشگری بردارند.
وی افزود: مطابق آمارهای چند سال اخیر، میانگین بازدیدهایی كه شهروندان دو كشور داشته اند بین سه تا چهار هزار نفر بوده است كه البته سهم بازدید شهروندان ایرانی در مقایسه با شهروندان بلاروسی بیشتر است.
سفیر ایران اظهار داشت: بخشی از این بازدید ها به برگزاری دوره های مختلف آموزشی و نیز تبادل گروه های مختلف فرهنگی، هنری و ورزشی باز می گردد كه در نتیجه گسترش روابط تهران و مینسك بیشتر شده است.
اویسی ادامه داد: خوشبختانه تعاملات منظمی میان بخش های مختلف دو كشور در حال برقراری است و امیدوارم با تصمیماتی كه در جریان نشست اخیر كمیسیون مشترك كنسولی دو كشور اتخاذ شده است در بخش گردشگری نیز در آینده نزدیك تحولات ملموسی رخ دهد.
**برداشتن موانع تجاری در اولویت كاری سفارت ایران در بلاروس است
سفیر ایران در ادامه به تشریح مشكلات تجار و بازرگانان ایرانی برای كار در بلاروس اشاره كرد و گفت: برخی از مشكلات تجاری مربوط به شرایط اقتصادی و نیز موضوعات فنی در دو طرف است كه از جمله آنها می توان به ممنوعیت های مرتبط با واردات متقابل برخی اقلام، بخشنامه های تخصصی برای صادرات و واردات كالاها، تخصیص ارز و پیمان سپاری ارزی اشاره كرد.
اویسی با اشاره به امضاء توافق نامه تجارت ترجیحی بین ج.ا.ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا كه توسط پارلمان بلاروس تصویب شده و با تصویب در كمیسیون مربوطه در مجلس شورای اسلامی در نوبت بررسی در صحن علنی مجلس طی 2 یا 3 ماه آینده میباشد، ابراز امیدواری كرد این موضوع می تواند جهش قابل توجهی در حجم مبادلات دو جانبه درآینده ایجاد نماید.
اویسی عدم برقراری و توسعه مناسبات متقابل بانكی و بطور خاص مشكلات مربوط به گشایش اعتبار اسنادی (LC)، منطبق نبودن استانداردها و طراحی محصولات صادراتی ایران با نیازهای بازار هدف، مشكلات مربوط به حمل و نقل در كشور ثالث با توجه به عدم دسترسی به دریا و نیز توقف پرواز مستقیم بین دو كشور و هزینه های سربار در پایانه های حمل ونقل و مرزها در كنار برخی اختلالات و كارشكنی های ناشی از اعمال تحریم های موجود علیه ایران و بلاروس را از دیگر مشكلات موجود در مسیر گسترش روزافزون روابط دانست.
سفیر ایران در بلاروس دشواری در اخذ روادید برای گردشگران و تجار ایرانی را از دیگر عواملی دانست كه نقش بازدارنده ای در روند تحرك و تردد بیشتر و بالتبع دور ماندن آنها از تغییرات و معادلات حاكم بر بازارهای هدف داشته است.
اویسی ابراز امیدواری كرد كه در نتیجه نشست اخیر كمیسیون مشترك كنسولی در تهران، برخی موانع در این خصوص رفع شود ضمن اینكه دو كشور تلاش كرده اند با فعال كردن كارگروه های مختلف تخصصی از جمله در حوزه همكاریهای صنعتی، تجاری، نفتی، كشاورزی، دارویی و تجهیزات پزشكی به ریاست معاونین وزرای نهادهای مربوطه، گام های موثری در حل و فصل ریشه ای مشكلات بردارند.
وی گفت: در قالب این كارگروه ها می توان مشكلات و موانع احتمالی را مورد بررسی قرار داد و راهكارهای لازم برای عبور از آنها را یافت و در نهایت تصمیمات لازم را برای رفع مشكلات و موانع اتخاذ كرد.
سفیر ایران ادامه داد: به موازات این نشست های بین دولتی، جلسات منظم و مستمری نیز با فعالان اقتصادی و نمایندگان اصناف و سازمان های مرتبط دو كشور در سطح رئیس نمایندگی و همكاران بخش های مربوطه برگزار می شود ضمن اینكه ما پیگیر آن هستیم تا ظرفیت های متقابل تجاری دو كشور و تازه ترین تغییر و تحولات در قوانین و تغییرات احتمالی آنها در دو طرف، اطلاع رسانی شود چرا كه نقش موثری در گسترش همكاری ها ایفاء می كند.
یاد آور می شود كه جمهوری بلاروس به مساحت 207 هزار و 600كیلومتر مربع با پایتختی مینسك در شرق اروپا هم مرز روسیه، اوكراین، لهستان، لیتوانی و لتونی بوده و حدود 10 میلیون نفر جمعیت دارد.
گفتنی است، روسیه و بلاروس در چهارچوب جامعه همسود، اتحادیه اقتصادی اوراسیا و پیمان امنیت جمعی با یكدیگر همكاری می كنند.
دو كشور همچنین در سال 1998 موافقت نامه ای را برای ایجاد دولت اتحادی بین دو كشور امضا كرده اند و در راستای اجرای آن هر سال روسای جمهور، نخست وزیران، وزرای خارجه و سران مجالس قانونگذاری دو كشور با یكدیگر دیدار و درباره همكاریهای دوجانبه گفت وگو و تبادل نظر می كنند چرا كه بلاروس نزدیكترین متحد روسیه در جامعه همسود و كشورهای دیگر است.
اروپام** 1346*
سفیر ایران در بلاروس: روابط تهران و مینسك همواره بهتر شده است
۳ فروردین ۱۳۹۸، ۱۳:۲۲
کد خبر:
83251908
![سفیر ایران در بلاروس: روابط تهران و مینسك همواره بهتر شده است سفیر ایران در بلاروس: روابط تهران و مینسك همواره بهتر شده است](https://img9.irna.ir/old/Image/1398/13980103/83251908/N83251908-72918134.jpg)
مسكو - ایرنا - سفیر جمهوری اسلامی ایران در بلاروس معتقد است كه روابط ایران و بلاروس در 26 سال گذشته نه تنها بهبود یافته است بلكه همواره از روندی مثبت برخوردار بوده است.