۱۲ فروردین ۱۳۹۸، ۱۷:۱۰
کد خبر: 83262119
T T
۰ نفر

آب از سر لرستان گذشت

۱۲ فروردین ۱۳۹۸، ۱۷:۱۰
کد خبر: 83262119
آب از سر لرستان گذشت

خرم آباد - ایرنا - آغازین روزهای سال جاری بود كه وقوع سیل در لرستان ، نوروز را تحت شعاع قرار داد و مردم و مسئولان این استان را درگیر حادثه سیل و خسارتهای برجای مانده از آن كرد.

به گزارش ایرنا، وقوع سه مرحله سیل در سال گذشته بیش از 500 میلیارد تومان خسارت در لرستان به جای گذاشت و مردم بسیاری از شهرهای لرستان به نحوی با تبعات این خسارت ها به استقبال سال 98 رفتند.
اما برآورد خسارت موج اول بارش های امسال تا 800 میلیارد تومان عنوان شد و در حالی كه تلاش برای احیای مجدد استان آغاز شده بود موج بارشی جدیدی از ابتدای هفته جاری سراسر استان را در بر گرفته است.
اوج فعالیت این سامانه از دیشب آغاز شد و به صورت متناوب ادامه دارد، بارش های سیل آسایی كه چندین رودخانه مرده استان را از خواب خشكسالی بیدار و روانه شهر و وروستاهای استان كرده است.
هم اكنون سه رودخانه خرم آباد، و رودخانه شهرستانهای دلفان، كوهدشت، سلسله، پلدختر، معمولان، بروجرد و چگنی طغیان كرده، سد مروك دورود سرریز كرده و برخی سدها همچون هاله و كزنار در آستانه سرریز هستند و به صدها هزار نفر از اهالی هشدار داده شده منزل خود را ترك كنند.
برق، آب و گاز بسیاری از مناطق شهری و روستایی قطع شده، پل های بسیاری در مسیرهای اصلی و فرعی فروریخته و بسیاری از روستاهای سیل زده از جمله در شهرستان پلدختر راه دسترسی ندارند و تاكنون نیز شرایط جوی اجازه پرواز های امدادی به این مناطق را نداده است.
راههای منتهی به خرم آباد مركز استان بسته شده و امروز با كشته شدن 2 نفر در معمولان و ویسیان، شمار جان باختگان بارش های سیل آسا در لرستان به هفت نفر رسید.
بارش های سیل آسا باند فرودگاه خرم آباد را احاطه كرد و معاون اول رییس جمهوری را مجبور كرد سفر خود به خوزستان را زمینی ادامه دهد.
مناطق جنوبی و ساحلی خرم آباد را سیلاب عظیم در برگرفته و روستاهای جنوب این شهر دچار آبگرفتگی شدید شده اند، در پلدختر به دلیل قطع راههای زمی و ارتباط تلفنی و عدم امكان پرواز امدادی، اطلاعی از روستاهای سیل زده حاشیه كشكان در دسترس نیست.
چندین روستای پلدختر همچون بابازید، چم مهر و ودمرود زیر آب رفته اند، بخش غربی شهر با جمعیت حدود 6 هزار نفر و شهر معمولان نیز غرقاب هستند.
ارتباط تلفنی شهر پلدختر قطع و هیچ گونه ارتباطی با مردم این شهر مقدور نیست و مسئولان استانی از این وضعیت به وجود آمده وبی اطلاعی نگران هستند.
فرماندار دوره چگنی هم حجم خسارتها را بالا عنوان كرده و اظهار داشته 60 درصد منازل مسكونی دچار آبگرفتگی هستند.

**تمام جاده های استان لرستان بسته شد
رییس پلیس راه لرستان گفت: بارش شدید باران ، طغیان رودخانه ها و رانش موجب مسدود شدن جاده تمام های برون شهری این استان شده است.
سرهنگ مرتضی چغلوند اظهار داشت: هم اكنون جاده خرم‌آباد - كوهدشت، خرم‌آباد - چگنی، خرم‌آباد - پلدختر، پلدختر - كوهدشت و خرم‌آباد - بروجرد مسدود می باشد.
وی افزود: همچنین جاده سپیددشت - خرم‌آباد، خرم‌آباد - زاغه، الیگودرز - دورود، ازنا - دورود، الیگودرز - اصفهان و ازنا -شازند نیز بر اثر بارش شدید برف و باران بسته شده است.
رییس پلیس راه لرستان افزود: آزادراه خرم‌آباد- پل زال و همچنین جاده پلدختر به آزادراه نیز بر اثر ریزش كوه قطع شده است.
چغلوند ادامه داد: محورهای جایگزین این مسیرها به صورت موقتی بوده و پس از مدتی كوتاه بسته می شود.

**دبی رودخانه خرم آباد به حدود 2برابر افزایش یافت
مدیرعامل شركت آب منطقه ای لرستان گفت: تاصبح امروز دوشنبه دبی رودخانه خرم آباد به00 7 متر مكعب یعنی حدود 2 برابر ظرفیت این رود افزایش یافت.
رضا میرزایی افزود: با این روند و استمرار بارش ها، رودخانه طغیان كرده و آب همچنان در حال ورود به منازل مسكونی است.
وی ادامه داد: دبی سیلابی رودخانه كرگانه نیز به 280 متر مكعب بر ثانیه رسیده كه این حجم سیلاب طی 20 سالگذشته برای این رودخانه كوچك تجربه نشده است.
وی با بیان اینكه به روستاهای این مسیر از جمله كهریز برای تخلیه اهالی هشدار داده شده گفت: متاسفانه ساخت و سازیهای غیرمجاز طی سال های خشكسالی در بستر این رودخانه احداث شده كه امروز درگیر سیلاب و تخریب جدی شده اند.
میرزایی با اشاره به تشكیل پرونده تخلفاتی این واحدها طی سال های گذشته تصریح كرد: برخی روستاهای مسیر این رودخانه نیز غرقاب شده است.

**سه رودخانه خرم آباد طغیان كرد/هشدار تخلیه به 150 هزار شهروند خرم آبادی
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان گفت: رودخانه های خرم رود و كرگانه در میان شهر و رودخانه ماسور در حاشیه خرم آباد طغیان كرده اند.
احمدمرادپور افزود: متاسفانه منازل و ساخت و سازهای غیراصولی و غیرمجاز كه در بستر كرگانه احداث شده بود دچار سیلاب گسترده و تخریب شده اند كه این روند همچنان ادامه دارد.
وی با اشاره به ضرورت جابجایی بیش از 150 هزار نفر شهروند خرم آباد و ورستاهای اطراف آن به ویژه در مناطق جنوب شهر بیان كرد: دربسیاری از خیابان ها و میدان های این شهر سیلاب گسترده و پر حجم جاری و وارد منازل و ساختمان ها شده است.
وی ادامه داد: هشدارهای لازم در روزهای گذشته به شهروندان برای تخلیه داده شده اما متاسفانه برخی همچنان این تهدید را جدی نمی گیرند.

**طغیان رودخانه 56 روستای خرم آباد را تهدید می كند
فرماندار خرم آباد گفت: 56 روستای این شهرستان واقع در چهار بخش مركزی، پاپی، بیرانوند و زاغه به شدت در معرض خطر طغیان رودخانه هستند.
اسد عبداللهی افزود: طغیان رودخانه كرگانه به روستاهای محمدحسن پروانه، كمالوند غلامعلی، دهنو كمتلوند، هفت چشمه، كهریز جدید و قدیم و كرگانه دور از انتظار نیست.
وی با اشاره به اینكه روستاهای ده باقر، ناصروند، بلیلوند؛ دارایی و دیناروند نیز در خطر طغیان رودخانه كرگاه شرقی هستند، اظهار داشت: طغیان رودخانه همچننی روستاهای رباط دارحوض، چم چقال، مریدآباد، پاپی خالدار علیا، كه جو و قلعه سنگی را تهدید می كند.
وی تصریح كرد: اهالی روستاهای سهیل بیگی، تلوری علیا و سفلی، بدرآباد علیا و سفلی، ده محسن، میانگلال، گیلوران علیا، علی محمد بیگی، سراب چنگایی، كاوه كالی، دست به زانو و سرطاق نیز به دلیل طغیان رودخانه كرگاه غربی اقدامات ایمنی را انجام دهند.
فرماندار خرم آباد افزود: همچنین اهالی روستاهای پیرجد، دهنو پیرجد، پیرجدپایین، گری سراب، پتك آباد، پاتخت 3 و دهنو چناركل را طغیان رودخانه كاكاشرف تهدید می كند.
عبداللهی تصریح كرد: در بخش پاپی نیز اهالی آب شباندر، بخشی از شهر سپیددشت، چمسنگر، كشور، تنگ 7 و تنگ پنج در معرض خطر طغیان رودخانه دورود هستند.
وی ادامه داد: سرریز سد ایوشان و طغیان رودخانه اصلی بخش بیرانوند قلعه كاسیان، كله جو آرین، شهر بیرانشهر، گولاب، عبدی آباد، چغابل، سراب ملكی و رازباشی 1، 2 و 3 را تهدید می كند.
وی گفت: به دلیل احتمال سرریز سد ایوشان نیز روستاهای كیكمدر، زرین آباد و پل هرو در خطر هستند.

**بخش غربی شهر پلدختر به طور كامل زیر آب رفت
بروز سیل و طغیان رودخانه كشكان بخش غربی شهر پلدختر را به طور كامل زیر آب برد.
به گزارش میدانی خبرنگار ایرنا طغیان رودخانه كشكان همچنین ، دانشكده پرستاری و ورزشگاه شهید سرمالیان پلدختر را به طور كامل زیر آب برده است.
به علت طغیان رودخانه كشكان استخر شنای شهرستان پلدختر نیز به طور كامل همراه با تجهیزات و امكانات زیر آب رفته و دچار خسارت صددرصدی شده است.
آب ساختمان اداره جهاد كشاورزی شهرستان پلدختر و خیابان‌های اطراف آن را نیز گرفته است.
هم اكنون این شهرستان هیچ گونه ارتباطی از نظر راه و تلفن و راه دسترسی با هیچ منطقه ای ندارد و آب، برق و تلفن شهرستان پلدختر بر اثر سیل قطع می باشد.
روستاهای حاشیه رودخانه كشكان مانند چم مهر دمرود معمولان، بخش غربی این شهر، روستاهای ملاوی، باباخوارزم علیا وسفلی، بابازید و غیره به طور كامل زیر آب رفته اند.
پلدختر هم اكنون در وضعیت كامل اضطراری و نگران كننده قرار دارد و به ساكنان شهر گفته شده منازل خود را ترك كنند.
ساكنان روستای چم مهر پلدختر برای نجات جان خود از سیل و طغیان رودخانه كشكان به بالای تپه ها پناه برده و زیر باران هستند و نیاز مبرم به چادر برای اسكان دارند.
براثر طغیان رودخانه كشكان خیابانهای شهر معمولان را سیلاب فراگرفته وبخشی ازمدرسه مطهری این شهروخانه های اطراف آن ومنازل روستاییان منطقه گاوزرده این بخش زیرآب رفته است.

**دبی رودخانه كشكان به 4600 متر مكعب بر ثانیه رسید
مدیرعامل شركت آب منطقه ای لرستان گفت: دبی رودخانه كشكان هم اكنون به چهار هزار و 600 متر مكعب بر ثانیه رسیده و موجب طغیان رودخانه در شهرهای پلدختر و معمولان شده است.
رضا میرزایی بیان كرد: این میزان حجم آب در دوره بازگشت 200 سال بی سابقه است.
وی اظهار داشت: در افرینه سه هزار متر مكعب و چولهول هزار متر مكعب بر ثانیه به دبی كشكان افزوده و در نهایت ورودی این رودخانه به چهار هزار و 600 متر مكعب بر ثانیه رسیده است.
میرزایی ادامه داد: این میزان سیلاب بدون احتساب رودخانه و روان آب های خرم آباد و سرشاخه های پلدختر است كه تا ساعاتی دیگر به كشكان اضافه می شوند.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای لرستان اضافه كرد: در این صورت دبی كشكان دست كم به پنج هزار متر مكعب در ثانیه افزایش خواهد یافت.
وی افزود: بسیاری از پل های كشكان را سیلاب از بین برده و راههای روستایی قطع، ساحل غربی معمولان غرق در اب شده و بخش هایی از روستاهای زورانتل، چلگه خلج، بابازید، خرس دره و چم مهر دچار آبگرفتگی شدید و تخریب شده است.

**سیل راه ارتباطی 100 روستای معمولان راه قطع كرد
بخشدار معمولان پلدختر گفت:سیل راه ارتباطی بیش از 100 روستای این بخش را قطع و بخش غربی شهر معمولان و روستای افرینه را زیر آب برد .
سید حبیب موسوی اظهار داشت: سیل راه‌های روستایی و عشایری بخش معمولان و آب آشامیدنی این شهر را قطع كرد.
وی افزود:همچنین سیل راه اصلی معمولان - خرم آباد و معمولان -پلدختر را قطع كرده است.
بخشدارمعمولان گفت: طغیان رودخانه های كشكان ، مادیان رود و چولهول باعث تخریب پل های زورانتل ،سرنجه،بن لار زیودار، دمرود افرینه و برگلان سوخته شد.
وی افزود: سطح آب رودخانه كشكان نسبت به بارندگی ها و سیل قبل بالاتر افزایش یافته وآسیب های فراوانی برجای گذاشته است.
موسوی از مردم خواست به حاشیه رودخانه ها نزدیك نشوند و حداقل 100 متر از مسیر رودخانه ها فاصله بگیرد.

**سد مروك دورود سرریز كرد
نماینده ویژه استاندار لرستان در شهرستان دورود گفت: شدت بارش ها موجب سرریز شدن سد مروك این شهرستان شد.
رضا صفی خانی بیان كرد: اكنون تیره رود در آستانه طغیان است و شهر در حالت آماده باش قرار دارد.
وی ادامه داد: فرماندار و عوامل آتش نشانی به صورت حضوری درب منازل مناطق سیل خیز مراجعه كرده و خواستار تخلیه شدند كه تا پایان وقت دیروز از مجموع 18 هزار و 800 نفر ساكن در محله های پرخطر شهر دورد حدود 80 درصد تخلیه شده اند.
وی اظهار داشت: محل های اسكان با امكانات لازم آماده شده و شهروندان نباید نسبت به تخلیه منازل خود مقاومت كنند.
وی افزود: سد مروك در بالادست رودخانه شهر دورود ( تیره رود) قرار داد كه با اتصال رودخانه سیلاخور ( متشكل از دو رودخانه آبسرده و ونایی) به رودخانه دورود، حجم بسیاری آب وارد این رود می شود.
نماینده ویژه استاندار لرستان در شهرستان دورود گفت: مجموع ظرفیت خروجی تیره رود 400 متر مكعب در ثانیه است كه چنانچه 100 میلی متر بارندگی رخ دهد 700 تا 800 متر مكعب ( حدود 2 برابر ظرفیت) وارد تیره می شود كه این امر منجر به طغیان رود و ورود آن به منازل حاشیه ای خواهد شد.
18 هزار نفر در شهر دورود و 10 هزار نفر در روستا‌های این شهرستان باید منازل خود را ترك كنند.

**بحران جدی در انتظار تیره رود دورود
نماینده ویژه استاندار در دورود گفت: بحران جدی در انتظار تیره رود این شهرستان است كه طی 2 تا 3 ساعت آینده آغاز می شود.
محمدرضا صفی خانی افزود: در حال حاضر آب رودخانه به بالاترین حد رسیده و با توجه به رهاسازی آب سد مردك در بالادست، رودخانه طغیان می كند.
وی اظهار داشت: شب گذشته شب سختی در دورود بود و چند ساعت آینده نیز آبگرفتگی منازل رخ می دهد.
وی با اشاره به تخلیه حدود 20 هزار نفر اهالی مناطق پرخطر ادامه داد: چند روستا بخش مركزی زیر آب رفته و اكنون روستایی هستند كه با بحران جدی مواجه شده اند.
صفی خانی گفت: مردم به هشدارها توجه كرده و در محیط های امن و دور از حاشیه رودخانه ها اسكان یابند.


**سیلاب و خسارت های سنگین روی دست روستاییان سلسله
با شروع مجدد بارندگی ها، حجم سیلاب ها در شهرستان سلسله افزایش یافته و به زیرساخت های روستاها و اموال روستاییان خسارت های سنگین وارد كرده است.
همانگونه كه سازمان هواشناسی پیش بینی كرده بود، بارندگی های شدید و رعد و برق های بسیار مهیب در سلسله شدت گرفته و همین امر باعث ایجاد شرایط اضطراری در شهرستان شده است.
ستاد مدیریت بحران شهرستان سلسله از شروع بارندگی ها تاكنون 6 جلسه فوق العاده بحران تشكیل داده و بر اساس تصمیم مدیریت بحران شهرستان، در آخرین جلسه به دستور فرماندار، شهرستان سلسله به 6 حوزه، مدیریت بحران تقسیم و خدمات رسانی به مناطق 6 گانه تحت فعالیت مدیران حوزه ها زیر نظر فرماندار انجام می شود، با این وجود به دلیل شدت سیلاب ها و كمبود تجهیزات لازم، روستاهای زیادی از شهرستان دچار آبگرفتگی شده اند و همین امر امدارسانی و رفع آبگرفتگی ها را زمان بر كرده است.
متاسفانه در سالیان گذشته به دلیل خشكسالی و كم كاری مدیران سابق، عده ای از اهالی روستاها اقدام به كاشت درخت در بستر برخی رودخانه های خشك شده كرده اند كه همین اقدام آنان اكنون باعث انحراف سیلاب ها به اطراف و ورود به منازل مسكونی روستایی شده است.
بسیاری از اهالی روستاها می كوشند با ارسال فیلم و عكس از شرایط و واقعیت های روستای محل زندگی خود، درخواست كمك های خود را به گوش مسئولین رسانده و شرایط امدادرسانی را به روستای خود سریعتر فراهم نمایند.
بسیاری از كانال های تلگرامی شهرستان نیز در این چندروزه با نمایش عكس و فیلم هایی از سیل لرستان و شهرستان، آمار بازدید و افزایش اعضای كانال را بسیار داغ كرده اند و هریك می كوشند به نحوی عمق فجایعی را كه سیلاب در لرستان به بار آورده به مخاطبان القا نمایند.
در این چند روز مدیریت بحران شهرستان با صدور اطلاعیه های بموقع سعی در پیشگیری از افزایش حجم خسارتها و مدیریت بحران موجود را داشته و با توجه به افزایش بارندگی ها در شهرستان، دستور تخلیه روستاهای بسیاری در شهرستان صادر شده است.
همچنین چهار خبازی به صورت شبانه روزی مشغول پخت نان در شهر الشتر برای نان موردنیاز مردم هستند و شهرداری الشتر از شهروندان خواسته كه از تردد در معابر خودداری نمایند.
به علت رعد و برق های مهیب، شبكه های تلویزیونی در شهرستان قطع شده و مردم تنها از طریق فضای مجازی امكان دسترسی به آخرین اخبار سیل در مناطق مختلف را دارند.
كلیه مدارس، مساجد، حسینیه ها و سالن های ورزشی شهرستان برای اسكان اضطراری شهروندان آماده شده اند و هلال احمر شهرستان بسیاری از سالن های مدارس و سالن های ورزشی را به چادر تجهیز كرده است.
هنوز از خسارت های سیل اطلاع دقیقی در دست نیست اما آنچه كه مبرهن است این است كه زمین های كشاورزی، مزارع پرورش ماهی، جاده ها و تاسیسات بسیاری آسیب دیده اند كه باید برآورد كارشناسانه ای از میزان دقیق آنها صورت گیرد.
جاده منطقه بسطام در برخی نقاط به علت شستشوی زیاد، دچار رانش شده و سیلاب درختان بلوط بسیاری را با ریشه از جا كنده است.
مردم روستاهای شهرستان سلسله نیازمند امدادرسانی هستند و احشام آنها در خطر تلف شدن قرار دارند.
با توجه به اینكه خط دوم آبرسانی شهر الشتر در مسیل خرگوشناب قرار دارد، این خط اكنون به دلیل حجم فراوان سیلاب دچار آسیب شده و احتمال قطعی آب در برخی نقاط شهر وجود دارد لذا شركت آب و فاضلاب شهری در اطلاعیه ای از هموطنان خواسته نسبت به ذخیره آب مورد نیاز خود اقدام نمایند.
بارش شدید تگرگ، رعد و برق های مهیب و بارندگی شدید وضعیت شهرستان سلسله را اضطراری كرده است و احتمال اینكه رعد و برق های مهیب برای عشایر كوچروی شهرستان خطراتی را به همراه داشته باشد دور از انتظار نیست.
7269/6060
۰ نفر