۱۴ فروردین ۱۳۹۸، ۲۳:۱۱
کد خبر: 83264229
T T
۰ نفر
اروپا را تحت فشار قرار مي‌دهيم

تهران – ايرنا- محمد جواد ظريف وزير امور خارجه كشورمان گفت: وظيفه‌ي ما به‌عنوان دستگاه ديپلماسي اين است كه كار اروپايي‌ها را پيگيري كنيم، به آنها تذكر بدهيم، فشار بياوريم كه شما موظفيد تعهداتتان را انجام بدهيد؛ اما هيچ‌گاه به آنها چشم اميد نبايد داشته باشيم.

به گزارش ايرنا به نقل از وزير امورخارجه در گفت وگو با دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيت الله العظمي خامنه اي؛ در خجسته سالروز عيد بزرگ بعثت پيامبر اعظم صلوات‌ الله ‌عليه ‌وآله، جمعي از مسئولان نظام و سفراي كشورهاي اسلامي صبح چهارشنبه (1398/1/14) با حضرت آيت‌الله خامنه‌اي ديدار كردند. در حاشيه‌ي اين ديدار، آقاي دكتر محمدجواد ظريف وزير امور خارجه‌ جمهوري اسلامي ايران در گفت‌وگوي كوتاهي با پايگاه اطلاع‌رساني KHAMENEI.IR، به سؤالي درباره‌ي بيانات نوروزي رهبر انقلاب اسلامي پيرامون رفتار اروپايي‌ها در قبال برجام پاسخ گفت.
متن اين گفت‌وگو به شرح زير است.
جناب آقاي دكتر ظريف، وزير محترم امور خارجه؛ سال نو و سالروز بعثت پيامبر گرامي اسلام را خدمت شما تبريك عرض ميكنم. همان‌طور كه حضرت آيت‌الله خامنه‌اي در سخنراني نوروزيشان در حرم مطهر رضوي فرمودند درقضيه برجام، وظيفه‌ اروپايي‌ها اين بود كه در مقابل آمريكا مي‌ايستادند امّا با بهانه‌هاي مختلف نَايستادند و علاوه بر اين، و عليرغم اينكه خودشان هم مدام به ما تأكيد كردند و مي كنند كه «نبادا از برجام خارج بشويد»، عملاً از برجام خارج شده‌اند؛ يعني حتّي تحريمهاي جديدي را عليه ايران به وجود آورده‌اند. به گفته‌ رهبرانقلاب اسلامي، اروپايي‌ها در اين قضيه هم مثل گذشته، به ما خيانت كردند و نمي‌توان از اينها توقّع داشت و به آنها اعتماد كرد. لطفاً نظرتان را درباره رفتار دولت‌هاي اروپايي و برنامه‌ دستگاه ديپلماسي جمهوري اسلامي در قبال آن تشريح فرماييد.
دكتر ظريف؛ وزير امور خارجه - بسم الله الرحمن الرحيم. بنده، هم سال نو را تبريك عرض مي‌كنم، هم مبعث پيامبر اكرم صلوات‌الله‌عليه را.
اروپايي‌ها از ابتدا به برجام به‌عنوان يك دستاورد نگاه مي‌كردند اما شايد آنها آمادگي نداشته باشند و قطعاً توان كافي نداشتند براي اينكه در مقابل تحريم‌هاي آمريكا ايستادگي بكنند؛ تلاش‌هايي كردند اما همان‌طوري كه رهبر معظم انقلاب فرمودند، اين تلاش‌ها كافي نبود و حتي در بعضي موارد مي‌شود گفت كه اين تلاش‌ها نشان‌دهنده‌ي عدم آمادگي اروپايي‌ها براي هزينه كردن در يك حوزه‌اي كه خودشان ادعا مي‌كنند اهميت استراتژيك براي آنها دارد، بود. لذا اين واقعيت را رهبر انقلاب از ابتداي خروج آمريكا از برجام مطرح كردند.
ما هم با توجه به اينكه ضرورت داشت اروپايي‌ها را ناگزير كنيم بر اينكه به تعهداتشان عمل بكنند، در بُعد ديپلماتيك، كار با اروپا را ادامه داديم، كماكان هم ادامه مي‌دهيم؛ اما هيچگاه اميد به اروپا نبستيم. براي همين هم هست كه در سال‌هاي گذشته حتي در ابتداي برجام، بيشترين رفت‌ وآمدهاي ما رفت ‌وآمدهاي آقاي رئيس‌جمهور، رفت‌ وآمدهاي بنده با كشورهاي همسايه بوده، با كشورهايي بوده كه شركاي قديمي ما هستند مثل روسيه، مثل چين، مثل تركيه، مثل عراق و توجه ما براي آينده‌ي روابط خارجي به اين سمت بوده است. از ابتداي كار دولت يازدهم و به‌ ويژه پس از خروج آمريكا از برجام، توجه ما روي كشورهايي كه نزديك ما هستند، در كنار ما بوده‌اند حالا من نمي‌خواهم از كلمه‌ي «دوست» استفاده كنم- كشورهايي كه در شرايط دشواري با ما همكاري كرده‌اند، متمركز بوده است.
اروپايي‌ها را هم ما همچنان براي اجراي تعهداتشان تحت فشار قرار مي‌دهيم. يعني اروپا بايد بداند كه نمي‌تواند فقط با چند اظهارنظر و يا چند طرح اجرانشده از زير بار مسئوليت‌هايش شانه خالي كند. لذا وظيفه‌ي ما به‌عنوان دستگاه ديپلماسي اين است كه كار اروپايي‌ها را پيگيري كنيم، به آن‌ها تذكر بدهيم، فشار بياوريم كه شما موظفيد تعهداتتان را انجام بدهيد؛ اما هيچ‌گاه به آن‌ها چشم اميد نبايد داشته باشيم.
اصولاً چشم اميد نبايد به خارج داشته باشيم. اين انقلاب و اين كشور بر پايه‌ي اميد به مردم -البته بعد از اميد به خدا و توسل به ائمه‌ي معصومين- و اتكاي به مردم گردانده شده است. اگر اميد به مردم و اتكاي به مردم نبود، هيچ‌گاه جنگ تحميلي -كه همه‌ي دنيا در آن پشت سر رژيم متجاوز صدام قرار داشتند- با آبرومندي و با پيروزي پايان پيدا نمي‌كرد؛ اين‌ها همه‌اش به‌خاطر اين است كه ما از ابتداي انقلاب، اميد را بر مردم گذاشتيم و از اميدوار بودن به خارجي‌ها امتناع كرديم و رمز موفقيت جمهوري اسلامي تاكنون هم همين بوده است.
شبك**1708
۰ نفر