لوايحي كه روز گذشته مخالفانش از احتمال به صفر رسيدن تصويب آن خبر دادهاند. بعد از اقدام آمريكا مبنيبر قراردادن سپاه در فهرست گروههاي تروريستي، همه آن افراد و چهرههاي وابسته به جريانهايي كه مخالف تصويب لوايح FATF در مجمع تشخيص مصلحت نظام بودند، گويا حالا دليل خوبي براي كنارگذاشتن آنها پيدا كرده و از اغماي هميشگي اين لوايح خبر دادهاند.
در اين شرايط اما گويا موافقان ترجيح دادهاند سكوت پيشه كنند؛ لوايحي كه تصويب آن تا آنجا حياتي به نظر ميرسيد كه به نامهنگاري دستهجمعي برخي وزراي دولت به مقام معظم رهبري درباره لزوم تصويب آن منجر شد. اما با ادامه اين وضعيت و با بهپايانرسيدن فرصت ما در تيرماه، به احتمال زياد ايران در فهرست سياه گروه ويژه اقدام مالي در پولشويي(FATF) قرار خواهد گرفت.
دو عضو پيش تر موافق و سپس مخالف لوايح FATF در مجمع، نيز ديروز از احتمال قريب به يقين كنارگذاشتهشدن لوايح سخن گفتهاند. غلامرضا مصباحيمقدم گفته است: «با قرارگرفتن نام سپاه در فهرست گروههاي تروريستي، شانس تصويب FATF در مجمع تشخيص كاهش يافت. قطعا اين اقدام آمريكا موضع اعضاي مجمع درباره FATF را مستحكم كرده و احتمال تصويبنكردن آن قويتر شد».
احمد توكلي هم گفته است: «اين اقدام آمريكا حتما بر روند تصويب FATF تأثيرگذار خواهد بود. اينكه آمريكا يك نهاد رسمي و قانوني ايران را تروريست ميخواند يك متغير بسيار مهم است، زيرا همين كشور از ما ميخواهد هر كاري كه او ميگويد انجام دهيم. هرقدر مقابل آمريكا كوتاه بياييم، چوب ميخوريم.
الان هم ميگويم شانس تصويب FATF كاهش يافته است، اما توجه كنيد كه تصميم اجزاي مختلفي دارد. ما بخشي از آن مثل قانون پولشويي و تأمين مالي تروريسم را داريم. اما آمريكا پشتيبان بخشي از FATF است كه ما نميتوانيم قبول كنيم».او با اشاره به اينكه بحث پيوستن به گروه اقدام مالي مشترك بايد منتفي شود، گفته است: «زيرا هر قدر ما كوتاه بياييم اينها پُرروتر ميشوند. FATF اصلا ربطي به موشك و اين حرفها ندارد، اما به آن ميپردازند.
در همين بيانيه اخير عليه ما گفتهاند كه نبايد موشك بسازيم و حتي در برد موشكهاي ما دخالت ميكنند».جواد كريميقدوسي، عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس هم معتقد است كه از همان ابتدا راهكار آمريكا اين بوده كه از طريق لايحه CFT (يكي از لوايح چهارگانه FATF) سپاه را تضعيف كنند.
او گفته است: «راهكار آنها اينگونه طراحي شده بود كه با دست مسئولان جمهوري اسلامي زمينه انزوا و تضعيف سپاه پاسداران را در داخل فراهم كنند و آن چيزي نبود جز كنوانسيونهاي استعماري بهويژه CFT كه عملا مجموعههاي سپاه را مورد هدف قرار ميداد و نقش مؤثر نيروي قدس را در تثبيت امنيت مردم مسلمان سوريه، يمن و عراق تحت پيگرد قرار ميداد. ترامپ منتظر بود پيش از اجرائيكردن اين تصميم جمهوري اسلامي به تصويب CFT، پالرمو و امثالهم اقدام كند كه در اين صورت شايد آمريكاييها اين تصميم را ديرتر اجرائي ميكردند».
ابوالفضل ابوترابي، عضو فراكسيون ولايي مجلس، هم گفت: «ما از مجمع تشخيص مصلحت نظام انتظار داريم كه اين لوايح را تأييد نكنند؛ چراكه اهداف اصلي اين كنوانسيونها جلوگيري از فعاليتهاي سپاه پاسداران براي دفاع از مظلومان جهان است».رسانههاي وابسته به جريان اصولگرايي كه از همان ابتدا هم بهشدت با پيوستن ايران به FATF مخالف بودند و آن را در رده معاهداتي چون تركمانچاي و گلستان ارزيابي ميكردند، روز گذشته پيشاپيش به استقبال رفته و مدعي شدند كه اين لوايح نه در مجمع تشخيص مصلحت نظام بلكه در كاخ سفيد تعيين تكليف شد.
سايت رجانيوز نوشت: «در حالي براي اولينبار نيروي نظامي يك كشور در ليست گروههاي تروريستي قرار گرفته است كه غربگرايان و در رأس آنها دولت و وزارت خارجه منتقدان FATF را متهم به همصدايي با تروريستها ميكردنند و خواستههاي اروپا و آمريكا از ايران را در راستاي مبارزه با تروريسم نشان ميدادند! از آنجا كه يكي از مهمترين مسائل اصلي در پذيرش خواستههاي FATF تعريف تروريسم بود، آمريكا با اقدام اخير خود صحنه را شفاف كرد و نشان داد كه مدافعان امنيت ايران را هم تروريسم ميداند و درپي ضربه زدن به آن از طريق گروه استعماري FATF است.
به نظر ميرسد اين اتفاق عملا باعث خاليشدن دست غربگرايان و ردشدن قطعي لوايح استعماري شده است؛ چراكه آنها مدعي بودند كه نيروهاي مقاومت و در رأس آن ايران در تعريف آمريكا از تروريسم قرار ندارد!» ادعاهاي رجانيوز درحالي است كه در اين ميان كسي پاسخگوي دغدغههاي اقتصادي پيش روي ملت و چه بايد كردهاي آتي نيست. تا جايي كه همين ديروز مجيدرضا حريري، نايب رئيس اتاق مشترك بازرگاني ايران و چين، عمدهترين مشكل تجار و بازرگانان ايراني را نداشتن امكان استفاده از نظام بانكي بينالمللي اعلام كرد و خواستار اتخاذ تدبيري درباره الحاق به FATF شد.
او به ايبنا گفته است كه مشكل تجار و بازرگانان كشور علاوه بر تحريمهاي يكجانبه آمريكا، ممانعتهايي است كه براي استفاده از نظام بانكي بينالمللي به دليل عدم تصويب لوايح مرتبط با FATF در ايران وجود دارد.
روزنامه كيهان هم در يادداشتي با اشاره به اين گفته لعيا جنيدي، معاون حقوقي رئيسجمهوري كه گفته بود تقريبا تمامي كشورها به FATF پيوستهاند، نوشته بود: «درحاليكه ايران بهدليل ادعاها و اتهامافكنيهاي آمريكا در فهرست سياه FATF قرار ميگيرد، رژيمهاي جنايتكاري مانند آمريكا و عربستان و اسرائيل و برخي كشورهاي اروپايي كه در صدر حاميان تروريسم و پولشويي و جرائم سازمان يافته قرار دارند، در حاشيه امنيت FATF و CFT قرار گرفتهاند... برخي مقامات دولتي، به هنگام هيجان برجام ادعا ميكردند امضاي وزير خارجه آمريكا تضمين است و اوباما بسيار مؤدب است و...، اما عاقبت ماجرا به لگدكوبشدن برجام توسط طرف غربي منتهي شد. همين طيف اكنون اعتراف ميكنند كه هيچ تضميني براي رفع تحريمها در صورت قبول مطالبات FATF نيست اما با اين وجود باز هم ادامه آن مسير غلط و پرخسارت را به هر قيمت توصيه ميكنند».
منبع: روزنامه شرق؛ 1398،1،21
گروه اطلاع رساني **9117**9131
تهران- ايرنا- با توجه به ضرورتهاي موجود و براي حل مشكلات اقتصادي كشور، اميدواريم كه مجمع تشخيص مصلحت نظام به اين لوايح رأي مثبت دهد». اين يكي از آخرين نقل قولهاي ظريف درباره دو لايحه از لوايح به اغمار فته FATF در مجمع تشخيص مصلحت نظام است.