به گزارش پنجشنبه شب ایرنا، مبنای ایجاد ساز و كار تبادلات مالی محدود به كانال تبادلات تجاری میان ایران و سه كشور اروپایی نیست.
حمید بعیدی نژاد سفیر ایران در انگلیس در توئیتی نوشت: كشورمان با دیگر كشورها از جمله تركیه، عراق، روسیه، چین، هند، سوئیس و دیگران برای راهاندازی ساز و كارهای مشابه اینستكس جهت توسعه روابط اقتصادی دوجانبه توافقات مهمی را به اجرا میگذارد.
اینستكس یا «ساز و كار حمایت از مبادلات تجاری ایران و اروپا» نام راهكاری است كه وزیران امور خارجه سه كشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس پس از خروج آمریكا از برجام، برای تسهیل مراودات مالی و بانكی با ایران در بهمن ماه سال گذشته ارائه كردند.
این ساز و كار در گام نخست تجارت كالاهای اساسی (مواد غذایی و دارو) را تحت پوشش قرار میدهد اما به تدریج دامنه آن گسترش خواهد یافت.
با این حال تعلل اروپا در عملیاتی كردن این ساز و كار، انتقادهایی را در داخل به همراه داشته است.
'محمدجواد ظریف' وزیر امور خارجه ایران این تعلل را غیرقابلقبول دانست و گفت: اعلام راهاندازی اینستكس توسط اروپا یك اقدام مقدماتی است و اروپاییها هماكنون هیچ بهانهای برای عدم آغاز رسمی كار مالی خود با ایران ندارند.
وی افزود: اروپاییها اردیبهشتماه سال گذشته پس از خروج یكجانبه آمریكا از توافق برجام تعهدات متعددی را مطرح كردند كه برای شروع اجرای آن تعهدات نیاز بود اینستكس (سازوكار مالی اروپا و ایران) راهاندازی شود.
ظریف با بیان اینكه معتقدیم اكنون اروپاییها باید برای مدت زیادی تلاش كنند تا بتوانند تعهدات خودشان را در قبال برجام انجام دهند، افزود: اروپاییها بسیار عقب هستند و نباید اینطور تصور كنند كه جمهوری اسلامی ایران منتظر آنها میماند.
درهمین حال رئیس بانك مركزی ایران امروز با سفرای كشورهای سوئیس و تركیه بهصورت جداگانه دیدار و طرفین بر توسعه روابط بانكی و تجاری میان یكدیگر تأكید كردند.
«عبدالناصر همتی» در اینستاگرام درباره این دیدارها نوشته است : سفیر سوئیس بر آمادگی كشورش برای گشایش مجدد كانال بانكی بین دو كشور تأكید كرد. به ایشان گفتم راهاندازی كانال بانكی بین دو كشور برای توسعه برای توسعه كشور بین دو كشور بعد از چند سال وقفه موردحمایت ما هست و باید بدون توجه به فشارهای امریكا براساس منافع دو كشور همكاریهای تجاری و پولی را گسترش بدهیم.
وی افزود: در دیدار با سفیر تركیه بر نارضایتی تجاری بانكهای ایرانی از نحوه همكاری بانكهای آن كشور اشاره و خواستار تسهیل روابط بانكی دو كشور بر مبنای توافق روسای جمهوری دو كشور شدم.
رئیس بانك مركزی عنوان كرد: ایران و تركیه هدف حجم تجاری سی میلیارد دلاری را در برنامه خود دارد و این امر نیازمند روانسازی عملیات بانكی و روابط مالی و پولی دو كشور است.
وزیر امور خارجه كشورمان هم كه به تركیه سفر كرده بود، امروز در گفتوگو با خبرنگاران، از توافق درباره همكاریهای بانكی و ایجاد سازوكار مشابه اینستكس در روابط دوجانبه با مقامهای این كشور خبر داد.
وی تصریح كرد: قرار شد وزیر خارجه تركیه اجرای این موضوعات را بهطور ویژه دنبال كند، البته مسئولان كمیسیونهای مشترك دو كشور هم به سهم خودكار را انجام خواهند داد.
ظریف عنوان كرد: تركیه علاقهمند به همكاری جدی اقتصادی، امنیتی سیاسی منطقهای و بینالمللی با جمهوری اسلامی ایران است. در طول دهههای گذشته نوع روابطی كه با تركیه داشتیم شاید مشابه این روابط را در طول چند دهه گذشته نداشتهایم.
وی خاطرنشان كرد: خوشحالم كه روابط مشابهی را با بقیه همسایگان از جمله آذربایجان، عراق، افغانستان، پاكستان و سایر همسایگان كه روابطمان با آنها بسیار ممتاز است، داریم.
شبك**اروپام ** هـ ن **1392
ایران برای توسعه روابط اقتصادی توافقات مهمی را به اجرامی گذارد
۲۹ فروردین ۱۳۹۸، ۲۳:۳۷
کد خبر:
83284019
تهران – ایرنا – ایران توسعه روابط اقتصادی دوجانبه را به كانال ویژه پرداخت اروپا و ایران (اینستكس) محدود نكرده و در این زمینه رایزنی ها و توافقات مهمی را با سایر كشورها به اجرا گذاشته است.