۸ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۳:۳۷
کد خبر: 83294842
T T
۰ نفر

كاروانسراها ميراثي كه خاك مي خورد- محمدرضا يوسف نژاد*

۸ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۳:۳۷
کد خبر: 83294842
كاروانسراها ميراثي كه خاك مي خورد- محمدرضا يوسف نژاد*

سمنان- ايرنا- 30 كاروانسراي تاريخي استان سمنان با وجود برخورداري از ظرفيت هاي ممتاز براي ايجاد اشتغال و جذب گردشگر، اين روزها براي مرمت و بازسازي متولي ندارد.

به گزارش ايرنا، كاروانسراها كه نمادي از فرهنگ اصيل و تمدن بي نظير مردم ديارمان در ادوار تاريخ هستند اين روزها در استان سمنان به حال خود رها شده و دستگاه هاي اجرايي مربوط براي بازسازي اين بناهاي اصيل تاريخي و ديني ايرانيان اقدام چنداني انجام نمي دهند.
در هر لحظه از شبانه روز با بارش باران شديد ،جاري شدن سيلاب و يا زلزله احتمال فرو ريختن ديوارهاي 30 كاروانسراي به ثبت رسيده در استان سمنان وجود دارد و روا نيست يادمان هاي كهن و اصيل ايراني بدون برنامه ريزي اصولي به حال خود رها شود.
دوران حكومت صفويه اوج ساخت كاروانسرا در نقاط مختلف كشور بود و استان سمنان كه از روزگاران قديم تاكنون محل تردد زائران امام رضا(ع) بود به ديار دارالمرحمه در بين ايرانيان شهره است.
از مجموع 30 كاروانسراي به ثبت رسيده در استان سمنان تنها چهار كاروانسرا تحت مالكيت اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان قرار دارد و باقي آن ها وقفي بوده و در اختيار اداره كل اوقاف و امور خيريه سمنان قرار دارد.
در سال هاي گذشته با تلاش ميراث فرهنگي سمنان برنامه هاي زيادي براي واگذاري اين طرح هاي مهم اقتصادي و گردشگري به بخش خصوصي براي مرمت و بازسازي انجام شد و 2 كاروانسرا يا رباط تاريخي به نام «رباط سنگي انوشيرواني» و «كاروانسراي شاه عباسي» به براي مرمت به بخش خصوصي واگذار شد.
بيش از 670 كيلومتر از مجموع 950 كيلومتر محور ارتباطي تهران-مشهد از استان سمنان عبور مي كند و فقدان توفقگاه هاي بين راهي از دلايل واژگوني خودروهاي عبور و تصادف وسايل نقليه گزارش مي شود كه با بازسازي كاروانسراهايي كه در جاده اصلي قرار دارند، مي توان براي توقف خودروهاي عبوري براي جلوگيري از خستگي رانندگان و بروز سوانح رانندگي و از سوي ديگر جذب گردشگر و رونق اقتصادي در استان قدم هاي مثبتي برداشت.
به گفته كارشناسان، با توجه به اينكه هزينه مرمت كاروانسراها براي دولت به صرفه نيست با واگذاري طرح هاي مختلف تاريخي به بخش خصوصي علاوه بر بازسازي بناهاي تاريخي استان مي توان براي رونق كسب و كار در منطقه هم قدم هاي موثري برداشت.
كاروانسراها نماد هويت ديني- ايراني ايرانيان است و نبايد به دلايل مختلف از جمله مشكلات اقتصادي دولت اين ظرفيت هاي منحصر به فرد در جذب گردشگر به حال خود رها شود.
آثار تاريخي مانند كاروانسرها ظرفيت جذب روزانه صدها گردشگر داخلي و خارجي را دارد كه با مرمت نكردن اين ظرفيت هاي اشتغال آفرين بخش گردشگري استان به معني واقعي تاكنون شكوفا نشده است.
در استان سمنان هشت هزار و 612 كيلومتر بزرگراه، راه هاي اصلي، فرعي و روستايي وجود دارد كه با استفاده از اين ظرفيت مغفول و مرمت كاروانسراهاي بين راهي مي توان براي جذب گردشگر و رونق اقتصادي قدم هاي موثري برداشت.
از سوي ديگر كاروانسرا شهر سمنان كه اكنون براي نگهداري زندانيان كاربري دارد با ساخت و بهره برداري از زندان جديد مركز استان در بيرون شهر در ماه هاي آينده ، اين آثار تاريخي مي تواند به سايتي براي مجتمع تاريخي براي رونق اقتصادي تبديل شود.
بايد بپذيريم كه در چند سال گذشته از ظرفيت هاي گردشگري استان براي رونق كسب و كار بهره چنداني نبرده ايم و اقتصاد نفتي و بي توجهي به ظرفيت هاي اشتغال آفرين مانند كاروانسراها توسعه استان را با چالش مواجه مي كند.
كاروانسراها به عنوان نگين تاريخ ايران اسلامي در محورهاي ارتباطي استان بايد بدرخشد و با مرمت اين بنا در ابعاد مختلف مي توان به اقتصاد سمنان كمك كرد.
به گزارش ايرنا، در استان سمنان بيش از يكهزار اثر تاريخي شناسايي شده كه تاكنون حدود 700 اثر تاريخي در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده و60 اقامتگاه بوم گردي، هفت خانه مسافر، يك متل و سه مجتمع، محوطه و مجموعه گردشگري در منطقه روستايي سمنان احداث شده است.
خبرنگار ايرنا در سمنان
7339/7408
۰ نفر