۱۷ بهمن ۱۳۹۶، ۱۳:۰۰
کد خبر: 82822060
T T
۰ نفر
كسب رتبه نخست تحقیقات فراوری عناصر نادر خاكی در خاورمیانه توسط ایران

تهران - ایرنا- رییس مركز تحقیقات فراوری مواد معدنی ایران گفت: جمهوری اسلامی از نظر تحقیقات فراوری عناصر نادر خاكی در بین كشورهای منطقه و خاورمیانه رتبه نخست را به خود اختصاص داده است.

' غلامرضا ملاطاهری ' روز سه شنبه در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا افزود: یكی از پروژه های مهم مركزتحقیقات فراوری مواد معدنی ایران، پایلوت استحصال عناصر نادر خاكی است و اكنون برنامه تامین تجهیزات و توسعه امكانات فراوری مركز پیش بینی شده و تست موفق این پایلوت اهمیت بسزایی در صنعتی سازی تولید این عناصر در كشور دارد .
این مقام مسئول اضافه كرد: طرح استحصال فلزات یا عناصر نادر خاكی از منابع معدنی چندی پیش رتبه برتر پژوهشی پنجمین جشنواره پژوهش و فناوری صنعت، معدن و تجارت را از آن سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) كرد.
ملاطاهری در این زمینه یادآور شد: مركز تحقیقات فراوری مواد معدنی با استفاده از منابع پژوهشی ایمیدرو و همكاری یك شركت هندی صاحب دانش فنی، طرح استحصال فلزات عناصر نادر خاكی از منابع معدنی را پارسال اجرا كرد.
وی تصریح كرد: این مركز درصد است تجهیزات جدیدی را برای فراوری عناصر نادر خاكی ابداع و یا مهندسی معكوس كند و ضمن توجه به صرفه جویی در هزینه ها، كمبود تجهیزات را با ساخت، اجرا و نصب آنها برطرف سازیم.
به گفته ملاطاهری، پیش بینی می شود در نیمه نخست سال آینده این تست پیوسته استحصال عناصر نادرخاكی برای نخستین بار اجرا شود.
وی اضافه كرد: امسال در حوزه اكتشاف عناصر نادر خاكی با سازمان زمین شناسی و اكتشافات معدنی كشور همكاری خوبی داریم و در عین حال سازمان ایمیدرو در عرصه فعالیت اكتشافی در دولت یازدهم پیشگام شد و اكنون در تكمیل زنجیره اكتشاف با این سازمان همكاری صورت می گیرد.
رییس مركز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران گفت: ١٧ نوع عنصر نادرخاكی (با احتساب اسكاندیم و ایتریم ) در طبییعت یافت می شود و بررسی ها حاكی از وجود عناصر نادرخاكی مانند سریم ، لانتانیم ، نئودینیم ، اتریم و اسكاندنیم در ایران است.
به گفته وی، ایران اكنون در بخش استحصال عناصر نادر خاكی، دانش فنی لازم را به دست آورده و آن را بومی سازی كرده است و پیش بینی می شود در این بخش به نتایج ارزشمندی در آینده دست یابد.
ملاطاهری افزود: امروز جمهوری اسلامی عناصر نادرخاكی را از جمله در صنایع شیشه، پتروشیمی (كاتالیست ها)، صنایع خودرو، باتری قابل شارژ و صنایع نظامی مورد استفاده قرار می دهد.
وی خاطرنشان ساخت: گرایش به تولید و بهره گیری از خودروهای برقی ( هیبریدی ) با توجه به استفاده از عناصر نادر خاكی در باتری آنها، در واقع بازار مصرف عناصر نادرخاكی را رونق می بخشد و در حقیقت بازار جدیدی برای این منظور شكل می گیرد.
ملاطاهری تاكید كرد: امروز آلودگی های زیست محیطی بویژه آلایندگی ناشی از سوخت نامناسب خودروهای بنزینی در سطح جهان موجب شده تا رویكرد تولید خودروهای برقی (هیبریدی) مورد توجه قرار گیرد و كارشناسان برآورد كرده اند تا سال 2020 میلادی 50 تا 60 درصد خودروها برقی شوند، بنابراین بهره گیری از عناصر نادر خاكی اهمیت بسزایی خواهد داشت.
این مقام مسئول افزود: اكنون مركز در قالب طرح عناصر نادر خاكی با كشور فنلاند به عنوان یك كشور توانمند اروپایی در بخش معدن و صنایع معدنی همكاری خوبی دارد و علاوه بر این در حوزه اكتشاف و فراوری نیز این ارتباط برقرار است.
او همچنین گفت كه فنلاندی ها در شناسایی عناصر نادر خاكی در منطقه سنگان ( خراسان رضوی) و انجام آنالیز های خاص با ما تعاملات مناسبی داشتند.
وی یادآور شد: بر اساس مطالعات صورت گرفته و گزارش منابع بین المللی، امروز میزان ذخایر جهانی عناصر نادر خاكی نزدیك به 100 میلیون تن و میزان تولید و مصرف سالیانه این مواد به 120 هزار تن می رسد.
چین حدود 85 درصد تولید جهانی عناصر نادر خاكی را در اختیار دارد و آمریكا، روسیه، برزیل، سوئد، هندوستان، مالزی و استرالیا بقیه بازار را در اختیار دارند.
به گزارش ایرنا، جمهوری اسلامی دارای 68 نوع مواد معدنی است كه براساس مطالعات پیشین حدود 60 میلیارد تن ذخیره معدنی اكتشافی دارد كه از این رقم نزدیك به 40 میلیارد تن ذخیره قطعی و بقیه احتمالی است.
اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام *1559*
مصاحبه: حسین عضدی فسا*انتشاردهنده: فرهاد راستی
۰ نفر