۱۶ مهر ۱۳۹۶، ۸:۴۲
کد خبر: 82688479
T T
۰ نفر
طبيعت در خدمت تكنولوژي/ فناوري توليد كاغذ سنگي در استان مركزي

خمين - ايرنا - كارآفرينان استان مركزي همگام با بهره گيري از فناوري هاي نوين صنعتي، با به خدمت گرفتن نعمت هاي خدادادي طبيعت به دنبال توليد كاغذ از سنگ هستند كه تحقق اين امر ضمن ايجاد اشتغال پايدار و ارزش افزوده به بهبود شاخص هاي زيست محيطي نيز كمك شاياني مي كند.

به گزارش ايرنا، ماده اوليه كاغذهاي سنگي يا آهكي تنها سنگ است و بدون استفاده از آب و مواد سفيد كننده توليد مي شود بنابرتوليد اين نوع كاغذ، مصرف آب و آلايندگي محيط زيست را كاهش مي دهد.
توليد كاغذ سنگي به عنوان نمادي از صنايع سبز، داراي ماندگاري و استحكام بيشتر نسبت به نمونه هاي مشابه است و در واقع اين نوع كاغذ نفوذپذيري كمتري دارد و براي استفاده در صنعت چاپ مناسب است.
ايران اسلامي به عنوان پنجمين كشور برخوردار از فناوري 'كاغذ سنگي' اقدام به توليد اين نوع از كاغذ كرده كه گسترش اين صنعت نوپا ضمن ايجاد ارزي آوري و اشتغال در رشد شاخص هاي زيست محيطي نيز موثر است.
بر اساس آمار موجود، سالانه بيش از يك ميليون و 500 هزار تن كاغذ در كشور مصرف مي شود و براي توليد هر تن كاغذ بايد 17 اصله درخت را قطع كرد و در واقع سالانه 25 ميليون و 500 هزار اصله درخت براي توليد كاغذ از چرخه طبيعت حذف مي شود.
در فرآيند توليد هر تن كاغذ نيز حدود 400 هزار ليتر آب و چهار هزار كيلووات برق مصرف مي شود و مصرف روز افزون كاغذ در كشور ضمن ايجاد مخاطرات زيست محيطي در جنگل‌ها، سرعت فرسايش خاك را نيز دو چندان مي كند.
كارشناسان و پژوهشگران معتقدند: ضايعات و دور ريز صنعت سنگ هنگام استخراج و فرآوري در قطب توليد سنگ كشور در محلات 2 برابر ميانگين جهاني است، لاشه ها و دوريزهايي كه مي توان با فناوري و با استفاده از ماشين‌آلات ويژه، سرآغاز عصري جديد در توليد كاغذهاي سازگار با محيط زيست شود.
كارآفرينان محلاتي با به خدمت گرفتن فناوري نوين و بهره گيري از ذخاير ارزشمند معادن و كارگاه هاي فراوري سنگ، به دنبال ايجاد تحولي جديد در صنعت كاغذ ايجاد مي كند.
توليد كاغذ از ضايعات سنگ در استان مركزي، اقدامي ارزشمند با رويكرد حفظ محيط زيست، ايجاد ارزش افزوده پايدار و در نهايت تحقق اصل اقتصاد مقاومتي است.
رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزي: طرح توليد كاغذ از كربنات كلسيم در حقيقت بهره گيري از ضايعات برجاي مانده از فعاليت معادن و كارخانجات سنگ است كه اين ضايعات با فرآوري تبديل به كاغذ مي شود.
محمد رضا حاجي پور افزود: اين فناوري يك صنعت سبز محسوب مي شود كه آلودگي زيست محيطي ندارد و با بهره گيري از صنعت نوپا، ضايعات سنگ به حداقل رسيده و درآمدزايي پايدار نيز شكل مي گيرد.
وي تصريح كرد: پيش بيني مي شود با راه اندازي اين طرح، براي۵۰ نفر به طور مستقيم و ۲۰۰ نفر به طور غيرمستقيم اشتغال ايجاد شود.
معاون طرح و برنامه ريزي سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گفت: با توجه به اينكه شهرستان محلات سرشار از معادن سنگ است توليد كاغذهاي سنگي و تشويق سرمايه گذاران و كارآفرينان به اين صنعت نو در دستور كار قرار گرفت.
عليرضا مصطفوي افزود: منابع اوليه صنعت نو توليد كاغذ سنگي از لاشه هاي سنگ در محلات وجود دارد و بي شك محصول توليدي اين صنعت، قابل رقابت با توليدات كشورهايي همچون چين، ايتاليا و فرانسه است.
وي تصريح كرد: بازاريابي هدفمند و استفاده از ظرفيت هاي صادرات خارجي در كنار توجه به بازار مصرف داخل، يكي از پايه هاي رونق صنعت كاغذ سنگي در كشور است و شركت داخلي برخوردار از اين فناوري بايد با بهره گيري از توانمندي هاي يكديگر نسبت به بومي سازي اين صنعت اقدام كنند.
مصطفوي بيان كرد: با اجرايي شدن طرح توليد كاغذ از سنگ، كليه مشتقات كاغذ اعم از كاغذ هاي ديواري، نوشتاري، پاكت هاي كاغذي قابل توليد است.
رئيس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان محلات گفت: مجوز سه طرح صنعتي توليد كاغذ از ضايعات سنگ يا كربنات كلسيم در اين شهرستان صادر شده است.
محمد رضا ملكي افزود: ماده اوليه فناوري توليد كاغذ از انواع لاشه هاي سنگ ساختماني خطوط فرآوري سنگ و باطله هاي معادن است.
وي اظهاركرد: حجم سرمايه گذاري اين طرح هاي صنعتي 825 هزار ميليون ريال و ظرفيت توليد سالانه ها اين طرح ها 120 هزار تن كاغذ كربنات كلسيم است.
وي اظهاركرد: با بهره برداري از اين طرح ها فرصت اشتغال براي 122 نفر در اين شهرستان فراهم مي شود.
ملكي بيان كرد: زمين لازم براي استقرار 2 طرح صنعتي توليد كاغذ اختصاص يافته كه پيش بيني مي شود مراحل نهايي آماده سازي خطوط توليد تا نيمه سال آتي به پايان برسد.
رئيس اداره صنعت، معدن و تجارت محلات گفت: با توجه به توانمندي محلات در ذخاير معادن سنگ ، استخراج و فرآوري سنگ و از طرف ديگر حجم ضايعات ناشي از صنعت سنگ، راه اندازي صنايع تبديلي ضايعات سنگ در اين شهرستان ضروري بود.
وي ادامه داد: به طور ميانگين بر اساس بررسي هاي كارشناسان و طرح هاي پژوهشي از هر يك تن سنگ استخراجي تا كاربرد و مصرف، 650 كيلوگرم تبديل به ضايعات و دورريز مي شود.
ملكي گفت: بخش زيادي از مواد اوليه با ارزش و ناياب در معادن سنگ محلات با روش هاي سنتي و غير مهندسي استخراج مي شوند كه ترميم علمي اين نقيصه نيز ضروري است.
وي تصريح كرد:علاوه بر صنعت توليد كاغذهاي سنگي، از لاشه هاي سنگ نما مي توان براي هر چه زيباتر كردن فضاهايي محيطي همچون نماهاي بيروني و دروني ساختمان ها، كف پوش ها و محوطه سازي ها، سنگفرش خياباني استفاده كرد.
يك كارشناس محيط زيست نيز در اين خصوص گفت : براي تهيه يك كيلو كاغذ، 10 كيلو چوب از بين مي رود.
حميد عبادي افزود: با ورود فناوري جديدِ توليد كاغذ از لاشه هاي سنگ، حوزه اقتصادي كشور در بخش كاغذ، متحول شده و از خروج ارز از كشور جلوگيري مي شود.
وي بيان كرد: طرح توليد كاغذ از سنگ تحولي شگرف در صنعت كاغذ از طريق فناوري جديد در عصر مدرن است در واقع اين فناوري دوستدار محيط زيست است و سبب كاهش مصرف انرژي مي‌شود.
عبادي افزود: كاغذ سنگي نوعي كاغذ است كه از سنگ آهك توليد مي شود و داراي ويژگي هاي بسيار ارزشمندي است.
رئيس حفاظت محيط زيست شهرستان محلات گفت: يكي از مهمترين معايب كاغذ معمولي، آسيب پذيري شديد آن در برابر رطوبت است در حالي كه كاغذ توليد شده از سنگ آهك، مي تواند قدرت ماندگاري بيشتري در مقابل رطوبت داشته باشد.
عبادي افزود: براي توليد كاغذهاي معمولي، به آب فرواني نياز است اما در فناوري توليد كاغذ هاي سنگي به آب نيازي نيست و تنها از انرژي برق مصرف مي شود و در واقع با توجه به اينكه ماده اوليه اين صنعت از سنگ نيازي به قطع درختان و نابود كردن جنگل ها نيست.
وي گفت: در واقع لاشه هاي سنگي كه دپوي آنها در طبيعت آثار مخربي بر محيط زيست دارند، بازيافت مي شود و از كاهش وسعت جنگل ها با قطع درختان جلوگيري مي شود.
محقق و پژوهشگر سنگ هاي زينتي گفت: بر اساس استاندارد و ميانگين جهاني، 30 درصد از سنگ استخراجي از معادن تا فرآوري و عرضه به لاشه و ضايعات تبديل مي شود كه اين رقم در محلات 65 درصد است.
عباس سرافرازي اظهاركرد: برخوردار نبودن از فناوري روز در صنعت سنگ در بخش استخراج و فراوري ، بسته بندي نامناسب سنگ فراوري شده در بازارهاي داخلي باعث مي شود بخش عمده اي از سنگ تبديل به دور ريز و ضايعات شود.
وي ادامه داد: توليد كاغذهاي سنگي اگر چه به لحاظ نوپا بودن و واردات فناوري هزينه بر است اما پيامدهاي آن در در حفظ محيط زيست و جلوگيري از قطع درختان غير قابل انكار است.
وي بيان كرد: از لاشه هاي سنگ 25 تا 30 محصول مختلف با هزينه هاي پايين در دنيا استحصال مي شود اما در دراز مدت هزينه هاي توليد كاغذ سنگي نيز كاهش مي يابد.
شهرستان محلات به عنوان قطب توليد سنگ هاي تزئيني كشور محسوب مي شود كه 60 درصد سنگ هاي ساختماني كشور در معادن اين خطه توليد مي شود.
اين شهرستان با توليد سالانه 2 و نيم ميليون تن سنگ تراورتن به عنوان كانون توليد سنگ نماي كشور نام گرفته و 12 درصد از توليد سنگ تراورتن دنيا را به خود اختصاص داده است.
70 معدن سنگ تراورتن و 250 كارخانه فرآوري سنگ در محلات فعال است.
7277/3075/ خبرنگار: افسانه آروند *** انتشار دهنده: حسين مهدي زاده