اینجا جهرم است كه پیرانش می خوانند : 'محبت ، عشق ، بركت ، خرما و نون گندمه ، عشق و محبت و صف ، میوه ی شهر جهرمه ، اینجا تموم خونه ها سادگی و صف داره ، دلهای پر محبت و لبهای پر دعا داره '.
همواره گردشگران و سیاحان خارجی ، ایران را به شیراز و شیراز را با جهرم می شناسند ، زیرا میوه های نابش ، عطر گلهای محمدی میمندش برایشان خاطره انگیز است.
جهرم در تولید مركبات در جهان مقام دارد به گونه ای كه مشهور است محققان دریافته اند لیموترش جهرم به لحاظ طعم ؛ مزه و خاصیت در دنیا بی نظیر است.
اما جهرم ، بگفته مسوولان و دست اندركارانش ، از این جایگاه و مرتبه هنوز بهره شایانی نبرده ، تولیداتش به یغمای دلالان و واسطه گران می رود ، محصولاتش از قدرت صنایع بسته بندی و فرآوری در خور شان برخوردار نیستند.
فرماندار جهرم گفت: ظرفیت كشاورزی این شهرستان بیش از نیاز استان است و این مهم نیاز به توجه بیشتری دارد.
علیحسین رعیتیفرد افزود: جهرم با توانمندیهای ویژه در بخش زراعی و باغی به عنوان نگینی سبز در ایران میدرخشد و محصولاتش آشنای همه ایرانیان است.
وی اظهار داشت: جهرم با تولید شش درصد مركبات جهان ، شش درصد مركبات كشورو 16 درصد تولید مركبات استان بعنوان قطب تولید محصولات باغی شناخته شده است.
فرماندار جهرم اضافه كرد: محصولات كشاورزی این شهرستان به همت كشاورزان ، كارشناسان و بهره گیری از دانش نوین ، منحصر به فرد است و تنها در این شهرستان تولید میشود.
وی ادامه داد: صنایع بستهبندی و سورتینگ محصولات باغی نقش موثری در توسعه و افزایش ارزش افزوده آن دارد و برای این شهرستان حیاتی است.
بگفته وی ، جهرم با تولید سالانه 10 میلیون نهال یكی از مراكز تولید نهال در جنوب كشور است ، ارتقای مركز تحقیقات كشاورزی این شهرستان در راستای توسعه ضروری بنظر می رسد.
رئیس اداره جهادكشاورزی جهرم گفت: جهرم از 50 هزارو 444هكتار اراضی باغی و 40 هزار هكتار اراضی زراعی و آیش برخوردار است.
مهندس جلال بهجو اظهار كرد: این شهرستان سالانه 901 هزارو 122 تن شامل انواع مركبات ،خرما،انگور ،انار،و زیتون را تولید می كند ، 33/2 درصد تولیدات باغی استان را داراست و بعنوان قطب باغبانی استان مطرح است.
وی ادامه داد: سطح زیر كشت محصولات باغی جهرم 15/4درصد از كل سطح زیر كشت محصولات دائمی استان است .
بهجو بیان كرد: سطح زیركشت مركبات جهرم 30 هزار هكتار است كه 48/2درصد استان و میزان تولید آن 750هزار تن است كه 58/2 درصد استان فارس را به خود اختصاص داده است .
بگفته وی ، این شهرستان به قطب تولید نهالهای عاری از ویروس جنوب كشور تبدیل شده كه این مهم در توسعه باغداری شهرستان اثرگذار است.
مدیر جهاد كشاورزی جهرم بیان داشت: شرایط اقلیمی جهرم ، تولید 40 نوع محصول باغی و 45 نوع محصول زراعی موجب تا این شهر به عنوان مركز قطب مركبات در كشور معرفی شود .
وی گفت: توانمندیهای جهرم توجه مسوولان به رفع نیازهای اساسی توسعه كشاورزی به ویژه تقویت همهجانبه مركز تحقیقات مركبات ، تقویت جهرم به عنوان قطب تولید نهال عاری از ویروس را می طلبد.
امام جمعه جهرم گفت: اقتصاد شهرستان جهرم وابسته به كشاورزی و باغداری است ، خشكسالی های متوالی دهه اخیر خسارت زیادی به این بخش وارد كرده است.
حجت الاسلام لطف الله دژكام با اشاره به اینكه نجات دریاچه ها و تالاب های فارس از بحرانی كه به آن مبتلا شده نیاز به چاره اندیشی اساسی دارد ، مسئولان باید به دنبال راهكاری برای مقابله با هدرروی منابع آب زیرزمینی باشند.
بگفته وی ، شهرستان جهرم در دهه 60 همایش ملی منابع آب را بمنظور نشان دادن مشكلات این بخش در سطح كشور برگزار كرد اما این مهم نمودی در بهبود وضعیت تغذیه آب منابع زیرزمینی فارس پیدا نكرد ، امروز در این حوزه 30 سال عقب افتادگی را نمی توان جبران كرد.
دژكام اظهار داشت: مسوولان فارس باید برای بهبود وضعیت منابع آب استان چاره اندیشی كنند تا دشتهای پرثمر فارس از خشكسالی نجات پیدا كند.
امام جمعه جهرم ، تحقیقات وسیع علمی ، همت نمایندگان فارس و مدیران وزارت جهادكشاورزی را در چاره اندیشی برای رفع مشكلات خشكسالی موثر دانست.
نماینده مردم جهرم در مجلس شورای اسلامی گفت: جهرم با توانمندی بالا ، سالانه 700 هزار تن مركبات تولید می كند اما بازار مطلوب فروش محصولات در اختیار باغداران نیست.
محمدرضا رضایی كوچی افزود: تولید هر كیلو مركبات برای باغدار9هزار ریال هزینه دارد كه در بهترین شرایط پنج هزار ریال سود به دست باغدار می رسد .
وی ادامه داد: هر سال هزینه تولید بالاتر می رود و قیمت محصول با افت روبروست ، كه ساماندهی این وضعیت ، حمایت بیشتر متولیان را می طلبد.
نایب رئیس كمیسیون عمران مجلس اضافه كرد: امروز در كشور در هر هكتار 20 تن محصول بیمه می شود در صورتی كه در جهرم در هر هكتار 70 یا 80 تن مركبات تولید می شود كه متاسفانه جوابگوی باغدار نیست.
رضایی خاطرنشان كرد: جهرم 750 هزارتن تولید محصول سالانه دارد و این در حالیست كه ظرفیت نگهداری و بسته بندی شهرستان در حدود 40 تن است كه ضرورت پرداختن به صنایع فرآوری مركبات احساس می شود.
بگفته وی ، واسطه ها از فرآیند فروش محصولات كشاورزی و باغی سودهای كلان می برند در حالیكه باغدار و كشاورز بی نصیب می ماند.
نماینده مردم جهرم اظهار كرد: تسهیلات بانكی جوابگوی كشاورزان و تولیدكنندگان جهرم نیست كه این مهم باید مورد توجه مسوولان قرار گیرد. ك/4
680/ 667
شيراز- باغهاي سرسبزش ، بهار نارنجهاي خوش عطرش ، ليموهاي دردانه جهاني اش ، پرتقالهاي بي نظيرش ، خرماي شاهانه اش ، همه را دنيا مي شناسند.