۴ آبان ۱۳۹۳، ۸:۳۹
کد خبر: 81363357
T T
۰ نفر

محرم؛ ماه حماسه

۴ آبان ۱۳۹۳، ۸:۳۹
کد خبر: 81363357
محرم؛ ماه حماسه

تهران- ایرنا- محرم، یك تاریخ زنده و ماه حماسه ای بی نظیر است، ماه پیروزی خون بر شمشیر، ماهی كه خون بهترین بنده ی خدا بر زمین ریخت و سبب زنده نگه داشتن اسلام ناب محمدی شد.

محرم از راه رسید؛ ماهی كه در آن حماسه ای بزرگ به وسعت تاریخ ثبت شد. در این ماه غم و اندوهی بی پایان در فراق مظلوم ترین مخلوق پروردگار، عالم را فرا گرفت تا به یاد بشر بیاورد كه سده ها پیش انسانی از نسل پاكان در راه رسیدن به سعادت حقیقی به پیكار با دشمنان متعصب شتافت و آموزگار درس ایثار، شجاعت و ازخودگذشتگی در این عالم خاكی شد.

محرم در فرهنگ اسلامی یك تاریخ زنده است، اما نه تاریخ روزمره و عادی زندگی بلكه یك تحول عمیق و انقلاب تاریخ ساز است و سرفصل شروع حماسه های عاشورایی محسوب می شود.

امام حسین(ع) به حق، پرچمدار راستین اسلام ناب محمدی است كه نشان داد انسان حقیقی هیچ گاه در برابر ظلم و ستم سر خم نخواهد كرد؛ والامقامی از خاندان اهل بیت(ع) كه برای پیكار در برابر یزیدیان لحظه ای درنگ نكرد و جهانیان را به حیرت واداشت.

محرم ماه حماسه، شجاعت و رشادت و نماد ظلم ستیزی است. ماهی كه مهم ترین رخداد جهان اسلام را در دل خویش نهان دارد و اینك با آن كه سده ها از حادثه ی عاشورای حسینی می گذرد، هنوز واقعه ی كربلا دل ها را بی تاب می كند و اشك ها را بر چهره ها جاری می سازد.

امام حسین(ع) اگرچه با یزید مبارزه كرد، اما مبارزه ی بزرگ ایشان با جهل و گمراهی بود و این گونه است كه حماسه ساز كربلا، آموزنده ی راه مبارزه با ستمكاران در تاریخ اسلام شد.

محرم ماه پیروزی خون بر شمشیر است، ماهی كه قدرت حق، باطل را به ورطه ی نابودی كشاند. آری این ماه، ماه خونین خدا و شهیدكربلاست. قیام یاران اسلام عظمتی به بلندای تاریخ اسلام دارد كه انسان ها را از هر دین و آیینی به حیرت واداشت و سرمشق بسیاری از نبردهای بزرگ بشریت شد.

آنچه در محرم به وقوع پیوست، تنها یك واقعه نیست، رخداد عاشورا فرهنگی جاودان و نقشه راه سعادت و جاودانگی است، مسیری كه بزرگان دین اسلام برای حفظ عزت و شرف مسلمانان با سربلندی پیموده اند و در برابر ظلم ایستادگی كرده اند.

نام محرم همواره با رشادت های انسان هایی بزرگ همراه است، انسان هایی كه در آن برهه حساس از وفاداری و جان نثاری دریغ نكردند و با خدا ترسی، هماهنگی و وفاداری، خالق حماسه ای بزرگ شدند. بزرگانی چون حضرت ابوالفضل(ع) كه با شجاعت و جانبازی لقب سقای دشت كربلا را از آن خود كرد، او برای آوردن آب برای كودكان رفت اما نتوانست بازگردد و به شهادت رسید.(1)

حضرت علی اكبر(ع) جوانی كه در صورت و سیرت شبیه ترین مردم به رسول خدا(ص) بود و آن گاه كه به میدان رفت امام حسین(ع) گفت:« خدایا شاهد باش كه با این قوم، جوانی مبارزه می كند كه از جهت سیرت و اخلاق و منطق شبیه ترین مردم به رسول توست...» او هم با دلاوری به دست دشمنان اسلام شهید شد.(2)

شجاعت و شهامت قاسم بن حسن(ع) نوجوانی 14 ساله كه عزم جهاد كرد و به میدان مبارزه رفت، دلیرانه جنگید و به شهادت رسید.(3)

علی اصغر طفل 6 ماهه امام حسین(ع) كه از شدت تشنگی می گریست و امام او را روی دست گرفت و فرمود: ای لشگر اگر بر من رحم نمی كنید پس بر این طفل رحم كنید كه ناگهان حرمله تیری به جانب آن شیرخوار رها كرد. (4)

حر بن یزید ریاحی كه از سپاه دشمن به اردوگاه امام حسین(ع) رفت، سپر خود را واژگون كرد و گفت: برای عذرخواهی و توبه آمدم و امام نیز به او اذن جهاد داد، وی با دشمنان به مبارزه برخاست و گروهی از سرداران سپاه عمر سعد را به هلاكت رساند و خود پس از آن به شهادت رسید، امام حسین(ع) به بالین حر آمد و فرمود: ای حر تو حر و آزادی هم چنان كه مادرت نام تو را حر گذاشت.(5)

حضرت زینب(س) و امام سجاد(ع) در روز عاشورا حضور داشتند و پس از این رویداد، راویان حدیث شجاعت و دلاور ی های كربلاییان شدند و با افشاگری علیه یزیدیان آنها را رسوا كردند و واقعه عاشورا را با خواندن خطبه هایی، جاودان ساختند.

امام خمینی معمار انقلاب ماه محرم را اینگونه توصیف كردند: «محرم ماهي است كه عدالت در مقابل ظلم و حق در مقابل باطل قیام كرده و به اثبات رسانده كه در طول تاریخ، همیشه حق بر باطل پیروز شده است.»

ایشان در سخنانی دیگر اینچنین فرمودند: «محرم ماهي است كه به وسیله سید مجاهدان و مظلومان اسلام زنده شد و از توطئه‏ عناصر فاسد و رژیم بني امیه كه اسلام را تا لب پرتگاه برده بودند، رهایي‏بخشید.»

آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری درباره ماه محرم فرمودند:«...در مورد مسأله‌ محرم‌ و عاشورا باید بگویم‌ كه‌ روح‌ نهضت‌ ما و جهتگیری‌ كلی‌ و پشتوانه‌ پیروزی‌ آن‌ همین‌ توجه‌ به‌ حضرت‌ ابی‌عبدالله‌ (علیه ‌الصلاة ‌و السلام‌) و مسایل‌ مربوط به‌ عاشورا بود شاید برای‌ بعضی‌ها این‌ مسأله‌ قدری‌ ثقیل‌ به‌ نظر برسد لیكن‌ واقعیت‌ همین‌ است‌ هیچ‌ فكری - حتی‌ در صورتی‌ كه‌ ایمان‌ عمیقی‌ هم‌ با آن‌ همراه‌ باشد- نمی‌توانست‌ توده‌های‌ عظیم‌ میلیونی‌ مردم‌ را آن‌چنان‌ حركت‌ بدهد كه‌ در راه‌ انجام‌ آن‌چه‌ احساس‌ تكلیف‌ می‌كردند در انواع‌ فداكاری‌ ذره‌یی‌ تردید نداشته‌ باشند.»

ماه محرم همچون عاشورا، رمز زنده نگه داشتن خاطره حماسه های كربلاست. نام محرم با عاشورا، كربلا و امام حسین(ع) پیوندی عمیق دارد. گویی این ماه جز حسین و كربلا هیچ ندارد. اینك ماه محرم، ماه اشك وخون، ماه جانبازی عاشقان راه حق آمد و چشم ها در غم هجران سومین پیشوای عالم گریان است و دل ها غمناك ترین غم عالم را تاب می آورند. شیعیان عزادار هجرت امام مظلوم خویش هستند و در فراقش می گریند.

ماه محرم در هرسال، مراسم پیروزی انقلاب كربلا است، یادآوری پیروزی این انقلاب زینت بخش هر سال و ماه به شمار می رود، این حماسه، بیانگر سنت انقلابی اسلام اصیل محسوب می شود و پرچم سرخ انقلاب كربلا تا ابدیت بر فراز بلندای تاریخ بشر همواره برافراشته است.

منابع:

1)كتاب حسین(ع) خون خدا

2) همان.

3)همان.

4)همان.

5)همان.

گروه اطلاع رسانی

پژوهشم**2002**9131
۰ نفر