۱۰ بهمن ۱۳۹۴، ۱۴:۳۶
کد خبر: 81941460
T T
۰ نفر

«زیكا» ویروس غافلگیركننده سال 2016

۱۰ بهمن ۱۳۹۴، ۱۴:۳۶
کد خبر: 81941460
«زیكا» ویروس غافلگیركننده سال 2016

تهران- ایرنا- ویروس «زیكا» كه از پشه «آئه دس» (Aedes) منتقل می شود و مادران باردار و جنین را مورد هدف قرار می دهد در مناطق بسیاری از قاره های آمریكا و آسیا اقیانوسیه شیوع یافته و به تازگی در مناطقی از قاره اروپا نیز دیده شده است.

به گزارش ایرنا، سازمان جهانی بهداشت در معرفی ویروس زیكا اعلام كرده كه این ویروس برای نخستین بار در سال 1947 در اوگاندا در گونه ای از میمون ها به نام رزوس از طریق یك شبكه نظارت بر تب زرد شناسایی شد و برای اولین بار در انسان سال 1952 در اوگاندا و تانزانیا دیده شد.
شیوع اصلی این ویروس در آفریقا بود، ولی پس از آن به طور پراكنده در آسیا دیده شد تا اینكه سال 2007 در جزیره «یاپ» (Yap) در میكرونزی واقع در اقیانوس آرام غربی شیوع گسترده ای یافت و نزدیك 75 درصد ساكنین این منطقه را آلوده كرد.
سال 2014، شیلی اولین مورد انتقال ویروس را در جزیره ایستر تایید كرد و ماه مه سال 2015، اولین مورد انتقال در ناحیه شمال شرق برزیل تایید شد.
در زمان حاضر، برزیل میزبان اصلی این ویروس است و سازمان جهانی بهداشت به تازگی در مورد شیوع این ویروس هشدار داده است و پیش بینی می كند در سال جاری میلادی، سه تا چهار میلیون نفر در سراسر آمریكا به زیكا مبتلا شوند.
«دیلما روسف» رئیس جمهوری برزیل نیز اعتراف كرد كه این كشور در مبارزه با این بیماری ناكام مانده اند.
رئیس جمهوری برزیل كه برای مقابله با این ویروس 220هزار سرباز را برای آموزش و آگاهی دادن به مناطق مختلف این كشور گسیل داشته، مقابله با این بیماری را به «نبرد» تشبیه كرده است.
روسف گفت: تا زمانی كه پشه های ناقل ویروس تولید مثل می كنند، ما در حال بازنده شدن دراین نبرد هستیم. باید تلاش كنیم تا بازنده این بیماری نشویم.
بنابر گزارش ها، در مناطق شمال شرقی برزیل نزدیك به 100هزار نفر مبتلا به ویروس زیكا شده اند.
سازمان جهانی بهداشت درباره انتشار «انفجارگونه» این ویروس به آمریكای لاتین هشدار داده است.
تب، سردرد، قرمزی چشم ها، خارش و درد مفاصل و عضلات، مهمترین نشانه های ویروس زیكا به شمار می آیند كه معمولا دو تا هفت روز ادامه دارد. این نشانه ها به طور معمول از هر چهار بیمار، در یك نفر ظاهر می شود. بسیاری از افرادی كه به این ویروس آلوده هستند، به دلیل مشاهده نكردن علایم اولیه، از بروز عفونت آگاهی ندارند.
شرایط بیماری در زنان باردار بسیار خطرناك است و سبب می شود ویروس از طریق جفت به جنین منتقل شده و سبب تولد نوزاد با میكروسفالی (سر بسیار كوچك و مغز رشد نكرده) می شود.

**قاره آمریكا
در زمان حاضر چهار مورد ابتلا به ویروس زیكا در ایالات متحده آمریكا در افراد بازگشته از سفر به مناطق آلوده ثبت شده، ولی هیچ موردی از انتقال در محل مستند نشده است.
یك زن در تگزاس پس از سفر به السالوادور به بیماری مبتلا شده و مواردی نیز در فلوریدا، ایلینویز و هاوایی گزارش شده است.
اوایل ژانویه 2016 (دی 1394)، مركز كنترل و پیشگیری از بیماری‌ها در آمریكا به زنان باردار توصیه كرد، سفر به 14 كشور آمریكای لاتین را به دلیل وجود خطر ویروس زیكا به تأخیر بیاندازند.
این مركز اعلام كرد: «برای احتیاط تا زمانی كه اطلاعات بیشتری در دسترس نیست، خانم‌های باردار باید به تعویق انداختن سفر به هر منطقه‌ای را كه خطر انتقال ویروس زیكا وجود دارد،در نظر داشته باشند.»
«آنا ریوس» وزیر بهداشت پورتوریكو هفته گذشته اعلام كرد كه در قلمرو تحت حاكمیت ایالات متحده در پورتوریكو كه برای اولین بار بیماری زیكا در ماه دسامبر گزارش شده، وجود 18 مورد ابتلا تأیید شده است.
وی گفته است كه 9 مورد مبتلایان زنان باردار بوده‌اند.
در زمان حاضر 21 كشور در آمریكای مركزی و جنوبی مواردی از ابتلا به ویروس زیكا را گزارش كرده اند. مراكز مهار و پیشگیری از بیماری ها دراین كشورها از زنان باردار خواسته اند در شرایط كنونی از سفر به بولیوی، برزیل، كلمبیا، اكوادور، السالوادور، گینه كوناكری، گوادلوپ، گواتمالا، گویان، هاییتی، هندوراس، مارتینیك، مكزیك، پاناما، پاراگوئه، سن مارتین، سورینام، ساموآ، ونزوئلا و پورتوریكو خودداری كنند.
وزارت بهداشت برزیل به عنوان كشور میزبان اصلی ویروس زیكا، اعلام كرده است: بیش از 200 هزار سرباز این كشور برای مبارزه با ویروس زیكا اعزام خواهند شد.این نیروها به تك تك خانه ها سر می زنند و با ارائه بروشور و حشره كش، برزیلی ها را در مورد ویروس زیكا آگاه خواهند كرد.
این عملیات یك روزه 13 فوریه (24 بهمن) انجام می شود تا از تاثیر شیوع زیكا بر المپیك پیش روی ریو دو ژانیرو پیشگیری كند.
مقامات بهداشتی ریودوژانیروز هفته گذشته اعلام كردند كه موارد ابتلا زنان باردار به این ویروس نسبت به هفته پیش از آن دو برابر شده است و از 341 تن به 698 رسیده و این در حالی است كه موارد بروز میكروسفالی از 45 درصد به 66 درصد افزایش یافته است.
جمهوری دومینیكن نیز هفته گذشته وجود 10 مورد ابتلا به ویروس زیكا را در آن كشور تایید كرد.
دولت كانادا نیز گفته است اگرچه خطر ابتلا برای شهروندان آن كشور كم است، اما برای افرادی كه به مناطق شیوع ویروس سفر می‌كنند، «خطر درپیش» است.
پشه‌هایی كه ویروس زیكا را انتقال می‌دهند، در زمان حاضر در كانادا نیستتند و این كشور یكی از دو مكان در قاره آمریكا است كه به دلیل هوای سرد انتظار نمی‌رود این بیماری در آن شیوع پیدا كند.
با این حال سازمان بهداشت عمومی كانادا به شیوه كشورهای دیگر توصیه كرده است تا زنان باردار یا با احتمال حاملگی پیش از برنامه‌ریزی سفر به مناطق پرخطر، با پزشك خود مشورت كنند و اگر سفر را نمی‌توان به تعویق انداخت، باید اقدامات پیشگیرانه سخت‌تری را برای جلوگیری از نیش خوردگی و محافظت از خود در پیش گرفت.

**قاره آسیا اقیانوسیه
كشورهای جنوب شرق آسیا، استرالیا و نیوزیلند امروز (شنبه) درپی تایید چند مورد ابتلای مردم به ویروس «زیكا» در منطقه و گسترش آن در جهان، هشدارهای بهداشتی صادر كردند و خواستار توجه به دستور العمل ها در این زمینه شدند.
وزارت بهداشت مالزی پس از بیانیه سازمان جهانی بهداشت، هشدار بهداشتی برای تمام مراكز بهداشتی دولتی و خصوصی صادر كرد در حالی كه تاكنون در این كشور ابتلا به ویروس زیكا مشاهده نشده است.
وزارت بهداشت فیلیپین نیز اعلام كرد تنها یك مورد زیكا سال 2012 در شهر «سبو» شناسایی شد، اما به مردم توصیه كرد اقدامات حفاظتی را مانند استفاده از مواد دافع حشرات مدنظر داشته باشند.
وزارت بهداشت و آژانس ملی محیط زیست سنگاپور نیز اعلام كرد برای جلوگیری از چالش آینده و گسترش ویروس زیكا، گام های لازم را به منظور جلوگیری از گسترش این ویروس برداشته اند.
سنگاپور دستور لازم را برای افزایش آگاهی جامعه پزشكی از ویروس زیكا صادر كرده است و همه پزشكان و آزمایشگاه های تشخیصی موظف شدند، موارد مشكوك را در عرض 24 ساعت تایید و آزمایش را تكرار كنند.
مقام های دولت تایلند نیز اعلام كردند امسال تنها یك مورد زیكا شناسایی شده و این به دلیل دسترسی بهتر به مراقبت های بهداشتی است.نخستین مورد ویروس زیكا در تایلند سال 2012 تشخیص داده شد و تاكنون به طور متوسط سالانه پنج مورد ابتلا در این كشور جنوب شرق آسیا ثبت شده است.
دولت استرالیا نیز ضمن هشدار به مسافران و زنان باردار، از آنها خواست در مورد سفر به هر یك از كشورهایی كه تحت تاثیر زیكا قرار دارند، تجدید نظر كنند.
كارشناسان در مورد گسترش بیماری و ویروس زیكا در استرالیا نیز هشدار داده اند.
وزارت بهداشت نیوزیلند همچنین از احتمال انتقال ویروس زیكا به 9 مسافر این كشور خبر داد كه به جنوب اقیانوس آرام سفر كردند. چهار نفر از كسانی كه احتمالا تحت تاثیر زیكا قرار گرفتند زن هستند.
وزارت بهداشت نیوزیلند انتقال ویروس به یك مرد را تایید كرد اما وضعیت وی خوب گزارش شده است. نیوزیلند پیش از این در سال 2014 نیز مواردی از ابتلا شهروندان این كشور را به زیكا تجربه كرده است.
«سومیا سوامیناتان» مدیركل شورای تحقیقات پزشكی هند نیز اعلام كرد كه مقامات بهداشتی و درمانی این كشور برای مقابله با ویروس «زیكا» آماده می شوند.
وی گفت: بررسی نمونه ها برای یافتن افراد آلوده به ویروس «زیكا» در شهرهای مختلف هند آغاز شده است. عوامل بهداشتی توجه كامل خود را برای مقابله با این بیماری به تولدها و علائم دیگر این بمیاری متمركز می كنند.

**قاره اروپا
نخستین مورد ابتلا به ویروس «زیكا» هفته گذشته در دانمارك گزارش شد كه فرد مبتلا شهروند این كشور بوده كه به آمریكای مركزی و جنوبی سفر كرده است.
مركز اروپایی پیشگیری و كنترل بیماری‌ها اعلام كرده اند كه هیچ شواهدی از این ویروس در یك كشور عضو به دست نیامده است و موارد وارداتی «نادر» بوده‌اند.
این مركز توصیه كرده است سازمان‌های بهداشت عمومی در كشورهای عضو باید برای آموزش كاركنان بهداشتی به ویژه متخصصان زنان، اطفال و مغز و اعصاب اقدام كنند.
همچنین توصیه شده است كه سازمان‌های بهداشتی دولت‌های عضو اتحادیه اروپا به زنان باردار و زنانی كه قصد باردار شدن دارند، مشورت با پزشك را ارائه كنند.
اداره بهداشت عمومی بریتانیا هم هفته گذشته اعلام كرد سه شهروند بریتانیایی پس از سفر به قاره آمریكا به بیماری مبتلا شده‌اند.
وزارت بهداشت فرانسه نیز با اعلام پنج مورد از ابتلا به ویروس زیكا بدون گزارش هیچ مورد وخیم، از نبود نگرانی برای شیوع این بیماری در اروپا خبر داد.
مركز بهداشت ملی مسافرت انگلستان نیز اعلام كرد زنان باردار باید در مورد مناطق شیوع بیماری «پرهیز از سفر را در نظر بگیرند» و وزارت امور خارجه هم توصیه كرده است اگر قصد سفر به آن مناطق را دارند، پیشاپیش اطلاعات مربوط به بیماری را كسب كنند.

**هشدارهای سازمان جهانی بهداشت
سازمان جهانی بهداشت با انتشار بیانیه ای نسبت به شیوع قریب الوقوع ویروس بسیار خطرناك زیكا در قاره آمریكا، جز كشورهای كانادا و شیلی، هشدار داد.
در این بیانیه آمده است: تاكنون تولد سه هزار و 893 مورد كودك مظنون مبتلا به میكروسفالی در برزیل گزارش شده است كه نسبت به همه پنج سال گذشته 30 برابر بیشتر بوده و نشانگر جهشی نگران كننده در گسترش این ویروس است.
سازمان جهانی بهداشت قرار است دوشنبه (پس فردا) در مورد اینكه آیا ویروس زیكا باید یك فوریت سلامت جهانی قلمداد شود، تصمیم گیری كند.

**ویروس زیكا و المیپك 2016 ریودوژانیرو
المپیك تابستانی ۲۰۱۶ با نام رسمی «بازی های المپیاد سی و یكم» از ۳۰ ژوییه تا ۱۵ اوت ۲۰۱۶ میلادی (۱۵ تا ۲۵ مرداد ۱۳۹۵)، در شهر ریو دوژانیرو در كشور برزیل برگزار خواهد شد كه شیوع ویروس زیكا در آستانه برگزاری این مسابقات، چالش های دولت این كشور را در تدارك شرایط میزبانی دوچندان كرده است.
«فرمان لوئیز فرناندو پزائو» فرماندار ریودوژانیرو هفته گذشته بدنبال كسری بودجه كه باعث آشفتگی در نظام مراقبت های بهداشتی این ایالت در فاصله هشت ماه تا آغاز بازی های المپیك 2016 شده است، وضعیت اضطراری اعلام كرد.
وضعیت اضطراری در ریودوژانیرو پس از آن اعلام شد كه بیمارستان ها، اتاق های اورژانس و درمانگاه ها در سراسر این ایالت با تمام شدن بودجه خرید تجهیزات و پرداخت دستمزدها ، تعطیل شدند یا خدمات خود را كاهش دادند.
وضعیت اضطراری كه در بحبوحه شیوع ویروس زیكا اعلام شده 180 روز یا تا اواخر ژوئن 2016 به طول خواهد انجامید.
همزمان با این موضوع كه گسترش ویروس زیكا در برزیل نگرانی هایی را برای مسافران علاقمند به دیدن مسابقات المپیك پدید آورده است، مسئولان گردشگری و المپیك این كشور خطر را برای گردشگران خارجی كم اهمیت می دانند.
از سوی دیگر، شهرهای سراسر برزیل آموزش شهروندان در مورد خطر آب های راكد و آبگیرها را آغاز كرده اند.
منابع خبری امروز اعلام كرده اند ورزشگاه های محل برگزاری رقابت های المپیك قبل و در طول برگزاری بازی ها هر روز بازرسی می شود تا خطر تماس ورزشكاران و گردشگران با ویروس زیكا به حداقل كاهش یابد.
كمیته بین المللی المپیك برزیل كه در تماس نزدیك با وزارت بهداشت این كشور، سازمان جهانی بهداشت و كمیته برگزاری بازیهای ریو 2016 است، اعلام كرده كه ورزشگاه های محل برگزاری بازی ها مرتب بازرسی می شود تا خطر تماس ورزشكاران و هواداران با حشرات ناقل بیماری به حداقل برسد..
كمیته برگزاری بازی ها همچنان از اقدامات كنترل و پیشگیری كه مسئولان مربوطه ارایه كرده اند، پیروی می كند و رهنمودهای مربوطه را برای ورزشكاران و گردشگران ارسال می كند.

**درباره زیكا بیشتر بدانیم
در زمان حاضر هیچ درمان خاصی برای مبتلایان به ویروس زیكا به عنوان «ویروس غافلگیركننده سال 2016 » شناخته نشده و بهترین راه پیشگیری و محافظت در برابر نیش حشره است.
تحقیقات، هنوز انتقال ویروس از مادر به جنین را 100 درصد تایید نكرده و ممكن است در برخی مادران باردار، ویروس به جنین منتقل نشود.
بیماری از طریق واكنش زنجیره ای پلیمراز و جداسازی ویروس از خون تشخیص داده می شود كه تشخیص این بیماری معمولا به دلیل شباهت به تب دانگ و تب زرد دشوار است.
استفاده از پشه بند، حشره كش ها و پوشاندن بدن، بستن در و پنجره و توجه به نظافت منزل به ویژه دور كردن زباله از خانه، مهمترین روش های پیشگیری از رشد و تكثیر پشه ناقل «آئه دس» (Aedes) است كه معمولا در آب ساكن موجود در سطل، گلدان، ظروف و پارچ تخم ریزی می كند.
اروپام**1561**1516
۰ نفر