به گزارش خبرنگار اقتصادي ايرنا، «مسعود كرباسيان» روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران با اشاره به چهار شيوه محاسبه ارزش كالاهاي قاچاق در كشور، افزود: همه اين شيوه ها با يكديگر انطباق داشته و به نتايج يكساني منتج مي شوند.
به گفته اين مقام مسوول، همه ساله مركز آمار ايران ميزان مصرف سرانه در كشور را اعلام كند، همچنين با مشخص يودن ميزان واردات رسمي (از آمارهاي گمرك) و ميزان توليد در كشور (از آمارهاي وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت جهاد كشاورزي) و كسر كردن مجموع آنها از مصرف كل، آنچه در مبادي غير رسمي ثبت نشده يا به صورت قاچاق وارد شده، مشخص مي شود.
وي بيان داشت: در برخي موارد شاهديم واردات مضاعف و مجدد نيز در آمارهاي وارداتي گنجانده مي شود، بطور نمونه شريك تجاري ايران در برخي سالها امارات متحده عربي بوده، در حالي كه اين كشور اصلا توليدكننده نيست و بايد آمار مربوطه حذف شود.
اين مسوول ادامه داد: اينكه گفته مي شود «صادرات چين به ايران در يك فاصله زماني 13 ميليارد دلار بوده و ورودي به گمرك ايران هشت ميليارد دلار بوده پس بقيه اش قاچاق هست»، تحليل صحيحي نيست، زيرا بخشي از كالاهاي چيني از طريق امارات متحده عربي وارد كشورمان مي شود.
كرباسيان همچنين با اشاره به شيوه اقتصادسنجي در محاسبه قاچاق، خاطرنشان كرد: اين شيوه علمي مورد قبول ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز نيز هست.
وي ادامه داد: شيوه آخر نيز روش سيستم بانكي و ارز است و از آنجايي كه همه واردات و صادرات با نرخ ارز محاسبه مي شود، آمار قاچاق قابل استخراج خواهد بود.
معاون وزير امور اقتصادي و دارايي در ادامه با اشاره به برخي آمارها در اين زمينه، يادآوري كرد: برخي كالاها جزو كالاهاي ممنوعه شرعي و قانوني اند كه وارد آمارهاي رسمي نمي شود؛ ارزش تجاري اين كالاها نزديك به 2 ميليارد دلار است.
وي اضافه كرد: از 25 ميليارد دلار كالاي قاچاق كه در سال هاي گذشته با آن مواجه بوديم، فقط پنج ميليارد دلار آن مربوط به قاچاق سوخت بود؛ اما زماني كه قيمت سوخت اصلاح شد و شكل منطقي به خود گرفت، قاچاق آن ديگر به صرفه نبود.
كرباسيان خاطرنشان كرد: كاهش قيمت جهاني نفت نيز دليل ديگري شد تا قيمت جهاني توليد بنزين و گازوئيل در كشورهاي همسايه با كاهش مواجه شود، همچنين ثبات نسبي نرخ ارز در كشور منجر شد تا قيمت فرآورده هاي نفتي در كشور در مقايسه با كشورهاي همسايه و منطقه ديگر جذابيت سابق را نداشته باشد.
وي تصريح كرد: مجموع اين عوامل سبب شده تا آمار پنج ميليارد دلار قاچاق سوخت، به حدود يك ميليارد دلار كاهش يابد.
اين مقام مسوول در ادامه با اشاره به آمار ساليانه 17 ميليون نفري ورود مسافر به كشور و مسافرت 40 ميليون نفر به مناطق آزاد براي خريد، تاكيد كرد: اين خريدها قاچاق محسوب نمي شود و آمار آنها نبايد در زمره قاچاق محاسبه شود.
وي اظهار داشت: علاوه بر اينها، برخي افراد در بازارچه هاي مرزي تحت عنوان كوله بري فعاليت دارند و وجود بيش از 6 هزار لنج در كشور كه كالاهاي با عنوان ته لنجي و ملواني وارد مي كنند و ارزش آنها ساليانه بين هشت تا 8.5 ميليارد دلار برآورد مي شود، نيز قاچاق محسوب نمي شود.
رييس كل گمرك ايران خاطرنشان كرد: در نظر گرفتن مجموع اين عوامل، ما را به اين نتيجه مي رساند كه آمار واقعي قاچاق كالا از مبادي رسمي كشور رقمي بين 650 تا 700 ميليون دلار است.
به گزارش ايرنا، پيشتر رئيس كل گمرك اعلام كرده بود، در گمرك ايران عامل انساني به حداقل رسيده و كنترل خيلي دقيقتر شده است. در پايان سال گذشته اتحاديه حملونقل بينالمللي جادهاي ايرو كه در ژنو است، ايران را به عنوان تنها كشوري كه توانسته سيستم تير را كامل الكترونيكي كند معرفي كرد. به طور مثال كاميوني كه از اروپا حركت ميكند تمام اطلاعاتش در اختيار ما قرار ميگيرد. تمام اين فرآيندها افزايش 50 درصدي كشف قاچاق و افزايش درآمد گمرك از 8 هزار ميليارد به 18 هزار ميلياردتومان را در پي داشته است.
همچنين «قاسم خورشيدي» سخنگوي ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز در گفت وگويي اظهار كرد: در مقطعي دولت مردم را به قاچاق تشويق كرد. چرا كه بحث تحريم بود. قاچاق كه اينطور نبود، سالانه 2 تا 3ميليارد دلار بود. از سال 90 به خاطر تحريم ها، يك دفعه اوج پيدا كرد و به 25 ميليارد دلار رسيد. گفتيم ميخواهيم تحريم را دور بزنيم و اين مسير تشويق به قاچاق بود. قاچاق ميتواند براي توليد بسيار مضر باشد. اين دولت قاچاق را از 25 ميليارد، به «12 ميليارد دلار» رساند.
براي آگاهي از آخرين اخبار اقتصادي ايران و جهان با كانال اقتصادي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
@IRNAeco
https://t.me/irnaeco
اقتصام ** 3065 ** خبرنگار: محمد ملك دار ** انتشاردهنده:مريم مسعود
رييس كل گمرك: آمار واقعي قاچاق كالا از مبادي رسمي 650 تا 700 ميليون دلار است
۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۹:۱۵
کد خبر:
82533015
![رييس كل گمرك: آمار واقعي قاچاق كالا از مبادي رسمي 650 تا 700 ميليون دلار است رييس كل گمرك: آمار واقعي قاچاق كالا از مبادي رسمي 650 تا 700 ميليون دلار است](https://img9.irna.ir/old/Image/1396/13960227/82533015/N82533015-71617786.jpg)
تهران- ايرنا- معاون وزير اقتصاد و رييس كل گمرك ايران گفت: بسياري از آنچه به عنوان قاچاق مطرح مي شود در حقيقت كالاهاي ته لنجي، ملواني، كوله بري يا خريد مسافران از مناطق آزاد و ... است و بررسي ها حاكيست آمار واقعي قاچاق كالا از مبادي رسمي در كشور بين 650 تا 700 ميليون دلار است.