۲۹ خرداد ۱۳۹۸، ۸:۰۷
کد خبرنگار: 1828
کد خبر: 83359849
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

تقابل بیابان زایی و بیابان زدایی در جنوب کرمان

جیرفت - ایرنا - بیابان زایی همواره نقطه مقابل بیابان زدایی بوده و اهتمام دولت نسبت به ساماندهی این مساله باعث ایجاد تقابلی میان این دو مقوله شده تا در آینده شاهد کاهش بیابان ها باشیم.

به گزارش ایرنا، پر واضح است که چالش بیابان زایی، آینده بیش از یک میلیارد انسان را در سطح کره زمین تهدید می‌کند و خشکسالی‌های متوالی، تغییر اقلیم، کمبود آب، کاهش تنوع زیستی و بیابان زایی از مهمترین چالش‌های قرن اخیر محسوب می‌شوند، از این رو هر ساله از سوی سازمان ملل متحد، ۱۷ ژوئن مصادف با ۲۷ خرداد ماه به عنوان روز جهانی مقابله با بیابان زایی معرفی می‌شود و هدف از برگزاری این روز توجه هرچه بیشتر عموم مردم به معضل گسترش فزاینده بیابان‌ها در سراسر جهان است که با برگزاری مراسم‌هایی اهمیت این پدیده و مقابله با آن در افکار عمومی جهان مورد توجه ویژه قرار گرفته و کشورهای عضو کنوانسیون مقابله با این پدیده شوم، برنامه‌های خود را در این رابطه ارائه می‌کنند.

ایران نیز از بدو شکل گیری این کنوانسیون به عضویت آن درآمده و تعهدات خود را در این زمینه به صورت جدی پیگیری و اجرا می‌کند.

وجود یک میلیون و ۲۶۰ هزار هکتار بیابان در جنوب کرمان

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان گفت: در این منطقه یک میلیون و ۲۶۰ هزار هکتار بیابان داریم که بیش از ۳۰۰ هزار هکتار آن را کانون‌های بحرانی فرسایش بادی تشکیل می‌دهد.

محمد حسن کردستانی افزود: فعالیت فرسایش بادی، قطع درختان، استفاده از زمین بدون در نظر گرفتن توان اکوسیستم، بوته کنی، چرای مفرط و برداشت بی رویه از سفره‌های آب زیرزمینی از جمله مصادیق دخالت انسان در طبیعت است که باعث تشدید فرآیند بیابانی شدن می‌شود.

وی اظهار داشت: خوشبختانه در سالهای اخیر با انجام اقدامات شاخصی نظیر ایجاد ۲ هزار و ۳۰۰ کیلومتر بادشکن زنده، هشت هزار هکتار مدیریت هرزآب، سه هزار و ۵۰۰ هکتار احیای بیابان با استفاده از روش نهالکاری، یکهزار و ۵۰۰ هکتار تثبیت و احیای تپه‌های ماسه‌ای با استفاده از روش مالچ پاشی توأم با نهالکاری، تولید بیش از ۲ میلیون اصله نهال و اجرای طرح تعمیم ترسیب کربن (مدیریت مشارکتی و توسعه روستایی در سطح ۵۶ هزار هکتار) توانسته‌ایم، بخش مهمی از بحران فرسایش بادی را در سطح منطقه مدیریت کنیم.

کردستانی بیان کرد: طبق مطالعات، عرصه‌های لخت و فاقد پوشش گیاهی، بستر خشک رودها، اراضی کشاورزی بایر و رها شده از اصلی ترین منابع برداشت ماسه محسوب می‌شوند.

وی ادامه داد: نظر به اهمیت طرح محوری بادشکن اطراف مزارع جهت کنترل و کاهش فرسایش بادی از سطح مزارع، از همه کشاورزان زحمت کش در سطح منطقه انتظار می‌رود با مراجعه به اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان محل سکونت خود در فصل توزیع نهال به صورت رایگان در اجرای طرح محوری بادشکن اطراف مزارع اهتمام لازم را داشته باشند.

اراضی مناسب مالچ پاشی در جنوب کرمان شناسایی شد

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان نیز گفت: بعد از بررسی دقیق و کاربردی در اراضی جنوب کرمان، ۸۰۰ هکتار از اراضی بیابانی شهرستان‌های قلعه‌گنج و رودبارجنوب برای مالچ پاشی و نهال کاری شناسایی شد.

علی قادری افزود: عملیات گزینه یابی سایت‌های مناسب به منظور اجرای طرح مالچ پاشی همراه با نهال‌کاری با هدف تثبیت پهنه‌های ماسه‌ای در شهرستان‌های قلعه‌گنج و رودبارجنوب انجام شد.

وی تصریح کرد: تیم کارشناسان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان با همکاری بخش امور بیابان شهرستان‌های قلعه‌گنج و رودبارجنوب پس از بررسی تصاویر ماهواره‌ای و مورفولوژی تپه‌های ماسه‌ای و همچنین نحوه حرکت و شناسایی بادهای فرساینده منطقه نسبت به گزینه‌یابی محل‌های مناسب اجرای عملیات مالچ‌پاشی همراه با نهال‌کاری اقدام کردند.

قادری گفت: در گزینه یابی این طرح‌ها و شناسایی مناطق اولویت دار، توجه به میزان خسارت ماسه‌های روان به منازل مسکونی، اراضی کشاورزی، خطوط مواصلاتی، منابع زیستی و موارد فنی و مالی دیگر اهمیت زیادی دارد.

دانشگاه علوم پزشکی جیرفت از طرح مبارزه با ریزگردها حمایت می‌کند

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی جیرفت گفت: این دانشگاه از طرح‌های تحقیقاتی در زمینه ریزگردها و حذف ذرات معلق حمایت مالی می‌کند.

فاطمه سیدی افزود: ستاد بحران استان کرمان آمادگی خود را در زمینه طرح‌های تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت پیرامون حذف ذرات معلق و ریزگردها اعلام کرده و دانشگاه علوم پزشکی جیرفت نیز از طرح‌های مختلف این بخش حمایت می‌کند.

وی بیان کرد: طبق بررسی اولیه کارشناسان تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی جیرفت مبلغ یک میلیارد ریال برای اعتبار طرح‌های مبازره با ریزگردها به ستاد بحران استان کرمان پیشنهاد شده است.

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی جیرفت ضمن دعوت از تمام پژوهشگران و اعضای هیأت علمی جهت ارائه طرح‌های تحقیقاتی در زمینه حذف ذرات معلق و ریزگردها، اظهار داشت: منطقه جنوب استان کرمان به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص اهمیت ویژه ای دارد لذا امیدواریم ستاد بحران استان بودجه کافی جهت تحقیقات به این منطقه اختصاص دهد.

وی با بیان اینکه ۲۵ ریزگردهای داخلی کشور از تالاب جازموریان تولید می‌شود، تصریح کرد: رودبار جنوب به دلیل مجاورت با استان سیستان و بلوچستان و وجود بادهای ۱۲۰ روزه سیستان، قلعه گنج به دلیل مجاورت با تالاب جازموریان و شهرستان فاریاب به دلیل مجاورت با معادن در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی جیرفت درگیر مساله ریزگرد هستند.

از آنجا که طرح‌های کاربردی و علمی باعث برطرف شدن مشکلات می‌شود بنابراین باید گفت که هزینه در این بخش‌ها نوعی سرمایه گذاری به شمار می‌رود و امیدواریم با راهکارهای مناسب و بهره گیری از روش‌های تحقیقی و پژوهشی از افزایش بیابان‌ها جلوگیری شود.

گزارش از هادی شفیعی

۷۴۵۰/۷۴۲۹/‏‬ ۵۰۵۴

برچسب‌ها