مرزهای مستعد و مناسب داد و ستد خارجی همواره از منظر ارزآوری و ایجاد ارزش افزوده حائز اهمیت هستند و در شرایط تحریم نیز برای خنثی کردن حصر اقتصادی دشمن و احیای قابلیت های تجاری استان و کشور، جایگاه بالایی دارند و مرزهای سه گانه آستارا که در دوره تعطیلی پیشگیری از بیماری کرونا ( قرنطینه بیماری کرونا) و محدودیت های بین المللی گمرکی نیز به صورت شبانه روزی فعال بوده، ارزش های منطقه ای و ملی خود را آشکار کرده و تسهیلگری خود در اقتصاد برون مرزی را برای تجار و بازرگانان آشکار ساخته است.
حجم بالای صادرات از مرزهای آستارا
آستارا با موقعیت خاص سوق الجیشی خود در شرایط کنونی نقش مهمی در تجارت ایفا می کند.
ارسلان زارع استاندار گیلان در خصوص نقش آفرینی آستارا در تجارت و صادرات گفت : صادرات بیش از ۱۶۶ هزار تن کالا به ارزش بیش از ۸۰ میلیون دلار در ۲ ماه نخست امسال از مرزهای این استان و افزایش ۳۳ درصدی آن از لحاظ وزن و ۶۰ درصدی از نظر ارزش نسبت به سال قبل، موقعیت بسیار عالی استان برای تجارت خارجی را نمایان می کند و مرزهای آستارا در این راستا نقش مهمی ایفا می کنند و باید اتاق بازرگانی در این شهرستان دایر شود.
از سویی فرهاد دلق پوش رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان نیز با اشاره به این که ۷۵ درصد صادرات استان از شهرستان آستارا صورت می گیرد خاطرنشان کرد: سال گذشته ۴۱۰ میلیون دلار کالای غیر نفتی از گمرک آستارا صادر شده که بیشتر آنها محصولات کشاورزی بوده است.
۷۵ درصد صادرات گیلان از شهرستان آستارا صورت می گیرد و در سال گذشته ۴۱۰ میلیون دلار کالای غیر نفتی از گمرک آستارا صادر شده و بیشتر آنها محصولات کشاورزی بوده است.
همچنین در این رابطه مدیرکل راه آهن شمال ۲ کشور نیز به تازگی اعلام کرد: در ۲ ماه نخست امسال ۴۱ هزار و ۵۳۵ تن کالا از طریق پایانه ریلی آستارا به کشور آذربایجان صادر شد که نسبت به صادرات ۱۴ هزار ۹۳۹ تن در مدت مشابه پارسال، ۱۷۸ درصد رشد داشته است.
غلامحسین ولدی در زمینه حمل بار و ترانزیت کالا در پایانه ریلی آستارا نیز گفت: در ۲ ماه نخست امسال ۸۱ هزار و ۹۶۷ تن کالا در پایانه ریلی آستارا حمل شده و نسبت به ۵۹ هزار و ۶۳۸ تن حمل و نقل کالا در مدت مشابه پارسال، ۳۸ درصد رشد نشان می دهد.
وی یادآور شد طی ۲ ماه گذشته ، ۳۲ هزار و ۷۱۳ تن کالا از طریق پایانه ریلی آستارا به ایران وارد و هفت هزار و ۷۱۹ تن کالا در این پایانه ترانزیت شده است.
چهارمین راه برون مرزی آستارا به زودی کلنگ زنی می شود
جمهوری آذربایجان راه زمینی جدیدی به موازات راه آهن آستارا - آستارا، تا مرز دو کشور احداث کرده است .
فرماندار آستارا با بیان این مطلب گفت: ما نیز مطالعات و مقدمات اولیه برای ساخت این بزرگراه در خاک آستارا و اتصال به آن را انجام داده ایم.
حسن رستم زاد افزود: این محور زمینی بین ایران و جمهوری آذربایجان در کنار راه آهن دو کشور، زمینه حمل و نقل زمینی کالاها را بخصوص به طور مستقیم به بارانداز راه آهن آستارا تسهیل خواهد کرد و سبب رونق ترانزیت ترکیبی از بارانداز آستارا به نقاط دیگر کشور خواهد شد.
وی ادامه داد: همه چیز برای تحقق چهارمین شاهراه برون مرزی و صادراتی آستارا آماده است و این پروژه مهم با حضور مسئولان عالی رتبه به زودی به طور رسمی کلنگ زنی خواهد شد.
وی ادامه داد: این کارها و خدمات بزرگ و ماندگار نظام اسلامی و دولت تدبیر و امید، آستارا را در منتهی الیه غرب گیلان به قطب صادرات و ترانزیت کالا تبدیل می کند و ارج و اهمیت این شهرستان در استان گیلان، به زودی با توسعه بهره برداری ها از شاهراه های چهارگانه برون مرزی آن، روشن تر خواهد شد.
رغبت کشورهای خارجی برای سرمایه گذاری و استفاده از ریل آستارا
راه آهن آستارا - آستارا بین ایران و جمهوری آذربایجان در فروردین ماه ۹۷ افتتاح شده اما هنوز به راه آهن رشت برای تکمیل کریدور ریلی شمال - جنوب متصل نشده است . با تحقق این امر در آینده نزدیک، آستارا در بالاترین و پایانی ترین نقطه کریدور ریلی شمال - جنوب، جایگاه بسیار مهمی از منظر صادرات، واردات و حمل و نقل کالاها خواهد داشت و ظرفیت های مرزی این شهرستان به روشنی نمایان خواهد شد.
استاندار گیلان در این باره گفت: جمهوری آذربایجان در بارانداز راه آهن آستارا و توسعه پروژه ریلی آستارا - آستارا بین دو کشور، ۶۰ میلیون دلار سرمایه گذاری را متعهد شده و بخشی از آن محقق شده است و تحقق کامل این تعهد را پیگیری می کنیم.
زارع، اتصال راه آهن آستارا به رشت را به منظور تکمیل قطعات کریدور ریلی شمال - جنوب مهم عنوان و تصریح کرد: ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای تملک اراضی راه آهن آستارا-رشت تامین و قرارگاه خاتمالنبیاء به عنوان پیمانکار این طرح انتخاب شده است و با ساخت این راه آهن، کریدور ریلی شمال - جنوب تکمیل و امکان انتقال کالا از جنوبی ترین بنادر کشور به بندر آستارا برای صادرات، فراهم خواهد شد.
رسول امیدی مدیرکل گمرک آستارا گفت: رغبت کشورهای همسایه برای استفاده از راه آهن آستارا - آستارا از ورود و خروج روزانه بیش از ۱۰۰ واگن باری از روسیه و جمهوری آذربایجان به بارانداز راه آهن آستارا مشخص است و این ظرفیت و فرصت عظیم مرزی برای استان گیلان، ارزش های اقتصادی خود را به تدریج نشان خواهد داد.
شهرستان آستارا علاوه بر مرزهای چهارگانه زمینی، دریایی و ریلی، از منطقه ویژه اقتصادی نیز در بندر برخوردار است و اکنون در بالاترین نقطه کریدور ریلی شمال - جنوب کشور، به عنوان پایانه این راه آهن سراسری و بین المللی، تولیدکنندگان سه هزار واحد صنعتی فعال استان گیلان و همه کارآفرینان و کارخانه داران میهن اسلامی را به جهش تولید فرامی خواند تا با صادرات محصولات کیفی داخلی از مرزهای چهارگانه آستارا، بازرگانان و تجار ایران نبض بازار بزرگ اوراسیا و کشورهای حوزه قفقاز را به دست آورند.
شهرستان مرزی بندر آستارا با ۹۱ هزار نفر جمعیت در منتهی الیه غرب استان گیلان، حاشیه دریای خزر و همسایگی جمهوری آذربایجان واقع شده است.
نظر شما