به گزارش ایرنا، تا پیش از شروع هفته دوازدهم رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران شاهد برگزاری ۸۶ مسابقه بودهایم و تنها دوظط بازی عقب افتاده باقیمانده که آن هم طی یک ماه پیش رو به انجام خواهد رسید. بعد از گذشت این تعداد بازی که حدود ۷۷۴۰ دقیقه به طول انجامیده شاهد به ثمر رسیدن ۱۶۹ گل بودهایم. یعنی به طور متوسط حدودا هر ۴۵ دقیقه شاهد به ثمر رسیدن یک گل در بالاترین سطح فوتبال کشورمان بودهایم. آماری نگران کننده که در ادامه با دقت بالاتری به آن خواهیم پرداخت.
معدل گلهای به ثمر رسیده در بیستمین دوره لیگ برتر فوتبال ایران ۱.۹۶ بوده است. کیفیت مسابقات لیگ برتر در این فصل به گونهای که بوده که خیلی از بازیها برای بینندگان تلویزیونی و همچنین کارشناسان و اهالی رسانه به معنای واقعی کلمه کسلکننده بوده است. از طرفی خیلی از تیمها رو به سیستمهای تدافعی آوردهاند و علاقه دارند ابتدا گل نخورند و در صورت بروز اشتباه از سوی تیم حریف به گل برسند. بهترین خط حمله لیگ تا پایان هفته یازدهم سپاهان بوده که ۱۷ گل به ثمر رسانده است. ۱۷ گل در ۱۱ بازی که به طور متوسط ۱.۵۴ گل در هر مسابقه میشود. ۶ تیم هم هنوز موفق نشدهاند تعداد گلهای خود را ۲ رقمی کنند. دقیقتر بخواهیم به عمق این فاجعه دقت کنیم باید بگوییم ۳۷ درصد از تیمهای حاضر در این فصل بعد از گذشت حدود یک سوم از مسابقات نتوانستهاند حداقل ۱۰ گل به ثمر برسانند.
حالا به مقایسه میپردازیم. اینکه آیا این برهوت گل تنها مختص لیگ برتر ایران است یا در کشورهای دیگر هم شاهد این قضیه هستیم و اصلا شرایط خاص کرونایی و عدم حضور تماشاگران باعث شده تا از تب و تاب بازیها کاسته شود. ابتدا سری به لیگهای معتبر اروپایی میزنیم.
متوسط گلزنی در پنج لیگ معتبر اروپایی:
انگلیس: ۲.۷۱
اسپانیا: ۲.۴۳
آلمان: ۳.۰۷
ایتالیا: ۳.۱۱
فرانسه: ۲.۷۵
همانطور که مشاهده میکنید اعداد بالا به هیچوجه شبیه به عددی که در لیگ برتر ایران به ثبت رسیده نیست. همه لیگهای معتبر اروپایی با متوسط گلزنی بالای ۲ و حتی سه گل کار خود را ادامه میدهند و مشکلی بابت فقر گل در این کشورها مشاهده نمیشود. شاید برخی بر این باور باشند که مقایسه کردن لیگ برتر ایران با لیگهای معتبر اروپایی چندان منصفانه نباشد. به همین منظور مقایسه خود را از لیگهای معتبر اروپایی به لیگهای آسیایی و خصوصا حاشیه خلیج فارس میآوریم. شاید در این بخش اعداد امیدوارکنندهای به دست برسد:
قطر: ۲.۹۸
عربستان: ۲.۷۲
هند: ۲.۳۳
بحرین: ۱.۷۳
کامبوج:۳.۸۸
چین:۲.۸۱
چین تایپه:۵.۳۳
اردن: ۳.۲
کویت: ۲.۶۹
بنگلادش: ۲.۳۸(۲ هفته)
لبنان: ۲.۲۵
مالزی: ۳.۲۸
مالدیو:۲.۶۳
میانمار: ۳.۲۳
هنگ کنگ: ۳.۷۵(پایان هفته دوم)
عمان: ۲.۱۴
پاکستان: ۲.۲۵
فلسطین: ۲.۴۲
سنگاپور: ۳.۲۶
کره جنوبی: ۲.۶۲
اندونزی: ۲.۶۲
تایلند: ۲.۹۸
امارات: ۲.۸۷
به جز بحرین، الباقی کشورهای آسیایی از این حیث نسبت به لیگ ایران برتری دارند و اعداد فوقالعادهای را به ثبت رساندهاند. به نوعی تنها ایران و بحرین تنها کشورهای آسیایی هستند که لیگهایشان از هفته دوم عبور کرده و میانگین گلزنی در این لیگها پایینتر از ۲ است.
در ادامه مقایسه دقیقتری صورت گرفته است. به بررسی تمام لیگهای سطح اول کشورهای جهان در تمام قارهها پرداختهایم. با ذکر این نکته که برخی لیگها هنوز آغاز نشده و برخی لیگها به تازگی تمام شده است. دسته اول منظور نشدهاند و دسته دوم را که شامل کشورهای آسیایی چون چین و کره جنوبی میشد را در مقایسه لحاظ کردهایم. همچنین چند لیگ به تازگی شروع شده بودند و چون به هفته سوم نرسیده بودند در این مقایسه گنجانده نشدهاند. در مجموع با حضور ایران، ۱۱۶ لیگ دیگر در تمام جهان مورد بررسی قرار گرفته و اعداد زیر به عنوان میانگین گلهای زده شده به دست آمده است:
انگلیس: ۲.۷۱
اسپانیا: ۲.۴۳
آلمان: ۳.۰۷
ایتالیا: ۳.۱۱
فرانسه: ۲.۷۵
قطر: ۲.۹۸
عربستان: ۲.۷۲
ترکیه: ۲.۷۵
برزیل: ۲.۴۲
شیلی: ۲.۶۲
هند: ۲.۳۳
بلژیک: ۲.۹۶
قبرس: ۲.۳۹
جمهوری چک: ۲.۷۸
سوئیس: ۲.۳۷
مصر: ۲.۲۲
غنا: ۲.۲۴
اسکاتلند: ۲.۴۵
تونس: ۱.۸۱
آلبانی: ۲.۲۶
الجزایر: ۱.۹۷
آندورا: ۲.۳۹
آنگولا: ۲.۰۴
آرژانتین: ۲.۲۹
ارمنستان: ۲.۱۹
استرالیا: ۲
اتریش: ۳.۳۳
آذربایجان: ۲.۵۷
بحرین: ۱.۷۳
بلاروس: ۲.۹۲
بولیوی: ۳.۰۷
بوسنی: ۲.۶
بوتسوانا: ۲.۵۲
بلغارستان: ۲.۵۶
کامبوج:۳.۸۸
کانادا:۲.۶۳
چین:۲.۸۱
کنگو:۲.۱۳
کاستاریکا:۲.۶۸
کرواسی:۲.۸۱
دانمارک:۳
اکوادور:۲.۷۶
ال سالوادور:۲.۵۹
جزایر فارو: ۳.۴۵
فنلاند:۲.۷۹
گامبیا:۳
گرجستان:۲.۷۴
جبل الطارق:۴.۱۶
یونان: ۲.۳۴
گواتمالا:۲.۵۳
هندوراس:۲.۹۴
مجارستان: ۳.۰۲
ایسلند: ۳.۲۶
اندونزی: ۲.۶۲
ایران: ۱.۹۴
ایرلند: ۲.۱۹
ساحل عاج: ۲.۱۹
جامائیکا: ۲.۳۸
اردن: ۳.۲
قزاقستان: ۲.۴۶
کنیا: ۲.۲۷
کوزووو: ۲.۴۵
کویت: ۲.۶۹
لاتویا:۳.۱
لبنان: ۲.۲۵
لیتوانی: ۲.۵۸
لوکزامبورگ: ۳.۰۹
مالزی: ۳.۲۸
مالدیو:۲.۶۳
مالت: ۳.۰۳
ماریتیوس: ۲.۷۴
مکزیک: ۲.۵۲
مولداوی: ۲.۷۲
مونتهنگرو: ۲.۱۱
مراکش: ۲.۰۳
میانمار: ۳.۲۳
هلند: ۳.۲۲
نیوزلند: ۲.۹۴
نیکاراگوئه: ۲.۵۱
نیجریه:۱.۹۲
مقدونیه شمالی: ۲.۴۵
ایرلند شمالی: ۲.۹۳
نروژ: ۳.۱۸
عمان: ۲.۱۴
پاکستان: ۲.۲۵
فلسطین: ۲.۴۲
پاناما: ۱.۸۳
پاراگوئه: ۲.۶۳
پرو: ۲.۶۵
فیلیپین: ۳.۲۹
لهستان: ۲.۷۳
پرتغال: ۲.۴
رومانی: ۲.۴۳
روسیه: ۲.۴۹
رواندا: ۲.۱۹
سن مارینو: ۲.۵۸
سنگال: ۲.۱۶
صربستان: ۲.۶۶
سنگاپور: ۳.۲۶
اسلواکی: ۳.۰۵
اسلوونی: ۲.۴۳
جزایر سلیمان: ۳.۶۹
آفریقای جنوبی: ۲.۲۷
کره جنوبی: ۲.۶۲
تانزانیا: ۱.۷۹
تایلند: ۲.۹۸
ترینیداد و توباگو: ۳.۰۱
اوگاندا: ۳.۱۴
اوکراین: ۲.۷۵
امارات: ۲.۸۷
اروگوئه: ۲.۴۷
آمریکا: ۲.۸۸
ازبکستان: ۲.۴۷
ونزوئلا: ۲.۳۷
ولز: ۳.۱۴
زامبیا: ۱.۹۱
زیمباوه: ۲.۰۱
تنها هفت کشور از ۱۱۷ کشور میانگین گلهای زدهشدهشان کمتر از ۲ گل است که لیگ برتر ایران جزو این لیگها قرار گرفته است. ماجرا وقتی غمانگیزتر و فاجعهبارتر میشود که لیگ ما با لیگهای این کشورها از این حیث همسایه شدهایم. کشورهایی که تقریبا هیچکدام در عرصه باشگاهی حرفی برای گفتن ندارند.
۱۱۰- الجزایر: ۱.۹۷
۱۱۱- ایران: ۱.۹۶
۱۱۲- نیجریه:۱.۹۲
۱۱۳- زامبیا: ۱.۹۱
۱۱۴- پاناما: ۱.۸۳
۱۱۵- تونس: ۱.۸۱
۱۱۶- تانزانیا: ۱.۷۹
۱۱۷- بحرین: ۱.۷۳
همانطور که در این گزارش مشاهده کردید وضعیت کیفی لیگ برتر فوتبال ایران اصلا مساعد نیست. پایینتر از کشورهای ناشناختهای چون جزایر سلیمان، زیمباوه، نیکاراگوئه، ماریتیوس، مالدیو، مالت و ... قرار گرفتهایم و با لیگ کشورهایی چون تانزانیا و زامبیا همسایه شدهایم. شاید وقت آن رسیده باشد که به صورت عمقیتر و ویژهتر به این نزول مشخص بپردازیم.
نظر شما