سود قرارداد سواپ گازی برای همه مردم منطقه خواهد بود

تهران- ایرنا- کارشناس مسائل منطقه گفت: مهمترین نتیجه سوآپ گازی ایران، ترکمنستان و آذربایجان، تحکیم روابط منطقه‌ای است که در نهایت همه این منافع هم متوجه مردم منطقه خواهد بود.

 ابوالفضل صدقی روز دوشنبه در گفت‌ وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا درخصوص روابط منطقه‌ای دولت با سایر کشورها و حل برخی از مشکلات و تعارضات مانند قرارداد گازی با ترکمنستان اظهار کرد: رویکرد و نگاه دولت سیزدهم بیشتر به همسایگان خود در منطقه است.

کارشناس مسائل منطقه افزود: کشور ما در شرایط تحریمی به سر می‌برد و اگر بخواهیم از این مسیر تحریمی به سلامت عبور کنیم باید رویکرد و نگاه دولت نسبت به مراودات قبلی خود با کشورها تغییر کند؛ دولت سیزدهم هم این مسیر را انتخاب کرده است. از یک سو در مذاکرات هسته‌ای شرکت کرده و به دنبال توافق با کشورهای غربی البته با پیش شرط‌های ایران است و از سوی دیگر موقعیت مراودات تجاری با همسایگان در منطقه را از دست نمی‌دهد.

صدقی با بیان اینکه در صورت برداشته شدن تحریم‌ها طبیعی است که برخی از مشکلات اقتصادی کشور حل می‌شود، عنوان کرد: در صورتی که مذاکرات به نتیجه برسد طبیعی است که مردم از نتایج آن بهره‌مند می‌شوند اما نباید فرصت کشورهای منطقه را از دست داد و قرارداد گازی با ترکمنستان که سال ها معلق مانده بود در این ۴ ماه در راستای این اهداف دولت پیگیری و به نتیجه رسید.

وی عنوان کرد: به جرات می‌توان گفت مهمترین اقدام دولت این بود که در ماه‌های گذشته با کشورهایی که با ایران مرز جغرافیایی داشتند وارد مذاکره و مراودات تجاری شده است. یعنی به جای اینکه به دنبال کشورهای غربی برای مراودات تجاری باشیم، به سمت بازارهای همسایه پیش رفته‌ایم؛ کشورهای آسیای مرکزی مثل ترکمنستان، قزاقستان، تاجیکستان و ... هم از این رویکرد ایران استقبال کردند.

کارشناس مسائل منطقه افزود: آذربایجان، گرجستان، ارمنستان و حتی ترکیه که از کشورها در آسیای میانه هستند هم از مراودات تجاری در حوزه انرژی با ایران استقبال کردند؛ در دورنمای مراودات تجاری ایران با همسایگان، تجارت با افغانستان نیز قرار دارد.  

صدقی با اشاره به روابط دیرین ایران با چین و روسیه هم عنوان کرد: صادرات و واردات با کشورهای با جغرافیای نزدیک فرصت مهمی بود که سال‌ها از آن غفلت شده بود اما دولت سیزدهم به ویژه در حوزه انرژی این تجارت را احیا کرده و از این فرصت مهم بهره‌مند شد. قرارداد گازی با ترکمنستان هم یکی از این بهره‌گیری از فرصت‌هاست.

وی در ادامه افزود: استان‌های شمالی کشور هم مانند سایر استان‌ها نیازمند گاز هستند که اگر بخواهیم این گاز را از جنوب کشور به شمال انتقال بدهیم، باید متحمل هزینه‌های زیادی شویم اما از طرفی ترکمنستان در شمال کشور می‌تواند به ایران گاز بدهد و مشکل گازرسانی به استان‌های شمالی مرتفع شود.

این کارشناس مسائل منطقه خاطرنشان کرد: ایران معادل گازی که از ترکمنستان می‌گیرد، به ترکیه و کشورهای دیگر که با ترکمنستان ارتباط دارد می‌دهد؛ اهمیت اقتصادی سوآپ گازی بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان تا جایی است که وابستگی تجاری میان کشورها به وجود آمده و همین مساله باعث کاهش تهدیدات امنیتی در منطقه نیز می‌شود.

صدقی ضمن تأکید بر اهمیت اقتصادی و ژئوپلیتیک این قرارداد برای تحکیم روابط منطقه‌ای بیان کرد: سود این مراودات تجاری در نهایت به همه مردم در منطقه می‌رسد؛ از طرف دیگر، قدرت‌های دنیا به ویژه برخی از کشورهای غربی درمی‌یابند که ایران وابستگی تجاری و اقتصادی به آنها نداشته و در مذاکرات نیز نمی‌توانند از این مسیر فشاری وارد کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha