۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۰:۳۶
کد خبر: 83312421
T T
۰ نفر

فعاليت 2 معدن در قزوين و اعتراض فعالان مدني

۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۰:۳۶
کد خبر: 83312421
فعاليت 2 معدن در قزوين و اعتراض فعالان مدني

قزوين - ايرنا – فعاليت معادن مستقر در روستاي وشته الموت و پيغمبركوه شهرستان آبيك كه به گفته مسئولان مجوز اكتشاف داشته و مراحل قانوني را در اين زمينه طي كرده اند با اعتراض مردم و فعالان محيط زيست مواجه شده است.

به گزارش ايرنا، طي يك ماه گذشته شروع فعاليت 2 معدن در استان قزوين واقع در روستاي وشته الموت و پيغمبر كوه آبيك با اعتراضات فراواني از سوي فعالان محيط زيست رو به رو شده و بازتاب گسترده اي در فضاي مجازي و شبكه هاي اجتماعي داشته است.
شهروندان و اهالي شهرستان آبيك معتقدند كه پيغمبر كوه به عنوان تفرجگاه مردم اين شهرستان محسوب مي شود و تغيير كاربري نادرست موجب شده تا 181 هكتار از اين اراضي به فعاليت معدن اختصاص يابد؛ درحالي كه مردم آبيك از چند طرف در محاصره شركت سيمان آبيك، مرغداري هاي صنعتي و نيروگاه شهيد رجايي قرار دارند و تنها دلخوشي آنها همين طبيعت بكر در پيغمبر كوه است.
اعضاي شورا و ساكنان روستاي وشته در الموت غربي نيز فعاليت معدن كاران مس در اين منطقه را نماد بارز تخريب محيط زيست عنوان كرده اند و معتقدند كه ادامه فعاليت در اين محدوده به ناامن شدن طبيعت بكر الموت منجر خواهد شد.
با اين حال مسئولان سازمان هاي صنعت، معدن و تجارت و محيط زيست در استان نظرات ديگري دارند و گرچه با آلودگي هاي زيست محيطي اين معادن موافق هستند، اما معتقدند كه اين معادن با سير مراحل قانوني مجوز اكتشاف گرفته اند و مخالفت هاي مردم بايد در شورا و كميته فني معادن استان پيگيري شود.

** فلزات سنگين معادن و مخاطرات زيست محيطي
يكي از فعالان محيط زيست در استان قزوين به خبرنگار ايرنا گفت: مطالعات كارشناسي براي معدن روستاي وشته الموت در سال 85 انجام شد و در سال 86 سرمايه گذاراني نيز براي فعاليت و استخراج پا پيش گذاشتند، اما به لحاظ فقدان صرفه اقتصادي، از ادامه فعاليت منصرف شدند.
طاهره پرهيزكاري افزود: آزمايش ها نشان داده كه اگرچه در معدن روستاي وشته رگه هاي مس وجود دارد، اما عمق بسيار بالاي آن شرايط استخراج را دشوار ساخته و هزينه زيادي به دنبال خواهد داشت.
وي تاكيد كرد: حساسيت جوامع محلي در اين منطقه به خاطر وجود فلز سنگين مس در اين معدن است كه اگر اين فلزات به سطح زمين كشانده شوند، امكان آلوده شدن طبيعت افزايش يافته و مخاطرات بسياري به وجود خواهد آمد.
اين فعال محيط زيست به احتمال فروش خاك در اين معدن اشاره كرد و گفت: ممكن است كه بهره بردار جديد براي فروش خاك غني اين معدن اقدام كند كه تبعات زيانبار بسياري به همراه خواهد داشت.
پرهيزكاري به مصوبات هيات دولت در حوزه معادن پرداخت و گفت: برابر دستورالعمل هاي قانوني برخي از طرح ها در مرحله مكان يابي و بهره برداري بايد مطالعات زيست محيطي داشته باشند و طبق شرح خدمات، گزارش مفصلي از وضعيت مكان مورد نظر، مطالعات جامع فرهنگي و اجتماعي، وضعيت طبيعي و معيشتي و حتي مناقشات محلي ارايه كنند تا توجيه پذيري فعاليت معدن براي همگان مشخص شود.
وي خاطرنشان كرد: همچنين بايد فرد بهره بردار هنگام دريافت موافقت اصولي از سازمان صنعت، معدن و تجارت پيوست هاي محيط زيستي و اجتماعي را اخذ كرده باشد چون بدون اين مطالعات ادامه فعاليت به مثابه تخريب علني زيست بوم است.

** فعاليت معادن پيغمبركوه آبيك اثرات منفي زيست محيطي دارد
مدير كل محيط زيست قزوين درباره اين موضوع به خبرنگار ايرنا گفت: در اراضي پيغمبر كوه واقع در شهرستان آبيك تعداد زيادي معدن وجود دارد كه تجمع و فعاليت آنها در يك منطقه روي آلودگي محيط و كيفيت هوا اثرات منفي داشته است.
حسن پسنديده با بيان اينكه ارزيابي توان منطقه اي از اولويت هاي اصلي سازمان محيط زيست به شمار مي رود، اظهار داشت: چون بيشتر اين معادن به روش انفجاري استخراج مي شوند در انتشار ريزگرد و غبار محيطي موثر هستند و استمرار فعاليت آنها با نارضايتي هاي فراواني از سوي شهروندان مواجه مي شود.
وي تاكيد كرد: فعاليت معادن بايد از لحاظ امكان سنجي و ارزيابي توان منطقه اي بر اساس آمايش سرزميني دنبال شود تا روي محيط زيست اثر مخربي بر جاي نگذارد.
پسنديده اعطاي مجوز به برخي معادن را بدون استعلام و مشورت با محيط زيست عنوان كرد و گفت: اگر معدني درون محيط هاي چهارگانه محيط زيست شامل پارك هاي ملي، آثار ملي، حيات وحش و مناطق حفاظت شده قرار گرفته باشد، محيط زيست اطلاع يافته و نظر قطعي خود را در خصوص آن اعلام مي كند، اما فعاليت معادن در خارج از اين محيط هاي چهارگونه بدون هماهنگي با محيط زيست صورت مي گيرد.
اين مسئول به وجود يك خلا قانوني در حوزه صدور مجوز معادن اشاره كرد و اظهار داشت: اينكه مجوز فعاليت چند معدن در كنار يكديگر بدون استعلام از محيط زيست صادر مي شود به نفع محيط زيست نيست و بايد خلاها و اشكلات موجود در اين زمينه رفع شود.
مديركل محيط زيست قزوين در ادامه به معدن مس روستاي وشته در الموت اشاره كرد و گفت: اين معدن از دهه 80 شروع به فعاليت كرد و در آن زمان خارج از منطقه حفاظت شده محيط زيست قرار داشت، اما از سال 86 اين منطقه تحت نظر محيط زيست قرار گرفت و توانست از سازمان محيط زيست مجوز اكتشاف دريافت كند.
پسنديده در تفاوت بين اكتشاف و استخراج گفت: اكتشاف به معني كشف سنگ هاي معدني با استخراج به معناي بهره برداري تفاوت بسياري دارد و تاكنون مجوزي در خصوص استخراج براي معدن وشته صادر نشده است.
وي همچنين گفت: طبق قانون براي اكتشاف صرفا بايد از روش تونلي و پرهيز از هرگونه انفجار استفاده كرد بنابراين بي توجهي به اين مقررات به طور حتم جوامع محلي را حساس كرده و نارضايتي اجتماعي به دنبال خواهد داشت.
اين مسئول با بيان اينكه بخشي از معدن وشته در محيط استحفاظي محيط زيست قرار گرفته است، اظهار داشت: براي ادامه فعاليت اين معدن بايد بررسي هاي كارشناسي لازم صورت گيرد كه البته كميته فني متشكل از صنعت و معدن، دفتر فني استانداري، محيط زيست و منابع طبيعي براي اين موضوع تشكيل شده و نظر قطعي خود را در اين زمينه صادر مي كنند.
پسنديده يادآور شد: قرار است با وجود اين كميته وضعيت ساير معادن استان بررسي شود و ميزان آلودگي هاي ناشي از فعاليت استخراج معادن به حداقل برسد.

** رعايت تمام ضوابط زيست محيطي براي صدور مجوز فعاليت معادن
معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوين در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: طبق ماده 24 قانون صنايع و معادن مصوبه سال 77، استعلام معادن از دستگاه هاي راه آهن و محيط زيست صرفا در حرايمي كه دستگاه هايي مرتبط از قبل اعلام كرده اند، صورت مي گيرد، اما اگر خارج از اين حرايم باشد قانون تكليفي براي استعلام مشخص نكرده است.
علي طاهرخاني افزود: اعتراضات فعالان محيط زيست در موضوع معدن وشته الموت و پيغمبركوه آبيك مربوط به وجود معارض و مسائل اجتماعي است و اين نارضايتي ها ارتباطي به استعلام هاي محيط زيستي ندارد.
وي تصريح كرد: فعالان اجتماعي معتقدند كه منطقه پيغمبركوه به عنوان يك مسير كوهنوردي شناخته مي شود و نبايد در طول اين مسير معدني ايجاد شود، درحالي كه جلوتر از معدن پيغمبركوه، 2 معدن قديمي تر از سالها پيش درحال فعاليت هستند و تاكنون هيچ اعتراض محيط زيستي براي آنها گزارش نشده است.
به گفته طاهرخاني طبق سامانه كاداستر (حدنگاري) سازمان محيط زيست در منطقه پيغمبركوه مكاني را به عنوان حرائم زيست محيطي اعلام نكرده است و در چنين شرايطي قانون هيچ تكليفي براي استعلام قائل نمي شود و كليه فرآيند اعطاي مجوز قانوني است.
اين مسئول در ادامه عنوان كرد: كليه اعتراضات مدني در رابطه با فعاليت معدن پيغمبركوه در شوراي معادن استان مطرح شده و قرار است با تشكيل كميته اي فني تصميمات كارشناسي براي اقدامات بعدي اخذ شود؛ ضمن اينكه فرد متقاضي در معدن پيغمبركوه آماده است كه به ميزان يك كيلومتر از مكان فعلي جابه جا شود.
معاون امور معادن سازمان صمت استان قزوين به معدن وشته اشاره كرد و گفت: فرد متقاضي در معدن روستاي وشته، هنوز فعاليتي ندارد، اما استعلام هاي محيط زيستي اخذ شده و در پرونده موجود است.
طاهرخاني بيان كرد: فعالان مدني معترض در خصوص معدن وشته معتقدند كه شروع فعاليت اين معدن در آينده مخاطرات زيست محيطي به همراه دارد و سازمان صمت استان نيز با احترام به اين اظهار نظرها از فرد متقاضي خواسته است كه براي اطمينان خاطر فعالان محيط زيست، همه ضوابط زيست محيطي را رعايت كند.
وي با بيان اينكه همواره در طول تاريخ اعتراضات مدني نسبت به فعاليت معادن وجود دارد، خاطرنشان كرد: به تازگي ماده 43 برنامه ششم توسعه به صراحت بيان مي كند كه اگر فعاليت معدني موجب آلايندگي محيط زيست شود، علاوه بر جبران خسارت بايد تا يك درصد فروش خود را به خزانه دولت پرداخت كند تا اين مبالغ در آينده از طريق اعتبارات به مديريت همان منطقه تخصيص داده شود.
معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوين يادآور شد: معدن پيغمبر كوه نيز در مرحله اكتشاف قرار دارد و هنوز به مرحله بهره برداري نرسيده است، درحاليكه معادن اطراف پيغمبر كوه از طريق انفجاري به استخراج سنگ هاي معدني مشغول هستند.
9925* 6101