۹ مهر ۱۳۹۷، ۸:۲۰
کد خبر: 83050033
T T
۰ نفر

احتكار خانگي، بازي در تله جنگ رواني دشمن

۹ مهر ۱۳۹۷، ۸:۲۰
کد خبر: 83050033
احتكار خانگي، بازي در تله جنگ رواني دشمن

مشهد- ايرنا- راهبرد نهايي جنگ رواني نابودي طرف متقابل و عمده ترين تاكتيك آن تزلزل در اعتماد به نفس، ايجاد شك نسبت به تواناييهاي خود و نااميدي نسبت به آينده و شايعه پراكني كمبود كالا با هدف ايجاد تقاضاي كاذب در بازار و وادار كردن مردم به خريد مازاد بر نياز واقعي يكي از مصاديق آن است.

به گزارش ايرنا، در اين چارچوب پمپاژ شايعات پيرامون كمبود و يا گراني كالا در سطح عام جامعه با اين هدف صورت مي گيرد كه اكثر مردم دست به 'احتكار خانگي' مايحتاج خود بزنند. رخدادي كه به اذعان كارشناسان اقتصادي در شرايط نابسامان اقتصادي منجر به وخيمتر شدن شرايط و برهم زدن تعادل بازار مي شود.
طي ماههاي اخير برخي كه خواسته و ناخواسته در زمين دشمن بازي مي كنند همراه با موج جنگ رواني پيرامون تحريم به نگراني در جامعه دامن مي زنند.
چندي پيش استاندار خراسان رضوي با اشاره به همين موضوع گفت: برخي تبليغات در رسانه هاي بيگانه وجود دارد كه مردم را ترغيب به خريد بيشتر مي كند، اين اقدام مشكلات موجود را افزايش مي دهد بنابراين فعاليتهاي روشنگرانه در اين حوزه مي بايست افزايش يابد.

* لزوم توجه به علت به جاي معلول
عضو هيات علمي گروه اقتصاد دانشگاه فردوسي مشهد در اين خصوص به خبرنگار ايرنا گفت: عوامل واقعي و تصورات و پيش بينيها از موارد تاثيرگذار در اقتصاد هستند.
دكتر حسن تحصيلي افزود: عوامل واقعي عواملي هستند كه اتفاق افتاده اند نظير خشكسالي كه ممكن است كاهش توليدات كشاورزي و افزايش قيمت را به دنبال داشته باشد ولي تصورات از آينده ناشي از پيش بيني افراد از آينده اقتصاد و بازار است كه هر دو عامل عرضه و تقاضا و قيمت را تغيير مي دهد.
وي اظهار داشت: افزايش خريد كالا بر اثر تصور افزايش قيمت در آينده ممكن است شوكهاي قيمتي ايجاد كند.
اين اقتصاددان گفت: در شرايطي كه اقتصاد داراي ثبات است عامل انتظارات و پيش بينيها در بازار و اقتصاد فعال نيست و بازار بيشتر تحت تاثير عوامل واقعي مي باشد ولي وقتي اقتصاد بي ثبات است و شرايط اقتصادي با يك خبر و تصميم تغيير مي كند، عامل پيش بيني و تصورات از آينده تاثير بسيار روي بازار مي گذارد و اين امر مي تواند بحران ايجاد كند.
وي افزود: در شرايط فعلي اقتصاد و بازار بيشتر متاثر از عامل پيش بيني و تصورات از آينده است كه منجر به افزايش تقاضا و برهم خوردن تعادل مي شود.
دكتر تحصيلي ادامه داد: افزايش نقدينگي در جامعه نيز منجر به افزايش تقاضا شده است. تا زماني كه شرايط عدم اطمينان و پيش بيني نادرست از آينده وجود دارد اين وضعيت ادامه خواهد داشت. بايد به علتها توجه كرد و برنامه ريزيهاي صحيح براي اصلاح وضعيت اقتصادي انجام داد زيرا عدم اطمينان به شرايط اقتصادي منجر به تبديل شدن پول به كالا و ارز و آشفتگي اقتصادي مي شود.
وي گفت: بحرانهاي مقطعي در اقتصاد هميشه وجود داشته و مربوط به مديريت شخص خاص نمي شود تا علتها وجود داشته باشند، وضعيت نيز به همين منوال است.

* روحيه مصرف گرايي
اين استاد دانشگاه اظهار داشت: روحيه مصرف گرايي نيز عامل بعدي در جامعه و اقتصاد است كه منجر به وارد آمدن فشار به اقشار كم درآمد مي شود. همه افراد را نمي توان قانع كرد منافع جمعي را به منافع شخصي ترجيح دهند، اين موضوع شخصي و اخلاقي است و با قانون و اجبار درست نمي شود.
وي افزود: اگر علت درست شود نتيجه خود به خود درست مي شود و ارزيابيهاي احساسي و كوتاه مدت تاثير چنداني در اصل قضيه ندارد. در شرايط اقتصادي موجود بايد سياستهاي منطقي، درست و معقول اعمال شود.
تحصيلي ادامه داد: مردم اگر احساس كنند مسئولان براي اصلاح اوضاع و شرايط سختيهاي بسيار متحمل مي شوند، همراهي لازم را خواهند داشت زيرا مي دانند به هر حال هر نوع موضعگيري در سياست خارجي با تبعاتي همراه است.

* تامين كالاهاي اساسي
مديركل هماهنگي امور اقتصادي استانداري خراسان رضوي نيز به خبرنگار ايرنا گفت: در تامين كالاهاي اساسي نظير روغن، برنج، گوشت، شكر و امثال آن هيچگونه مشكلي وجود ندارد زيرا كالا به اندازه كافي براي توزيع تامين شده است.
علي رسوليان افزود: طي دو هفته اخير 240 تن گوشت منجمد در شبكه توزيع خراسان رضوي عرضه شد و 200 تن ديگر نيز به زودي عرضه مي شود.
وي اظهار داشت: همچنين طي تفاهم با انجمن صنايع تبديلي خراسان رضوي 240 تن رب گوجه فرنگي در اختيار قرار گرفته تا با نرخ 98 هزار ريال براي هر قوطي 800 گرمي در بازار عرضه شود. ذخاير برنج نيز بسيار است و بسته به نوع محصول هر كيلوگرم برنج به نرخ 72 هزار تا 80 هزار ريال در فروشگاه هاي سطح شهر عرضه مي شود.
مديركل هماهنگي امور اقتصادي استانداري خراسان رضوي ادامه داد: اقلام احتكار شده نيز با نرخ مصوب در بازار عرضه و اعمال نظارت و كنترل با روشهاي سلبي و ايجابي به دقت بر بازار اعمال مي شود و در صورت بروز هرگونه اخلال به سرعت نسبت به مديريت شرايط اقدام مي گردد.
وي گفت: نگراني در خصوص تامين كالاهاي اساسي در خراسان رضوي وجود ندارد و اقلام اساسي به موقع وارد بازار و توزيع مي شود. اينكه با خريد مازاد بر نياز تقاضا را در بازار افزايش دهيم روش مناسبي نيست. در كشورهاي دنيا وقتي يك محصول كم مي شود مردم تقاضا را كاهش مي دهند تا با كمبود روبرو نشوند لذا مردم به اندازه نياز خريد كنند و نگران نباشند.

* محدوديت صادرات
مديركل هماهنگي امور اقتصادي استانداري خراسان رضوي همچنين اظهارداشت: صادرات نيز به نوعي منجر به فزايش قيمت برخي كالاها در داخل مي شود. براي يجاد تعادل در بازار، صادرات كالاهاي يارانه اي و نهاده هاي دامي از اين استان شده است.
وي افزود: موافق ممنوعيت صادرات نيستيم زيرا نبايد بازار هدف را ببنديم. در اين راستا به تهران پيشنهاد داده ايم براي برخي كالاها عوارض صادرات تعيين كنند تا نوعي تعادل قيمت ايجاد شود.
رسوليان همچنين گفت: پايش و نظارت در مسير تامين تا توزيع كالا امري ضروري است كه با جديت انجام مي شود.

* حرف مردم
يكي از شهروندان مشهدي در خصوص افزايش خريد بيشتر از نياز به خبرنگار ايرنا گفت: وضعيت رواني در جامعه و انتشار مطالبي در باره افزايش قيمتها طي ماههاي آينده منجر مي شود كه نسبت به تامين ارزاق عمومي براي چند ماه آينده اقدام كنيم.
رضايي افزود: اينكه بخواهيم مايحتاج زندگي را براي مدتي تامين كنيم به معناي احتكار نيست، نوعي نگراني براي تامين مايحتاج براي مدت كوتاهي است. عدم نظارت كامل در بازار نيز عامل عرضه يك جنس با قيمتهاي مختلف در فروشگاههاست.
وي گفت: بي ثباتي اقتصادي منجر به عدم اعتماد به بازار مي شود. سالهاست كه در تحريم هستيم ولي نوسات قيمت در اين حد وجود نداشته است.
يكي ديگر از شهروندان مشهدي نيز گفت: روز به روز در بازار با نرخهاي متفاوت مواجه مي شويم، چگونه در اين شرايط توقع داريد از خريد مازاد بر نياز روزانه خودداري شود.
سياسي افزود: برخي مغازه داران و اصناف از عرضه جنس خودداري مي كنند. براي خريد يك قلم كالا فروشگاههاي بسياري را زيرپا گذاشته ام لذا طبيعي است وقتي اين محصول را در فروشگاهي پيدا كنيم به اندازه نياز چند ماه خريداري كنم.
يكي از فروشندگان مواد غذايي هم به خبرنگار ايرنا گفت: طي ماههاي اخير عطش خريد مردم افزايش يافته و قفسه برخي اقلام نظير رب گوجه فرنگي، برنج، پوشك و اقلامي از اين قبيل به سرعت خالي مي شود.
علي كفايي افزود: افزايش تقاضا نه تنها منجر به افزايش قيمت اجناس كارخانه ها شده بلكه قيمت توليدات داخلي نيز نظير رب خانگي افزايش دو برابري داشته است. افزايش تقاضا به ضرر بازار، مردم و مغازه داران است و نوعي نابسماني و نوسان قيمت ايجاد كرده است.

* كشف 70 انبار احتكار كالا
مديركل تعزيرات حكومتي خراسان رضوي نيز به خبرنگار ايرنا گفت: 70 انبار كالاي مظنون به احتكار طي نيمه نخست امسال در اين استان كشف و براي آنها پرونده تعزيراتي تشكيل شده است.
حميدرضا كريم افزود: 37 پرونده از اين تعداد مربوط به مشهد است و روغن، شكر، برنج، لوازم خانگي، لاستيك، دستمال كاغدي، پوشك بچه، نوشت افزار و لوازم آرايشي بيشترين اقلام موجود در اين انبارها بوده است.
وي اظهار داشت: طرحهاي نظارتي در بازار و بازرسيها با جديت دنبال شده و با هرگونه احتكار وممانعت از عرضه مبارزه مي شود. همچنين سعي مي شود با شتاب در روند رسيدگي به پرونده هاي مرتبط با موضوع احتكار، اقلام احتكار شده هرچه سريعتر تعيين تكليف و در بازار عرضه شود.
7505/6053