85 درصد آزمایشات تجویز شده ام.آر.ای مبنای علمی ندارد

مشهد- ایرنا- عضو هیات مدیره انجمن رادیولوژی ایران گفت: حدود 85 درصد آزمایشات تجویز شده ام.آر.آی در كشور با استانداردهای علمی مطابقت نداشته و نیاز به تجویز ندارد.

دكتر علی اكبر بهرامی فر روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تجویز بی رویه آزمایش های تشخیصی مانند ام.آر.آی، سونوگرافی و سی.تی.اسكن از سوی پزشكان چالش مهم در حوزه سلامت به شمار می رود.
وی با بیان اینكه دستورالعمل پزشكی (گاید لاین) یك پروتكل جهانی برای ضرورت علمی تجویز یك اقدام تشخیصی و درمانی است اظهار داشت: بررسی ها نشان داده است كه تجویز های ام.آر.آی و سایر راههای تشخیصی در ایران مطابقتی با این دستورالعمل ندارد.
وی گفت: در كشورهای پیشرفته برای انجام یك آزمایش ام.آر.آی باید پروسه طولانی مدت طی شود اما در ایران دستورالعمل پزشكی در این زمینه مغفول مانده و نتیجه آن این است كه هر روز شاهد درخواست های بیشتر و احساس كمبود كاذب تجهیزات و رادیولوژیست هستیم.
رئیس انجمن رادیولوژی خراسان رضوی افزود: تجویز آزمایشات تشخیصی مختلف مانند ام.آر.آی، سونوگرافی و سی.تی.اسكن برای بیمار علاوه بر صرف هزینه های سرسام آور، تبعات بسیار مانند سرگردانی بیمار و اشتباه در تشخیص را به دنبال دارد.
وی اظهار داشت: هم اكنون تعداد دستگاههای ام.آر.آی و سونوگرافی در ایران بیشتر از فرانسه است.
وی گفت: 9 دستگاه ام.آر.آی در مراكز درمانی دولتی و خصوصی مشهد فعال است و چهار دستگاه نیز آماده بكارگیری می باشد و در برخی شهرستان های خراسان رضوی نیز دستگاه ام.آر.آی دایر است.
بهرامی فر تعداد متخصصان فعال رادیولوژی در كشور را 2 هزار و 370 نفر عنوان كرد و افزود: 140 نفر از این تعداد در استان خراسان رضوی فعالیت دارند كه از این تعداد 70 درصد در شهر مشهد مستقر هستند.
وی اظهار داشت: بر اساس شاخص های جهانی ایران در بین كشورهای اروپا و آسیا بیشترین تعداد رادیولوژیست را داراست اما مشكل كنونی توزیع ناعادلانه آنها در كشور می باشد.
وی نبود اتاق رادیولوژی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی را از چالشهای این رشته دانست و گفت: اكنون هیچ كارشناس مسئول رادیولوژی در این وزارتخانه نداریم و تصمیم گیری ها در این حوزه مهم و تخصصی توسط متخصصین سایر رشته ها صورت می گیرد.
بهرامی فر افزود: رشته رادیولوژی یك تخصص لوكس پزشكی است كه تمام رشته های پزشكی برای تشخیص وابسته به آن هستند و این رشته علاوه بر تشخیص بیماریها، كاربرد درمانی نیز دارد.
وی اظهار داشت: انجمن رادیولوژی ایران به عنوان بزرگترین مرجع علمی و صنفی در این رشته آمادگی خود را برای كمك به حل چالشهای حوزه سلامت در این زمینه اعلام می كند.
3027 / 6053