۳۰ فروردین ۱۳۹۷، ۸:۵۵
کد خبر: 82890795
T T
۰ نفر

حيثيت برباد رفته ابرقدرت

۳۰ فروردین ۱۳۹۷، ۸:۵۵
کد خبر: 82890795
حيثيت برباد رفته ابرقدرت

دونالد ترامپ رييس جمهور آمريكا كه با حمله به كشور جنگ زده سوريه قصد قدرت نمايي داشت با پرتاب چند موشك به مراكز نظامي و فرهنگي اين كشور بسنده كرد و اين روزها به دليل اين تجاوز پوچ مورد تمسخر افكار عمومي جهان قرار دارد.

در حالي كه اعتراضات كشورها و تظاهرات خياباني عليه تجاوز غرب به سوريه همچنان ادامه دارد، يك روزنامه آمريكايي نوشت، حمله به سوريه به اعتبار آمريكا در صحنه بين الملل صدمه زد.
واشنگتن پست طي گزارشي درباره حمله موشكي بامداد شنبه گذشته آمريكا، انگليس و فرانسه به سوريه، نوشت كه دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريكا قصد داشت با اين حمله، قدرت نمايي كند، اما كاملا برعكس عمل كرد.
در حالي كه چند روز از حمله موشكي به سوريه مي گذرد، اعتراضات عليه اين حمله همچنان ادامه دارد. كشورهاي قبرس، مكزيك، آمريكا، عراق، هند، تركيه، انگليس و برخي از كشورهاي ديگر، شاهد تظاهرات عليه اقدام آمريكا و متحدانش در حمله به سوريه بود.
فلسطينيان سرزمين هاي اشغالي نيز عليه تهاجم آمريكا به سوريه تظاهرات كردند.«ميان محمد اسلم» معاون رهبر حزب «جماعت اسلامي» پاكستان حمله به سوريه را محكوم كرد و مهاجمان را «شيطان» خواند. «سيدساجد علي نقوي» رئيس شوراي علماي پاكستان گفت: «هدف آمريكا، دفاع از منافع صهيونيست ها بود و براي جنون واشنگتن بايد فكري كرد.
در فرانسه شماري از مقامات اين كشور از حمله موشكي به سوريه شديدا انتقاد كردند. به گفته آنها، حمله فوق فاقد مستندات بوده است. «سازمان پيمان امنيت جمعي» كه مقر آن در بيشكك است، حمله به سوريه را محكوم و به حمايت از تماميت ارضي اين كشور تاكيد كرد.در انگليس نيز پارلمان اين كشور قصد دارد، اقدام نخست وزير در حمله به سوريه را مورد بررسي قرار دهد. «فرانك والتر اشتاين ماير» رئيس جمهور آلمان هم گفت، حمله به سوريه ريسك رويارويي مستقيم آمريكا و روسيه را بالا برد. «فدريكا موگريني» مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا هم تنها راه حل بحران سوريه را مذاكرات سياسي دانست.
ترامپ چند روز پيش اظهار داشت، جنگ در سوريه تا يك يا حداكثر دو روز ديگر آغاز خواهد شد و روسيه را تهديد كرد كه موشك‌هاي هوشمند و جديد آماده است و مسكو بايد براي مقابله با آن آماده شود، اما سپس كاملا از اين اظهارات عقب‌گرد نشان داده و اعلام كرد با مشاورانش در امور سوريه ديدار خواهد كرد تا در مورد اجراي اقدام نظامي عليه اين كشور به زودي تصميم‌گيري شود.
در اين ميان اظهارات 'جيمز ماتيس' وزير دفاع آمريكا مانند آب يخ بر سر ترامپ فرود آمد، زيرا وي اعلام كرد، با وجود نشانه‌هاي متعدد در رسانه‌ها و شبكه‌هاي اجتماعي مبني بر استفاده از كلور و گاز سارين، كنگره دلايلي مبني بر استفاده از سلاح شيميايي در دوما در اختيار ندارد.
پيش از تحليل اين اظهارات و اعتراف‌ها و نيز عقب‌گردها اين سوال مطرح است : از كي دولت آمريكا اطلاعات خود را از رسانه‌ها و شبكه‌هاي اجتماعي دريافت مي‌كند و از آن به عنوان منبع قابل اعتماد براي ترسيم سياست‌هاي بين المللي استفاده مي‌كند و اخبار آن را دليل قابل اعتمادي براي جنگ و تخريب كشورها و تغيير نظام‌هاي حاكم آن مي داند حال آنكه بودجه آن حدود 250 ميليارد دلار است.
با اين توضيحات بايد گفت چهار احتمال اصلي براي به تاخير افتادن توام با سردرگمي آمريكا در حمله به سوريه وجود دارد:
اول: دسته بندي در دولت آمريكا به اين معني كه برخي با هرگونه حمله شتاب زده بدون وجود دلايل قطعي مبني بر استفاده از سلاح شيميايي در غوطه به سوريه موافق و برخي مخالف هستند.
دوم: رسيدن اطلاعات تاييد شده به دولت آمريكا مبني براينكه به هيچ وجه چنين سلاحي استفاده نشده است و دولت قرباني دروغ بزرگي شده است.
سوم: جدي بودن تهديدهاي روسيه مبني بر مقابله با هرحمله‌اي و ناكام گذاشتن آن به هر قيمتي حتي رويارويي نظامي با آمريكا كه چه بسا به جنگ جهاني تبديل شود.
چهارم: مخالفت متحدان آمريكا مانند فرانسه، انگليس و آلمان با شركت در هرگونه حملات نظامي كه منجر به رويارويي با روسيه و شعله‌ور شدن جنگ جهاني سوم شود.
نكته قابل توجه اينكه لحن تهديدهاي آمريكا در چند ساعت گذشته اندكي فروكش كرد و برخي اظهارات به ويژه از سوي محافل عالي رتبه كرملين افزايش يافت با اين مضمون كه كانال‌هاي تماس بين ارتش روسيه و آمريكا باز است به اين معني كه اين دو ابرقدرت به منظور جلوگيري از برخورد و رويارويي و اكتفا كردن به حملات نمايشي براي حفظ آبروي ترامپ شبيه بمباران فرودگاه الشعيرات با حدود 59 موشك تام هاوك به برخي 'تفاهمات' دست يافته‌اند.
نكته ديگر اينكه روسيه به مواضع خود مبني بر نبود هيچ نشاني دال بر حمله شيميايي از سوي ارتش سوريه به شهر دوما پايبند است و آنچه سبب تقويت اين موضوع شد ورود نيروهاي روس به غوطه شرقي و نيز بازرسان سازمان منع گسترش سلاح هاي شيميايي و آغاز تحقيقات رسمي آنان از روز شنبه در اين شهر بود.
از اين فراتر اينكه فرماندهي روسيه انگشت اتهام استفاده از سلاح شيميايي خود را به سمت كلاه سفيدها وابسته به مخالفان سوريه نشانه رفته و هدف از آن را بهانه تراشي براي دولت ترامپ به منظور دخالت نظامي در سوريه و سرپوش گذاشتن بر شكست‌هاي خود در سوريه عنوان كرد.
بايد در نظر داشت كه نقش اسرائيل در شدت بخشيدن به اين بحران سبب نگراني روسيه شد و بر اين اساس بود كه ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه با بنيامين نتانياهو نخست وزير رژيم اسرائيل تماس گرفته و در مورد تكرار سناريوي تركيه در عفرين و اشغال خاك سوريه به بهانه مقابله با نفوذ ايران هشدار داد.
به هر حال ترامپ در تنگناي واقعي به سر مي‌برد و چه بسا به حمله نمايشي به مواضع كم اهميت تر در سوريه اقدام كند تا از اين راه آبروي خود را حفظ كند آن هم در شرايطي كه متوجه است كه دشمن روسي در برابر حمله به سوريه كه توهين به بزرگي روسيه در منطقه و جهان است، ساكت نخواهد ماند.
به نظر مي‌رسد پوتين و متحدان سوري و ايراني در دور نخست 'جنگ سرد' پيروز شدند بدون اينكه حتي يك تير شليك كرده باشند، اما در عين حال بعيد نيست ترامپ كه مانند گاو زخم خورده به هر طرف حمله مي‌كند، امروز دست به حمله بزند و با اين كار كشور بزرگي كه در تلاش براي مهار افسار گسيختگي آن است، به چالش بكشد.
**گروه ايرنا مقاله
از: محمدرضا يوسف نژاد خبرنگار خبرگزاري ايرنا سمنان
انتشاردهنده: جانعلي فتحي