به گزارش ايرنا با آغاز فصل سرما، گراني علوفه و كمبود آن در بازار مشكل اصلي عشاير و دامداران اين استان است به طوري كه فقر شديد مراتع بر اثر خشكسالي و افزايش قيمت نهاده هاي دامي هزينه هاي پرورش دام را به خصوص براي دامداران روستايي و عشاير افزايش مي دهد.
وضعيت نامساعد كشاورزي و نبود علوفه موردنياز دام ها، صاحبان دامداري ها را به خريد علوفه از خارج استان واداشته كه دوري از مركز و كرايه زياد حمل و نقل، هزينه هاي سنگيني بر روي دست دامداران مي گذارد.
در سال جاري قيمت برخي نهاده هاي دامي از جمله جو به عنوان قوت غالب دام بيش از 100 درصد رشد داشته در صورتي قيمت شير و گوشت تنها 30 درصد افزايش يافته است.
گراني علوفه بيش از همه دامداري هاي سنتي و سبك در روستاهاي خراسان جنوبي را تهديد مي كند چرا در 10 سال گذشته اكثر دامداري هاي سنتي تعطيل شده اند و نياز است در اين شرايط دولت براي حل مشكل دامداران نهاده هاي دامي يارانه اي و مدت دار بيشتري اختصاص دهد.
**دولت نهاده دامي يارانه اي اختصاص دهد
يكي از دامداران سنتي خراسان جنوبي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: با توجه به فقر مراتع مجبور به تغذيه دستي دام خود هستيم كه گراني شديد علوفه هزينه هاي سنگيني را بر روي دست ما مي گذارد.
علي احراري افزود: گراني علوفه به شدت هزينه پرورش دام را افزايش داده و با توجه به شرايط موجود نه تنها دامداري صرفه اقتصادي ندارد بلكه بايد هزينه هاي سنگيني از جيب خود براي پرورش دام بپردازيم.
وي اظهار داشت: ما به عنوان دامداران سنتي در روستاها با توجه فقر مراتع در فصل زمستان مجبور هستيم دام خود را به صورت كامل به تغذيه دستي پرورش دهيم كه افزايش قيمت هاي نهاده هاي دامي كمر دامداران را خم كرده است.
احراري ادامه داد: اندوخته علوفه مان تمام شده و با بالا رفتن قيمت نمي توانيم علوفه مورد نياز دام هاي خود را تامين كنيم كه با توجه به اين شرايط بحراني در جامعه كه دامداران در تامين معيشت خود مانده اند، دولت در حمايت از دامداران علوفه هاي يارانه اي و مدت دار اختصاص دهد.
** افزايش 70 درصدي نهاده هاي دامي
مديرعامل شركت تعاوني عشاير درميان گفت: در سال جاري نرخ علوفه دستي دام از جمله جو، كنسانتره، كاه و يونجه به صورت ميانگين 70 تا 75 درصد افزايش يافت، به طور مثال از ابتداي امسال قيمت هر كيلوگرم جو به صورت نقدي 950 تومان بود كه به 2 هزار و 100 تومان در ماه جاري افزايش يافته است.
سيد عبدالحكيم دادار عنوان كرد: امسال خريد نهاده هاي دامي با نرخ بالا هم كمياب شده است، در 2 سال گذشته كشاورزان داخلي اقدام به كشت جو مي كردند و بازار اشباع بود اما در سال جاري سطح كشت جو كاهش يافته و به دليل كاهش سطح كشت قيمت آن به شدت افزايش يافته است.
وي با اشاره به نقش دلالان در بازار فروش نهاده هاي دامي از جمله جو، بيان كرد: متاسفانه دلالان امسال در زمان برداشت محصول اقدام به خريد جو از كشاورزان با قيمت ارزان كرده اند و در فصل زمستان و زمان تغذيه دستي به قيمت هاي گزاف با دامداران مي فروشند.
دادار افزود: همچنين قيمت هر كيلو كنسانتره از 950 تومان در ابتداي امسال به يك هزار و 400 تومان در ماه جاري افزايش يافته و كنسانتره توليدي كيفيت كنسانتره ابتداي امسال را ندارد.
وي با بيان اينكه امسال با توجه به گراني هاي نهاده هاي دامي وضعيت دامداري اسفناك است، اضافه كرد: اين در حالي است كه قيمت گوشت تنها 30 درصد افزايش يافته است، هم اكنون هر كيلوگرم دام زنده 23 هزار تومان فروخته مي شود اين در حالي است كه قيمت تمام شده هر كيلوگرم دام زنده براي دامدار يا عشاير 28 هزار تومان است.
مديرعامل شركت تعاوني عشاير درميان اظهار داشت: در فصل زمستان 100 درصد عشاير و دامداران شهرستان دام خود را با تغذيه دستي پرورش مي دهند كه گراني و كمبود علوفه عشاير را نگران كرده و تغذيه دستي دام، آنان را به شدت با كمبود نقدينگي مواجه كرده است.
دادار گفت: مراتع شهرستان بسيار فقر است و جوابگوي نياز دام دامداران و عشاير نيست، به دليل فقر مراتع، امسال هيچ يك از عشاير شهرستان كوچ نكرده اند.
وي عنوان كرد: در اين شرايط بحراني بايد دامداران بيش از گذشته با پرداخت تسهيلات ارزان قيمت براي تامين علوفه و اختصاص علوفه يارانه اي بيشتر توسط دولت حمايت شوند چرا كه در صورت نبود حمايت بايد در چند سال آينده سراغ آنان را در حاشيه شهرها بگيريم.
**گراني و ثبات نبودن قيمت نهاده ها
رئيس اتحاديه دامداران خراسان جنوبي هم گفت: گراني، عدم ثبات قيمت نهاده ها، بالا بودن هزينه هاي تمام شده محصولات دامي در چند ماه اخير دامداران استان را با مشكلات گوناگون رو به رو كرده است.
حجت الاسلام سيد محمود موسوي رستگار افزود: در چند ماه اخير قيمت برخي نهاده هاي دامي 100درصد و قيمت اقلامي از جمله كاه و يونجه با هزينه حمل 130درصد افزايش يافته است، در حالي كه قيمت شير تنها 25 درصد افزايش يافته است.
وي بيان كرد: براساس آخرين قيمت مصوب، كارخانه داران هر كيلو شير را از دامدار 2 هزار تومان خريداري مي كنند كه با توجه به گراني علوفه هيچ صرفه اقتصادي ندارد، اگر قيمت نهاده هاي دامي به قيمت ابتداي امسال برگردد ما حاضريم قيمت شير را 30 درصد ارزانتر بفروشيم.
موسوي رستگار با بيان اينكه تحريم ها نيز در افزايش قيمت برخي نهاده هاي دامي تاثيرگذار بوده است، اضافه كرد: ذرت، جو، سويا و كلزا از جمله محصولات وارداتي هستند كه به دليل نوسانات نرخ ارز به شدت قيمت آن افزايش يافته است.
وي عنوان كرد: با توجه به گراني نهادههاي دامي، دامداري صرفه اقتصادي ندارد و دامداران استان همانند فردي كه سكته كرده، نيازمند اكسيژن از سوي دولت هستند تا چند روزي بيشتر در عرصه پرورش دام بمانند.
رئيس اتحاديه دامداران خراسان جنوبي اظهار داشت: بسياري از دامداران قادر به ادامه فعاليت در اين بخش نيستند و حتي منجر به از دست دادن حرفه چندين ساله خود شده اند، در اين شرايط بحراني، دامداران استان به حمايت هاي دولت چشم دوخته اند.
موسوي رستگار با بيان اينكه خشكسالي هاي و گراني علوفه بيشترين اثر را بر روي دام سبك روستائيان استان گذاشته است، افزود: در چند سال اخير بر اثر خشكسالي دام روستائيان به شدت كاهش يافته و 70 درصد از دامداري هاي سنتي استان تعطيل شده اند.
وي ادامه داد: دامداري در روستاها به مرز بحران رسيده است و در برخي روستاها مردم، برخي دام هاي خود را براي تامين علوفه ساير دام ها مي فروشند.
موسوي رستگار بيان كرد: افزايش قيمت داروهاي دامي از ديگر مشكلات دامداران است، برخي دامداران در صورت مريضي دام، راضي به مرگ او مي شوند زيرا درمان دام با صرفه نيست.
رئيس اتحاديه دامداران خراسان جنوبي يادآور شد: در حال حاضر دامداران استان يك ميليون و 700 هزار راس دام سبك، حدود 60 هزار راس دام سنگين و 29 هزار نفر شتر را پرورش مي دهند.
**گراني علوفه و هزينه سنگين بر دوش عشاير
سرپرست اداره كل امور عشاير خراسان جنوبي هم به خبرنگار ايرنا گفت: با توجه به كاهش بارندگي ها در سال زراعي گذشته و فقر علف در مراتع و چراگاه ها، عشاير مجبور شده اند دام خود را به صورت دستي تغذيه كنند.
حسين حسين پور افزود: تغذيه دستي دام با توجه به افزايش قيمت ها در سال جاري، هزينه هاي زيادي را براي پرورش دام به عشاير تحميل مي كند.
وي عنوان كرد: عشاير با توجه به گراني ها مجبورند تعدادي از دام هاي خود را به فروش برسانند تا بخشي از هزينه پرورش مابقي دام هاي خود را تامين كنند، خريد علوفه دستي از جمله جو، كنسانتره و ساير موارد هزينه هاي سنگيني را بر عشاير تحميل مي كند.
وي با بيان اينكه عشاير قشر محروم و زحمتكشي هستند كه بايد حمايت هاي مختلف از آنان بيشتر انجام شود گفت: هم اكنون شركت هاي تعاوني عشاير، علوفه دستي را در مناطق مختلف تامين مي كنند و همه ساله براي كاهش اثرات خشكسالي بر عشاير توزيع نهاده دامي مدت دار و يارانه اي توسط اداره كل امور عشايري توزيع مي شود.
گزارش: حكيمه مصطفايي
7556* 6054
بيرجند - ايرنا - گراني و كمبود علوفه دام در سال جاري دامداران و عشاير استان خراسان جنوبي را با مشكلات جدي مواجه كرده است.