به گزارش ایرنا کاهش بارندگی، ذخایر برفی مناطق کوهستانی و در نتیجه کم شدن حجم آب سد و رودخانه ها موجب بروز خشکسالی در کشور شده است و برخی شهرهای لرستان نیز علاوه بر این موارد، با افزایش دمای هوا و گرمای کم سابقه، تنش آبی را تجربه میکنند.
ذخیره و تامین آب شرب، صنعت، کشاورزی، گردشگری، تولید برق و کنترل سیلاب از اهداف ایجاد سدها میباشد که در طول تاریخ نیز یکی از زیرساخت های توسعه و پیشرفت همه جانبه مناطق محروم محسوب میشود.
لرستان از استان های پر آب کشور است اما به دلیل نبود سدهای کافی هر سال میلیاردها مترمکعب رواناب آن بدون استفاده، وارد پایین دست و از استان خارج می شود.
کارشناسان معتقدند سد معشوره در کوهدشت نقش بسیار مهمی در کنترل سیلاب های فصلی خواهد داشت و آب را به صورت تنظیم شده در اختیار کشاورزان قرار خواهد داد.
طرح ساخت سد بتنی دوقوسی (در طرح اولیه) تنگ معشوره بر روی رودخانه کشکان حدود یک کیلومتر پایین تر از محل تلاقی ۲ شاخه تشکیل دهنده کشکان یعنی رودخانه های کاکارضا و چم زکریا ارائه شده است.
موقعیت جغرافیایی ساخت سد معشوره در ۹۰ کیلومتری غرب شهر خرم آباد ،۴۰ کیلومتری جنوب شهر نورآباد مرکز دلفان و ۴۵ کیلومتری شمال شهر کوهدشت واقع شده است.
در طرح اولیه مقرر شد سد و نیروگاه تنگ معشوره با هدف تولید انرژی برقابی، کنترل وجمع آوری سیلاب و رواناب های سطحی رودخانه و همچنین تامین آب کشاورزی مورد نیاز دشت و اراضی منطقه کوهدشت ایجاد شود و تخصیص اولیه آن ۲۷۱ میلیون مترمکعب از رودخانه کشکان تصویب شد اما پس از کش و قوس های فراوان در نهایت مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان تیرماه امسال اعلام کرد تخصیص سالانه این سد برای تامین نیازهای آب شرب، صنعت، کشاورزی، زیست محیطی و پایداری جریان، ۱۸۵ میلیون متر مکعب شده است.
به گفته استاندار لرستان به معنای واقعی از ظرفیت منابع آبی استان استفاده نمیشود چراکه بیش از ۱۰ میلیارد متر مکعب رواناب در لرستان وجود دارد، اما سهم مردم از این میزان حدود یک میلیارد متر مکعب بیشتر نیست.
فرهاد زیویار در نشست خبری ماه جاری با رسانه ها اضافه کرد: اولویت اساسی در بخش اجرای طرحهای تامین آب، ادامه ساخت و تکمیل سد معشوره است چراکه در حق این سد و بهره برداران آن یعنی چهار شهرستان، کوهدشت، چگنی، دلفان و سلسله اجحاف شده است.
این سد حیاتی طی هشت سال گذشته کمتر از ۱۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته که این غیر قابل قبول است و امید می رود با مصوبه سفر استانی هیات دولت سیزدهم به لرستان عملیات اجرایی آن شتاب بگیرد.
روند ساخت سد معشوره لرستان با مصوبه هیات دولت شتاب میگیرد
آیت الله سید ابراهیم رییسی رییس جمهور در سفر نوزدهم آذرماه به لرستان با اشاره به نقش احداث سد در رشد و آبادانی لرستان گفت: مقرر شد اعتبارات لازم برای احداث سد معشوره اختصاص یابد تا این سد در مدت زمان کوتاهتری به بهرهبرداری برسد.
وی همچنین از آغاز عملیات تکمیل سدهای لرستان به ویژه معشوره خبر داد و افزود: به هر میزان که بتوانیم برای سد معشوره اعتبار تخصیص می دهیم ضمن اینکه وزیر نیرو اعلام کرده است این طرح در مدت زمان کوتاهتری نسبت به زمانبندی احداث خواهد شد.
احداث سد معشوره از کارهای اصلی دولت در لرستان است
رییس جمهور همچنین در بخش دیگری از سخنان خود در سفر به لرستان با اشاره به اهمیت احداث سد معشوره در رشد و توسعه کشاورزی لرستان گفت: از جمله کارهایی که حتما باید در سطح استان به اتمام برسد احداث سد معشوره است.
آیت الله رییسی ادامه داد: احداث این سد بسیار زودتر از اینها باید انجام میشد و امروز وظیفه داریم عقبماندگی موجود در این زمینه را با سرعت جبران کنیم.
سد معشوره در دولت سیزدهم تکمیل میشود
وزیر نیرو نیز نوزدهم آذرماه جاری در نشست شورای اداری لرستان با حضور آیت الله رییسی بیان کرد: مطالعات سد معشوره در سال ۸۱ آغاز و سال ۹۲ کلنگ زنی شده اما طی این هشت سال کارهای مهندسی آن کمتر از ۱۰ درصد انجام و تنها تونل انحراف آن احداث شده است بنابراین به زودی تامین اعتبار می شود و در دولت سیزدهم تکمیل خواهد شد.
علی اکبر محرابیان اظهار داشت: طی ۲ ماه گذشته جلسات متعددی برای تکمیل طرح های نیمه تمام به ویژه این سد داشتیم که برای تکمیل آن به ۶ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم و پیش بینی می شود تا پایان دولت سیزدهم این سد تکمیل شود.
وی با بیان اینکه قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا یکی از موسسات بسیار خوب و از پیمانکاران این سد است ادامه داد: اعتبار این سد از محل محل ماده ۵۶ و اعتبارات غیر بودجه ای تامین می شود.
وی افزود: باوجود منابع غنی آب ۶ سد در لرستان در حال بهره برداری داریم که متاسفانه بخش قابل توجهی از شبکه آنها اجرا نشده است و نمی توان مدعی بود که به مرحله بهره برداری کامل رسیده اند همچنین هشت سد نیز در حال ساخت است که پیشرفت فیزیکی ۱۰ تا ۸۸ درصد دارند و با تکمیل آنها آب کشاوری و شرب استان تا حدود قابل توجهی در بخش آب های سطحی مهار می شود.
سد معشوره لرستان در مدت سه سال به بهرهبرداری می رسد
معاون برنامه ریزی و نظارت شرکت آب نیرو نیز گفت: سد معشوره لرستان در صورت تامین اعتبار طی مدت سه سال ساخته و بهره برداری می شود.
بهروز مرادی روز جمعه نوزدهم آذرماه جاری در حاشیه سفر وزیر نیرو و بازدید از سد معشوره اظهار کرد: اعتبار این سد پیش بینی شده است و پیمانکار این پروژه قرارگاه خاتم الانبیا می باشد.
وی ادامه داد: تفاهمنامهای با قرارگاه و وزارت نیرو بسته شده است که اعتبار این پروژه از طریق تهاتر تامین شود و در صورت تخصیص آن، تا سه سال به بهرهبرداری میرسد.
معاون برنامه ریزی و نظارت شرکت آب نیرو، اعتبار در نظر گرفته شده کنونی برای سد معشوره را چهار هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: تخصیص آب در مبدا و مقصد این سد پیش بینی شده است و تمام روستاهای اطراف آن از آب شرب بهرمند خواهند شد.
مرادی گفت: هدف از ساخت سد معشوره تامین آب شرب شهر و روستاهای چگنی، کوهدشت، پلدختر و نورآباد و مصارف صنعتی و کشاورزی است.
نظر شما