به گزارش گروه فرهنگی ایرنا از ستاد خبری جشنواره فیلم فجر، چهلمین جشنواره فیلم فجر قرار است در بهمن ماه سال جاری برگزار شود. جشنوارهای که امسال با روی کار آمدن دولت سیزدهم گامی جدی در تغییر رویکردهای خود برداشته؛ از تغییر شکل حضور فیلمهای اول در جشنواره تا افزوده شدن «بخش فرهنگی» در کنار «بخش رقابتی» و اهتمام ویژه به پذیرفتهشدن فیلمهایی با محوریت امیدآفرینی.
دبیر چهلمین جشنواره فیلم فجر درباره چگونگی برگزاری جشنواره فیلم فجر و تغییرات این رویداد سینمایی، گفت: تغییرات جشنواره در رویکردها و رویههاست. بنابراین واژه تغییرات درباره هویت جشنواره فجر، ملاک ما نیست؛ زیرا جشنواره فیلم فجر نه فقط در عنوان که در هویت هم ملازم، مقارن و مولود دهه فجر است.
مسعود نقاشزاده افزود: اما در زمینه رویکرد، امسال در کنار رقابت تولیدات جدید سینمای ایران، شاهد تجلی و توسعه برنامههای فرهنگی جشنواره خواهیم بود. اگر باور داشته باشیم به برکت رشادتهای فجر آفرینان ایران زمین، سینمای نوین بعد از انقلاب اسلامی رشد و اعتبار یافته، آنگاه تکیه بر اصالت فرهنگی چنین سینمایی، چشمانداز و مسئولیتهای برگزاری جشنواره فجر را دوچندان میکند.
دبیر چهلمین جشنواره فیلم فجر، افزود: در این دوره، تمرکز جدّی بر تنظیم و تدوین آییننامهای دقیق، با اهداف و مقرّرات روشن و اجرای آن بوده است. تلاش شده برای مهمترین فرآیندهای اجرایی جشنواره، شیوهنامههایی روشن تنظیم و منتشر شود.
نقاشزاده با اشاره به برنامههای این دوره جشنواره اظهار کرد: چهلمین جشنواره فیلم فجر شامل دو گروه برنامه، در «بخشهای فرهنگی» و «بخشهای رقابتی» است. در این دوره، برنامههای فرهنگی جشنواره مورد تأکید قرار گرفته است. این برنامهها شامل چهار بخشِ گنجینههای سینمای ایران (قابهای ماندگار)، همایشهای فرهنگی سینما و اندیشه با حضور بزرگان اندیشه و فرهنگ (ده شب با متفکران)، نکوداشت بزرگان سینما (نقشهای ماندگار) در قالب برنامههای مفصل و همراه با نمایش فیلم و تحلیل و بررسی و نشستهای رسانهای پیرامون فیلمهای بخش مسابقه است.
وی ادامه داد: علاوه بر این، شماری از کارگاههای تخصصی و حرفهای در حوزه سینما برگزار خواهد شد و با برنامهریزی جشنواره فجر، دانشگاهها و مراکز پژوهشی معتبر، در برگزاری کارگاههای تخصصی و حرفهای سینمایی مشارکت خواهند داشت.
دبیر چهلمین جشنواره فیلم فجر، گفت: در سالن مرکزی جشنواره، در کنار نمایش فیلمهای مسابقه سیمای ایران و نشستهای رسانهای مربوطه، برنامههای جدی برای برگزاری گردهماییهای فرهنگی، تخصصی وجود دارد و توجه ویژه به گنجینه ارزشمند سینمای نوین ایران اسلامی با محوریت مفاهیم امید، اخلاق و آگاهی، سرلوحه آئین این دوره محسوب میشود. با حضور فرهیختگان عرصه سینما و فرهنگ، در سالن مرکزی جشنواره، زمینه لازم برای بازخوانی فرهنگی سینمای ایران به عنوان یک فرصت ارزشمند فراهم خواهد آمد.
نقاشزاده درباره حضور پررنگ نهادها و سازمانهایی از جمله بنیاد سینمایی فارابی، حوزه هنری و سازمان اوج در بخش و چگونگی حضور این تشکلها در جشنواره چهلم گفت: اطلاعات اولیه ثبت نام فیلمها نشان میدهد، در چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر، نهادها و سازمانهای سینمایی، با آثاری که به ارزشهای فرهنگی از یکسو و جذب تماشاگران مشتاق از سوی دیگر پرداخته باشند، حضور خواهند داشت. اما قضاوت در مورد کم و کیف این آثار نیازمند گذر از فرآیندهای انتخاب و داوری است.
وی درباره حضور آثار در دوره چهلم گفت: جشنواره فیلم فجر، هر ساله، با استقبال زیادی از سوی فیلمسازان و تهیه کنندگان مواجه است. پاسخ دقیق به این سوال، بعد از اتمام فرآیند بازبینی و انتخاب نهایی آثار بخش مسابقه و دریافت نسخه نهایی آثار ممکن خواهد شد. پیشبینیها نشان از تنوع آثار و روزهای پرباری برای سینمای ایران میدهد.
دبیر جشنواره فیلم فجر درباره حذف بخش نگاه نو (فیلمهای اول) گفت: مسابقه فیلمهای اول حذف نه تنها نشده، بلکه فیلمهای اول همراه با تمامی فیلمهای راهیافته به بخش مسابقه بررسی و برای تمامی رشتهها داوری خواهند شد. تنها تفاوت در این دوره و برخی دورههای گذشته، این است که بخشی جدا از بخش اصلی مسابقه سینمای ایران (سودای سیمرغ) برای نمایش فیلمهای اول، پیشبینی نشده است و این به نفع فیلمهای اول است. بنابراین هر فیلم سینمایی، اعم از این که اولین یا آخرین ساخته فیلمساز باشد، چنانچه واجد ارزشهای فرهنگی و سینمایی لازم باشد، شایستگی حضور در بخش مسابقه سینمای ایران را خواهد داشت.
نقاشزاده همچنین درباره چگونگی نمایش آثار هنر و تجربه در این دوره جشنواره گفت: تعبیر حذف فیلمهای هنر و تجربه از جشنواره فیلم فجر صحیح نیست؛ زیرا تمام فیلمهای سینمایی، چنانچه مورد توجه هیأت انتخاب جشنواره قرار بگیرند و به بخش مسابقه سینمای ایران راه یابند، در رشتههای مختلف مورد داوری قرار خواهند گرفت، اما سیمرغ جداگانهای با عنوان «هنر و تجربه» نخواهیم داشت. بنابراین بدیهی است که قابلیتهای بیان یا تجربه ویژه سینمایی، در همه رشتهها، مورد توجه هیأتهای محترم انتخاب و داوری خواهد بود.
وی درباره ادغام دو بخش جهانی و ملی جشنواره گفت: ادغام مجدد این دو رویداد را که ریشه در بوستان دلانگیز و فرحبخش فجر داشتهاند به فال نیک گرفته، و از آن تعبیر رجعت کثرت به وحدت را داریم و در بهمن ۱۴۰۱ شاهد برگزاری، جشنواره بین المللی فیلم فجر، در مقیاسی وسیع و البته همدلانه خواهیم بود.
نقاشزاده افزود: از آنجا که در مقررات این دوره، اهداف برگزاری جشنواره در قالبی عیانتر مطرح شده است، بالطبع دست یاری به سوی هنرمندان و متخصصانی دراز خواهیم کرد که نگاه بلندشان، افق ارزشهای فرهنگی و سینمایی را همزمان رصد میکند. دعوت از شخصیتهای ارجمند فرهنگی و سینمایی برای بازبینی و داوری اصولی و عادلانه آثار، همواره یکی از دغدغههای اصلی ما در برگزاری جشنواره بوده. با اتخاذ تدابیر مناسب، تمام توان خود را به کار خواهیم بست تا ضمن حفظ و صیانت از ارزشهای سینمای ایران، شاهد عادلانهترین انتخابها و داوریها باشیم.
دبیر جشنواره فیلم فجر درباره ضرورت جدیانگاری بیشتر تعاملات جهانی سینمای ایران گفت: مجدانه باور داریم که «هنر صنعت» سینمای ایران، همواره، باید در بستری سالم و گسترده، از فرصت بازارهای داخلی، منطقهای و بینالمللی، بهرهمند شود. از سال آینده و به تبع چنین رویکردی، توجه خاص به برپایی بازار فیلم، آن هم مطابق با استاندارهای بینالمللی و شیوههای نوینی، صورت خواهد گرفت.
نظر شما