دغدغه اعتیاد در مازندران؛ از افزایش خرده‌فروشی مواد تا مصرف قرص کدئین

ساری - ایرنا - معضل اعتیاد در مازندران به گفته مسئولان استان با شتاب در حال طی مسیر رسیدن به مرز بحران است، معضلی که نمایشگر آن همه پارامترها را با رنگ قرمز نمایش می‌دهد؛ از افزایش روزافزون خرده‌فروشی موادمخدر گرفته تا مصرف خودسرانه قرص‌های حاوی کدئین .

به گزارش ایرنا ، نخستین نشست شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر مازندران دوشنبه شب به ریاست استاندار جدید در حالی برگزار شد که دبیر و روسای کمیته های پیشگیری ، درمان و مبارزه این شورا بشدت نسبت به حرکت وضعیت اعتیاد در استان با استناد به آمار و ارقام ابراز نگرانی و اعلام کردند که با توجه به آمارها در حوزه خرده فروشی و دستگیری ها ، کشف و ضبط مواد مخدر ، افزایش تولید و توزیع مواد مخدر صنعتی بویژه شیشه ، دسترسی آسان به مواد مخدر برای همه اقشار بویژه نوجوانان و جوانان ، شیوع مصرف سیگار و قلیان برای سنین پائین و پرداخت یارانه ماهانه بیش از ۱۶ میلیارد تومان برای درمان نشانگر ناکامی در دستیابی به هدف کاهش ۲۵ درصدی اعتیاد در برنامه ششم توسعه در استان است.  

دستگیری هشت هزار و ۲۵۹ خرده فروش ،کشف پنج هزار و ۵۲۰ کیلوگرم انواع موادمخدر از جمله ۲ هزار و ۲۹۷ کیلو گرم قرص های روان گردان ، ۱۳۹کیلو گرم شیشه در سال جاری و وجود ۶۶ هزار معتاد در حال درمان و شیوع مصرف خودسرانه داروهای حاوی کدوئین در ۲۵ سالگی از دغدغه هایی بود که اعضای شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدرمازندران در این نشست مطرح کردند.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر مازندران در این نشست با اعلام این که شعار راهبردی ستاد مبارزه با مواد مخدر در سال جاری « یاریگران زندگی ، مشارکت اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد » است ، گفت: امیدواریم با مشارکت همه جانبه دستگاه ها و نهاد ها و شهروندان ، آسیب های حوزه مواد مخدر و روانگردان ها در مازندران کاهش یابد.

احمد مظفری طرح های اطلاعاتی و امنیتی برای کشف و ضبط انواع مواد مخدر و انهدام باند های قاچاق طی سال های اخیر در مازندران را مطلوب و رضایتبخش توصیف کرد و افزود : در هشت ماهه امسال پنج هزار و ۴۲۴ کیلو گرم انواع موادمخدر در استان کشف و ضبط شد که هشت هزارو ۲۵۹ خرده فروش مواد مخدر هم در این مدت دستگیر و بازداشت شدند.

وی بیان داشت:  اگر چه در طرح های پیشگیری به اندزاه کشفیات موفقیت نسبی نداشتیم ، اما تا زمانی که همه مسوولان بویژه خانواده ها در این بخش همه جانبه همکاری و مشارکت نکنند ، نمی تواتیم به اهداف مورد نظر برسیم.

مظفری بر لزوم اصلاح و تکمیل برخی قوانین در بخش پیشگیری و مقابله با مواد مخدر تاکید کرد و گفت : در حال حاضر خودروهای توقیف شده حاوی ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم مواد مخدر به دلیل این که به نام شخص مجرم نیست ، آزاد می شود و این یک نقص است. برای این که  معتادان متجاهر به درستی درمان شوند باید مدت زمان نگهداری آنان از ه ماه به یک سال تغییر کند و افراد معتاد متجاهری که بیش از یک بار دستگیر شدند باید به اردوگاه کار اجباری بروند و اینها نیاز به اصلاح قانون دارد.

وی با بیان این که امرو همه مردم نسبت به مضرات مصرف انواع مواد مخدر بویژه مواد صنعتی آگاهی لازم را دارند، افزود : اجرای طرح یاریگران زندگی نیز با همین هدف در ۲ هزار و ۵۰۰ مدرسه استان به عنوان یکی از طرح های مهم پیشگیری از اعتیاد در حال اجرا است.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر مازندران هدف طرح یاریگران زندگی را جلوگیری از روی آوردن افراد جدید به اعتیاد دانست و افزود : این طرح  با مشارکت همه دستگاه‌های اجرایی بویژه آموزش و پرورش در حال اجراست.

دغدغه اعتیاد در مازندران؛ از افزایش خرده‌فروشی مواد تا مصرف قرص کدئین

وی با اظهار این نکته که بررسی آمارها  نشان می دهد که  بیشتر معتادان پس از ترک ، سابقه بازگشت به اعتیاد داشتند و مهم ترین علت در این زمینه هم نگرش منفی جامعه نسبت به افراد معتاد است ، گفت : برای این که معتادان پس از ترک همچنان پاک بمانند و بازگشت نداشته باشند ، باید زمینه ای فراهم شود تا آنان بتوانند به زندگی عادی در جامعه هم بازگردند و جامعه آنان را دفع نکند و  اشتغال معتادان پس از ترک اعتیاد یکی از راهکارهای مناسب برای پاک ماندن آنان است.

مظفری افزود : معمولا این افراد در زمان اقامت در کمپ مهارت شغلی را فرا می گیرند و مهم این است که این مهارت ها را بتوانند در بیرون نیز برای معیشت به کار بگیرند و این نیاز به فرهنگ سازی برای پذیرششان در جامعه دارد.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر مازندران با بیان اینکه ۴۱۹ مرکز درمان وابستگی به مواد در استان فعالیت دارد، گفت : در استان بیش از ۵۹ هزار نفر با داروهای آگونیست در حال درمان اعتیاد هستند.

وی با اعلام این که حدود ۶۶ هزار نفر در مازندران با داروهای یارانه ای از جمله متادون در حال ترک اعتیاد هستند ، یارانه ماهانه تهیه دارو برای این افراد را بین ۱۵ تا ۲۰ میلیارد تومان در ماه اعلام کرد.

مظفری خطر جدی تر از شیوع  موادمخدر را ، رفتار پرخطر و مصرف موادمخدر صنعتی و توهم زا دانست و بر تلاش همگانی برای جلوگیری از آن بویژه در خانواده ها تاکید کرد .

وی ارائه آمار و ارقام به صورت شفاف از وضعیت اعتیاد و چونگی برخورد با عرضه و مصرف را  مهم  و ضروری دانست و افزود :  مرگ و میر ناشی از سوء مصرف موادمخدر هر سال رو به افزایش است یعنی در سال ۹۶در مازندران 36 نفر قربانی شدند ، سال ۹۷ به 44 نفر رسید ، سال ۹۸ تقریبا دو برابر شد و مرگ 82 نفر به ثبت رسید و  سال ۹۹ هم 89 نفر بر اثر سومصرف جان باختند.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر مازندران از فعالیت ۱۵۳ تشکل و سازمان های مردم نهاد در حوزه مبارزه با اعتیاد و مواد مخدر در استان خبر داد و گفت:  متاسفانه در مازندران با تحقق اهداف برنامه ششم توسعه مبنی بر کاهش ۲۵ درصدی مرگ و میر ناشی از اعتیاد و توزیع موادمخدر و افزایش ۲۵ درصدی طرح های پیشگیری نه تنها فاصله داریم ، بلکه آمار مرگ و میر  و توزیع موادمخدر در حال افزایش است.

دغدغه اعتیاد در مازندران؛ از افزایش خرده‌فروشی مواد تا مصرف قرص کدئین

تریاک و شیره در صدر موادمخدر مصرفی

مدیرکل بهزیستی مازندران که ریاست کمیته پیشگیری و فرهنگی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر را برعهده دارد ، در این نشست گفت : رتبه مازندران  در حوزه شیوع مصرف انواع مواد مخدر بین ۳۱ استان های کشور بیستم است و ۷۰ درصد مواد مصرفی در استا هم تریاک و سپس شیره تریاک است.

دکتر فرزاد گوهردهی با توضیح این که سن شیوع مصرف قلیان در مازندران از متوسط سن کشوری حدود ۱.۲ سال کمتر است ، افزود : سن شیوع مصرف قلیان در استان ۲۳.۳ سال و شیوع مصرف سیگار هم ۲۱.۶ سال است.

وی یکی دیگر از مشکلات و آسیب های اجتماعی ناشی از مواد مخدر را شیوع مصرف داروهای مسکن حاوی کدوئین به صورت خودسرانه در سنین پائین برشمرد و گفت: طبق بررسی های علمی و پژوهشی شیوع شناسی حدود ۳۰ درصد از جمعیت استان در ۲۵ سالگی انواع داروهای حاوی کدوئین بویژه استامینوفن را به صورت خودسرانه مصرف می کنند.

گوهردهی افزود : همچنین مصرف خودسرانه قرص خواب آور دیازپام نیز در بین جمعیت استان مازندران بسیار زیاد شده است.

رئیس دانشگاه مازندران نیز روند گسترش اعتیاد مزمن و پیش رونده در جمعیت استان را خطر جدی در استان توصیف کرد و گفت: وابستگی و تحمل معتادان به مواد مخدر در استان نیز نگران کننده است.

دکتر سید عباس موسوی با بیان این که درمان نگهدارنده معتادان تنها راه حل برای رسیدن به اهداف مورد نظر در حوزه درمان است، بیان داشت: متوسط هزینه درمان برای معتادان استان که به صورت کمک های یارانه ای انجام می شود بیش از ۱۶میلیارد تومان است.

وی گفت: طبق آمار رسمی اکنون ۶۶ هزار نفر از معتادان در استان با دارو تحت درمان قرار دارند که حدود هشت هزار نفر از معتادن استان نیز با مصرف داروی بوپرونورفین در حال ترک هستند.

دغدغه اعتیاد در مازندران؛ از افزایش خرده‌فروشی مواد تا مصرف قرص کدئین

ضرب‌الاجل برای نتیجه‌گیری محسوس

استاندار مازندران هم در این جلسه برای کاهش محسوس و قابل استناد معضل اعتیاد در استان ضرب‌الاجل ۶ ماهه تعیین کرد و گفت : در گام نخست باید تا پایان امسال سه شهرستان مازندران به صورت کامل اعتیادزدایی شود.

سید محمود حسینی پور آمار رسمی وجود ۶۶ هزار معتاد در مازندران را نگران کننده توصیف کرد و هشدار داد:  مازندران دیگر تاب و تحمل این میزان اعتیاد را ندارد و مردم هم از این وضعیت خسته شده اند.

حسینی پور افزود : از این پس باید علاوه بر نظارت در حوزه درمان در برخوردها نیز  مبارزه ها باید بی امان باشد ، یعنی باید هزینه را برای کسانی که اقدام به تولید و توزیع مواد  صنعتی و سنتی می کنند ، بالا ببریم. نبایداجازه بدهیم این افراد سود جو به راحتی در جامعه فعالیت کنند. افراد تولید کننده و توزیع کننده را به جامعه معرفی کنیم و حق زندگی کردن را در محله و شهرستان و استان به آنان ندهیم.

وی با اظهار این که ممکن است برخی از قوانین در برخورد قاطع و مورد انتظار نواقصی داشته باشد ، گفت : اما باید از حوزه افکار عمومی کمک بگیریم؛ یعنی باید در باره قاچاقچیان و توزیع کنندگان موادمخدر در محله زندگی و شهرستان به مردم اطلاع رسانی کنیم ، چون مردم هر محله و شهرستان اجازه سکونت به این افراد را نخواهند داد.

وی با اظهار این که مردم مازندران می پرسند در حوزه پیشگیری ، مقابله و درمان اعتیاد چه کرده اید و چرا اعتیاد و آسیب های اجتماعی در استان در چنین وضعیتی است ؟ ، گفت : در حال حاضر پاسخی برایش ندارم ولی برای ۶ ماه تا یک سال آینده  باید پاسخگوی مردم استانم باشم و لازمه این کار کفایت حرف زدن و عمل کردن به صورت جدی است.

نماینده عالی دولت در استان افزود : امروز معضل اعتیاد برای سلامت ، توسعه و اجتماعی شدن  استان مازندران تبدیل به تهدید جدی شده است . امروز اعتیاد همانند بیماری کرونا در استان خطرناک شده است ، پس باید همانند برنامه های کرونایی همه برای حل این معضل بسیج شوند .

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha