به گزارش روز سه شنبه ایرنا، در شب اول ژانویه همزمان با جشن های آغاز سال ۲۰۲۲ میلادی، دولت فرانسه با آویختن پرچم آبی رنگ اتحادیه اروپا در بنای تاریخی طاق نصرت پاریس، آغاز ریاست دوره ای و شش ماهه خود را بر شورای اتحادیه اروپا آن هم بعد از ۱۳ سال جشن گرفت.
پرچمی با ۱۲ ستاره بر زمینه آبی که قرار بود به گفته طراحان آن، نمادی از اتحاد و همبستگی باشد، خیلی زود با واکنش تند رقبای امانوئل مکرون که خود را برای شکست دادنش در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو آماده می کنند، به جنجالی انتخاباتی و حتی ملی تبدیل شد. بحثی که دو ارزش «همبستگی» و «اتحاد» اتحادیه اروپا را در فرانسه به چالش کشید و آن را تضعیف کرد.
آنچه بیش از همه در بحث ها بر سر اهتزاز پرچم اتحادیه اروپا در فرانسه آشکار شد، اختلاف نظر احزاب راست و چپ در مورد اتحاد اروپایی و نگرانی از قدرت گیری این همبستگی به ضرر کم رنگ شدن اندیشه های ملی گرایی است.
«مارین لو پن» رهبر حزب راستگرای اجماع ملی فرانسه در توئیتی برافراشته شدن این پرچم را در بالای سر مدفن سرباز گمنام «اقدامی تحریک آمیز» و «توهین» به سربازانی خواند که برای فرانسه جنگیده اند.
«اریک زمور» دیگر نامزد راستگرایان افراطی در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه نیز برافراشته شدن پرچم اتحادیه اروپا در طاق نصرت را «توهین» خواند.
«والری پکرس» از حزب جمهوری خواه و دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری بود که به این اقدام واکنش نشان داد و در توئیتی نوشت: ریاست بر نهاد اروپایی آری، حذف هویت فرانسوی نه!
وی همچنین در همین توئیت از رئیس جمهوری فرانسه خواست «پرچم سه رنگ فرانسه را کنار پرچم اتحادیه اروپا برافرازد».
هرچند که احزاب راست گرای فرانسه در واکنش به این اقدام هم صدا بودند، اما این هم صدایی در له یا علیه این اقدام از میان احزاب چپگرا به گوش نرسید. بر خی احزاب طرفدار محیط زیست و سوسیالیست ها طرفداری خود را از آرمان های اتحادیه اروپا نشان دادند و برخی از مقامات این احزاب نیز پرچم آبی رنگ اتحادیه را در حساب های کاربری توئیتر خود برافراشتند. اما در آن میان «باستیان لوشو» از حزب «فرانسه تسلیم ناپذیر» در توئیتی اقدام دولت را یک «اشتباه» خواند و افزود: سرباز گمنام فرانسه برای بروکسل کشته نشده است.
دولت فرانسه در مقابل این واکنش ها عنوان کرد که پرچم فرانسه را در کنار پرچم اتحادیه اروپا قرار نمی دهد چرا که پرچم سه رنگ این کشور تنها در موارد مشخصی چون ۱۱ نوامبر (سالگرد پیمان ترک مخاصمه میان متفقین و آلمان در جنگ جهانی اول) در طاق نصرت برافراشته می شود. پرچم اتحادیه اروپا نیز سرانجام شنبه شب پایین آورده شد.
مارین لوپن برداشتن پرچم اتحادیه اروپا را یک پیروزی بزرگ میهنی خواند و در توئیتی عنوان کرد که یک بسیج گسترده، مکرون را مجبور به عقب نشینی کرد.
همه احزاب علیه مکرون
ماجرای این پرچم که به نظر می رسد بهانه خوبی برای آغاز رسمی کارزار انتخاباتی فرانسه در لحظات آغازین سال ۲۰۲۲ بود به همین جا ختم نشد و هنوز این مساله می تواند در نشست ها و بحث های انتخاباتی برای ضربه زدن به رقیبی که هنوز رسما برای حضور در انتخابات پیش رو اعلام نامزدی نکرده، استفاده شود.
دیروز دوشنبه ژان لوک ملانشون سیاستمدار سوسیالیست فرانسوی در برنامه رادیو «فرانس انتر» حضور یافت و عنوان کرد که او هم از تصمیم مکرون «شوکه» شده است.
نامزد حزب فرانسه تسلیم ناپذیر اذعان کرد: افراشتن پرچم اتحادیه اروپا در طاق نصرت پاریس مغایر معاهده لیسبون مصوب سال ۲۰۰۷ میلادی پارلمان است.
وی افزود: مکرون به تنهایی چنین تصمیمی گرفته و نظر کسی را نخواسته است. به هر حال دستوری وجود دارد که بر مبنای آن احتزاز پرچمی غیر از پرچم سه رنگ فرانسه ممنوع است.
همچنین «فابیان روسل» از حزب کمونیست و نامزد چپگرای انتخابات ریاست جمهوری نیز دیروز در برنامه ای در رادیو اروپ۱، اقدام دولت در استفاده از پرچم اتحادیه اروپا را «تاسف بار» دانست چرا که «این بنا یادبود مردان و زنانی است که برای فرانسه مبارزه کرده و کشته شده اند».
وی با اعتراض به محل اهتزاز پرچم اتحادیه اروپا، تاکید کرد که برای شخص او این اقدام در حکم تعرض به حاکمیت ملی فرانسه بوده است.
این در حالی است که برخی از موافقان معتقدند که نصب پرچم اتحادیه اروپا نمادی از صلح و آرامشی است که در سایه تشکیل اتحادیه اروپا حاصل شده است.
ریاست دورهای فرانسه بر شورای اتحادیه روپا از اول ژانویه/ ۱۱ دی ماه رسما آغاز شد. پاریس سه محور «احیا»، «قدرت» و «تعلق» را به عنوان اولویتهای برنامه خود در این دوره که ۶ ماه نخست سال ۲۰۲۲ را در برمیگیرد، عنوان کرده است
الیزه در ۹ دسامبر (۱۸ آذر) مساله ریاست دوره ای و شش ماهه فرانسه بر شورای اتحادیه اروپا را رسما اعلام کرد و امانوئل مکرون در جمله ای خلاصه اهداف این دوره را چنین بیان کرد: ما از اروپایی که همکاری هایش به درون مرزهایمان محدود بود به سمت اروپایی قدرتمند در دنیا، مستقل، آزاد در انتخاب و حاکم بر سرنوشت خویش، خواهیم رفت.
حال به نظر می رسد با واکنش هایی که هم زمان رنگ و بوی انتخاباتی را دارد و رد پای ملی گرایی نیز در آن دیده می شود، مکرون راه دشواری برای سروسامان دادن هم زمان به ریاست نهاد اروپایی و پیش برد کارزار انتخاباتی خویش دارد. به عنوان مثال، تقویت احساس «تعلق به اتحادیه اروپا» محور سوم از اهداف سه گانه فرانسه را در افق شورای اروپایی تشکیل می دهد با اینحال مکرون نگفته است که آیا کشورش قصد دارد به طرح برلین برای اصلاح معاهداتی برای تبدیل اتحادیه اروپا به «دولت فدرال اروپایی، سازمان دهی شده به شکل غیرمتمرکز» بپیوندد.
برخی کارشناسن معتقدند که موافقت مکرون با این طرح و این دست موضع گیری ها و به ویژه حمایت از دولت فدرال اروپایی می تواند در دور نخست انتخابات به نفع مکرون تمام شود اما از سوی دیگر، او را در معرض آتش مخالفت حاکمیت خواهانی قرار می دهد که مدافع اروپای ملت ها هستند.
اولین دور انتخابات ریاست جمهوری۲۰۲۲ فرانسه در۱۰آوریل ۲۰۲۲ (۲۱ فروردین ۱۴۰۱) برگزار میشود. دومین دور انتخابات بین دو نامزد برتر نیز در ۲۴ آوریل (۴ اردیبهشت) برگزار میشود.
نظر شما