۶ بهمن ۱۴۰۰، ۱۳:۰۹
کد خبرنگار: 3135
کد خبر: 84615096
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

سرآسیاب فرسنگی در کرمان، فرسنگ‌ها دور از خدمات

۶ بهمن ۱۴۰۰، ۱۳:۰۹
کد خبر: 84615096
فاطمه پورمرادی
سرآسیاب فرسنگی در کرمان، فرسنگ‌ها دور از خدمات

کرمان- ایرنا- اهالی محله سرآسیاب فرسنگی شهر کرمان از مشکلات و نارسایی‌ها در خدمات رسانی به این منطقه گلایه‌مند هستند و می‌گویند: ما فرسنگ‌ها از زیرساخت‌های ضروری زندگی شهری دور هستیم.

به گزارش ایرنا، محله سرآسیاب فرسنگی یکی از مناطق قدیمی‌ و خوش آب و هوای کرمان است که در گذشته زمین کشاورزی بوده و سبزیجات و بیشتر محصولات کشاورزی شهر کرمان از این منطقه تهیه می شد.

اگر از میدان بیرم‌آباد که به میدان سرآسیاب معروف است وارد خیابان شهید مغفوری شویم به بلوار طولانی که انتهای آن به پادگان ۰۵ کرمان ختم می شود می رسیم. البته خیابان های دیگری از جمله خیابان شهید ماهانی، شهید ابراهیمی و ... هم در این منطقه هست که به طور کلی آن منطقه را سرآسیاب می نامند.

محله به‌نسبت بزرگ سرآسیاب طی سال‌های سال با وجود مشکلات زیاد و کم‌آبی، بافت کشاورزی خود را همچنان حفظ کرده است و در بخشی از آن همچنان کاشت، برداشت و فروش برخی محصولات جالیزی جریان دارد.

مشکلات محله سرآسیاب در واقع به ۲ دسته مناطق مسکونی و نیز باغ ها و مزرعه ها تقسیم می‌شود؛ بخشی از آنها نیز تلفیقی از خانه باغ و مزرعه است که هر کدام مسائل و چالش های متفاوت خود را دارند که در این زمینه خبرنگار ایرنا با ساکنان این محله هم‌صحبت شده است.

مشکلات اغلب در زمینه ناامنی، انواع آسیب های اجتماعی و ضعف خدمات شهری مانند جمع آوری نشدن یا دیر جمع شدن زباله ها هستند.

کمبود فضای سبز شهری مانند پارک، مجموعه های فرهنگی، نبود پمپ بنزین، انباشت زباله و نخاله های ساختمانی در محل زندگی شهروندان و مشکلات مربوط به ایجاد ناامنی توسط برخی مخلان نظم و امنیت از جمله مشکلاتی است که مردم محله سرآسیاب فرسنگی کرمان از آنها گلایه دارند.

این محله در کنار کوه های صاحب الزمان کرمان افزون بر ۴۰۰ هکتار مساحت دارد. جمعیت منطقه نیز تا افزون بر ۵۰ هزار نفر تخمین زده شده و حضور و زندگی اتباع بیگانه که عموما غیرمجاز هستند از وجوه بارز این محله به شمار می رود.

سرآسیاب فرسنگی در کرمان، فرسنگ‌ها دور از خدمات
نمایی از مزرعه بامیه در محله سرآسیاب فرسنگی کرمان

در این منطقه که هنوز بافت کشاورزی خود را در بسیاری از نقاط حفظ کرده است زمین های کشاورزی، آب روان، گاوداری و مرغداری مشاهده می شود.

در طول ایام هفته بویژه آخر هفته ها کشاورزان محصولاتشان را کنار خیابان می گذارند و مردم نیز سبزیجات تازه را از مزرعه می چینند و می خرند. گوجه، بادمجان، فلفل سبز، سبزی، کلم و کدو از جمله محصولاتی است که در این منطقه کاشته و برداشت می شود.

مزرعه های رنگارنگ و مشکلاتشان

وقتی وارد مزرعه های این منطقه می شویم، باتوجه به تنوع محصولات زمین های زیبا و رنگارنگی پیش چشم شما خودنمایی می کند؛ مزرعه های فلفل، بامیه و بادمجان که در غروب آفتاب مناظری دیدنی را تقدیم مخاطبان می کند؛ در تهیه گزارش (زمان انجام مصاحبه مربوط به چندی پیش است) به یک زمین بزرگ می رسم و پیرمردی که با یک موتورسیکلت و خورجین بزرگ رنگی اش آنجاست. از دستان زحمتکش و قد خمیده اش معلوم است که عمرش را روی این زمین و کشاورزی گذاشته. در زمینش کلم قُمری (کلم سنگ)، فلفل، سبزی خوردن و بادمجان کاشته است.

جای تخلیه فاضلاب انسانی؟ 

یکی از موضوعاتی که نگرانش کرده خودروهای حامل فاضلاب است؛ می گوید: این ماشین ها گاهی شب ها به کوچه پس کوچه های سرآسیاب می آیند و فاضلاب ها را کنار زمین ما خالی می کنند، علاوه بر بوی بد، کثیف است و باعث بیماری می‌شود.

این کشاورز در ادامه می خواهد از گرفتاری های منطقه از جمله قدرت نمایی برخی مخلان نظم و امنیت و مشکلاتی که برای کشاورزان پیش می آورد بگوید و اینطور روایت می کند: اگر با کسی مشکلی داشته باشی یا سوء تفاهمی باشد در این منطقه ممکن است به قیمت از بین رفتن محصول یک سال تمام می شود. زمین کناری ام گندم کاشته بود اما وقتی خوشه ها زرد شدند و موقع برداشت بود یک شب آنها را آتش زدند و تنها یک زمین سیاه برای کشاورز باقی ماند.

سرآسیاب فرسنگی در کرمان، فرسنگ‌ها دور از خدمات

جوی آب و مامنی برای مخلان نظم

در حاشیه مناطق مسکونی و کشاورزی هم همانند قدیم آب روان در جوی ها جاریست؛ پاییز که می شود برگ های زرد چنارها، خسته و عریان از یک سال تماشای عابران، خودشان را به شنا دعوت می کنند و چه مناظر بدیع و زیبایی که نمی آفرینند. هرچند بزرگترین مزیت سرآسیاب فرسنگی آب و هوای خوب و آب روان است اما همین موضوع نیز از نظر برخی اهالی، گاهی به معضلی برای محله تبدیل می شود زیرا به مامنی برای حضور افرادی می انجامد که برای خوشگذرانی خودشان، زمینه ایجاد مزاحمت برای دیگران را فراهم می کنند.

در برخی از محله ها خانه ها نیز کنار مزارع هستند و به نحوی مرز و جدایی آنچنانی میان مناطق مسکونی و زمین های کشاورزی وجود ندارد؛ در برخی کوچه ها درختان چنار بلند وجود دارد که انتهای آنها به زمین های کشاورزی می رسد. برخی اهالی می گویند (عموما در فصل غیرسرد) شب ها جوانان از شهر کرمان به اینجا می آیند و گاهی مواد مصرف می کنند یا گاهی هم با نوشیدنی ها کار دست خودشان می دهند و هر هفته عمدتا شاهد دعوای بین آنان هستند.

آقای حسینی از اهالی سرآسیاب فرسنگی به خبرنگار ایرنا می گوید: منطقه به قدری ناامن شده که به پسرانم اجازه نمی دهم بیرون بازی کنند؛حتی چند هفته پیش یک بچه در این محله گم شده بود.

سرآسیاب فرسنگی در کرمان، فرسنگ‌ها دور از خدمات

پارک های اندک اما پر آسیب

الهه دهقانی یکی از ساکنان خیابان شهیدان ماهانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: یکی از مشکلات ما در این محله نبود فضای امن تفریحی برای فرزندانمان است، چند پارک داریم اما امنیت نداریم، من شخصا جرات نمی کنم فرزندم را به این پارک ها ببرم، پارک هایی که برای کودکان مناسب نیست و رفتن به آنجا آسیب های اجتماعی بیشتری را به همراه دارد.

وی با تاکید بر نبود اماکن فرهنگی در این محله، تاکید کرد: علاوه بر مجموعه های تفریحی مجموعه های فرهنگی هم همانند خانه فرهنگ و مجموعه های آموزشی فرهنگی در این محله کم است، با وجود اینکه این محله قدیمی است و میراث فرهنگی و آثار تاریخی زیبا و زیادی دارد اما رسیدگی درستی ندارد.

خانم دهقانی معتقد است که برای مدرسه خوب، محل تفریحی خوب، کلاس های ورزشی و آموزشی باید مسافت نصف شهر را طی کند.

برخی از اهالی هم مدعی هستند که آمار سرقت ها در این منطقه زیادتر است.

شهرداری: ۳ بوستان ایجاد می شود

در همین زمینه با شهردار منطقه ۴ شهر کرمان به گفت و گو نشستیم، وی نیز با تایید اینکه سرانه فضای سبز در منطقه سرآسیاب نسبت به بقیه مناطق کمتر است گفت: این مشکل به این دلیل است که زمینی با کاربری فضای سبز که در اختیار شهرداری کرمان باشد، نداریم.

علی عسکری افزود: اخیرا با پیگیری هایی که اهالی داشتند سه سایت را برای فضای سبز در نظر گرفتیم؛ اولین محل، دور میدان اول سرآسیاب معروف به میدان حسین خانی است که کار طراحی آن انجام شده و حدود ۲ هزار و ۵۰۰ متر تا سه هزار متر است و کار جدول گذاری آن بزودی انجام می شود.

وی ادامه داد: یک پارک به نام پارک المهدی حدود ۲.۵ هکتار در این محدوده وجود دارد و پیگیریم تا کارهای حقوقی آن را بزودی انجام دهیم چون کاربری آن بتازگی به فضای سبز تغییر پیدا کرده، کاربری و ساخت پارک را انجام دهیم.

شهردار منطقه چهار با اشاره به زمین ۷۰ هکتاری در اطراف قبرستان سرآسیاب گفت: این زمین پشت کوه های صاحب الزمان (عج) قرار می گیرد که ظرفیت خیلی خوبی است، همچنین خوشبختانه یک خیر برای ایجاد فضای سبز و درختکاری اعلام آمادگی کرده و امیدواریم هرچه زود تر مراحل آن انجام شود.

پمپ بنزین نداریم

ساکنان سرآسیاب فرسنگی همچنین از نبود پمپ بنزین در داخل این منطقه گلایه داشتند که البته با این پاسخ خبرنگار ایرنا مواجه شدند که احداث پمپ بنزین براساس استانداردهای مشخص یا فواصل تعیین شده است اما این اهالی می گویند در این حوالی و باتوجه به جمعیت نیاز به احداث پمپ بنزین هست.

شهردار منطقه چهار نیز در پاسخ به این مطالبه و درباره نبود پمپ بنزین در این منطقه گفت: باید با شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی هماهنگ شود و اگر آنها صلاح بدانند باید توسط یک سرمایه گذار انجام شود.

زباله هایمان جمع آوری نمی شود

کوچه های محله سرآسیاب اغلب خاکی هستند و با عبور خودروها همیشه گرد و خاک بلند است؛ همچنین ساماندهی مخروبه ها و زمین های بلاتکلیف و زباله هایی که ریخته می شود باعث تجمع سگ های بلاصاحب می شود که بر مشکلات اهالی می افزاید.

اهالی می گویند زباله ها در کوچه ها یا خیابان های فرعی یا جمع نمی شود یا دیر به دیر جمع می شود؛ اگرچه شهرداری مدعی است که زباله ها را جمع می کند.

الهه دهقانی ساکن در این منطقه به جمع آوری زباله ها اشاره کرد و گفت: گاهی وقت ها زباله ها جمع آوری نمی شوند، روی هم تلنبار می شود و بیماری هایی مثل سالک را برای ساکنان به دنبال دارد.

این شهروند مستنداتی را از محله و کوچه شان به خبرنگار ایرنا نشان داد که حاکی از آن است برخی افراد از محله های دیگر زباله هایشان را جلو خانه او و در کوچه شان می گذارند، می گوید:  گاهی می ترسیم به زباله ها دست بزنیم برخی کیسه ها بزرگ هستند و بوی بدی می دهند.

مدیریت نخاله ها ساماندهی شود

علی صفری از ساکنان این محل نیز می گوید: هر کسی در شهر هر نخاله ای دارد در این منطقه می ریزد؛ نخاله ریزی خیلی زیاد شده و سازماندهی هم ندارد. یک زمان آمدند و یک جای دورتر از منطقه مسکونی گودال بسیار بزرگی درست کردند تا همه نخاله ها را آنجا بریزند و این موضوع جای امیدواری بود اما دیگر نفهمیدیم چه اتفاقی افتاد و رها شد.

این شهروند خواهان کاهش مدت زمان جمع آوری زباله مثل سایر نقاط شهر در این منطقه شد.

به گفته وی، مخروبه های زیادی در این محله باید ساماندهی شوند.

شهروندان ساعت جمع آوری زباله را به یاد داشته باشند

این در حالی است که شهردار منطقه ۴ می گوید زباله ها در این منطقه مرتب جمع آوری می شود؛ عسکری با بیان اینکه یکی از مشکلات جمع آوری زباله در محله سرآسیاب رعایت نکردن ساعت جمع آوری است، تاکید کرد: ساعت جمع آوری زباله اطلاع رسانی و بنرهایی نیز نصب شده اما وقت و بی وقت زباله ها را بیرون می‌‎گذارند در حالی که مرتبا جمع آوری زباله انجام می شود.

وی بیان کرد: از شهروندان می خواهیم در صورت بروز مشکل در  جمع آوری زباله مراتب را به شماره ۱۳۷ یا شهرداری منطقه ۴ اعلام کنند.

به گفته عسکری، تنظیف و جارو کوچه های آسفالت در دستور کار است و مرتب انجام می شود اما امکان این کار در کوچه های خاکی نیست و زباله ها نیز در همه نقاط جمع آوری می شود.

سرآسیاب فرسنگی در کرمان، فرسنگ‌ها دور از خدمات

شهردار منطقه ۴ همچنین با تاکید بر اینکه پیگیر مطالبات مردم در این محله خواهیم بود، در خصوص آسفالت معابر بیان کرد: لکه گیری آسفالت هم بزودی شروع خواهد شد و آسفالت را هم با توجه به دستور شهردار در نهضت آسفالت از سرآسیاب آغاز می شود، معابری که پروژه فاضلاب در آنها انجام شده باشد آسفالت خواهند شد.

این مسئول به مجموعه فرهنگی ورزشی در سرآسیاب فرسنگی نیز اشاره کرد و گفت: یک زمین بسیار خوبی در آن منطقه است که برای زمین ورزشی قابل استفاده است و برای ورزش در اختیار مردم محله قرار گیرد.                                                                     

وی در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر نبود امنیت در محله هایی که جوی آب دارد و ایجاد مزاحمت در آن مناطق گفت: این موارد را حتما به نیروی انتظامی اعلام می کنیم تا رسیدگی ها را بیشتر شود البته ما خود نیز پیگیر خواهیم بود تا در آن مناطق روشنایی را افزایش دهیم تا این گونه مشکلات کمتر شود.

آسفالت خیابان های سرآسیاب کلید خورد

شهردار کرمان دوشنبه ۲۲ آذر۱۴۰۰ در صحن علنی شورای شهر از آغاز آسفالت معابر محله سرآسیاب و شهید همت خبر داد و گفته قرار است حدود ۹۰ هزار مترمربع در این محدوده پس از اجرای پروژه‌ فاضلاب اجرا می شود.

سعید شَعرباف تبریزی گزارشی در این باره ارائه داد و گفت: در زمینه آسفالت معابر با پیمانکار قرارداد بسته ایم و نیاز است بخشی از اعتبار این طرح به صورت نقدی پرداخت شود که با تامین مالی طی ۲ هفته تمام وقت مشغول به کار است و کار از محله سرآسیاب و شهید همت آغاز و در مجموع حدود ۴۰ هزار متر مربع در شهرک شهید همت آسفالت خواهد شد.

شهردار کرمان تصریح کرد: برای اجرای طرح فاضلاب محله سرآسیاب نیز هماهنگ شده که اصرار بود اول فاضلاب و بعد آسفالت انجام شود اما با پیگیری های انجام شده مجوز آن صادر شد و بعد از انجام فاضلاب ۵۰ هزار مترمربع آسفالت در این محل انجام می شود.

وی در خصوص منطقه سرآسیاب فرسنگی نیز گفته بود که سرآسیاب در اکثر سرانه‌های خدماتی بسیار ضعیف‌تر از سایر مناطق شهر کرمان است.

اجرای فاضلاب سرآسیاب سرعت می گیرد

معاون حمل و نقل و امور زیر بنایی شهراری کرمان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به آسفالت ۵۰ هزار متر مربع از محله سرآسیاب فرسنگی گفت: با توجه به اینکه حفاری فاضلاب صورت نگرفته بود از ما خواستند دست نگه داریم و پس از حفاری ها آسفالت را انجام دهیم.

مهدی نیکویی افزود: ۲ هفته قبل هم با مسئولان طرح فاضلاب بازدید از منطقه داشتیم و مجوزهای فاضلاب را حتی ۲ برابر کردیم؛ از آنان خواستیم پیمانکاران را ۲ برابر کنند که سریعتر مشکل فاضلاب حل شود و پس از آن بتوانیم آسفالت را بسرعت انجام دهیم.

وی با اشاره به تعهدات شرکت آب و فاضلاب گفت: قول مساعد دادند تا پیمانکاران را ۲ برابر کنند، ما به این شرکت یکسری از معابر با اولویت را اعلام کردیم.

خطر سیل در سرآسیاب

شهرداری کرمان چندی پیش در وب سایت خود نوشته بود که خطر سیلاب محله سرآسیاب را تهدید می کند. دبیر وقت ستاد مدیریت بحران شهرداری کرمان در این زمینه به خبرنگار شهرداری گفته بود: قسمت جنوب کوه صاحب‌الزمان و شمال سرآسیاب تا خیابان اصلی سرآسیاب در معرض خطر سیلاب قرار دارد.
محمدرضا عسکری که اینک ( زمان مخابره گزارش) مدیریت پیشیگری از تخلفات شهری شهرداری کرمان را برعهده دارد افزوده بود: در صورت بارندگی شدید و با در نظرگرفتن شیب تند کوه و آبی که همیشه در اثر بارندگی از بالا دست از محله‌ سرآسیاب عبور می‌کند، این احتمال وجود دارد که در صورت شدت بارش‌ها، سیلاب ایجاد و خطر جانی و مالی شدیدی به مردم وارد شود.

پر شدن معدن شن و ایجاد سازه‌های غیراستاندارد
دبیر وقت ستاد مدیریت بحران شهرداری کرمان با اشاره به خدمات احتمالی معادن شن خاطرنشان کرد: در گذشته معدن شنی در منطقه‌ سرآسیاب وجود داشته که این معدن به شکل حوضچه‌ای عمل می کرده و موجب می شده آب‌های روان در آن جمع شود و جاری نشود اما هم اکنون معدن شن پر شده و مردم نیز بدون کسب مجوز بخصوص زمانی که سرآسیاب روستا تعریف می شده است، روی زمین سست و خاک ونخاله ها به شکل غیراستاندارد خانه ساختند.
عسکری معتقد است: اینک در مسیر حرکت سیلاب در منطقه سرآسیاب، به شکل نامطلوبی سازه‌هایی فاقد استحکام ساخته شده اند که اغلب آنها فاقد استاندارد هستند.
این درحالی است که شهردار سابق کرمان، مهران عالم زاده سال گذشته از ایمن سازی بند خاکی ده‌بالا در کرمان توسط شهرداری خبر داده و گفته بود: باوجود اینکه شهرداری وظیفه‌ای برای خدمت‌رسانی به خارج از محدوده شهر ندارد اما برای ایجاد امنیت روانی شهروندان کرمانی، سد خاکی ده‌بالا را ایمن‌سازی کردیم تا در بارش‌های روزهای آتی، نگرانی از جهت هجوم سیلاب احتمالی به شهر کرمان از سمت سرآسیاب نداشته باشیم.

مسیر کامیون های معادن شن تغییر می کند

معاون حمل و نقل و امور زیر بنایی شهرداری کرمان البته معتقد است: در آنجا چند معدن شن وجود دارد که درصدد صدور مجوز برای تغییر مسیر کامیون ها از بلوار شهیدان ماهانی به بلوار امام صادق هستیم تا کامیون ها از مسیر شهری تردد نکنند.

سرآسیاب فرسنگی در کرمان، فرسنگ‌ها دور از خدمات

میراث: سرآسیاب حکم باغ شهر را دارد

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان نیز درباره وضعیت بناهای تاریخی این منطقه گفت: محله سرآسیاب از محله های قدیمی حائز اهمیت در کرمان است و به نوعی حکم باغ شهر را دارد.

مجتبی شفیعی افزود: ۲ خانه تاریخی مهم به نام های باغ سالار کلانتر و باغ سردار در این منطقه وجود دارد و راه اندازی این باغ ها برای گردشگری این منطقه رونق به ارمغان خواهد آورد.

وی با تاکید بر اینکه مرمت باغ از سال ۹۹ آغاز شده اذعان کرد: کار را با اعتبار ملی آغاز کردیم و دیگر اعتبار نداشتیم و اوقاف کار را ادامه داد؛ یکسری تغییرات در متولی داشتند و هم اکنون کارهای اداری آن در حال انجام است.

به گفته شفیعی، تاکنون ۷۰ درصد کارهای عمارت انجام شده و ما نیز در این کار ناظر هستیم؛ مشروط بر تامین مالی چهار ماهه این پروژه انجام می شود.

قدمت این خانه ها به دوره ی قاجار بر می گردند.

به گزارش ایرنا مشکلات موجود در این منطقه درحالی است که طی سال های گذشته هم رسانه ای شده و همچنان برخی از آنها به زعم اهالی باقی هستند؛ لذا ضرورت دارد که با نظارت بهتر رسیدگی و خدمات رسانی به این منطقه در دستور کار متولیان قرار گیرد تا شهروندان احساس نکنند در خدمات رسانی به شهر کرمان بین محله های مختلف آن، نگاه های متفاوتی وجود دارد.

اگرچه مسئولان شهری در مصاحبه با رسانه ها این تفاوت رویکرد و نگاه را نمی پذیرند اما آنچه اهمیت دارد اینکه این انگاره در ذهن مردم چگونه است زیرا آنان در آنجا زندگی می کنند و با مسائل گریبانگیر هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha