به گزارش ایرنا، اهمیت سینما و تماشای فیلم، در توسعه فرهنگی یک جامعه غیرقابل انکار است. قدرتی که یک فیلم کوتاه چند دقیقهای در انتقال مفاهیم و نهادینه کردن آن دارد، ساعتها سخنرانی و شرح موضوع نمیتواند داشته باشد. به عبارتی، پرداختن مادی و معنوی به سینما، پسانداز فرهنگی و تلاش برای ارتقای فرهنگی آن است.
در این بین، جشنواره فیلم فجر، فرصتی مناسب برای تماشای جدیدترین فیلمهای کشور است که هرسال مورد استقبال اقشار مختلف جامعه است و از شیرینی آن، شنیدن نقد و نظرات مثبت و منفی مخاطبان بعد از تماشای فیلم در ورودی تالار سینما است.
چهلمین جشنواره فیلم فجر، میزبان ۲۲ فیلم است که از این تعداد، ۱۶ فیلم از روز جمعه ۱۵ بهمن تا جمعه آینده ۲۲ بهمن در سمنان نمایش داده میشود. برای اطلاع از برنامه نمایش ۱۶ فیلم جشنواره فجر در سمنان، اینجا کلیک کنید.
«خائن کشی»، روایتی از رفاقت و مردمداری
«خائن کشی» نام تازهترین ساخته مسعود کیمیایی، فیلمی است درباره رفاقت که در دهه ۳۰ و ۴۰ شمسی روایت میشود. این اثر، قسمتی از زندگی مهدی بلیغ سارق و کلاهبردار ایرانی را روایت میکند و گذری هم به ماجرای ملی شدن صنعت نفت میزند. در این فیلم، داستان دزد تیرخوردهای روایت میشود که به دام پلیس افتاده و پیش از رفتن به زندان تمام داراییاش را به دوست صمیمیاش میسپارد. در نهایت دوستش به او خیانت میکند و همین ماجرا سبب میشود تا برای محاکمه رفیق خائنش از زندان فرار کند و این آغاز ماجرایی تازه است.
همچنین در این فیلم گروهی قصد دارند در روزی که قرار است بعدازظهر کسوف بشود و تهران در روز، شب شود و دوباره به روز برگردد از بانک ملی دزدی کنند. مهدی، شاهرخ، گیو، اطلس، دزدان ظاهری بانک هستند اما این پول را برای قرضه ملی محمد مصدق میخواهند.
«خائنکشی»، در بهمن۹۹ جلوی دوربین رفت و با هنرنمایی مهران مدیری، فرهاد آئیش، سام درخشانی، الهام حمیدی، امیر آقایی، اندیشه فولادوند، پردیس پورعابدینی، پولاد کیمیایی، حمیدآذرنگ، رضا یزدانی، سارا بهرامی، نرگس محمدی، پانته آ بهرام، نسیم ادبی، فریبا نادری و شکیب شجره، یکی از پربازیگرترین فیلمهای سال ۱۴۰۰ به شمار میآید.
مسعود کیمیایی علاوه بر کارگردانی، نویسندگی این اثر را نیز انجام داده و علی اوجی نیز تهیه کننده آن است.
«لایههای دروغ»، روایتی از زندگی حادثهای یک آتشنشان
«لایههای دروغ»، اولین ساخته مشترک ایران و فنلاند، فیلمی به کارگردانی رامین سهراب و تهیهکنندگی محسن صرافی در ژانر حادثهاست. این فیلم به روایت بخشی از زندگی آتش نشانی میپردازد که در یک سانحه زندگی فردی را نجات میدهد و سپس اتفاقاتی برای وی رخ می دهد. هنوز جزئیات زیادی از داستان این فیلم منتشر نشده است اما تهیه کننده میگوید فیلمنامه نهایی این فیلم بر اساس و الگوی سریال «فرار از زندان» نوشته شده و در محوریت قصه شاهد ربوده شدن دختری هستیم که برادر او به کمکش می رود.
پیشتولید این فیلم از سال ۲۰۱۷ آغاز شد اما به دلیل حوادثی که در میانه فیلمبرداری پیش آمد، تولید این فیلم طولانی شد. به گفته کارگردان، بخش اول فیلم «لایههای دروغ» سه سال پیش فیلمبرداری شد. بعد از ضبط بخشی از فیلمبرداری در فنلاند و ایران، سهراب سر صحنه فیلمبرداری دچار شکستگی شدید از ناحیه پا شد و در نهایت ساخت فیلم امسال به پایان رسید.
نویسندگی فیلمنامه این اثر سینمایی را سهراب،امیرحسین ماکویی، سامی لولایاینه و کریستوفر لارسن بر عهده داشتند. «لایههای دروغ»، نخستین تجربه کارگردانی رامین سهراب در ایران است و علاوه بر خود او، جسیکا ولف، نادر فلاح، کامران تفتی، مجید سعیدی، ارسلان قاسمی، ونوس کانلی و میلاد میرزایی جلوی دوربین رفتهاند.
«ملاقات خصوصی»، روایتی عاشقانه از داستانی واقعی
فیلم «ملاقات خصوصی»، روایتگر داستانی عاشقانه بین یک معلم زبان در زندان و دختر عطاری در پایین شهر، به کارگردانی «امید شمس»، تهیهکنندگی «امیر بنان» و نویسندگی امید شمس، بهمن ارک و علی سرآهنگ است. به گفته کارگردن،درونمایه این فیلم حدود سه سال پیش طی ساخت مستندی در زندان و در گفت و گو با خانمی در زندان «کچویی» پیدا شد.
داستان فیلم ملاقات خصوصی از یک شهر کوچک آغاز میشود. پروانه دختری است که پدرش به زندان افتاده و برادرش ایمان که زمانی در مسابقات مردان آهنین جولان میداده حالا یک بدهکار فراری است. او در عطاری پدرش کار میکند و با پدرش در زندان به طور مخفیانه در ارتباط است. این ارتباط مخفیانه از طریق گوشی یکی از همبندان پدرش یعنی شخصی به اسم فرهاد صورت میگیرد. فرهاد و پروانه گهگاه بخاطر برخی مسائل بایکدیگر حرفهای کوتاهی میزنند و در نهایت فرهاد عاشق پروانه میشود.
بازیگران اصلی این فیلم پریناز ایزدیار و هوتن شکیبا هستند و در کنار آنان، ریما رامینفر، رؤیا تیموریان، سیاوش چراغیپور، نادر فلاح، پیام احمدی نیا، شیرین آقا کاشی و حسین پارسایی هنرنمایی میکنند.
«ماهان»، فیلمی برای امیدواری
«ماهان»، اولین تجربه فیلمسازی حمید شاهحاتمی است که نویسندگی آن را نیز بر عهده دارد. این فیلم روایت زندگی یک بازیگر تئاتر است که پس از مدتها میتواند نقش اصلی یک نمایش را روی صحنه ایفا کند، اما بیماری سرطان مسیر زندگی او را دستخوش تغییرات جدی می کند. او به همراه همسرش، آفرین، به تجویز دکتر معالجش سفر چند روزهای را آغاز میکند، اما اتفاقات این سفر نگاه ماهان را نسبت به زندگی و مرگ تغییر میدهد.
علی شاهحاتمی، کارگردان قدیمی سینما و تلویزیون و پدر کارگردان «ماهان» نیز تهیهکنندگی این فیلم را برعهده دارد. وی در خصوص این اثر میگوید: فیلمنامه سینمایی «ماهان» بر اساس یک ماجرای واقعی نوشته شده و حرف اصلی آن امید دادن به انسانهاست.
همایون ارشادی، رامین ناصرنصیر، نگار جوکار و وحید رحیمیان از جمله بازیگران این فیلم هستند.
«مرد بازنده»، داستان قتلی که پرده از رازهای دیگر برمیدارد
«مرد بازنده» تازهترین ساخته محمدحسین مهدویان با تهیهکنندگی مشترک کامران حجازی و امیر بنان است.فیلمنامه «مرد بازنده» براساس طرحی از حسین حسنی توسط ابراهیم امینی، حسین حسنی و محمدحسین مهدویان به نگارش درآمده است.
در داستان این فیلم، احمد خسروی مسئول رسیدگی به پروندههای مشکوک به قتل میشود و بیمهابا به دنبال یافتن قاتل است؛ به طوری که حتی زندگی خصوصی او در ارتباط با فرزندانش نیز دچار مخاطراتی میشود. در این تلاش بی وقفه و در شرایطی که باور دارد که به نتیجه نزدیک است، با شگفتی متوجه میشود پشت پرده این قتل رازگونه، راز دیگری وجود دارد و به سرنخهایی دست مییابد که به کشف شبکه فساد اقتصادی میرسد.
جواد عزتی، رعنا آزادیور، بابک کریمی، آناهیتا درگاهی، مهدی زمین پرداز، مجید نوروزی، امیرحسین هاشمی، امیر دژاکام، سجاد بابایی، منوچهر علیپور، شبنم قربانی، ونوس کانلی، ملیکا پازوکی نیز در این فیلم هنرنمایی میکنند.
«هِناس»، تلاشهایی زنانه برای حفظ یک خانواده
«هِناس» (صورت فلکی) فیلمی به کارگردانی حسین دارابی در ژانر زندگینامه است که نویسندگی آن را احسان ثقفی و مهدیه عیناللهی و تهیهکنندگی آن را محمدرضا شفاه بر عهده دارند.
این فیلم روایتگر ماجرایی عاشقانه در تلاطم یک زندگی است؛ به نوعی روایتگر قصه زنی است که زندگیاش را در آستانه فروپاشی میبیند و به دلیل مورد تهدید قرار گرفتن خانوادهاش، دچار تشویقها و نگرانی های درونی میشود و در عین حال، عاشقانه برای بیرون کشیدن زندگیاش از تشویش و تلاطم تلاش میکند.
مریلا زارعی و بهروز شعیبی زوج اصلی هناس و وحید رهبانی، سیاوش طهمورث، سولماز غنی، امین میری، علیرضا نایینی و بازیگر خردسال کوثر حیدری سایر بازیگران این فیلم هستند.
نگاهی تازه به انسان و مرگ در «بدون قرار قبلی»
«بدون قرار قبلی» نیز نام فیلمی به کارگردانی بهروز شعیبی، و ششمین فیلم سینمایی وی در مقام کارگردان است. فیلمنامه این اثر توسط فرهاد توحیدی و مهدی تراببیگی با نگاهی به یکی از داستانهای مصطفی مستور نوشته شده است و تهیهکننده آن نیز محمود بابایی است.
در داستان این فیلم، دکتر یاسمین لطفی که در ۶ شش سالگی به آلمان مهاجرت کرده است ، اکنون با مرگ پدر ناچار است پس از۳۰ سال به همراه پسر ۶ سالهاش که مبتلا به اوتیسم است، به ایران بازگردد. او شناختی از پدرش ندارد و میراثی که پدر برایش گذاشته، باعث تعجب او میشود. اقامت کوتاه و ناخواسته او در زادگاه پدر و دیدار با کسانی که پدرش را میشناسند، او را به درک تازهای از انسان و مفهوم مرگ میرساند.
پگاه آهنگرانی، الهام کردا، مصطفی زمانی، و صابر ابر در این فیلم ایفای نقش میکنند.
بیرانوند چگونه «بیرو» شد؟
فیلم سینمایی «بیرو»، سومین فیلم سینمایی مرتضی علی عباس میرزایی و به تهیه کنندگی مجید برزگر روایتی از زندگی علیرضا بیرانوند دروازه بان تیم ملی فوتبال ایران از دوران کودکی تا ورود به فوتبال حرفه ای و عضویت در تیم ملی فوتبال ایران است.
حسین بیرانوند، رضا داوودنژاد، سیاوش چراغیپور، سعید داخ، صحرا اسدالهی، محمد علیمحمدی، سهیل قنادان، مهدی زمین پرداز، ستایش تارانی، سارا والیانی، ابوذر فرهادی، مبین بهاروند، محمد نیکبخت، مجید پتکی، مهران نائل، محمد عسگری، امین میری، مرتضی تقیزاده، وحید نفر، حامد نساج، علیرضا جلیلی، بازیگران این فیلم هستند.
«شب طلایی»، روایت روابط پیچیده در یک خانواده
«شب طلایی» اولین فیلم سینمایی بلند یوسف حاتمیکیا در مقام کارگردان و نویسنده است. پدرش ابراهیم حاتمیکیا، کارگردان نامآشنای سینمای ایران نیز تهیهکنندگی این فیلم را بر عهده دارد.
شب طلایی به موضوع روابط پیچیده درون یک خانواده میپردازد که در دوران کرونا با بحرانی جدی مواجه میشوند. در خانه قدیمی مادربزرگ، همه دور هم جمع شدهاند تا برای مادربزرگ جشن تولد بگیرند. همه چیز به خوبی پیش میرود تا زمانی که داماد خانواده سر میرسد و طلایش را میخواهد که چندین وقت قبل به امانت در خانه مادربزرگ گذاشته بود. با یک جست و جوی ساده مشخص میشود شمش طلا در خانه نیست و این ماجرا، آغازگر تنشی بزرگ در بین اعضای خانواده است. تمام افرادی که حضور دارند انگیزه هایی برای برداشتن شمش طلا دارند و به مرور بحران پیچیده تر می شود.
حسن معجونی، مریم سعادت، یکتا ناصر، بهناز جعفری، مسعود کرامتی، سوگل خلیق، علی باقری و سینا رازانی از بازیگران این فیلم هستند.
در «موقعیت مهدی»، شهید باکری بدون برادر به خانه باز میگردد
«موقعیت مهدی» نیز به کارگردانی و نویسندگی هادی حجازی فر و با با تهیهکنندگی حبیب والینژاد، بخشی از زندگی شهید مهدی باکری را روایت میکند. حجازی فر علاوه بر کارگردانی و تهیهگنندگی این فیلم، ایفای نقش شهید باکری را نیز برعهده دارد.
در داستان این فیلم، شهردار ارومیه بعد از شماتتهای یک پیرزن سیلزده، خدمت را نه در شهرداری که در بازگشت به سپاه و عزیمت به جبهه میبیند. مهدی پیش از اعزام، به خواستگاری صفیه رفته، مراسم ساده ازدواجشان را هم برگزار میکند. مهدی، فرمانده لشکر ۳۱ عاشورا از برادر کوچکترش حمید میخواهد با وجود مشکلاتی که برایش پیش آمده به منطقه برگردد و در کنار او باشد. حمید میپذیرد و همراه میشود. اکنون بعد از عملیات خیبر، مهدی باید تنها به خانه برگردد.
ژیلا شاهی، وحید حجازیفر، معصومه ربانینیا، وحید آقاپور و روحالله زمانی نیز از دیگر بازیگران این فیلم هستند.
«شادروان» روایت هزینههای مرگ ناگهانی پدر
«شادروان»، فیلمی به نویسندگی و کارگردانی حسین نمازی و با تهیه کنندگی عباس نادران است.
در داستان این فیلم، نادر پس از مرگ ناگهانی پدرش، باید تمام مخارج آیسییو و کفن و دفن او را پرداخت کند. خانواده او که در حاشیه شهر زندگی میکنند درآمدی جز فروش سبزی ندارند. در این میان فامیل و بستگان که در جریان خبر فوت بزرگ فامیل قرار گرفتهاند برای برگزاری مراسم از شهرستان سرازیر شدهاند. اکنون نادر که درگیر عشق آهو و در شرف ازدواج با اوست، باید علاوه بر فراهم کردن پول کفن و دفن و پذیرایی از فامیل، تکلیف ازدواج با آهو را نیز مشخص کند.
کارگردان درباره این فیلم میگوید: «اگرچه ممکن است «شادروان» به لحاظ حال و هوا و جنس شوخیهایش نزدیک به «اجارهنشینها» و به لحاظ گرمای خانواده و ارتباط همسایهها با یکدیگر شما را یاد «مهمان مامان» بیندازد اما شبیه هیچ فیلمی نیست و به شدت شبیه خودش است.»
بازیگران این فیلم، سینا مهراد، نازنین بیاتی، گلاره عباسی، بهرنگ علوی، رویا تیموریان هستند.
روزمرگیهای متفاوت یک دامپزشک، همزمان با «برف آخر»
«برف آخر» فیلمی به کارگردانی امیرحسین عسگری و نویسندگی عسگری، میرمحمد عبدی و سید حسن حسینی، درباره زندگی یوسف، رئیس اداره دامپزشکی یک شهر کوچک در شمال کشور است. او روزها به گاوداریها سرکشی میکند و شبها به شکار گرگ میرود. یوسف که حمله گرگها به گاوداری را دلیل آتشسوزی آنها میداند از روی نفرت گرگها را شکار میکند. به واسطه گرگی زخمی، او با رعنا آشنا میشود که برای رهاسازی و کنترل جمعیت گرگها به آن منطقه آمده است.
تهیهکننده این فیلم حسن مصطفوی و بازیگران آن امین حیایی، لادن مستوفی، مجید صالحی، نوشین مسعودیان، صادق ملک، امیر مشهدی عباس، امیرعباس رودگر صفاری و مهدی مهربان هستند.
تحقق رویای بازیگری با ایزوله شدن در «شهرک»
فیلم سینمایی «شهرک» نیز به نویسندگی و کارگردانی علی حضرتی و تهیهکنندگی علی سرتیپی، از دیگران فیلمهایی است که در قالب چهلمین جشنواره فیلم فجر، در سمنان اکران میشود.
این فیلم به داستان جوانی علاقمند به بازیگری میپردازد که در تست یک فیلم سینمایی بزرگ قبول میشود و برای پیوستن به این پروژه و رسیدن به آرزوی خود، یعنی بازیگر شدن، باید شرایط ویژه و تمرینهای روحی و روانی گروه بازیگران در شهرکی ایزولهشده را بپذیرد .
ساعد سهیلی، ساقی حاجیپور، مهتاب ثروتی، شاهرخ فروتنیان در این فیلم هنرنمایی میکنند.
«بیرویا»، مواجهه رازآلود رویا با زنی بیهویت
«بی رویا»، نام فیلمی در ژانر معمایی و با فضایی رازآلود، به نویسندگی و کارگردانی آرین وزیردفتری است. تهیهکنندگی این به صورت مشترک بر عهده سعید سعدی و هومن سیدی بوده است.
این فیلم سینمایی قصهای درباره هویت را روایت میکند. در داستان آن، رویا و بابک زوجی جوان هستند که قصد مهاجرت از ایران دارند. ۲ هفته پیش از مهاجرت، رویا با دختری بینام و نشان مواجه میشود. حضور دختر در زندگی آنها به اتفاقاتی عجیب منجر میشود و به تدریج هویت رویا، دچار دگرگونی میشود.
طناز طباطبایی، صابر ابر و شادی کرم رودی بازیگران بیرویا هستند.
روایت ایثار «دسته دختران» در خانه به خانه خرمشهر
دسته دختران فیلمی به کارگردانی منیر قیدی، راوی مقاومت و ایثار زنان در روزهای پرتلاطم ابتدایی جنگ است و با بازسازی نبرد خانه به خانه خرمشهر، اولین تصویر زنده از آن مقاومت را با نگاهی زنانه خلق کرده است.
سقوط خرمشهر نزدیک است. زنانی از خاستگاههای اجتماعی مختلف و با انگیزههایی متفاوت، تصمیم میگیرند شهر را رها نکنند، بمانند و بجنگند؛ چیزی که در آن فضا و فرهنگ مردانه و در دل واقعیت خشن و بیرحم جنگ به شدت غیرقابل باور و پذیرش است.
نویسندگی این فیلم را قیدی با همراهی میلاد اکبرنژاد و ابراهیم امینی نوشته است. بازیگران آن، نیکی کریمی، پانتهآ پناهیها، فرشته حسینی، هدی زینالعابدین، صدف عسگری، حسین سلیمانی، یاسین مسعودی، محمد صدیقیمهر و مهدی حسینینیا هستند.
بعضی آدمها بر «ضدِّ» هدفی هستند که وانمود میکنند در پی آنند
فیلم سینمایی «ضد» نیز به کارگردانی امیرعباس ربیعی و نویسندگی حسین تراب نژاد در ژانر سیاسی ساخته شده است.
ماجرای این فیلم در بستر التهابات کشور بعد از انقلاب اسلامی در تابستان سال ۱۳۶۰ میگذرد. در خلاصه داستان آن آمد است: بعضی آدمها میتوانند بر «ضدِّ» هدفی باشند که همه میپندارند در خدمت آن هستند. این «ضد» میتواند حذف یک نفر یا یک ملت باشد.
در این فیلم، جوانی ۳۰ ساله به نام سعید، از نیروهای حراست حزب جمهوری اسلامی است. پس از زخمی شدن، در ماجرای ۱۴ اسفند ۵۹ دانشگاه تهران، راهی بیمارستان میشود و در آنجا با بیتا مواجه میشود
بازیگران این فیلم، مهدی نصرتی، لیلا زارع، نادر سلیمانی، لیندا کیانی، مهشید جوادی، مجید پتکی، روزبه رئوفی، عماد درویشی، شیرین آقاکاشی و جواد خانی هستند و تهیهکنندگی آن را محمدرضا شفیعی برعهده داشته است.
برای خرید بلیط تماشای فیلمهای جشنواره فجر به سامانه ایران تیک مراجعه کنید.
نظر شما