به گزارش ایرنا، وضعیت کمآبی در استان اصفهان مدتهاست که دیگر بر کسی پوشیده نیست و به یکی از مشکلات اساسی این خطه تبدیلشده است و وضعیت کمبود منابع آبی در سالهای اخیر بهشدت بیشتر افزایشیافته است تا جایی که بعضیاوقات تأمین آب شُرب نیز با اختلال روبهرو میشود.
تنش آبی استان اصفهان سبب خشک شدن متعدد رودخانه زایندهرود و افزایش پدیدههای مخرب همچون فرونشست زمین، ریز گردها و دیگر معضلات زیستمحیطی شده است.
یکی از راهکارهایی که میتواند وضعیت آبی در این دیار را تا حدودی بهبود بخشد اجرای طرحهای انتقال آب است، از همین رو اجرای طرحهای مختلف تأمین آب در دستور کار مسوولان قرار گرفت که تأمین آب از خلیجفارس و دریای عمان و انتقال آن به استانهای که بیشترین مشکلات رادارند نمونهای از آن است.
با اجرای این طرحها که درمجموع با لولهگذاری به طول سه هزار و ۷۰۰ کیلومتر، آب خلیجفارس و دریای عمان را به هفت استان هرمزگان، کرمان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، یزد، اصفهان و سیستان و بلوچستان منتقل میکند ۱۲۸ هزار میلیارد تومان اعتبار پیشبینیشده و بر اساس اعلام متولیان، این طرحها برای ۷۰ هزار نفر ایجاد اشتغال خواهد کرد.
پروژه انتقال آب از استان هرمزگان آغاز میشود و در مسیر کرمان و خراسان جنوبی به خراسان رضوی انتقال خواهد یافت و میتواند به توسعه صنایع گلخانهای و واحدهای صنعتی و معدنی بزرگ این استانها کمک کند.نکته مهماینکه آب استحصالشده در این پروژه ازنظر قیمتی در مقایسه با کشورهای حاشیه خلیجفارس ازجمله عمان و امارات ۲۰ درصد ارزانتر است.
خط نخست آب خلیجفارس را به استانهای هرمزگان، کرمان و یزد منتقل میکند، چند ماه پیش افتتاح شد، این طرح در گامهای یک، دو و سه به طول ۸۲۰ کیلومتر با ۱۲ باب ایستگاه پمپاژ، با حجم سرمایهگذاری ۲۰ هزار میلیارد تومانی اجرایی شده که پتانسیل اشتغالزایی آن در دوران ساخت(تاریخ شروع ۱۳۹۱ و تاریخ اتمام ۱۳۹۹) ۱۶ هزار نفر برآورد شده است.
در خط دوم، انتقال آب خلیجفارس به استانهای کرمان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی، پیشبینی و این طرح به طول یک هزار و ۵۵۰ کیلومتر با ۱۸ ایستگاه پمپاژ آب، با سرمایه ۴۷ هزار میلیارد تومان، اجرایی و برای ۳۰ هزار نفر اشتغالزایی به دنبال دارد. تاریخ شروع این طرح امسال و تاریخ پایان آن ۱۴۰۴ پیشبینیشده است.
در خط سوم، آب خلیجفارس به استانهای یزد و اصفهان منتقل میشود. این طرح به طول ۹۱۰ کیلومتر با ۱۰ ایستگاه پمپاژ آب، با سرمایهگذاری ۳۵ هزار میلیارد تومانی اجرایی شده و برای ۱۴ هزار نفر اشتغالزایی به دنبال دارد. تاریخ شروع این طرح امسال و تاریخ پایان آن ۱۴۰۴ پیشبینیشده است.
در خط چهارم، انتقال آب دریای عمان به استان سیستان و بلوچستان پیشبینیشده است. این طرح به طول ۸۲۰ کیلومتر با ۱۱ ایستگاه پمپاژ آب با سرمایهگذاری ۳۹ هزار میلیارد تومان اجرایی شده و برای ۱۰ هزار نفر اشتغالزایی به دنبال دارد. تاریخ شروع این طرح امسال و تاریخ پایان آن ۱۴۰۴ پیشبینیشده است.
همچنین اسفند سال ۹۹، قطعه ۲ خط یک انتقال آب خلیجفارس به سرچشمه و قطعه سه خط یک انتقال آب خلیجفارس به اردکان (چادرملو) به بهرهبرداری رسید.
اگرچه عملیات اجرایی این طرح از سال ۹۹ آغاز شد اما در استان اصفهان هنوز شاهد اجرای عملیات فیزیکی نبودهایم، بر اساس آنچه مسوولان امر مطرح میکنند نبود انسجام کامل در استان و وقفه در تصمیمگیریها سبب شده که از سال ۹۹ تاکنون عملیات صورت نپذیرد و تا حدی زمان نیز ازدسترفته باشد.
البته این روزها زمزمههایی مبنی بر فعالیت بیشتر برای اجرایی پروژه به گوش میرسد تا جایی که معاون امور عمرانی استانداری اصفهان گفته طرح انتقال آب از خلیجفارس به استان متوقف نشده بلکه قویتر از قبل در حال اجراست.
مهران زینلیان تصریح کرد: جلسات و مذاکرات متعددی درباره این طرح انتقال آب برگزارشده است و تغییر مدیرعامل شرکت آب صفه که وظیفه انتقال آب خلیجفارس به اصفهان را بر عهده دارد، سبب خواهد شد که پروژه بهتر پیگیری شود.
پیشرفت فیزیکی ناچیز در طرح انتقال به اصفهان
از سوی دیگر آنطور که سید محمود حسینی مدیرعامل سابق شرکت آب صفه اظهار داشت، علت تأخیر در اجرای پروژه همکاری کردن شرکت تأمین آب خلیجفارس بهعنوان مجری اصلی طرح، درخواست مبالغ بسیار بالا برای تحویل آب و نبود نظارت در سطح کلان بوده است.
از سوی دیگر مدیرعامل فعلی شرکت آب صفه درباره چرایی اجرا نشدن طرح تاکنون گفت: تردید در تصمیمات استانی درباره اجرا یا اجرا نشدن طرح دلیل توقف آن بوده است.
فرهاد قادریان در گفتوگو با ایرنا تصریح کرد: پس از آغاز عملیات اجرایی طرح انتقال آب خلیجفارس و دریای عمان به چند استان در سال ۹۹، در استان اصفهان اجماع برای اجرای این طرح و یا طرحهای دیگر صورت نگرفت و به همین دلیل تاکنون فعالیت فیزیکی انجامنشده است.
وی افزود: مطالعات طرح بالای ۵۰ درصد پیشرفت دارد اما در بخش اجرا و لولهگذاری در بخش مربوط به استان اصفهان هنوز کار عملی انجامنشده است.
مدیرعامل شرکت آب صفه درباره مسیر احداث خط لوله انتقال گفت: اگر منبع دریای عمان باشد و نهایی شود، دریای عمان - سیریک استان هرمزگان -سیرجان- کرمان- شهر بابک- شهرستان خاتم- شهرستان ابرکوه- جنوب تالاب گاوخونی در استان اصفهان و توزیع بین صنایع است و اگر خلیجفارس بهعنوان منبع نهایی لحاظ شود خلیج فارس-بندرعباس- حاجی آباد استان هرمزگان-سیرجان- کرمان- شهر بابک- شهرستان خاتم- شهرستان ابرکوه- جنوب تالاب گاوخونی در استان اصفهان و توزیع بین صنایع خواهد بود.
قادریان درباره پیشرفت فیزیکی پروژه خاطرنشان کرد: اگر مسیر خط انتقال سیرجان که با بقیه استانها مشترک است لحاظ شود ۲۰ درصد پیشرفت حاصلشده اما بخشی که مختص استان اصفهان است پیشرفت صفر درصدی دارد زیرا هیچ لولهگذاری انجامنشده است.
وی رقم برآورد هزینه و بودجه موردنیاز را حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: زمانبندی اجرای طرح و افتتاح پروژه در صورت تأمین اعتبار تا سال ۱۴۰۳ خواهد بود.
به گفته مدیرعامل شرکت آب صفه حجم انتقال آب دریا به استان ۲۰۰ میلیون مترمکعب در سال و مصرف آن فقط برای صنایع استان است.
نظر شما