۲۴ آذر ۱۴۰۱، ۷:۰۹
کد خبرنگار: 2743
کد خبر: 84967561
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

کلزا کاری که رکورد برداشت را شکست/ هزینه ۱۰ میلیون تومانی و سود ۲۴ برابری

خرم آباد - ایرنا - " علی زرینی" کشاورز الشتری امسال توانسته است رکورد تولید کلزا را در کشور بشکند و به بیش از ۶ تن محصول در مزرعه یک هکتاری خود دست یابد.

به گزارش ایرنا شهرستان سلسله با دارا بودن بیش از ۴۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی آبی و دیم و واقع شدن در شمال لرستان یکی از شهرستان های خوش آب و هوا با زمین های مستعد و حاصلخیز برای کشت انواع محصولات استراتژیک در استان محسوب می شود که هرساله در تولید محصولاتی چون گندم، جو، کلزا و چغندرقند دارای رتبه است.

یکی از محصولاتی که سالها کشت آن در سلسله رواج یافته، کلزا است و این شهرستان به دلیل آب و هوای مناسب و خاک حاصلخیز، به قطب تولید این محصول تبدیل شده است، هرساله درصد قابل توجهی از اراضی این شهرستان زیر کشت کلزا می رود و از مرغوبیت و کیفیت بالایی نیز برخوردار می باشد.

با این حال هنوز بسیاری از کشاورزان از مزایای کاشت این محصول به صرفه و اقتصادی بی خبر هستند اما آگاهی بخشی به آنها از طریق کارشناسان جهاد کشاورزی و رسانه ها در کنار خرید تضمینی، پرداخت به موقع هزینه و یارانه های لازم جهت خرید کود و سموم، نقش مهمی در توسعه کاشت این محصول ارزشمند دارد تا کشور از واردات روغن بی نیاز شود.

سال زراعی گذشته یک کشاورز کلزاکار الشتری (الشتر مرکز شهرستان سلسله است) توانست با عمل به توصیه های کارشناسان پهنه و نظارت مداوم آنها، از مزرعه یک هکتاری خود به عملکردی بیش از ۲ برابر در واحد سطح دست یابد که رکورد بی نظیری در کشور است.

کسب درآمد چند برابری با اجرای کشاورزی اصولی

این کلزاکار الشتری در گفت و گو با ایرنا، مهمترین راز موفقیت خود را مشاوره با کارشناسان پهنه جهاد کشاورزی و عمل به توصیه های آن ها می داند و معتقد است اگر فردی به دنبال کشاورزی علمی، اصولی و با بهترین عملکرد است نباید خودسرانه کشت و کار نماید بلکه قبل از هر اقدامی، مشاوره های لازم را با کارشناسان انجام دهد.

علی زرینی ۵۴ سال دارد و دارای چهار فرزند دختر و پسر است که ۲ فرزند پسرش کارمند و اوقات بیکاری در رسیدگی به مزارع کمک حال پدر هستند، وی که از دوران نوجوانی در کشت و کار محصول به پدرش کمک کرده است از سال ۷۰ با دارا بودن ۶ هکتار زمین به صورت مستقل به کشاورزی اشتغال دارد و معتقد است اگر کشاورزی اصولی باشد درآمد بسیار بیشتری از شغل های کارمندی و پشت میزنشینی دارد بگونه ای که او با درآمد حاصل از کشاورزی خود، علاوه بر گذران امور زندگی، کمک حال فرزندان نیز هست.

گندم، چغندرقند، یونجه و کلزا از محصولاتی هستند که این کشاورزی الشتری در مزارع ۶ هکتاری خود کشت می کند چراکه قرار دادن تناوب کشت را در عملکرد تولید حداکثری از مزارع بسیار موثر می داند.

زرینی که اولین کلزاکاری مکانیزه را شهرستان سلسله انجام داده است می گوید: "بذر فرانسه" یکی از بهترین ارقام بذر است که سه سال از استفاده از آن توسط کشاورزان شهرستان می گذرد، این بذر با آب و هوای سلسله سازگار و نسبت به بیماری ها مقاوم تر است و ریزش کمی هم دارد به همین دلیل این نوع بذر را برای کاشت در مزرعه خود استفاده کردم.

کلزا کاری که رکورد برداشت را شکست/ هزینه ۱۰ میلیون تومانی و سود ۲۴ برابری

کسب سود ۲۴۰ میلیونی از سرمایه گذاری ۱۰ میلیون تومانی در مزرعه

این کشاورز کلزاکار معتقد است استفاده از سموم شیمیایی باید حداقل باشد و در کنار آن استفاده از کودهای دامی هم به اندازه نیاز مورد توجه قرار گیرد تا زمین بهترین بازدهی را داشته باشد.

وی در خصوص نظارت های کارشناسان پهنه گفت: کارشناسان پهنه جهاد کشاورزی بهترین همکاری را با کشاورزان دارند و از وقتی که کشاورزی مکانیزه را در زمین های خود آغاز کرده ام همیشه ترجیح داده ام برای رسیدن به عملکرد مطلوب از نظرات مفید و علمی آنها استفاده کنم.

زرینی ادامه داد: کارشناسان نظارت و بازدید میدانی مداوم دارند و همیشه اراضی را سرکشی می کنند، زمان آبیاری و کوددهی، مراقبت های لازم را از طریق پیامک به کشاورز یادآوری و چنانچه مبارزه با آفات خاصی برای کشت نیاز باشد حتما گوشزد می نمایند و همین باعث می شود کشاورز کمترین دغدغه را برای کشت و کار خود داشته باشد.

وی با گلایه از رفتار برخی کشاورزان در تهیه کود بیش از سهمیه تخصیصی می گوید: این کار باعث می شود سایر کشاورزان در تهیه کود مورد نیاز اراضی با مشکل مواجه شوند ضمن اینکه در کشاورزی اصولی، استفاده از کودهای شیمیایی حداقل است و کشاورز باید زحمت وجین کردن مزرعه را به جای استفاده از سموم به خود بدهد.

این کلزاکار الشتری می گوید: سال زراعی گذشته حدود ۱۰ میلیون تومان برای کشت کلزای خود صرف کردم که توانستم به عملکرد ۲ برابری و سود ۲۴۰ میلیون تومانی دست یابم.

سلسله قطب تولید کلزا در لرستان

مسوول ترویج جهاد کشاورزی سلسله نیز در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: یکی از وظایف کارشناسان مسوول پهنه در بخش ترویج، ارائه خدمات و اطلاعات مورد نیاز به بهره برداران است.

آرش یوسفوند افزود: کشاورز در وهله اول باید بداند که مراجعه به کارشناسان پهنه و استفاده از اطلاعات آنها برای انتخاب نوع کشت موردنظر و مراقبت های لازم منجر به محصول بهتر و برداشت حداکثری از واحد سطح می شود.

وی با بیان اینکه توسعه کشت کلزا نیازمند اقدامات ترویجی لازم است، ادامه داد: کلزا یکی از محصولات استراتژیک است که در صنایع روغن کشی و خودکفایی کشور نقش پررنگی دارد و در تناوب با غلات نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است.

یوسفوند بیان کرد: کشت دانه روغنی کلزا منجر به افزایش درآمد کشاوزان در واحد سطح، کاهش جمعیت آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز، افزایش مواد آلی و ارتقای حاصلخیزی خاک، بهبود ساختمان خاک و دانه‌بندی آن، کاهش وابستگی به واردات روغن خوراکی و استفاده از کنجاله کلزا برای تغذیه دام می‌شود.

وی با اشاره به شرایط بسیار مناسب این شهرستان برای کشت کلزا گفت: آب و هوای مطلوب و خاک مناسب این شهرستان باعث شده سلسله قطب تولید کلزای لرستان باشد به نحوی که بیشترین سطح زیرکشت این محصول در استان متعلق به شهرستان است.

مبارزه فیزیکی و استفاده حداقلی از سموم شیمیایی

مسوول ترویج جهاد کشاورزی سلسله ادامه داد: رعایت تاریخ کاشت بسیار مهم است و بهترین زمان برای کشت کلزا، از ۲۵ شهریور ماه تا حداکثر ۱۰ مهرماه است و پس از کاشت بلافاصله باید آبیاری آغاز شود.

یوسفوند با تاکید بر اینکه برای کاشت " بذر هیبرید فرانسه" باید از دستگاه ریزدانه کار(ارقام ردیف کار) استفاده شود افزود: بذر کلزا بسیار ریز است و چنانچه در عمق بیشتر از یک سانت کاشته شود جوانه زنی آن ناقص و تراکم آن کم خواهد بود و در نهایت عملکرد پایینی را خواهد داشت.

وی با بیان اینکه در تمام این مراحل کارشناسان پهنه، مراقبت و بازدیدهای لازم را از مزرعه دارند بیان کرد: مرحله داشت از اسفندماه آغاز و کلزا از رشد رویش بسیار بالایی برخوردار می شود چون ریشه بسیار قوی دارد و در فروردین ماه که ساقه ها بالا می روند باید از کود "سرک" استفاده کنیم.

وی اضافه کرد: در این مرحله چنانچه مزرعه دارای علف هرز باشد مجددا مبارزه با علف های هرز در دستور کار قرار می گیرد و باید از مقدار بسیار کمی سموم شیمیایی(سم پریمور) برای این کار استفاده کرد تا حشرات مفید را از بین نبرد، در نهایت، برداشت کلزا با استفاده از کمباین صورت می گیرد که چنانچه تمام مراحل کاشت و داشت بخوبی صورت پذیرفته باشد دارای بالاترین عملکرد خواهیم بود.

کلزا کاری که رکورد برداشت را شکست/ هزینه ۱۰ میلیون تومانی و سود ۲۴ برابری

بی توجهی خرده مالک ها به توصیه کارشناسان

وی تصریح کرد: بسیاری از کشاورزان خرده مالک هستند و مزرعه یکپارچه ای را برای کاشت ندارند که همین امر باعث می شود عملکرد آنها در تولید معمولی باشد.

یوسفوند عنوان کرد: غالب بهره بردارانی که دارای اراضی یکپارچه بوده و تنها شغلشان کشاورزی است معمولا متقاضی استفاده از نظرات کارشناسان پهنه در مزارع خود هستند و نتیجه این اقدام نیز ارتقای تولید است.

وی با اشاره در خصوص "زرینی"، کلزاکار الشتری افزود: وی عمده مالک است و شخصا خواستار استفاده از نظرات کارشناسان برای افزایش عملکرد در تولید خود شد که با راهنمایی کارشناسان پهنه به این موفقیت بزرگ و افزایش ۲ برابری تولید در مزرعه دست یافت.

سلسله رتبه نخست تولید کلزا در لرستان

مدیر جهاد کشاورزی سلسله نیز اظهار داشت: کشت پاییزه کلزا در ۷۷۰ هکتار اراضی این شهرستان به عنوان قطب تولید این محصول در لرستان آغاز شده است.

روح اله حقی منصوری افزود: شهرستان سلسله رتبه نخست سطح زیرکشت و تولید کلزا در لرستان را به خود اختصاص داده است و پیش بینی می شود امسال بیش از ۲ هزار تن از این محصول استراتژیک تولید کند.

وی ادامه داد: سال زراعی گذشته بیش از ۴۰۰ هکتار از اراضی سلسله به کشت کلزا اختصاص یافت که بیش از یکهزار و ۱۰۰ تن محصول برداشت شد و این شهرستان با عملکرد ۶ تن و ۱۳۰ کیلوگرم کلزا در هر هکتار توسط " زرینی" کشاورز اهل "بساط آباد"، رکود تولید محصول را در کشور شکست.

وی رکورد تولید کلزا در کشور را سه تا چهار تن در هر هکتار عنوان کرد و افزود: امسال بیش از ۷۷۰ هکتار از اراضی سلسله به کشت این محصول اختصاص یافته است که با اختلاف زیاد نسبت به دیگر مناطق لرستان حدود نیمی از سطح زیرکشت کلزای استان به این شهرستان تعلق دارد.

حقی منصوری گفت: تنها کارخانه تولید روغن نباتی لرستان نیز در سلسله قرار دارد که با توجه به عملکرد بی نظیر این شهرستان در تولید کلزا، از این کارخانه درخواست شده است روغن کشی خود را به سمت محصول کلزا سوق دهد.

وی اضافه کرد: دانه روغنی کلزا علاوه بر استراتژیک بودن، از نظر اقتصادی برای کشاورز بسیار مقرون‌ به ‌صرفه است و باعث افزایش توان زمین در کشت‌های بعدی می‌شود از این رو ترویج کشت محصولاتی از این قبیل که نیاز کمتری به آب دارند از سیاست های اصلی وزارت جهاد کشاورزی است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha