موکب‌هایی که برای بازی کودکان هم سرمایه‌گذاری می‌کنند+ فیلم

تهران- ایرنا- بعضی از موکب‌های نجف تا کربلا برای همه زائران برنامه‌های گوناگون دارند؛ از کودک و نوجوان گرفته تا دانشجو و پیرمرد و موکب چادرملو یکی از این موکب‌هاست.

چه صبح در مسیر پیاده روی باشی و چه شب، فرقی نمی کند. در این یکی دو هفته ای که به اربعین مانده هر ساعت موجی از جمعیت در این مسیر به سوی کربلا روان است. چه در تاریکی شب و چه در گرمای سوزان روز. عاشقانی که شب و روز نمی شناسند؛ شیفتگانی که در مسیر عاشقی نه گرما را حس می کنند و نه سرما را. اگرچه خواجه عبدالله انصاری در مناجات نامه خود به درگاه الهی اینگونه گفته است: آن کس که تو را شناخت جان را چه کند؛ فرزند و عیال و خانمان را چه کند؛ دیوانه کنی هر دو جهانش بخشی؛ دیوانه تو هر دو جهان را چه کند ولی حرف دل بسیاری از همین شرکت کنندگان در پیاده روی اربعین این است که حسین جان! الهی دورت بگردم. بابی انت و امی و نفسی.

اینجا در مسیر کاروان عزاداران حسینی تا کربلا همه برای زائران کار می کنند. از فقیرترین تا ثروتمندترین و هر کدام هم به خدمت خود افتخار می کنند. وقتی وارد خانه ای محقر می شوید که وضعیت مالی صاحبخانه از ظاهر منزلش پیداست ولی غذایی رنگین و چرب در سفره می گذارد تا شما میل کنید، از خودتان خجالت می کشید که این خادم حسینی به نان شب خود محتاج است ولی نمی خواهد برای زائران چیزی کم بگذارد.

همه موکب ها از ریز و درشت گرفته تا کوچک و بزرگ اینگونه است. برخی موکب ها فقط چای یا آب خنک به زائران می دهند. گاهی یک کودک پنج ساله تعدادی آب معدنی در ظرفی بر روی سرش گذاشته و به گونه ای نشسته است که زائران با کمترین زحمت آب را بردارند. یک کودک سه ساله که دستمال کاغذی یا عطر نثار زائران می کند و یک جوان رعنا با آن همه آبرو و اقتداری که دارد، ظرف غذا بر روی سرش گذاشته و به زائران حسینی التماس می کند تا یک کاسه را بردارند. تفاوتی نمی کند که یک دستمال کاغذی بردارید یا در یک موکب بزرگ با همه امکانات حضور پیدا کنید. همه برای رضای خدا کار می کنند تا آب در دل زائران تکان نخورد.

موکب‌هایی که برای بازی کودکان هم سرمایه‌گذاری می‌کنند+ فیلم

حالا که صحبت از موکب های بزرگ با امکانات گسترده و مختلف شد، یادی از موکب چادرملو کنیم؛ موکبی در عمود ۲۵۳ و مجموعه ای از دیار یزد. در این موکب علاوه بر استراحت و غذا، برنامه های فرهنگی از سخنرانی و مداحی گرفته تا محلی برای بازی کودکان در نظر گرفته شده است. شاید بیش از هر چیز نام این موکب عجیب و غریب باشد. یکی از خادمان درباره وجه تسمیه این موکب گفت. چادرملو در اصل چاه دره ملو بوده و ملو هم به معنای گربه وحشی است. البته شرکت صنعتی معدنی چادرملو به عنوان یک شرکت سهامی عام فعالیت های گسترده ای دارد.

علیرضا ناظمی اردکانی یکی از خادمانی است که شب و روز در این موکب کار می کند و درباره برنامه های این موکب توضیح می دهد. وی که در یک دست بی سیم داشت و ناظر کارهای داخل موکب بود، از امکانات موکب گفت و حتی به این مطلب اشاره کرد که یخ مورد نیاز موکب هم از ایران انتقال داده می شود.

ناظمی اردکانی که در بخش پشتیبانی موکب کار می کند، اظهار داشت: امسال سال دوم است که موکب برپا می کنیم. تجربه اول را سال گذشته داشتیم. از شرکت معدنی و صنعتی چادرملو کمک گرفتیم و اجناس مورد نیاز را خریدیم. این شرکت سهامی عام در دو بخش فعالیت دارد. یکی بخش معدن که به استخراج سنگ آهن مشغول هستیم و یکی هم در بخش صنعت که زیرگروه شاخه تولید فولاد مثل گندله سازی، احیاء و فولادسازی و حتی نیروی برق است.

فکر نمی کردم برای تهیه گزارش از این موکب کارم به گندله و فولاد برسد. از ناظمی اردکانی درباره احیاء پرسیدم که گفت احیاء یعنی این که گندله را به آهن اسفنجی تبدیل کنند تا برای ذوب کوره آماده شود و در نهایت به شمش تبدیل می شود.

با توجه به این حجم از خدمات و امکانات، سوال بعدی را به محل تامین هزینه های موکب اختصاص دادم و از ناظمی در این زمینه سوال کردم که گفت: تمام امکانات این موکب در زمینی به اندازه ۵۰ متر در ۱۰۰ متر بنا شده و فقط هزار و ۵۰۰ متر از آن به موکب برادران و خواهران اختصاص دارد.

وی از تجربیات سال گذشته گفت که باعث شده تا کیفیت را در همه زمینه ها بالا ببرند و آن بخش از وسایل مورد نیاز را که در عراق کمتر وجود دارد، از ایران بیاورند. مانند بسته های بهداشتی و حمام و سرویس های بهداشتی. بخش دیگر هم در کنار خوابگاه به مسائل فرهنگی و غرفه کودکان اختصاص دارد. ناظمی گفت: ما می دیدیم کودکان بسیاری در پیاده روی حضور دارند ولی مکانی ندارند که بازی کنند و با کودکان عراقی هم چون همزبان نبودند، نمی توانستند بهره کافی ببرند و به همین دلیل استقبال خوبی از این غرفه داشتیم.

ناظمی از غرفه عکاسی هم یاد کرد که زائران عکس خانوادگی می گیرند و یک شاسی عکس به عنوان یادگاری به ایران می برند. بیان مسائل شرعی و برپایی نماز جماعت و سخنرانی هم از دیگر برنامه های این موکب است. البته بخشی از موکب به عنوان حسینیه درنظر گرفته شده تا زائرانی که به صورت کاروانی می آیند بتوانند برنامه های عزاداری هم اجرا کنند. قسمتی هم به پاسخگویی اختصاص دارد تا زائران هم سوالات شرعی خود را بپرسند و اگر شبهه ای هم در ذهنشان وجود دارد، از کارشناس مستقر در موکب بپرسند.

حسین برزی بعد از نماز جماعت و سخنرانی امام جماعت به ذکر مصیبت و مداحی پرداخت و در پاسخ به خبرنگار ایرنا درباره زیبایی های پیاده روی اربعین گفت: این تجلی عشق امام حسین(ع) خیلی عجیب است. واقعا چه دستی این همه انسان را از گوشه و کنار جهان به اینجا می کشاند. جالب است که این زنجیره زائران قطع نمی شود و در گرما و آفتاب همچنان عاشقان حسینی را می بینیم که به سوی کربلا رهسپار هستند.

این مداح اهل بیت که ۱۸ سال است در حوزه علمیه مشغول درس خواندن و درس دادن است، به این شعر هم استناد کرد «تا که از جانب معشوق نباشد کششی؛ کوشش عاشق بیچاره به جایی نرسد» و گفت: بسیاری از این زائران در حدود چهار روز است که با پای پیاده در این مسیر گام برمی دارند و باید گفت دست قدرت امام حسین(ع) همه را اینگونه به سوی خود جذب می کند.

وی درباره تاثیر پیاده روی اربعین در طول سال گفت: حضور عاشقان حسینی در این اجتماع بزرگ در واقع اعلام حاضری است. شاید در یک کلاس، ۱۰ دانش آموز جزو افراد درسخوان و زرنگ باشند و نمره بهتری هم بگیرند ولی تعدادی از دانش آموزان هم هستند که درسخوان نیستند ولی در کلاس حاضر می شوند و معلم توجه دارد که کدام دانش آموز از کلاس فراری است و کدام دانش آموز در کلاس حاضر می شود. لذا باید گفت حتی افراد گناهکار که در این مراسم حضور می یابند، با همه بدی های خود می گویند من آمدم.

به گفته ناظمی همان خادم موکب چادرملو، هر روز حدود چهار هزار تا پنج هزار زائر در این موکب بر سر سفره ناهار و شام می نشینند. البته زمان رفت و آمد زائران برای ناظمی تجربه شده است. او گفت: در دو نوبت شاهد بیشترین رفت و آمد زائران هستیم. یکی ساعت هفت صبح است که گروهی می آیند و به دلیل گرما تا عصر اینجا می مانند و سپس به پیاده روی خود ادامه می دهند. برخی هم هنگام مغرب می آیند و تا اذان صبح می مانند.

ناظمی گفت: تمام مواد اولیه غذایی را از ایران به اینجا آورده ایم و یک گروه ۲۰ نفره به عنوان آشپز و سرآشپز خدمت می کنند و غذا را همین جا پخت می کنیم. امسال ۱۴۰ نفر از مجتمع صنعتی و ۸۰ نفر از مجتمع معدنی به اینجا آمده اند که در سه گروه تقسیم شده اند. گروهی از ۲۵ مرداد برای راه اندازی آمدند و پس از یک هفته به ایران برمی گردند، گروه دوم نیز به مدت یک هفته کار می کنند و هفته آخر هم گروه سوم می آید تا پس از خادمی موکب را جمع آوری کنند. البته چون در ابتدای مسیر پیاده روی اربعین هستیم، یکی دو روز مانده به اربعین و زمانی که زائری نداریم، موکب را جمع آوری می کنیم تا ازدحام کمتری در مرز ایجاد شود.

موکب‌هایی که برای بازی کودکان هم سرمایه‌گذاری می‌کنند+ فیلم

از این خادم کربلایی ها درباره هزینه اجاره زمین پرسیدم که گفت صاحبان این زمین از نوادگان خانواده حکیم هستند که به صورت رایگان این موکب را در اختیار ما قرار داده اند. همسایه کناری موکب چادرملو را موکب پاکستانی ها و موکب عراقی ها تشکیل می دهند که خادمان یاسوجی در موکب عراقی ها حضور دارند.

ناظمی گفت: بودجه این موکب بر اساس تصمیم هیات مدیره، پس از برگزاری جلسات و نیازسنجی و بازخوردها تعیین می شود. یعنی کارگروه هایی تشکیل می شود و نظر کارشناسی می دهند. تمام مواد و اجناس خریداری شده به جز مواد مصرفی همه چیز به ایران بازگشت داده می شود و به انبار اربعین و ستاد بحران منتقل می شود تا اگر اتفاقی افتاد استفاده شود. امسال ۱۷ تریلی وسایل آوردیم که سه تریلی یخچال دار است و حتی آب و یخ را از ایران می آوریم. چون پارسال دچار مشکل شدیم. آب نجف مشکل دارد و برای پخت و پز از دستگاه تصفیه استفاده می کنیم. آب معدنی هم از ایران آورده ایم. برق هم مشکل دارد. از ایران ژنراتور آوردیم تا بتوانیم مدیریت کنیم و دستگاه ها آسیب کمتری ببیند. الان برق نجف قطع است.

یکی دیگر از کارهای جالبی که در این موکب انجام می شود کتابت قرآن است که ناظمی گفت این کتابت توسط نوری صفا از کاتبان اصفهان انجام می شود و قرار است این قرآن به آستان قدس رضوی یا عتبه امام حسین(ع) اهدا شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha