به گزارش ایرنا، گویی زمان ایستاده و لحظات برای مادری که پشت در اتاق عمل چشمانتظار خبری از اوضاع جسمانی فرزندش است، به سختی میگذرد که ناگهان پرستاری با صدای بلند اعلام میکند بیمار نیاز فوری به خون دارد.
اوضاع وقتی وخیمتر میشود که نیاز به گروههای خونی منفی به ویژه o باشد؛ انگار قلب مادر در لحظه میایستد؛ شاید هیچوقت یافتن اهداکنندهای با این گروه خونی برایش سخت نبود و هیچگاه تا این حد به موضوع اهدای خون فکر نکرده بود.
نذر میکند اگر فرزندش با صحت و سلامتی از اتاق عمل بیرون آمد خود در زمره اهداکنندگان برای نجات جان بیماران باشد.
سیستان و بلوچستان به دلیل داشتن بیش از سه هزار بیمار تالاسمی و آمار بالای تصادفات جادهای یکی از پرمصرفترین استانهای کشور به لحاظ مصرف خون و فرآوردههای خونی است
نیاز به خون برای بیماران تصادفی فقط یک بخش کار هست، اگر چه بخش عمدهای از ذخایر خونی صرف بیماران تالاسمی میشود؛ اما افراد مبتلا به هموفیلی، دیالیزی و یا آنانی که نیازمند جراحیهای بزرگ اعم از قلب، کلیه، مغز استخوان و زنان، مبتلایان به بیماریهای خونریزی دهنده، نوزادان مبتلا به زردی ناشی از ناسازگاری خون مادر و جنین، پیوند اعضا، سوختگیهای شدید، کمخونیهای مزمن و انواع سرطان به ویژه در مرحله شیمیدرمانی هستند که لحظهبهلحظه زندگیشان در گروه یک یا چند واحد خونی است.
با وجود پیشرفتهای فراوان در علم پزشکی تاکنون هیچ جایگزین مصنوعی برای خون ساخته نشده و فقط خونی که توسط انسانهای بخشنده اهدا میشود، میتواند جان انسانهای دیگر را از مرگ نجات دهد.
عدم وجود جایگزین مناسب برای خون، محدود بودن مدتزمان نگهداری خون و فرآوردههای خونی، همیشگی بودن نیاز به خون و فرآوردههای آن سبب شده تا اهدای خون از اهمیت و جایگاه ویژهای برخوردار شود.
در این بین سیستان و بلوچستان به دلیل داشتن بیش از سه هزار بیمار تالاسمی و آمار بالای تصادفات جادهای یکی از پرمصرفترین استانهای کشور به لحاظ مصرف خون و فرآوردههای خونی بوده و این در حالیست که مشارکت در اهدای خون در این خطه کم و نیازمند فرهنگسازی است.
چشمانتظاری همیشگی بیماران
یکی از اهداکنندگان در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه حدود سه سال است که اقدام به اهدای خون میکند، افزود: این کار را به نیت سلامتی مادرم تا زمانی که زنده باشم ادامه خواهم داد چرا که اهدای خون امری خداپسندانه بوده خیرات و برکات فراوانی دارد و نجاتبخش زندگی دیگران است.
محمد اربابی ادامه داد: این اقدام انساندوستانه، بیماران نیازمند را از چشمانتظاری نجات میدهد، بر این اساس همه افرادی که شرایط اهدای خون دارند باید در این مسیر گام برداشته و با اهدای خون خود به دیگران زندگی ببخشند.
یک اهداکننده دیگر در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه اولینبار هنگام حادثه تروریستی مسجد جامع زاهدان اقدام به اهدای خون کردم، گفت: به یاد دارم که در آن شب مجروحان حادثه نیاز به خون داشتند، من به همراه اعضای خانوادهام راهی پایگاه انتقال خون شده و به همشهریان خود با اهدای خون کمک کردیم.
مینا سعادت با بیان اینکه ما نباید نسبت به جان دیگر هموطنانمان بیتفاوت باشیم، گفت: پس از اهدای خون حس بسیار خوبی داشته و از این کار راضی و خرسند بودم.
وی ادامه داد: مدام این فکر را در ذهن مرور میکردم که اگر این اتفاق برای من یا یکی از اعضای خانوادهام رخداده بود ما نیز چشمانتظار اهداکنندگان برای نجات جانمان بودیم،پس چه خوب است همگان در این امر خداپسندانه مشارکت داشته باشند.
سمیه خواجه یکی از بیماران تالاسمی شهر زاهدان نیز در گفتوگو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: با وجود اینکه تاکنون هیچوقت پیش نیامده برای دریافت خون با مشکل مواجه شوم؛ اما باز هم در روزهای منتهی به تزریق این استرس در من شکل میگیرد که اگر موفق به دریافت خون نشوم نهتنها باید متحمل درد بیشتری شوم؛ بلکه زندگیام نابود خواهد شد.
وی با بین اینکه زندگی افرادیکه بیماری تالاسمی دارند به خون بسته است، تأکید کرد: یکی از دعاهای همیشگیام در درگاه الهی دعا برای اهداکنندگان خون است که التیامبخش دردهای من، خواهر و برادرم هستند، چرا که خونهای اهدایی توسط مردم جان ما را نجات میدهد.
بیشتر بخوانید:
چشم انتظاری بیشاز سه هزار بیمارتالاسمی سیستان و بلوچستان به اهدای خون
بیماران تالاسمی سیستان و بلوچستان و امتداد یک رنج
سیستان و بلوچستان و نیاز حیاتی به خون
۳۳۰۰ بیمار تالاسمی چشم انتظار اهدای خون
مدیرکل انتقال خون سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه این استان با سه هزار و ۳۰۰ بیمار تالاسمی ماژور، بالاترین آمار کشوری را داراست، گفت: ۸۵ درصد نیاز خونی استان مربوط به بیماران تالاسمی است.
ابوالحسن صفدری در گفتوگو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: بیماران تالاسمی ماژور در فصول سرد سال هم محتاج خون هستند از شهروندان سیستان و بلوچستان تقاضا میشود ما را در فراهم کردن خون، این عنصر حیاتی برای این قشر خاص و سایر افراد نیازمند به خون یاری کنند.
وی ادامه داد: با توجه به شرایط خاص سیستان و بلوچستان از جمله بالاترین شمار بیماران تالاسمی کشور و همچنین آمار بالای تصادفات جادهای، بیماران زنان و زایمان، بیماران هموفیلی و دیالیزی و مراکز درمانی مصرف خون و فرآوردههای خونی در این استان بالاست.
مدیرکل انتقال خون سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه این استان بالاترین آمار تصادفات جادهای را به خود اختصاص داده، ادامه داد: مهمترین چالش سازمان انتقال خون استان نبود تعداد کافی اهداکننده برای تهیه خون و فرآوردههای خونی سالم برای نیازمندان به خون است.
در سیستان و بلوچستان با توجه به ثبتنشدن برخی ازدواجها به صورت رسمی و در نتیجه عدم دریافت مشاوره و انجام نشدن آزمایشهای قبل از ازدواج روند روبهرشد تعداد مبتلایان به بیماری تالاسمی ماژور ادامه داردوی تصریح کرد: پیشگیری و مشاورههای قبل از ازدواج مهمترین موضوع در زمینه جلوگیری از تالاسمی است زیرا درصد زیادی از اهدای خون سیستان و بلوچستان صرف این بیماران میشود.
صفدری با تأکید بر اینکه بیماران مبتلا به تالاسمی و یا سرطان به طور همیشگی به خون احتیاج دارند، اظهار کرد: به دلیل نیاز این بیماران از مردم و شهروندان درخواست داریم که به صورت مداوم به پایگاههای تعیینشده بهمنظور اهدای خون مراجعه کنند.
وی با بیان اینکه اهداکنندگان با اهدای خون مداوم ضمن ترویج فرهنگ ایثار و فداکاری در جامعه، به این بیماران زندگی میدهند، گفت: باید از ظرفیت بزرگان، ریش سفیدان و سران طوایف برای آگاهسازی زوجهای جوان و خانوادهها از مشکلات و خطرات تولد فرزندان تالاسمی استفاده کرد.
مدیرکل انتقال خون سیستان و بلوچستان با بیان اینکه مردم این استان در نوعدوستی زبانزد بوده و در همه بحرانها یاریگر همدیگر هستند، افزود: از هر واحد خونی سه فرآورده استخراج میشود و این بدان معناست که هر اهداکننده با اهدای خون جان سه نفر را از مرگ حتمی نجات میدهد.
وی تصریح کرد: اهدای خون از جمله کمکهای نوعدوستانهای است که میتواند حیاتی دوباره به انسانها ببخشد و درد و رنج ناشی از بیماری را بکاهد، سلامتی را به بیمار هدیه دهد و باعث شادی و نشاط اهداکننده شود.
صفدری تأکید کرد: در راستای بهبود وضعیت اقدام به فعالکردن تیمهای سیار در جنوب سیستان و بلوچستان در تمامی شهرها و مناطقی که دارای فرمانداری هستند، کردهایم تا از این طریق مردم آگاه شده و در امر اهدای خون مشارکت بیشتری داشته باشند.
کمیابترین گروه خونی
معاون فنی سازمان انتقال خون سیستان و بلوچستان بیان کرد: با توجه به اینکه اهدای خون امر ضروری برای نجات جان بیماران نیازمند به خون هست، ضرورت دارد تا مردم با مشارکت بیشتر در اهدای خون، نسبت به تأمین خون موردنیاز مراکز درمانی و بیماران همراهی کنند چرا که بیماران برای تداوم حیات نیازمند اهدای خون هستند.
شهرام کرمی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: اهدای خون از جمله کمکهای نوعدوستانهای است که میتواند حیاتی دوباره به انسانها ببخشد و درد و رنج ناشی از بیماری را بکاهد، سلامتی را به بیمار هدیه دهد و باعث شادی و نشاط اهداکننده شود.
وی با بیان اینکه از هر واحد خونی که اهدا میشود سه فرآورده استخراج میشود، ادامه داد: هر اهداکننده با اهدای خون جان سه بیمار را از مرگ حتمی نجات میدهد.
این مسوول اظهار کرد: سیستان و بلوچستان از لحاظ وضعیت خون استانی ویژه است چرا که آمار بالای بیماران تالاسمی در این خطه از مرز سه هزار و ۲۰۰ نفر رد شده و این تنها یکی از دلایل مهم به شمار میرود.
هر عمل به چند واحد خون نیاز دارد؟
وی با بیان اینکه مصرف خون در سیستان و بلوچستان بسیار بیشتر از ظرفیت خونگیری است، تصریح کرد: علاوه بر آن تصادفات جادهای، هم مرز بودن با ۲ کشور پاکستان و افغانستان باعث افزایش آمار تصادفات جادهای به نسبت سایر نقاط کشور شده، افزون بر آن بیماران پرخطر مانند مادران باردار و افراد مبتلا به سرطان نیز نیاز به فرآوردههای خاص در زمان مناسب دارند که باید فرآورده خاص خود گلبول قرمز، پلاسما یا پلاکت را بهموقع دریافت کنند.
معاون فنی سازمان انتقال خون سیستان و بلوچستان گفت: در این زمینه با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی در استان اقدامات و امکانات به صورت تخصصی و فوقتخصصی به شهروندان ارائه میشود.
میزان مصرف خود در سیستان و بلوچستان به صورت آماری و روزانه بیش از ۳۵۰ واحد گلبول قرمز هست میزان اهدا در استان از نصف این عدد هم کمتر است
وی اذعان کرد: با توجه به ظرفیت پزشکان در بیمارستانهای سیستان و بلوچستان مبنی بر انجام عملهایی مانند قلب، هر عمل در این زمینه نیازمند آمادهبودن ۲۰ واحد انواع فرآورده خونی است تا در صورت نیاز تزریق شود به همین علت باید همیشه ذخایر خونی در این استان بالا باشد تا پاسخگوی نیاز بیماران باشیم.
کرمی ادامه داد: با توجه به اینکه میزان مصرف خود در سیستان و بلوچستان به صورت آماری و روزانه بیش از ۳۵۰ واحد گلبول قرمز هست میزان اهدا در استان از نصف این عدد هم کمتر است.
به گفته وی؛ از بین پنج پایگاه فعال در سیستان و بلوچستان حدود ۱۶۰ واحد خونگیری انجام میشود که برای رفع کمبود نا گریز به جایگزینی آن از برخی استانهای معین بوده، افزون بر آن در شبکه ملی خونگیری نیز از تمام استانهای کشور در امر ارسال خون یاریگر ما هستند تا به موقع خون در اختیار بیماران قرار گیرد.
معاون فنی سازمان انتقال خون سیستان و بلوچستان تأکید کرد: با یاری اهداکنندگان خون در سطح کشور و این استان تاکنون هیچ بیماری به علت کمبود خون یا فرآوردههای خونی دچار مشکل نشده که شکرگذار خدا و قدردان داوطلبان اهدای خون هستیم.
وی بیان کرد: مشارکت در اهدای خون در سیستان و بلوچستان کم است و باید فرهنگسازی درستی در این زمینه انجام شود؛ چراکه سازمان انتقال خون تمام تلاش خود را در جهت افزایش اهداکنندگان انجام میدهد.
کرمی گفت: فعالیت اصلی انتقال خون سیستان و بلوچستان فراهمکردن فرآوردههای خونی سالم برای گروههای هدف شامل بیماران تالاسمی، هموفیلی، مادران باردار، اتاق عمل و تصادفات جادهای است.
وی با بیان اینکه علما، روحانیون و صاحبان تریبون باید مردم را به امر اهدای خون دعوت کرده تا یاریگر ما باشند، ادامه داد: از نظر گروههای خونی نیازمند تمام گروهها هستیم؛ اما برخی مانند گروههای خونی منفی، کمیابتر هستند.
مشق ایثار با اهدای خون
امام جمعه اهل سنت شهرستان مرزی میرجاوه در این خصوص ضمن دعوت از مردم برای اهدای خون، گفت: در این روزها بیماران نیازمند زیادی وجود دارند که چشم انتظار یک واحد خون هستند.
مولوی عبدالرحیم رگیان پور در گفت وگو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: اهدای خون یکی از مصادیق کمک مؤمنانه است، باید با یک حرکت جهادی در این زمینه خوش درخشید تا دشمن بار دیگر در اجرای توطئه اهداف شوم خود ناکام بماند.
وی ادامه داد: وظیفه داریم با اهدای خون به بیماران نیازمند کمک کنیم و در واقع وظیفه دینی و انسانی خود را به درستی انجام دهیم.
امام جمعه اهل سنت میرجاوه تصریح کرد: از آنجایی که در دین مبین اسلام سفارش زیادی برای کمک به همنوعان شده، اهدای خون به بیماران نیازمند اقدامی خداپسندانه و ارزشمند است.
اهداکنندگان با اهدای خون مستمر ضمن ترویج فرهنگ ایثار و فداکاری در جامعه، به بیماران نیازمند به خون زندگی میبخشند
وی با اشاره به اینکه اهدای خون یک امر خداپسندانه و دینی بوده و از عبادت و صدقه کمتر نیست، گفت: اهداکنندگان با اهدای خون مستمر ضمن ترویج فرهنگ ایثار و فداکاری در جامعه، به بیماران نیازمند به خون زندگی میبخشند.
ریگیان پور تأکید کرد: سیستان وبلوچستان از حیث بیماران تالاسمی با آمار زیادی مواجه است که از این جهت نیاز به اهدای خون زیادی دارد، که همگان باید در این امر مقدس گامی ارزنده برداشته و بیماران را از چشم انتظاری رها کنند.
وی خاطر نشان کرد: مراکز درمانی و مرکز بهداشت شهر و روستاها در نقاط مختلف سیستان و بلوچستان باید راهکارهایی برای فرهنگ اهدای خون و آزمایش قبل از ازدواج انجام دهند، تا شاهد انجام چنین ازدواجها و یا تولد فرزندانی بیمار نباشیم.
امام جمعه اهل سنت میرجاوه افزود: موضوع تالاسمی اهمیت زیادی در سیستان و بلوچستان دارد که باید مردم و مسوولان به آن توجه کنند و توصیههای متخصصان را جدی بگیرند، آزمایشهای قبل ازدواج را انجام دهند تا از بروز بیماری جلوگیری شود.
نظر شما