اهدا کنندگان متشکریم؛ نمایش همدردی به‌ سبک سیستان و بلوچستان

زاهدان - ایرنا - «اهداکنندگان متشکریم» جمله‌ای ساده اما پُرمعنا که امسال در قالب شعار از سوی دریافت‌کنندگان خون به اهداکنندگان هدیه شده تا بدانند که قدر اهدای این مایع حیاتی و با ارزش زندگی را می‌دانیم و ایثار اهداکنندگانی که با درک مسوولیت اجتماعی و حسی انسان‌ دوستانه زندگی به ما می‌بخشند را ارج می‌نهیم.

به گزارش ایرنا، امروز۲۴ خرداد روز جهانی اهدای خون که به عنوان روز تقدیر از اهدا کنندگان خون انتخاب شده‌، است. این تاریخ به یاد تولد زیست شناس و آسیب شناس اتریشی کارل لندشتاینر (۱۸۶۸-۱۹۴۳) است او مسوول کشف و تعیین گروه‌های خونی بود که به همین دلیل در سال ۱۹۳۰ جایزه نوبل را دریافت کرد.

در کشورهای توسعه یافته و اکثر کشورهای در حال توسعه، بیشترین اهدا کنندگان خون را افراد داوطلبی تشکیل می‌دهند که در قبال آن هزینه‌ای دریافت نمی‌کنند. در کشورهای فقیرتر، افراد معمولاً خون خود را برای انتقال به اعضای خانواده یا دوستان‌شان اهدا می‌کنند؛ بنابراین انگیزه‌های مختلفی برای اهدا، شامل انجام عمل خیر، کمک به بهبود خویشاوندان، نیاز مالی و برای استفاده خودِ فرد در آینده (اهدای اتولوگ) وجود دارد. اهدای خون معمولاً بی‌خطر است، اما در برخی از اهداکنندگان ممکن است کبودی زیر جلدی یا احساس ضعف و بی‌حالی دست بدهد.

یکی از دلایل تاثیر اهدای خون بر سلامتی فرد اهداکننده آن است که پیش از هر بار اهدای خون سلامت فرد اهدا کننده با سنجش میزان فشار خون، ضربان قلب، میزان هماتوکریت های خون (گلبول های قرمز خون) بررسی شده و سپس اجازه اهدا به فرد داده می شود. به این ترتیب بسیاری از بیماری های فرد مانند فشار خون بالا، مشکلات خونی و ناراحتی های قلبی با همین آزمایش های به ظاهر ساده اما مهم شناسایی می شود که به گفته محققان، اهدای خون مکرر، جریان خون را بهتر کرده و کمتر سبب تخریب دیواره رگ های خونی و انسداد شریانی می شود.

سیستان و بلوچستان به دلیل داشتن بیش از سه هزار بیمار تالاسمی و آمار بالای تصادفات جاده‌ای یکی از پرمصرف‌ترین استان‌های کشور به لحاظ مصرف خون و فرآورده‌های خونی است

اهداکنندگان خون، ایثارگران زندگی‌بخش، با اهدای شیره جان خود بدون هیچ چشم‌داشتی یاریگر همنوعان خود می‌شوند و به آن‌ها زندگی دوباره می‌بخشند، بیماران تالاسمی، هموفیلی‌ها، دیالیزی، تصادفی آنانی که نیازمند جراحی‌های بزرگ اعم از قلب، کلیه، مغز استخوان و زنان، مبتلایان به بیماری‌های خونریزی دهنده، نوزادان مبتلا به زردی ناشی از ناسازگاری خون مادر و جنین، کم‌خونی‌های مزمن مصرف‌کنندگان اصلی خون و فرآورده‌های آن هستند که در سیستان و بلوچستان بیشترین میزان مصرف خون مربوط به بیماران تالاسمی می‌شود.

براساس آمارها و گزارش‌های رسمی؛ سیستان و بلوچستان جز استان‌های پرمصرف خون در کشور است که مسوولان آمار بالای بیماران تلاسمی، تصادفات، بیماران هموفیلی را عوامل اصلی آن می‌دانند اما با توجه به اینکه دسترسی مردم در ۲۰ نقطه جمعیتی استان به پایگاه‌های انتقال خون سخت است و هنوز در ۲۰ شهرستان استان مرکز اهدای خون وجود ندارد به همین دلیل خون مورد نیاز بیماران از دیگر نقاط کشور تامین می‌شود.

اهدا کنندگان متشکریم؛ نمایش همدردی به‌ سبک سیستان و بلوچستان

خون؛ تزریق شیره جان به جان‌های بی رمق

اهداکنندگان خون نقش مهمی در نجات جان بیماران نیازمند به این مایع حیاتی دارند در واقع زندگی افراد نیازمند به خون به اهداکنندگان وابسته است، محمد مهدی سرگزی ۴۹ ساله دارای کارت طلایی اهدای خون است، این اهداکننده تاکنون بیش از ۵۰ بار خون اهدا کرده است به گفته این اهدا کننده اولین بار در دوران دانشجویی و با تشویق دوستانش این کار را انجام داده و اکنون به صورت مستمر برای اهدای خون به پایگاه انتقال خون شهرستان زاهدان مراجعه می‌کند.

این اهدا کننده خون در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: اهداکنندگان خون همواره یاریگر بیماران نیازمند خون بوده‌اند بنابراین باید با همکاری و مشارکت شاخص اهدای خون را در استانی که به شدن نیازمند خون است را بالا نگه داریم.

یکی دیگر از اهدا کننده‌های مستمر خون در زاهدان گفت: چند سال پیش در یک تصادف دچار خونریزی شدم و به صورت اورژانسی به خون نیاز داشتم با خونی که از فرد دیگری به من اهدا شد از آن حادثه جان سالم به در بردم به همین دلیل تصمیم گرفتم هر سه ماه برای اهدا خون به سازمان انتقال خون مراجعه کنم شاید من هم نجات بخش جان دیگری باشم.

محمد سالاری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با بیان اینکه بیماری خاصی ندارد اظهار کرد: افراد سالمی که مشکل کم خونی ندارند می‌توانند با اهدای خون به همنوعان نیازمند خود کمک کنند تا در صورت بروز حادثه ای برای هم وطنانمان مانند آنچه برای خودم اتفاق افتاده نجات دهنده جانی دیگر باشند.

عمده‌ترین مصرف کنندگان خون بیماران سرطانی، تالاسمی و هموفیلی، مجروحان تصادفات و سوانح، بیماران دارای اعمال جراحی، مادران باردار، بیماران قلبی عروقی و بستری در بیمارستان هستند

زهرا سرابندی یکی از بیماران تالاسمی سیستان و بلوچستان است که برای ادامه زندگی باید ماهانه ۲ تا سه بار خون بگیرد این بیمار در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار کرد: زندگی بیماران تالاسمی به اهداکنندگان خون بستگی دارد، آنها با اهدای خون، به ما جان دوباره می‌بخشند که ما زندگی خود را مدیون اهداکنندگان هستیم.

یکی از اهداکنندگان در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه حدود سه سال است که اقدام به اهدای خون می‌کند، افزود: این کار را به نیت سلامتی مادرم تا زمانی که زنده باشم ادامه خواهم داد چرا که اهدای خون امری خداپسندانه بوده خیرات و برکات فراوانی دارد و نجات‌بخش زندگی دیگران است.

محمد اربابی ادامه داد: این اقدام انسان‌دوستانه، بیماران نیازمند را از چشم‌انتظاری نجات می‌دهد، بر این اساس همه افرادی که شرایط اهدای خون دارند باید در این مسیر گام برداشته و با اهدای خون خود به دیگران زندگی ببخشند.

یک اهداکننده دیگر در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه اولین‌بار هنگام حادثه تروریستی مسجد جامع زاهدان اقدام به اهدای خون کردم، گفت: به یاد دارم که در آن شب مجروحان حادثه نیاز به خون داشتند، من به همراه اعضای خانواده‌ام راهی پایگاه انتقال خون شده و به همشهریان خود با اهدای خون کمک کردیم.

مینا سعادت با بیان اینکه ما نباید نسبت به جان دیگر هم‌وطنانمان بی‌تفاوت باشیم، گفت: پس از اهدای خون حس بسیار خوبی داشته و از این کار راضی و خرسند بودم.

بیشتر بخوانید:

چشم انتظاری بیش‌از سه هزار بیمارتالاسمی سیستان و بلوچستان به اهدای خون

بیماران تالاسمی سیستان و بلوچستان و امتداد یک رنج

اهدای خون؛ التیام بخش دردهای ناخواسته

اهدا کنندگان متشکریم؛ نمایش همدردی به‌ سبک سیستان و بلوچستان

دسترسی مردم به اهدای خون در ۲۰ شهرستان فراهم نیست

مدیرکل انتقال خون سیستان و بلوچستان گفت: این استان به لحاظ پهناوری و وسعت، شرایط ویژه‌ای را در بین استان‌های دیگر دارد و یکی از پر مصرف ترین استان‌ها به لحاظ استفاده از خون به شمار می‌رود.

ابوالحسن صفدری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه اکنون در ۲۰ شهرستان هنوز مرکز اهدای خون نداریم بیان کرد: باید به این سمت برویم که فرهنگ سازی برای اهدای خون و دسترسی مردم را به خون تسهیل کنیم در صورتی‌که ساکنان جمعیتی ۲۰ نقطه سیستان و بلوچستان به پایگاه انتقال خون دسترسی داشته باشند نیاز خون استان به طور کامل توسط شهروندان مرتفع خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه در دولت سیزدهم اعتباراتی در نظر گرفته شده اما اینها برای جبران این عقب ماندگی تاریخی کافی نیست تصریح کرد: امروز از همه خیرین که در حوزه سلامت برای تاسیس درمانگاه و مراکز بهداشت گامی برمی‌دارند از آن‌ها می‌خواهیم با توجه به نیاز بیماران سیستان و بلوچستان به خون و شرایط ویژه ای که این استان دارد ذهنشان معطوف به جریان اهدای خون و ایجاد پایگاه‌های انتقال خون در شهرستان‌های مختلف نیز باشد.

مدیرکل انتقال خون سیستان و بلوچستان بیان کرد: با توجه به اینکه سه هزار و ۳۰۰ بیمار تالاسمی در استان وجود دارد و به صورت ماهانه ۶ هزار واحد صرف این بیماران می‌شود و این بیماران همواره چشم انتظار اهدا کنندگان هستند بنابراین از شهروندان تقاضا داریم پایگاه‌های انتقال خون را دریابند و برای نجات جان انسان ها حضور پررنگی داشته باشند.

وی با اشاره به اینکه نیاز سیستان و بلوچستان ۱۲ هزار واحد مصرف خون به صورت ماهانه است خاطرنشان کرد: از این میزان ۵۰ درصد در خود استان فراهم می‌شود که نیاز است به سمتی حرکت کنیم تا واردات خون را به استان کمتر کنیم.

یکی از عواملی که باعث شده امروز سیستان و بلوچستان به کانون تالاسمی در کشور تبدیل شود و مشکلات اساسی را در حوزه و بهداشت و درمان برای این استان ایجاد کند، نبود توجه خانواده‌ها به آزمایشات ژنتیک قبل از ازدواج است

صفدری افزود: با توجه به اینکه بیماران بسیاری مانند و تالاسمی هموفیلی ها ماهانه به فرآورده های خونی اهداکنندگان خون، وابسته هستند میزان اهدای خون استان فقط پاسخگو ۵۰درصد نیاز است و کمبودها از طریق شبکه ملی خون‌رسانی از سایر استان‌ها تامین می‌شود.

مدیرکل انتقال خون سیستان و بلوچستان ادامه داد: با توجه به جوانی جمعیت سیستان و بلوچستان، با همت جوانان استان می‌توانیم خون مورد نیاز بیماران را از هم استانی‌های خودمان تامین کنیم.

وی ادامه داد: میانگین مراجعه برای اهدای خون در سیستان و بلوچستان روزی ۲۰۰ نفر است، که همه این افراد موفق به اهدای خون نمی‌شوند اگر از امروز هر فرد اهداکننده مشوق یک فرد دیگر از نزدیکان و دوستان خود برای اهدای خون شود انتظار می‌رود مراجعه در طول روز به ۴۰۰ نفر نیز برسد که قطعا نیاز استان به دریافت خون از شبکه ملی مرتفع خواهد شد.

مدیرکل انتقال خون سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه همیشه بیمارانی وجود دارند که زندگی آن‌ها نیازمند به تزریق خون است، افزود: این استان در حالت کلی به همه گروه‌های خونی نیازمند است اما در برخی مواقع با کاهش موجودی گروه‌های خونی +O و -O مواجه است.

صفدری بیان کرد: میانگین مصرف روزانه سیستان و بلوچستان به خون حدود ۳۰۰ واحد گلبول قرمز متراکم است در حال حاضر ذخیره خونی پنج روزه برای استان، ذخیره مطلوبیست اما ممکن است برای بعضی گروهای خونی ذخیره به کمتر از سه روز برسد.

وی در مورد استان‌های معینی که به سیستان و بلوچستان خون ارسال می‌کنند اظهارکرد: شبکه ملی خون‌رسانی با توجه به بعد مسافت و زیرساخت‌های حمل و نقل و انتقال خون استان‌های معین رو مشخص می‌کند که برای این استان از خراسان جنوبی، کرمان، یزد، بجنورد، قزوین، زنجان و سایر استانها خون ارسال می‌شود.

مدیرکل انتقال خون سیستان و بلوچستان در مورد شرایط اهدای خون عنوان کرد: همه افراد با سن بین ۱۸ تا ۶۵ سال و حداقل وزن ۵۰ کیلوگرم می‌توانند به پایگاه‌های خون مراجعه کنند این افراد پس از مرحله ثبت نام، مصاحبه و معاینه پزشکی در صورتی که مشکلی نداشته باشند می‌توانند خون خود را اهدا کنند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha