تاریخ انتشار: ۹ مهر ۱۳۸۶ - ۰۰:۰۱
حکمت جدیدی در خصوص دندان عقل ................................................
تهران، خبرگزاری جمهوری اسلامی 09/07/86 علمی.پزشکی.دندان عقل.
افرادی که دندان های عقل خود را کشیده اند می دانند که این دندان ها واقعا غیر از مزاحمت اثری ندارند.
به گزارش پایگاه اینترنتی لایوساینس، اکنون مطالعه ای که جزئیات آن در شماره 27 سپتامبر مجله "نیچر" منتشر شده است، نشان می دهد که این دندان های آزاردهنده احتمالا به تنها به دلیل ضعف در یک مکانیسم تکاملی که به آنها اجازه می دهد به انتهای فک راه پیدا کنند، وجود دارند.
دندان های آسیا عقب ترین دندان ها در دهان بیشتر پستانداران هستند.
انسان های بزرگسال 12 دندان آسیا دارند ( سه دندان آسیا در هر طرف فک بالا و پایین ) و آخرین دندان هر گروه دندان عقل نامیده می شود.
دندان های آسیا معمولا به ترتیب از جلو به عقب درمی آیند و دندان عقل آخرین دندانی است که در سنین بین 16 تا 24 سالگی نمایان می شود.
اگر به اندازه کافی در فک جایی برای رویش دندان های عقل نباشد و رویش آنها موجب بروز نامنظمی در دندان های دیگر شوند در آن موقع زمان انجام رویه دردناک دندانپزشکی که همانا کشیدن دندان عقل است فرا می رسد.
یک موضوع درباره دندان های آسیاب که دانشمندان را گیج و متحیر کرده این است که چرا برخی افراد دندان های عقل بسیار بزرگی دارند درحالیکه سایر افراد (که در واقع شانس آورده اند) ممکن است اصلا دندان عقلی نداشته باشند.
برای کمک به پاسخ به این سوال، محققان در "دانشگاه هلسینکی" در فنلاند دندان های موش را در محیط آزمایشگاهی کشت دادند.
محققان دریافتند که توازن میان دو مکانیزم مولکولی یعنی "فعال سازی" و "بازداری"، تعداد دندان هایی را که از ریشه دندان (جوانه کوچکی از بافت که بعدا به دندان تبدیل می شود) می رویند و اندازه این دندان ها را کنترل می کند.
زمانیکه این دو مکانیزیم در توازن هستند هر سه این دندان ها درمی آیند و اندازه آنها تقریبا یکسان است.
اما اگر این دو مکانیزم در توازن نباشند، اندازه این دندان ها متفاوت می شود. اگر مکانیزم فعال سازی برنده شود، هر دندان به ترتیب بزرگتر می شود بطوریکه دندان عقل، در نقش قلدر گروه عمل می کند و دردی واقعی را در دهان ایجاد می کند. در مواردی بسیار استثنایی نیز ممکن است که سر و کله چهارمین دندان آسیا نیز پیدا شود.
از طرف دیگر اگر مکانیزم بازداری برنده شود، این دندان ها به ترتیب کوچکتر می شوند بنابراین دندان عقل از همه آنها کوچکتر می شود که در نهایت این وضعیت، ممکن است اصلا دندان عقلی نروید.
"یوکا یرنوال" یکی از اعضای گروه محققان گفت، بیشتر انسان های اولیه هر چهار دندان عقل خود را داشتند و همه آنها تقریبا به یک اندازه بودند بنابراین در آن زمان احتمالا این دو نیرو در توازن بودند.
یرنوال به لایوساینس گفت، اما اکنون دندان های عقل ما معمولا کوچکتر از بقیه دندان های آسیاب هستند که این بدین معناست که نیروی بازداری احتمالا از نظر تکاملی برنده می شود. هرچند در تمام اشخاص به این صورت نیست.
یرنوال گفت، حتی با وجود اینکه دندان های عقل کوچکتر می شوند اما هنوز می توانند مشکلاتی بوجود آورند زیرا فک انسان نیز با گذشت زمان کوچکتر شده است که این موضوع می تواند به این دلیل باشد که انسان ها آشپزی یاد گرفته اند و غذای ما اکنون نرمتر شده است و به نیروی کمتری برای جویدن نیاز دارد.
بنابراین دندانپزشکان تا مدتها بعد کارشان همچنان رونق خواهد داشت.
علمی/9136/1786 شماره 008 ساعت 13:22 تمام