آیین بزرگداشت خواجه نصیر طوسی در مراغه برگزار شد .................................................
مراغه، خبرگزاری جمهوری اسلامی 05/12/86 داخلی.اجتماعی.فرهنگی.بزرگداشت.
آیین بزرگداشت خواجه نصیر طوسی روز یکشنبه با حضور جمعی از مسوولان محلی در سالن اجتماعات دانشکده پرستاری و مامایی شهرستان مراغه برگزار شد.
رییس مرکز تحقیقات نجوم و اختر فیزیک مراغه در این همایش گفت: رصدخانه مراغه از یادگارهای ارزشمند خواجه نصیر در این شهرستان بوده و این دانشمند در این مرکز کارهای تحقیقاتی و آموزشی زیادی انجام داد.
پروفسور علی عجبشیری زاده ، افزود: برنامه ریزی برای احیا و بازسازی رصدخانه مراغه طبق طرح قدیمی آن انجام شده است.
وی گفت: ساخت 10 ابزاری که در آن زمان به عنوان رصد ستارگان استفاده می شده از جمله برنامه های احیای این رصدخانه بوده که نقشه های مکانیکی آن آماده شده است.
وی افزود: کارگاه ریخته گری ، کتابخانه ، کره سماوی برای رصد و ساعت های آفتابی از جمله ابزارهای موجود آن دوران در محوطه رصدخانه مراغه بود.
به گفته ی وی ، برای شروع احیا و بازسازی این رصدخانه دو میلیارد ریال اعتبار تخصیص یافته است.
وی افزود: در جوار رصدخانه مراغه مرکز بین المللی تحقیقات نجوم و اختر فیزیک مراغه نیز ایجاد می شود.
استاد ریاضی دانشگاه تبریز نیز در این آیین گفت: خواجه نصیر طوسی، دانشمند ، سیاستمدار ، فیلسوف ، موسیقی دان و ادیبی توانا بوده و علاوه بر کارهایی که در زمینه نجوم انجام داده جلوی کشور گشایی حکمرانان مغول را گرفت.
دکتر حسین سیفلو ، افزود: خواجه نصیر با تاثیرگذاری بر روی حکمرانان مغول موجب شد آن ها بجای کشورگشایی در زمینه کشورداری تلاش کنند.
وی گفت: از این دانشمند کتاب های زیادی بجای مانده که بخشی از آن ها را خودش تالیف و بخشی را نیز ترجمه کرده است.
وی افزود: خواجه نصیر علاوه بر ایجاد دانشگاه مراغه که هم اکنون به رصد خانه معروف است به علت گسترش شهرت خود ، بین تمدن اسلامی و اروپایی حلقه اتصال ایجاد کرد.
به گفته ی وی ، کتاب های او در اروپا به زبان های مختلف ترجمه شده و در هر کتاب علمی نام او دیده می شود.
رصدخانه مراغه در سال 657 هجری قمری به دستور هلاکوخان و به همت دانشمند ایرانی خواجه نصیرالدین طوسی در مراغه بنا شد و در احداث آن شخصیت های علمی همچون علامه قطب الدین ، فخرالدین مراغی ، محی الدین مغربی و نجم الدین اسطرلابی شرکت داشتند.
ساخت بنای رصدخانه مراغه 15 سال به طول انجامید و در آن کتب ، اسباب و آلات نجومی بسیاری متمرکز شد اما این مجموعه بعد از سال 703 هجری قمری بر اثر زلزله و بی توجهی حکام رو به ویرانی گذاشت.
خواجه نصیرالدین طوسی از بزرگترین فلاسفه و ریاضی دانان و دانشمندان ایرانی است که پس از بزرگانی مانند فارابی ، ابوریحان بیرونی ، ابوعلی سینا و رازی ظهور کرد.
خواجه نصیرالدین از مردم جهرود قم بود و در سال 597 ه - ق در آنجا تولد یافت و بعدها برای ادامه تحصیل به نقاط مختلف از جمله طوس سفر کرده و در آنجا مسکن گزید و به همین خاطر به خواجه نصیرالدین طوسی شهرت یافت.
هم اکنون رصدخانه مراغه یکی از آثار ارزشمند مورد علاقه گردشگران بوده و سالانه تعداد زیادی از گردشگران داخلی و خارجی از آن بازدید می کنند.
590/1495/530 شماره 027 ساعت 19:23 تمام
تاریخ انتشار: ۵ اسفند ۱۳۸۶ - ۰۰:۰۱