به گزارش خبرنگار ایرنا، تب مالت یا بروسلوز، از جمله مهمترین بیماریهایی است كه از طریق دام به انسان منتقل می شود كه شایع ترین راه انتقال آن به افراد، از طریق دستگاه گوارشی است.
به اظهار آنان، این بیماری در مناطق مستعد در حوزه دامپروری و كشاورزی بیش از سایر مناطق مشاهده می شود و در این راستا می توان گفت با توجه به قطب بودن استانهای لرستان، همدان، آذربایجان شرقی و كرمانشاه در حوزه دامپروری كشور، شیوع تب مالت در این مناطق بیش از سایر استانهای كشور است.
براساس آخرین آمار منتشر شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، در سال 89 حدود 12 هزار بیمار مبتلا به تب مالت در كشور شناسایی شدند كه از این تعداد، 700 مورد مختص به استان كرمانشاه بوده است.
همچنین آمارها نشان می دهد بیشترین مبتلایان به این بیماری در استان كرمانشاه و در شهرستانهای گیلانغرب، دالاهو، سنقر و كنگاور زندگی می كنند.
متولیان حوزه سلامت، انتهای اسفند و ابتدای فصل بهار را عمده ترین زمانهای شیوع این بیماری در جامعه عنوان می كنند و معتقدند با توجه به اینكه استفاده از فرآورده های دامی آلوده، عمده ترین راه انتقال این بیماری است بنابر این توقف واكسیناسیون دامها، تهدیدی جدی برای شیوع بیماری تب مالت در جامعه محسوب می شود.
این امر، ضرورت اطلاع رسانی و آگاه سازی در زمینه این بیماری را در میان عموم بیشتر می كند.
مسوول بیماریهای مركز بهداشت استان كرمانشاه درباره بیماری تب مالت گفت: مصرف شیر خام و فرآورده های لبنی آلوده و غیر پاستوریزه به خصوص پنیر تازه، خامه و سرشیر و تماس مستقیم زخم های پوستی با بافتها و ترشحات حیوانات آلوده مانند خون، گوشت، فضولات، ترشحات رحمی و جنین سقط شده از مهمترین راههای انتقال تب مالت به انسان است.
دكتر ' حسین بیگلری ' روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تنفس كردن عامل بیماری از طریق گرد و خاك و فضولات موجود در هوای آغل و اصطبل، ورود عامل بیماری از طریق غشاهای مخاطی مانند چشم، بینی، تماس با دام تازه متولد آلوده، مصرف شیر و فرآورده های لبنی محلی آلوده، ذبح غیربهداشتی و فاصله كم بین محل زندگی دام و انسان از دیگر عوامل ابتلا به تب مالت است.
وی گفت: نتایج بررسیهای دامپزشكی سقط جنین، دفع ناقص جفت در دام، ورم بیضه ها، اختلال در باروری و ورم پستان را از جمله علایم این بیماری در دام می داند.
دكتر بیگلری ادامه داد: همچنین تب مداوم یا نامنظم با دوره های متفاوت، لرز شبانه، خستگی، تعریق، بی حالی، كاهش وزن، درد مفاصل، كمر درد، دردهای شكمی، افسردگی، بی خوابی و بزرگی كبد و طحال از جمله علایم ابتلا به این بیماری در افراد است.
این پزشك كرمانشاهی تاكید كرد: این در حالیست كه بروز علایم این بیماری از زمان ابتلا تا یك دوره نهفتگی بین چند هفته تا چند ماه در فرد مبتلا می تواند متغییر باشد.
وی همچنین علایم تب مالت در كودكان را از عفونت بی علامت تا تب با منشاء ناشناخته ، درگیری تك مفصلی و عوارض تنفسی عنوان كرد.
بیگلری افزود: این بیماری در انسان بر دستگاه گوارش ، قلب ، اعصاب، كلیه ، سیستم تنفسی ، خونی ، چشمی ، عضلات و اسكلتی اثر می گذارد.
وی تاكید كرد: تب مالت در دستگاه گوارش سبب بی اشتهایی ، درد شكم ، اسهال ، یبوست ، التهاب روده بزرگ و ... ، در دستگاه عصبی سبب افسردگی، در كلیه باعث عفونت كلیه و مجاری ادرار ، در تنفس سبب عفونت ریه ، در خون سبب كم خونی و بزرگی طحال و در چشم سبب التهاب خواهد شد، ضمن آنكه شایعترین علت مرگ ، التهاب دریچه قلب در بیماران تب مالتی می باشد.
وی انجام آزمایش اختصاصی خون را راه تشخیص این بیماری خواند و گفت: دوره درمان تب مالت نیز بنا به صلاحدید پزشك حداقل دو تا سه ماه می باشد.
بیگلری استفاده از لبنیات پاستوریزه و سالم ، خودداری از تماس با دامهای مشكوك به بیماری و استفاده از وسایل حفاظتی مانند دستكش، عینك، كلاه، ماسك، لباس مخصوص و سفید رنگ در هنگام تماس با دام را از مهم ترین راههای پیشگیری از ابتلا به این بیماری در انسان عنوان كرد.
وی ادامه داد: برای پیشگیری از شیوع این بیماری؛ علاوه بر اینكه باید جنین سقط شده دامها ، سایر ترشحات دامی ، لاشه و فضولات دامی را در چراگاهها رها نكرده و آنها را توسط وسایل حفاظتی بصورت بهداشتی دفن كرد، بایستی مراقب وارد نشدن ترشحات و تولیدات دامهای مشكوك به بیماری از راه دهان، بینی ، چشم و زخم باز به بدن بود تا از ابتلا به این بیماری پیشگیری شود.
این پزشك تاكید كرد: همچنین افراد باید دامهایشان را از نظر آلودگی به تب مالت آزمایش كنند و دامهای آلوده را با نظارت سازمان دامپزشكی كشتار و دامها را با كمك این سازمان واكسینه كنند.
وی ادامه داد: مكان پرورش دامها نیز باید از نور كافی، قابلیت شستشو ، فاصله كافی با محل زندگی خانواده و ارتفاع كافی برخوردار باشد و شستشوی بهداشتی و سم پاشی علیه كنه ها و دیگر حشرات بیماری زا در این مكانها رعایت شود.
وی توصیه كرد: برای پیشگیری از شیوع بیماریهای منتقله از طریق دام ، باید همواره دامها را از نظر بیماریهای داخلی و خارجی مانند تب مالت ، قارچ ، سیاه زخم ، هاری و ... بررسی و آنها را سالیانه حمام بهداشتی داد و در صورت مشاهده هر گونه بیماری با دامپزشك مشورت كرد.
این پزشك در پایان تاكید كرد: خوشبختانه با اقدامات مداخله ای بهداشتی مناسب ، موارد ابتلا به این بیماری در كشور در حال كاهش است اما باید مراقب واكسیناسیون به موقع دامها بود تا موارد ابتلا به تب مالت دوباره در جامعه افزایش نیابد.
7450/567/245
تاریخ انتشار: ۷ دی ۱۳۹۰ - ۱۶:۳۷
كرمانشاه - كارشناسان بهداشتي و دامپزشكان معتقدند: توقف عمليات واكسيناسيون دامها، تهديدي جدي براي سلامتي و شيوع بيماري تب مالت به عنوان بيماري مشترك انسان و دام محسوب مي شود و در هر شرايطي بايد اين عمليات تداوم يابد.