تهران-آزمايشگاه فني و مكانيك خاك به منظور ايفاي نقش موثر حاكميتي در كنترل كيفي پروژه هاي عمراني، در سلسله مراتب اركان نظام فني و اجرايي از حوزه مشاور به حوزه كارفرما منتقل مي شود.

به گزارش روز شنبه خبرنگار اقتصادی ایرنا ،' كامران رحیم اف' در گفت و گو با خبرنگاران با تشریح جایگاه آزمایشگاه فنی و مكانیك خاك افزود: با منتقل شدن آزمایشگاه به حوزه كارفرما در پروژه های عمرانی این مجموعه خواهد توانست به نحو موثری كیفیت پروژه های عمرانی را كنترل كند.

** شیوه اداره درآمد- هزینه تاثیرگذاری لازم را در كنترل كیفی پروژه ها ندارد

وی با بیان اینكه آزمایشگاه فنی و مكانیك خاك باید بتواند روی یك پروژه اشراف پیدا كند و نواقص كار را برطرف كند، تصریح كرد: این مجموعه طبق اساسنامه خودگردان معرفی شده ، یعنی درآمد-هزینه‌ای است و باید از طریق كسب درآمد، هزینه‌های خود را پرداخت كند.

وی ادامه داد: اداره آزمایشگاه فنی و مكانیك خاك بر اساس شیوه درآمد – هزینه هم تاثیرگذاری لازم را در بحث كنترل كیفی ندارد و هم با اهداف حاكمیتی آزمایشگاه در تناقض است.

مدیرعامل آزمایشگاه فنی و مكانیك خاك با اشاره به معایب شیوه اداره درآمد- هزینه ای آزمایشگاه اظهار داشت: آزمایشگاه از طرفی باید از كار ناقص دیگران ایراد بگیرد تا كار بدون نقص اجرا شود و از طرف دیگر طبق اساسنامه باید درآمد- هزینه‌ای باشد و در قبال ایراد گرفتن از پروژه‌ها از مجری پروژه پول بگیرد.

وی خاطرنشان كرد: به طور قطع ایراد گرفتن از پروژه و دریافت مبالغی در ازای این ایراد گرفتن‌ها از مجری پروژه، نواقصی دارد و كسی حاضر نمی شود در ازای گرفتن ایراد از كارش هزینه ای هم بپردازد.

مدیر عامل آزمایشگاه فنی و مكانیك خاك ادامه داد: دولت در 14 اسفند ماه 1389 طی مصوبه ای اعلام كرد كه آزمایشگاه فنی و مكانیك خاك باید حاكمیتی شود؛ یعنی از سیستم درآمد- هزینه‌ای بیرون آید و ردیف اعتبار و بودجه داشته باشد تا نگرانی از محل درآمدها نداشته باشد.

به گفته ی رحیم اف طبق این مصوبه هزینه آزمایشگاه از قبیل حقوق كارمندان، توسعه تجهیزات مورد نیاز باید از محل بودجه‌ دولتی پرداخت شود، تا این مجموعه از بعد حاكمیتی بر پروژه‌های عمرانی نظارت كند.

وی با اشاره به برگزاری جلساتی با معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ریاست‌جمهوری افزود:در ردیف بودجه سال 91، ردیف اعتباری ویژه‌ای برای آزمایشگاه باید در نظر گرفته شود تا آزمایشگاه از بعد درآمدی وابسته به درآمد-هزینه نباشد و بتواند هزینه‌های جاری خود را از طریق ردیف بودجه تأمین كند و بعد حاكمیتی آن تقویت شود.

وی با اشاره به اینكه این موضوع مهمترین برنامه این مجموعه در سال 1391 است ، ابراز امیدواری كرد كه با اجرای این مورد دگرگونی مثبتی در ارتقای كیفی تمامی پروژه‌های عمرانی وزارت راه و شهرسازی رخ دهد.

وی خاطر نشان كرد: در صورت حاكمیتی شدن آزمایشگاه ، بخش خصوصی و بخش تعاونی فعال در این زمینه زیرنظر آزمایشگاه قرار گرفته و بر وظایف آنها نظارت خواهد كرد، ضمن آنكه می‌تواند بر آموزش پرسنل و نظارت بر كیفی كاری و تجهیز دستگاه‌ها و دقت عملكرد آنها، نظارت كند.

** از سال 1387 هیچ افزایش تعرفه ای نداشتیم

مدیر عامل آزمایشگاه فنی و مكانیك خاك با اشاره به اینكه معاونت برنامه‌ریزی ریاست‌ جمهوری هر سال نرخ‌ها و تعرفه‌ها را اعلام می‌كند، اظهار داشت: از سال 1387 به این طرف هیچ افزایش نرخی در فهرست‌بهای خدمات آزمایشگاهی در زمینه ژئوتكنیك و مقاومت مصالح اعمال نشده است.

وی ادامه داد: جلساتی با تشكل‌های غیردولتی و بخش خصوصی برگزار شده است كه معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ریاست‌جمهوری نیز در این جلسات حضور داشته و كمیته‌هایی در این باره تشكیل شده است كه در حال بازنگری تعرفه‌های آزمایشگاه هستند.

** طی یك ماه آینده تعرفه های جدید ابلاغ می شود

وی با بیان اینكه به طور قطع تا یك ماه آینده جمع‌بندی‌ها صورت می‌گیرد و در سال آینده تعرفه‌های جدید از سوی معاونت برنامه‌ریزی ریاست‌جمهوری ابلاغ خواهد شد، در مورد تعاملات آزمایشگاه با شهرداری برای ساخت مسكن و آزاد راه‌های شهری اظهار داشت: با توجه به اینكه آزمایشگاه فنی و مكانیك خاك دولتی و زیرمجموعه وزارت راه و شهرسازی هست ،ارتباط آن با شهرداری‌ها و ساخت و ساز شهری بسیار كم است.

وی ادامه داد: علاوه بر این چون ازمایشگاه فنی و مكانیك خاك از طریق بودجه‌های ملی و استانی بر پروژه‌ها نظارت دارد و شهرداری‌ها از این بودجه‌ها استفاده نمی‌كنند، از این رو در عمل همكاری چندانی وجود ندارد.

وی خاطر نشان كرد: به تازگی ادارات كل آزمایشگاه فنی و مكانیك خاك در استان‌ها توافق‌ ‌هایی با شهرداری‌ها كرده‌اند و در حال وارد شدن به این مقوله (ساخت و سازهای شهری) هستیم، اما این موضوع جدیدی است و اغلب شهرداری‌ها نظارت‌های كیفی خود را از طریق شركت‌های بخش خصوصی انجام می‌دهند.

مدیرعامل آزمایشگاه فنی و مكانیك خاك اظهار داشت: بروز برخی نواقص نظیر عدم اجرای كیفی پروژه‌ها دولت را به این نتیجه رساند كه آزمایشگاه باید حاكمیتی باشد.

وی با بیان اینكه اركان نظام فنی و اجرایی كشور بر پایه كارفرما، مشاور و پیمانكار است كه آزمایشگاه در زیرمجموعه مشاور قرار می‌گیرد، ادامه داد: در حال حاضر یك شركت مشاور بخش خصوصی مافوق آزمایشگاه دولتی است و آزمایشگاه خاك گزارش نقص را به آن مشاور خصوصی می‌دهد.

رحیم اف افزود: مشاور بخش خصوصی در برخی موارد نسبت به رفع ایرادات كیفی پروژه برخورد می‌كند و در برخی موارد توجه چندانی به گزارش‌های ما نمی كند.

وی ادامه داد: این امر موجب شد كه توجه به بعد حاكمیتی آزمایشگاه قوت بگیرد و دولت مصوب كرد كه آزمایشگاه از زیرمجموعه مشاور بیرون آید و در بدنه كارفرما در رأس پروژه قرار گیرد كه آنجا اختیار تعطیل و یا تخریب كردن كاری كه به غلط اجرا شده است، داشته باشیم.

مدیرعامل آزمایشگاه فنی و مكانیك خاك تصریح كرد: بر اساس سازوكار حاكمیتی شدن آزمایشگاه‌ فنی و مكانیك خاك ابتدا باید سازمان شود یعنی از وضعیت شركتی به سازمان آزمایشگاه تبدیل شده و بودجه آن در دولت مصوب شود.

** نظارت آزمایشگاه بر كنترل جوش،بتن و سازه های مسكن مهر

وی خاطرنشان كرد: ما در بحث كنترل جوش، بتن و ساختار شكل‌گیری سفت‌كاری مسكن مهر نظارت می‌كنیم و كنترل كیفی نازك‌كاری آن نظیر جنس مصالح، كاشی‌كاری، رنگ‌آمیزی و از این قبیل توسط بخش خصوصی نظارت می‌شود.

وی خاطرنشان كرد: وقتی كه بتن، ستون و تیرآهن كنترل می‌شود در واقع زیرساخت ساختمان كنترل شده است، اما این موارد را مردم نمی‌بینند؛ ما تأكید می‌كنیم كه تمام كنترل‌های خود را به بهترین وجه انجام دهیم.

رحیم‌اف تصریح كرد: وظیفه ما این است كه بتن را كنترل كرده و در صورت عدم داشتن شرایط لازم مانع از استفاده ازآن در ساختمان شویم و در صورت استفاده از بتن غیر كیفی دستور تخریب آن را صادر كنیم.

اقتصام **2021 **1561