لندن - جمعي از زندانيان سابق گوانتانامو در دهمين سالگرد تاسيس اين زندان بدنام، يك پايگاه جامع اطلاع رساني راه اندازي كردند.

به گزارش ایرنا، چند تن از زندانیان سابق گوانتانامو و تعدادی از وكلای حقوق بشری روز سه شنبه با برگزاری یك كنفرانس خبری در شهر لندن آغاز به كار این پایگاه اطلاع رسانی را با عنوان 'هرگز فراموش نكنید' و به آدرس www.laatansa.com رسما اعلام كردند.

این پایگاه اطلاع رسانی توسط سازمان غیردولتی موسوم به 'زندانیان قفس' و با همكاری زندانیان سابق گوانتانامو و برخی از نهادهای حقوق بشری نظیر 'ریپریو' دایر شده است.

'معظم بیگ' از زندانیان سابق گوانتانامو و مدیر سازمان 'زندانیان قفس' در این كنفرانس خبری گفت: گوانتانامو سمبل نقض حقوق بشر و اقدامات خودسرانه آمریكا در نقاط مختلف جهان است.

این شهروند انگلیسی كه طی سال های 2002 تا 2005 در گوانتانامو بازداشت بوده است، افزود: تصاویری كه از زندانیان گوانتانامو با لباس های یك دست نارنجی و در داخل قفس های فلزی در سراسر جهان منتشر شده، در واقع نشانه ای از سیاست موسوم به 'جنگ علیه تروریسم' آمریكا و شیوه بازداشت و نگهداری مظنونان توسط نیروهای آمریكایی است.

وی اظهارداشت: پروژه 'هرگز فراموش نكنید' یك پروژه جامع اطلاع رسانی است كه هدف اصلی آن ثبت و ضبط اتفاقاتی است كه در جریان به اصطلاح جنگ علیه تروریسم و ده سال فعالیت زندان گوانتانامو روی داده است.

معظم بیگ تاكید كرد: ما باید میراث گوانتانامو را برای آیندگان ثبت و ضبط كنیم تا آنان بتوانند جنبه های حقوقی و سیاسی نقض حقوق بشر در این زندان و بازداشتگاه های مخفی آمریكا در نقاط مختلف جهان را مطالعه كنند.

وی گفت: در حالی كه زندان گوانتانامو به رغم وعده های داده شده هنوز تعطیل نشده است، هدف فوری ما باید آزادی باقیمانده زندانیان و تعطیلی آن باشد. ما همچنین باید اطمینان حاصل كنیم كه گوانتانامو هرگز توسط وجدان عمومی مردم جهان فراموش نمی شود.

مدیر سازمان 'زندانیان قفس' گفت: راهبرد جنگ علیه تروریسم و راه اندازی زندان گوانتانامو صفحه سیاهی در تاریخ بشر مدرن است و این اقدامات توسط دولتی انجام شده است كه مدعی حمایت از حقوق بشر و دموكراسی است و خود را قوی ترین كشور جهان می داند.

وی در ادامه سخنان خود، دولت انگلیس را به همدستی در ربودن و شكنجه مظنونان تروریستی توسط آمریكا متهم كرد و افزود: انگلیس در دستگیری و انتقال شهروندان خود به گوانتانامو دخالت داشته است و معتقدم اگر همكاری دولت انگلیس نبود ما به عنوان شهروند انگلیسی هرگز پایمان به گوانتانامو باز نمی شد.

'سامی الحاج' یكی دیگر از زندانیان سابق گوانتانامو از كشور سودان نیز در این كنفرانس خبری گوشه هایی از بدرفتاری های ماموران آمریكایی با دستگیر شدگان را تشریح كرد.

وی كه به مدت شش سال در گوانتانامو بازداشت بوده و در سال 2007 آزاد شده است، گفت: فشار رسانه ها و افكار عمومی علیه آمریكا برای آزادی زندانیان باقیمانده در گوانتانامو و همچنین كشف جنبه های پنهان سیاست موسوم به جنگ علیه تروریسم باید افزایش یابد.

'كلایو استفورد اسمیت' مدیر سازمان حقوق بشری 'ریپریو' كه وكالت تعدادی از بازداشت شدگان در گوانتانامو را برعهده دارد نیز طی سخنانی گفت: دولت انگلیس در بازداشت و انتقال مظنونان تروریستی به گوانتانامو از جمله تعدادی از شهروندان خود، با آمریكا همدست بوده است.

وی با اشاره به ادامه بازداشت 'شاكر عامر' یك شهروند انگلیسی در گوانتانامو، اظهارداشت: این شهروند مسلمان انگلیسی از حدود 10 سال قبل در بازداشتگاه گوانتانامو نگه داری می شود در حالی كه تاكنون هیچ گونه اتهام رسمی علیه وی مطرح نشده و وعده آزادی وی نیز تاكنون به اجرا نیامده است.

وی با اشاره به روابط ویژه انگلیس و آمریكا از جمله در زمینه های امنیتی، افزود: اگر به جای شاكر عامر یك شهروند سفید پوست و غیرمسلمان انگلیسی در گوانتانامو بازداشت بود، به سرعت امكان آزادی وی فراهم می شود و یا اصلا به آنجا منتقل نمی شد.

آقای اسمیت تاكید كرد كه به رغم ادعاهای مطرح شده توسط مقامات آمریكایی، شاكر عامر در شرایط بسیار بدی نگه داری می شود و در ده سال گذشته نیز هیچ گونه تغییر مثبتی در وضعیت وی ایجاد نشده است.

زندان گوانتانامو در اواخر سال 2001 توسط ارتش آمریكا در نزدیكی خلیج كوبا تاسیس شد و نخستین مظنونان در اوایل سال 2002 به این بازداشتگاه منتقل شدند.

تاسیس این بازداشتگاه كه در تناقض كامل با قوانین و مقررات بین المللی بود از همان ابتدا با اعتراضات گسترده فعالان مدنی مواجه شد ولی دولت آمریكا همچنان این بازداشتگاه بدنام را حفظ كرده است.

حدود 800 نفر از كسانی كه به اتهام دست داشتن در فعالیت های تروریستی بازداشت شده بودند طی سال های گذشته در این بازداشتگاه نگهداری می شدند كه اكثر آنان بعدا بدون هرگونه اتهام و محاكمه ای آزاد شدند.

در حال حاضر حدود 170 زندانی از كشورهای مختلف در این بازداشتگاه نگهداری می شوند.

باراك اوباما رییس جمهوری آمریكا در جریان رقابت های انتخاباتی خود وعده داده بود كه پس از رسیدن به قدرت این بازداشتگاه را تعطیل می كند ولی با گذشت سه سال از ریاست جمهوری اوباما، این وعده هنوز عملی نشده است.

اروپام**345