لندن - يك كارشناس آمريكايي بازداشت اتباع كشورهاي مختلف در زندان گوانتانامو را محكوم كرد و گفت: اقدام دولت آمريكا در تاسيس اين بازداشتگاه و انتقال مخفيانه مظنونان تروريستي به گوانتانامو، غيرقانوني و مغاير با موازين حقوق بشري است.

خانم 'كورتنی بش' از حقوقدانان عضو موسسه حقوق بشری 'ریپریو' در انگلیس به خبرنگار ایرنا گفت: موسسه 'ریپریو' جزو اولین نهادهای حقوق بشری بود كه تاسیس زندان گوانتانامو را محكوم كرد و خواستار دسترسی آزادانه ناظران بین المللی به این بازداشتگاه شد.

وی افزود: ما در حال حاضر وكالت 15 نفر از زندانیان باقیمانده در بازداشتگاه گوانتانامو را برعهده داریم و برای آزادی آنان و احقاق حقوق شان تلاش می كنیم.

وی اظهارداشت: تعدادی از زندانیان سابق گوانتانامو نیز به دلیل بازداشت بی دلیل خود توسط آمریكا و تحمل شكنجه و بدرفتاری در گوانتانامو علیه واشنگتن شكایت كرده اند كه ما از پرونده های آنان نیز حمایت می كنیم.

خانم 'بش' گفت: ما در هفته جاری و به مناسبت دهمین سالگرد تاسیس زندان گوانتانامو به همراه دیگر فعالان مدنی و حقوق بشری در سراسر جهان برنامه های متنوعی را برای اطلاع رسانی در مورد وضعیت زندانیان گوانتانامو برگزار می كنیم.

'برگزاری تجمع اعتراضی در مركز لندن، راه اندازی سایت اطلاع رسانی در مورد زندان گوانتانامو و تشكیل یك نشست عمومی با حضور برخی از زندانیان سابق گوانتانامو و اعضای خانواده و وكلای آنان از جمله این برنامه ها است.'

این فعال مدافع حقوق بشر تاكید كرد: هدف ما این است كه دولت آمریكا را به تعطیلی بازداشتگاه گوانتانامو و رعایت حقوق مظنونان باقیمانده در آن بازداشتگاه وادار سازیم.

پیشتر یك كارشناس مسائل سیاسی و فعال ضدجنگ در انگلیس نیز به مناسبت دهمین سالگرد تاسیس زندان گوانتانامو خواستار تعطیلی این بازداشتگاه بدنام شده بود.

'لیندزی جرمن' معاون 'ائتلاف جنگ را متوقف كنید' در این باره به ایرنا گفت: باراك اوباما به وعده های خود برای تعطیل كردن این 'كمپ شكنجه' عمل نكرده و هنوز بیش از 170 نفر از اتباع كشورهای مختلف در شرایط بسیار دشوار در زندان گوانتانامو به سر می برند.

وی افزود: تاسیس این بازداشتگاه غیرقانونی در واقع نتیجه تعقیب سیاست جنگ طلبانه آمریكا و راهبرد موسوم به 'جنگ علیه تروریسم' بود كه باعث شد اتباع كشورهای مختلف به ظن دست داشتن در فعالیت های تروریستی بصورت غیرقانونی از مناطق مختلف ربوده و به گوانتانامو منتقل شوند.

خانم جرمن گفت: آمریكا نه تنها باید این بازداشتگاه را فورا تعطیل كند، بلكه باید به سیاست جنگ طلبانه خود در نقاط مختلف جهان نیز پایان دهد.

زندان گوانتانامو در اواخر سال 2001 توسط ارتش آمریكا در نزدیكی خلیج كوبا تاسیس شد و نخستین مظنونان در اوایل سال 2002 به این بازداشتگاه منتقل شدند.

تاسیس این بازداشتگاه كه در تناقض كامل با قوانین و مقررات بین المللی بود از همان ابتدا با اعتراضات گسترده فعالان مدنی مواجه شد ولی دولت آمریكا همچنان این بازداشتگاه بدنام را حفظ كرده است.

حدود 800 نفر از كسانی كه به اتهام دست داشتن در فعالیت های تروریستی بازداشت شده بودند طی سال های گذشته در این بازداشتگاه نگهداری می شدند كه اكثر آنان بعدا بدون هرگونه اتهام و محاكمه ای آزاد شدند.

در حال حاضر حدود 170 زندانی از كشورهای مختلف در این بازداشتگاه نگهداری می شوند.

برخی از زندانیان آزاد شده از گوانتانامو در سال های اخیر گوشه هایی از شكنجه ها و بدرفتاری های گسترده ای را كه در آن بازداشتگاه علیه مظنونان تروریستی اعمال می شود، افشا كرده اند.

باراك اوباما رییس جمهوری آمریكا در جریان رقابت های انتخاباتی خود وعده داده بود كه پس از رسیدن به قدرت این بازداشتگاه را تعطیل می كند ولی با گذشت سه سال از ریاست جمهوری اوباما، این وعده هنوز عملی نشده است.

اروپام**345