لندن - جمعي از زندانيان سابق گوانتانامو و فعالان مدافع حقوق بشر در يك نشست عمومي كه به مناسبت دهمين سالگرد تاسيس زندان بدنام گوانتانامو در لندن برگزار شد، جنايات دولت آمريكا و نقض گسترده حقوق مظنونان بازداشت شده را بشدت محكوم كردند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، این نشست عمومی شب گذشته و به ابتكار سازمان 'زندانیان قفس' و با همكاری كمیسیون حقوق بشر اسلامی انگلیس و موسسه حقوق بشری 'ریپریو' برگزار شد و دهها نفر از زندانیان سابق گوانتانامو، اعضای خانواده آنان و فعالان مدنی انگلیس در آن شركت داشتند.

'معظم بیگ' از زندانیان سابق گوانتانامو و مدیر سازمان 'زندانیان قفس' در این جلسه گفت: طی ده سال گذشته صدها نفر از اتباع كشورهای مختلف بدون هرگونه محاكمه و اتهامی در زندان گوانتانامو مورد بدترین شكنجه ها و بدرفتاری ها قرار گرفته اند.

وی افزود: زندگی این افراد و اعضای خانواده هایشان كاملا ویران شده و آنان صدمات جبران ناپذیری را متحمل شده اند كه با هیچ گونه غرامت مادی نیز قابل جبران نمی باشد.

این شهروند مسلمان انگلیسی كه حدود سه سال در زندان گوانتانامو بازداشت بوده است، افزود: اگر سازمان های امنیتی انگلیس در بازداشت و انتقال افراد بی گناه به گوانتانامو همدست نبودند، هرگز افرادی مثل من به آن زندان بدنام منتقل نمی شدیم.

معظم بیگ كه در سال 2005 و بدون هرگونه اتهامی از زندان گوانتانامو آزاد شد، تاكید كرد: ما باید هركاری كه می توانیم انجام دهیم تا افراد باقیمانده در گوانتانامو هرچه زودتر به آغوش خانواده هایشان بازگردند.

وی افزود: ده سال فعالیت زندان گوانتانامو به معنای ده سال شكنجه و بدرفتاری و نقض گسترده حقوق بشر است كه نباید هرگز فراموش شود.

وی گفت: با اینكه هیچ گونه مدرك مستندی در مورد دخالت زندانیان گوانتانامو در فعالیت های تروریستی ارائه نشده است ولی آنان پس از آزادی نیز با انواع محدودیت ها و فشارهای روحی و روانی مواجه هستند.

'مایكل راتنر' یكی از وكلای سرشناس آمریكایی كه سال هاست علیه فعالیت زندان گوانتانامو مبارزه می كند، در این جلسه گفت: فعالیت برای دفاع از زندانیان گوانتانامو به دلیل محدودیت های مختلف، آسان نیست ولی با این وجود وكلای حقوق بشری و فعالان مدنی طی یك دهه گذشته بطور شبانه روزی در این راه مبارزه كرده اند.

وی افزود: در دهمین سالگرد تاسیس گوانتانامو صدها تظاهرات، تجمع و جلسه در محكومیت راه اندازی این زندان و نگهداری بدون محاكمه افراد بی گناه در آن، در سراسر جهان و از جمله در خود آمریكا برگزار می شود كه نشانگر فراموش نشدن زندانیان گوانتانامو توسط افكار عمومی است.

'زندانیان گوانتانامو امروز تنها نیستند و مردم جهان با آنان ابراز همدردی می كنند و ما امیدواریم با فشار افكار عمومی این زندان تعطیل شود و ما دیگر شاهد برگزاری مراسم یازدهمین سالگرد تاسیس آن نباشیم.'

آقای راتنر تاكید كرد: زندان گوانتانامو و دیگر بازداشتگاه های مخفی كه در نقاط مختلف جهان برای نگهداری مظنونان تروریستی تاسیس شده، مایه ننگی برای آمریكا است و ما نباید اجازه دهیم كه اقدامات غیرقانونی انجام شده در این زندان ها به فراموشی سپرده شود.

وی افزود: آمریكا به خاطر اسلام هراسی و آغاز جنگ صلیبی علیه مسلمانان گوانتانامو را تاسیس كرد و متاسفانه دولت باراك اوباما نیز به رغم وعده های داده شد، این زندان را تعطیل نكرد.

این وكیل آمریكایی اظهارداشت: ما باید فعالیت های خود را برای تعطیلی گوانتانامو و آزادی زندانیان باقیمانده در آنجا تشدید كنیم.

'كلایو استفورد اسمیت' مدیر سازمان 'ریپریو' كه پرونده دهها نفر از زندانیان گوانتانامو را پیگیری می كند، دیگر سخنران این جلسه بود كه در سخنان خود گزارشی از وضعیت زندانیان گوانتانامو به حاضران ارائه كرد.

وی كه چند بار از زندان گوانتانامو بازدید كرده است، گفت: شرایط حاكم بر این زندان از هر زندان دیگری كه من قبلا دیده بودم، بدتر است و بازداشت شدگان تحت شرایط دشواری به سر می برند.

وی به عنوان نمونه به وضعیت 'شاكر عامر' مسلمان انگلیسی - عربستانی كه از ده سال قبل در گوانتانامو در بازداشت به سر می برد، اشاره كرد و افزود: من حدود دو ماه پیش ملاقات كوتاهی با آقای عامر داشتم و از نزدیك دیدم كه وضعیت وخیمی دارد.

وی ادعاهای مقامات آمریكایی را مبنی بر اینكه شاكر عامر و دیگر زندانیان گوانتانامو از خدمات كامل بهداشتی و درمانی برخوردار هستند، دروغ خواند و گفت: موكلان زندانی ما در گوانتانامو از انواع بیماری ها و مشكلات جسمی و روانی رنج می برند.

آقای اسمیت بر ضرورت افزایش فعالیت های مدنی و اعتراضی علیه ادامه فعالیت زندان گوانتانامو تاكید كرد و اظهارداشت: آن نیروی واقعی كه طی سال های اخیر باعث آزادی تعدادی از زندانیان گوانتانامو شده، نه فعالیت های صرف حقوقی و قضایی، بلكه فشار افكار عمومی بوده است.

مدیر موسسه حقوقی 'ریپریو' تاكید كرد: من و همكارانم از اینكه برای آزادی زندانیان بی گناه از گوانتانامو فعالیت می كنیم به خود می بالیم و در این راه دوستان و همكاران بسیار خوبی نیز پیدا كرده ایم.

'مسعود شجره' رییس كمیسیون حقوق بشر اسلامی انگلیس نیز طی سخنانی در این جلسه گفت: زندانیان گوانتانامو بدون هرگونه محاكمه عادلانه و حتی بدون اتهام مشخصی سالها به طور غیرقانونی در این بازداشتگاه نگهداری شده اند.

وی با اشاره به تلاش های كمیسیون حقوق بشر اسلامی و دیگر نهادهای مدنی انگلیس برای آزادی زندانیان گوانتانامو و برجسته كردن موضوع نقض حقوق بشر توسط آمریكا، اظهارداشت: آمریكا از نخستین روزهای تاسیس گوانتانامو تلاش كرده است تا شخصیت و هویت انسانی بازداشت شدگان را تخریب كند و به همین دلیل بدون رعایت موازین انسانی و بین المللی، انواع بدرفتاری ها و شكنجه ها را در حق آنان روا داشته است.

'آمریكا نه تنها ابایی از نقض حقوق انسانی زندانیان گوانتانامو ندارد، بلكه تلاش می كند این كار خود را به عنوان اقدامی میهن پرستانه و افتخار آمیز معرفی كند و به همین دلیل ما شاهد بودیم كه تصاویر تحقیر آمیز زندانیان توسط دولت آمریكا در سراسر جهان منتشر شد.'

آقای شجره افزود: دولت آمریكا از همان ابتدا تلاش می كرد فعالان مدنی و مدافعان حقوق بشر را مرعوب كند تا از پیگیری و مطرح كردن پرونده های زندانیان گوانتانامو و رفتارهای وحشیانه صورت گرفته علیه آنان، خودداری كنند.

وی تاكید كرد: ما باید امروز از كسانی كه به رغم فضای تبلیغاتی و ارعاب آمیز سنگین حاكم بر جامعه جهانی به خود جرات دادند و از نخستین روزهای تاسیس گوانتانامو برای دفاع از حقوق مظنونان بی گناه وارد این مبارزه شدند و این مبارزه را همچنان بطور خستگی ناپذیر ادامه می دهند، قدردانی كنیم.

رییس كمیسیون حقوق بشر اسلامی انگلیس گفت: ما باید به مبارزات خود برای آزادی زندانیان باقیمانده در گوانتانامو و تعطیلی این زندان بدنام ادامه دهیم.

وی در ادامه سخنان خود هشدار داد كه سیاست دولت آمریكا در سال های اخیر تغییر كرده و ظاهرا مقامات آمریكایی دیگر تمایلی برای دستگیری مظنونان ندارند و سیاست آنان اكنون بر كشتن مظنونان و خانواده های آنان با استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین متمركز شده است.

آقای شجره افزود: امروز متاسفانه این افراد بی گناه بطور گمنام در نقاط مختلف جهان هدف اقدامات تروریستی آمریكا قرار می گیرند و كشته می شوند و ما حتی اسامی آنان را هم نمی دانیم كه برایشان فعالیت بكنیم.

وی تاكید كرد: ما باید امروز مبارزه خود را علیه این سیاست جدید آمریكا كه مبتنی بر تروریسم و كشتن هدفمند افراد بی گناه است، متمركز كنیم و قربانیان این اقدامات را فراموش نكنیم.

'گرت پیرس' یكی دیگر از وكلای حقوق بشری در سخنان خود، همدستی دولت تونی بلر با دولت جورج بوش را در تعقیب سیاست موسوم به 'جنگ علیه تروریسم' محكوم كرد و گفت: دولت انگلیس در بازداشت و شكنجه مظنونان تروریستی با سازمان های امنیتی آمریكا همدست بوده است.

وی افزود: بازداشت غیرقانونی و بدون اتهام افراد مختلف و انتقال آنان به زندان گوانتانامو و دیگر بازداشتگاه های مخفی آمریكا برای شكنجه و اعتراف گیری، جنایت علیه بشریت است و عاملان و آمران آن باید تحت تعقیب قضایی قرار بگیرند.

وی اظهارداشت: دولت های قبلی و فعلی انگلیس هیچ اقدامی برای آزادی اتباع زندانی این كشور در گوانتانامو انجام ندادند و تنها فشار افكار عمومی و پیگیری فعالان حقوق بشری باعث شد كه تعدادی از آنان از گوانتانامو نجات یابند.

این وكیل انگلیسی در ادامه سخنان خود به وضعیت 'شاكر عامر' تنها انگلیسی باقیمانده در زندان گوانتانامو اشاره كرد و خواستار آزادی فوری وی شد.

'سامی الحاج' و 'عمر دقایس' دو تن از زندانیان سابق گوانتامو از كشور سودان و لیبی نیز طی سخنانی در این نشست عمومی گوشه هایی از تجربیات و خاطرات خود را از این زندان بدنام برای حاضران بیان كردند.

در این مراسم چند نامه از زندانیان گوانتانامو و اعضای خانواده های آنان قرائت شد و در پایان فیلم كوتاهی درباره وضعیت تعدادی از زندانیان آزاد شده از گوانتانامو كه توسط موسسه 'ریپریو' تهیه شده بود، به نمایش درآمد.

زندان گوانتانامو در اواخر سال 2001 توسط ارتش آمریكا در نزدیكی خلیج كوبا تاسیس شد و نخستین مظنونان در اوایل سال 2002 به این بازداشتگاه منتقل شدند.

تاسیس این بازداشتگاه كه در تناقض كامل با قوانین و مقررات بین المللی بود از همان ابتدا با اعتراضات گسترده فعالان مدنی مواجه شد ولی دولت آمریكا همچنان این بازداشتگاه بدنام را حفظ كرده است.

حدود 800 نفر از كسانی كه به اتهام دست داشتن در فعالیت های تروریستی بازداشت شده بودند طی سال های گذشته در این بازداشتگاه نگهداری می شدند كه اكثر آنان بعدا بدون هرگونه اتهام و محاكمه ای آزاد شدند.

در حال حاضر حدود 170 زندانی از كشورهای مختلف در این بازداشتگاه نگهداری می شوند.

باراك اوباما رییس جمهوری آمریكا در جریان رقابت های انتخاباتی خود وعده داده بود كه پس از رسیدن به قدرت این بازداشتگاه را تعطیل می كند ولی با گذشت سه سال از ریاست جمهوری اوباما، این وعده هنوز عملی نشده است.

اروپام**345