ساري - معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكي مازندران ، مصرف داروهاي نيرو زاي غيرمجاز را در باشگاه هاي پرورش اندام استان نگران كننده توصيف كرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا ، دكتر ' ابراهیم صالحی فر ' روز سه شنبه در كارگاه آموزشی عوامل درگیر در امر قاچاق كالا و ارز در ساری ، گفت : در حال حاضر این گونه داروها براحتی در اختیار دانش آموزان راهنمایی و دبیرستانی قرار می گیرد و مصرف آن در باشگاه های پرورش اندام رو به افزایش است.

وی افزود : بسیاری از داروهایی كه به عنوان داروهای نیروزا در باشگاه ها مصرف می شود در داروخانه ها به صورت مجاز برای درمان بالینی بر اساس تشخیص پزشك موجود است ، اما مصرف بی رویه در بین ورزشكاران نگران كننده است.

او به عوارض مصرف انواع داروهای ' تستوسترون ' ، ' هورمون رشد ' و ' مكمل ها ' اشاره كرد و اظهار داشت : محدود كردن رشد طولی استخوان كه منجر به كاهش قد می شود ، نارسایی های كبدی و تغییرات خلق و خو و پرخاشگری از عوارض مصرف بی رویه داروهای غیر مجاز است.

دكتر صالحی فر به داروهای آنابولیك كه مهم ترین عوارض جانبی آن كاهش اسپرم ها است ، اشاره كرد و گفت : امروز بازار انواع داروهای غیر مجاز برای مصرف در بین ورزشكاران ، بویژه پرورش اندام بسیار متنوع است كه باید به این موارد توجه ویژه شود.

وی به وجود داروهای خوراكی موثر بر هورمون رشد اشاره كرد و افزود : این دارو موجب رشد بیش از حد استخوان ها می شود كه جوانان به این موضوع توجه ندارند.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی مازندران گفت : هم اكنون داروهای مكمل بیشتر از داروهای بالینی در قفسه های داروخانه ها قابل مشاهده است.

وی مصرف داروهای مكمل را غیر قانونی ندانست ولی افزود : این داروها بر خلاف داروها بالینی با آزمایشات مختلف تولید نمی شود ، بلكه شركت و یا كارخانه تولید كننده آن به صورت تجربی مزایای آن را اطلاع رسانی می كند.

دكتر صالحی فر با اظهار این كه داروهای مكمل برای تشخیص ، پیشگیری و درمان نیستند ، گفت : وجود برچسب های فارسی بر روی داروهای مكمل ، یك اصل است كه باید رعایت شود.

وی افزود : كراتین ، گلوتاتین ، آمینو اسید ها و كافئین را از مهم ترین گروهای مكمل ها هستند كه در باشگاه های پرورش اندام و توسط ورزشكاران مصرف می شود ، در حالی كه مصرف بی رویه و بدون مشورت پزشك می تواند خطرناك باشد.

او ادامه داد : هر چند مصرف مكمل ها در ورزش حرفه ای دوپینگ محسوب نمی شود ، اما مصرف بی رویه و بدون مشورت پزشك عوارض دارد.

صالحی فر ، آموزش صاحبان و مربیان باشگاه های پرورش اندام در باره مصرف انواع داروهای نیروزا و مكمل ها را ضروری دانست و بیان داشت : دانشگاه علوم پزشكی برای برگزاری چنین كارگاه های آموزشی آمادگی دارد.ك/2

2585/1654