وزارت دفاع فیلیپین روز شنبه گذشته اعلام كرد كه این كشور پیشنهاد آمریكا مبنی بر بكارگیری هواپیماهای جاسوسی به منظور افزایش توانایی جهت مراقبت از مناطق مورد چالش در دریای چین جنوبی در منطقه جنوب شرق آسیا را بررسی می كند. این اظهارات با واكنش و اعتراض شدید مقامات و رسانه های چین مواجه شده است.
'وولتایری گازمین' وزیر دفاع فیلیپین در سخنانی گفت: در گفت وگوهای دو روزه در مورد همكاری های امنیتی بین فیلیپین و آمریكا در مورد طرح به كارگیری بیشتر كشتی های جنگی و هواپیماهای جاسوسی مورد بحث و گفت و گو قرار گرفت.
فیلیپین كه 20 سال پیش از این خواستار پایان دادن به حضور پایگاه های هوایی و ناوگان های آمریكا در اطراف این كشور شده بود، اكنون در تلاش است كه با توجه به افزایش قدرت چین روابط نظامی خود را با آمریكا و حضور نظامی این كشور در منطقه جنوب شرق آسیا را گسترش دهد.
فیلیپین به دنبال این است كه با افزایش حضور نظامی آمریكا در منطقه در تعارضات مرزی خود با چین به برتری دست یابد و بر این اساس است كه پیشنهاد استفاده از هواپیماهای جاسوسی آمریكا در فیلیپین را مورد تایید قرار داده است.
یك منبع نظامی فیلیپین پیش از این اعلام كرده بود كه رییس قرارگاه آمریكا در اقیانوسیه در ماه مارس سال گذشته پیشنهاد به كارگیری هواپیمای جاسوسی 'اوریون پس-3سی' را مطرح كرده بود.
این در حالی است كه بر اساس قانون اساسی كشور فیلیپین حضور پایگاه نظامی یك كشور خارجی در خاك این كشور ممنوع شده است. برغم این موضوع فیلیپین اعلام كرده كه با حضور بیشتر نظامی آمریكا در این كشور برای كمك به دفاع از منافع این كشور و تامین صلح در منطقه موافق است كه پكن این موضوع را تهدیدی برای منافع خود در منطقه دریای چین جنوبی تلقی می كند.
آلبرت دل روزاریو وزیر امورخارجه فیلیپین گفته است كه كشورش خواستار تمرین های نظامی مشترك بیشتر با آمریكا و حضور تعداد بیشتری از نظامیان آمریكایی در منطقه جنوب شرق آسیاست.
این در حالی است كه بیشتر كشورهای جنوب شرق آسیا مخالف حضور نیروهای آمریكایی و پایگاه های این كشور در منطقه جنوب شرق آسیا هستند. اگرچه وزیر خارجه فیلیپین در اظهارات خود نامی از چین نبرد اما تاكید كرد كه با توجه به مناقشات منطقه ای حضور بیشتر نظامیان آمریكایی را در این كشور خواستار است.
فیلیپین و چین و برخی از كشورهای جنوب شرق آسیا در خصوص مالكیت بر بخشی از دریای چین جنوبی با یكدیگر اختلاف دارند. چین همواره مخالف مداخله خارجی در این منطقه و خواستار حل اختلافات كشورها از طریق گفتگوهای درون منطقه ای بوده است.
فیلیپین پیش از این نیز اعلام كرده بود جنگنده های اف 16 آمریكایی را خریداری می كند. هیلاری كلینتون وزیر خارجه آمریكا چندی پیش در سفری به فیلیپین قول همكاری های نظامی به این كشور داده بود. فیلیپین اعلام كرد كه در زمینه حفاظت بهتر از قلمروها و خصوصا پوشش هوایی این كشور نیاز به تقویت توان هوایی خود دارد.
وزیر خارجه فیلیپین در این باره گفته است كه با توجه به این حقیقت كه به لحاظ توانایی های نظامی فیلیپین پایین تر از متوسط كشورهای آسیایی قرار دارد، این كشور در حال ارتقاء ظرفیت های نیروهای مسلح كشور برای دفاع از تمامیت ارضی و قلمروهای خود است.
اندونزی نیز به دلیل افزایش نگرانی ها در خصوص چین در ماه گذشته میلادی برای خرید 24 دستگاه هواپیمای جنگنده اف 16 دست دوم با آمریكا به توافق رسید.
پیش از این و به دنبال اعلام اعزام 2500 نیروی نظامی آمریكا به پایگاهی در استرالیا موجی از نگرانی منطقه جنوب شرق آسیا را فراگرفته است.
با توجه به گسترش رویارویی بین آمریكا و چین در جنوب شرق آسیا و تلاش واشنگتن برای جلوگیری از نفوذ بیشتر پكن در این منطقه، بیم آن می رود كه كشورهای عضو اتحادیه آ.سه.آن به یك مسابقه تسلیحاتی در این منطقه دست بزنند.
هیلاری كلینتون وزیر امور خارجه آمریكا ماه گذشته سفری دو روزه را به میانمار داشت كه هدف از آن بررسی روند حركت به سمت دمكراسی در این كشور اعلام شده بود اما بسیاری از تحلیلگران مسایل منطقه ای این سفر را با هدفگذاری جدید آمریكا مبنی بر افزایش نفوذ واشنگتن در منطقه جنوب شرق آسیا ذكر كردند.
كاخ سفید در حقیقت به دنبال كاهش نفوذ چین در منطقه جنوب شرق آسیاست كه اقداماتی نظیر انعقاد قراردادهای تسلیحاتی با كشورهای این منطقه، كمك های نظامی به فیلیپین و تاسیس پایگاه جدید در استرالیا و اعزام 2500 نیرو به این پایگاه را می توان شواهد این مدعا اعلام كرد.
آمریكا كه تلاش گسترده ای را برای مهار نفوذ چین در منطقه جنوب شرق آسیا آغاز كرده میانمار را نیز به عنوان هدفی در این منطقه به منظور مقابله با پكن برگزیده است.
آمریكا نگران توسعه همكاری های اخیر میانمار با چین است و تلاش می كند تا بتواند با نفوذ در میانمار اهداف سیاسی خود كه مقابله با نفود بیشتر چین در جنوب شرق آسیاست، را تامین كند.
در این برهه زمانی آمریكا بیش از آنكه به مسائل چین و میانمار بپرازد به منافع خود می اندیشد و با ابزار اصلاحات سیاسی خواهان تامین منافع خود است.
واشنگتن از طریق راه اندازی گروه های معترض بر علیه پروژه هایی از قبیل سد سازی، راه آهن و بزرگراه كه توسط چین در میانمار اجرا می شود در تلاش است، تلاش می كند تا به این اهداف دست یابد.
باراك اوباما رییس جمهوری آمریكا و هیلاری كلینتون وزیر خارجه وی در جریان برگزاری نوزدهمین اجلاس سران اتحادیه آ.سه.آن و ششمین نشست شرق آسیا در جزیره بالی اندونزی در اواخر سال گذشته میلادی، تلاش كردند تا ریاست اتحادیه آ.سه.آن به میانمار نرسد، اما سران آ.سه.آن بدون توجه به خواست آمریكا ریاست میانمار به اتحادیه كشورهای جنوب شرق آسیا در سال 2014 را به تصویب رساندند.
آساق**335** 3404
تاریخ انتشار: ۱۰ بهمن ۱۳۹۰ - ۰۷:۰۴
كوالالامپور - آمريكا با ارايه پيشنهاد اعزام هواپيماهاي جاسوسي خود به منطقه جنوب شرق آسيا و به ويژه حضور در منطقه درياي چين جنوبي، تحريكات خود را براي تسلط چندگانه بر اين منطقه شدت بخشيده است.